16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

REŽIM: Marx lhal sám sobě

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 8.4.2024 17:51

"Volný neregulovaný kapitalismus" už neexistuje tak dlouho, že je otázka, jestli vůbec existoval. Každopádně znakem levice není zodpovědnost, ale přerozdělování.

Navíc dost záleží na mentalitě občanů. Levicové systémy mohou fungovat jen tam, kde se lidé tradičně nepodjebávají a mají léta budovaný zvyk si pomáhat. Skandinávie, ale už to pomalu mizí i tam a dochází k nucenému přerozdělování, z něhož mají jediné výhody flákači a přerozdělovači.

K. A. 8.4.2024 10:16

To je zajímavé psát o socialismu a nedefinovat si základní pojem. Slovo socialismus má víc významů, ale autor říká, že to, co existovalo v komunistických zemích byl státní kapitalismus. Takže de facto dokázal, že socialismus nemůže fungovat, protože státní kapitalismus nefunguje.

Problém je, že on funguje. Lidé se měli v 80. letech u nás lépe než v letech třicátých, jenom jim přišlo, že na západě se mají lidé ještě lépe, což je ale otázka. Navíc státně kapitalistická Čína předehnala za posledních třicet let ve vývozu volnotržní Spojené státy. Co s tím?

Je to jeden z mnoha důkazů, že volnotržní ideologie, kterou autor hájí, je postavená na lži. A jedna z důležitých pravd, kterou se snaží tato ideologie záměrně popřít je tato historická zkušenost: Žádná země se nestala ekonomicky silnou, pokud se zcela otevřela globálnímu trhu!

1) Čína udržela v roce 1990 komunismus a od té doby sílí.

2) Rusko se liberalizovalo dle západní ideologie a v 90. letech propadlo do bídy. Za Putina s tím přestalo a od té doby se jeho ekonomická situace zlepšuje.

3) Ukrajina se liberalizovala a propadla do bídy, svou politiku na rozdíl od Ruska nezměnila, v 90. letech na tom byla stejně jako Rusko, v roce 2020 už o hodně hůře.

4) Nejsilnější ekonomiky Británie, USA, Německo začaly sílit díky protekcionismu a mezinárodní volný trh prosazovaly teprve, když se stali nejsilnějšími ekonomikami světa. Např. v 19. století byla Británie již volnotržní, ale slabší USA byly v té době protekcionistické.

J. Roškota 8.4.2024 10:43

dovolím si dvě poznámky.

ČSSR a ostatní socialistické státy se zhroutily ekonomicky. Nebyl možné dál financovat nákladný a neefektivní systém.

S tím čínský kapitalismem je to složitější. Pod vrstvou státem řízených velkých podniků existuje spousta soukromých firem fungujících ve volné soutěži a zajišťujících efektivitu čínské ekonomiky.

P. Diviš 8.4.2024 17:58

V "socialistických" zemích byla hlavně diktatura několika jedinců sovětského typu. Ekonomicky to šlo do kopru, vydrželo to jedině vyžíráním rezerv a kradením soukromého majetku.

1. V Číně není žádný komunismus, ale státní kapitalismus a diktatura. Krach je otázka času.

2. Něco podobného zavedl v Rusku Putin, poté, co se zjistilo, že demokracii a kapitalismus Rusové neumí počítat. Od krachu to dělí možnost prodávat suroviny a ochota Rusů obětovat životní úroveň idiotské válce.

3. Ukrajina má podobné problémy, ale víc se snaží s nimi něco udělat.

4. Hlavní je, že Holandsko, GB a USA byly ve své době nejsvobodnějšími státy politicky i ekonomicky a Německo zase mělo pilné a poslušné občany.

L. Písařík 8.4.2024 9:43

My, kteří jsme podstatnou část života prožili v socialismu a uvědomovali si jeho "výhody", jsme popsané zažili na vlastní kůži. Snad by, pro horlivé stoupence, mohl, třeba v Líních, vzniknout výcvikový tábor, aby za své peníze a na vlastní kůži zažili systém, kterého jsou stoupenci.

J. Hotzký 8.4.2024 9:32

R^

J. Nevrkla 8.4.2024 9:29

Vcelku reálný popis, jak to fungovalo za socialismu.

Kdo jsme to zažili, vzpomínáme na svobodnou atmosféru devadesátých let, na prudký rozvoj, svobodu slova, výměnu myšlenek. Už jsme byli nuceni vystřízlivět. Svět se začal globalizovat, Američtí neokoni začali mít pocit, že ovládnou s svět, převodem výrob na východ neuvěřitelně zbohatli. Stéle větší moc si prosadily korporace - finanční, zbrojní, farmaceutické, korporátní. Svobodný trh je deformován emisními povolenkami, sankcemi, zabavováním cizích peněz, příkazy, daněmi v jejich prospěch, opětovnou snahou kolonizovat slabší. Ovšem svět už si to nechce nechat líbit, přitažlivější je pro něj multipolární svět představovaný BRICS. Reálný socialismus skončil úpadkem, současný korporátní socialismus, fašismus, jím také končí, brání se tomu ovšem nesrovnatelně agresivněji. Ten reálný upadl zcela mírumilovně.

D. Polanský 8.4.2024 9:10

Pokud jde o Slušovice, několikrát jsem s nimi ještě za socialismu měl obchodní jednání, takže i viděl na vlastní oči. Mnohé věci měli na vysoké organizační úrovni. Byla podporována soutěživost. Všude pořádek, pro zaměstnance bonusy. Domnívat se, že prosperita byla jenom kvůli vekslování je silně zavádějící. To by nestačilo. A je pak otázkou, proč po revoluci se na ně valila jedna kontrola za druhou, což bylo v rámci ČSFR unikum, když už dovoz ze Západu byl uvolněn? Řekl bych, že šlo o politickou zakázku a politické nařízení.

P. Hák 8.4.2024 13:58

Ehm... jistý prezident hovořil o "temných žilkách" ze Slušovic. To spojení se vrylo :-)

V. Mokrý 8.4.2024 14:33

Na přání disidenta Devátého, kterého zaměstnaly jenom Slušovice !

V. Mokrý 8.4.2024 14:32

SYSTÉM

BAŤA

F. Navrátil 8.4.2024 8:55

Sociolog Marx nelhal, pouze interpretoval specifickým způsobem zjištěná fakta. Autor ovšem nepolemizuje s marxismem, ale s leninismem. Problém spočívá v tom, že Lenin se sice odvolával na Marxe, ale v praktické politice nebyl marxista! Sám býval překvapen voluntaristickými kroky, které vyvolal a které měly zcela jiné výsledky, než předpokládal. Stalin měl s marxismem společnou jen liturgii a jeho systém byl směsí orientálního despotismu s pruskou adorací státu. Marxovy teorie se realizují v současné činnosti Evropské unie a jak se ukazuje, ani v této podobě v praxi nefungují.

M. Hoblík 8.4.2024 8:46

Socialismus funguje a hungovat bude! Vždyť i EU zavádí systém, který by se Marxovi zamlouval! S komunismem je to horší, každý člověk chce víc, než mají ti druzí; hrabe víc pro svoji rodinu, než pro společnost. Proto také následně přichází o všechno ve jméně pokroku. Kapitál je pravdivý!

P. Krešňák 8.4.2024 8:44

Moc pěkně napsáno, pravda, pravda, pra.... :-)

J. Ptáček 8.4.2024 8:38

V svých lžích nebyl zdaleka sám, je to jeho věc. Ale to, že my starší jsme se ty jeho lži museli učit a byli z nich zkoušeni, dokonce i na vysokých školách, to je přes čáru. Nařídili to komunisté, teď mlčí. Taková soudružka Konečná se stará o všechno jiné, pokud se zrovna nefláká v Bruselu, spojuje se klidně s nácky a znovu nám chce organizovat život. Kdyby se starala o očištění pověsti komunistů, udělá lépe. A to se ještě šklíbí nad slušnějším Jiřím Dolejšem.

M. Pecina 8.4.2024 7:15

A proto by měl být socialismus postaven mimo zákon. Aby ho už nikdy nikoho ani nenapadlo ho znovu zkoušet.

V. Mokrý 8.4.2024 7:19

EU/Ti v Bruseli,

ho provozují tak, že RVHP bylo proti tomu čučkař.

!

R. Langer 8.4.2024 7:24

R^ :-(

L. Písařík 8.4.2024 9:47

RVHP naráželo na svá omezení, hlavně - nemůžeš dostat víc, než je limit. Kdežto EU, to je jiná, velké prachy se dají vyždímat z jakékoliv pitomosti.

M. Kocián 8.4.2024 8:24

Ona je tam dost velká šedá zóna a než se to dostane do extrémní podoby, už je na demokratické řešení příliš pozdě, protože demokratické instituce už nejsou.

D. Polanský 8.4.2024 9:14

Jak chcete dát určité politicko-ekonomické zřízení mimo zákon? Jeho úspěšnost či neúspěšnost je věcí trhu, soutěže. To byste musel heknout i EU, vždyť ta cílevědomě paralizuje tržní prostředí. Lidé s humanitním a společenským vzděláním stanovují technické limity, normy a kvóty.

M. Kocián 8.4.2024 14:46

Jako nacismus po válce.

L. Hančar 8.4.2024 7:10

Jen malá technická. Socialismus skončil, převálcován Tuzexem západního kapitalizmu. Ale dějiny pokračují. Kapitalizmus právě končí ve slepých uličkách imigrace, grýndýlu, tisknutí peněz, dotací a vraždění Slovanů. Převálcován nadšením lidí z totalitní Číny, Ruska, podivuhodné Indie, Jižní Ameriky a probouzející se Afriky. A hódně se ty režimy podobají komunizmu, socializmu. My, doufám, skončíme jen u nám vlastního gulášového socializmu podle vzoru Jugoslávi a Maďarska z 80tých let. Prostě jsme na kapitalizmus moc malé .urvy.

V. Mokrý 8.4.2024 7:20

:-)R^

R. Tichý 8.4.2024 7:38

1) dotace a greendeal jsou zjevne znamky socialismu a toho, ze na zapade necetli toto shrnuti

2) jak nekdo pise o vrazdeni Slovanu, je to rusky bLb

M. Kocián 8.4.2024 8:26

Spíš jsme na funkční kapitalismus moc líní a bojíme se riskovat. Předchozí léta nás ani tvrdé práci ani riskování moc nenaučila. Snad to dokáže bída.

V. Mokrý 8.4.2024 6:22

NO A

" demokrati " lžou nyní.

L. Král 8.4.2024 6:08

Predwvz je potřeba si uvědomit, že v ČR a v EU žádný kapitalismus není. Už dlouho.

L. Harvánek 8.4.2024 5:04

A ti méněw schopní investoři najdou uplatnění v neziskovkách. Proto jich máme tolik.

K. Pavlik 8.4.2024 4:07

No ten clanek by nebyl spatny kdyby vysel pred 30-ti lety.

Mimochodem i ja jsem mel jednicky z marxaku a ucitel mne rekl ze je videt ze jsem z domova dobre vedeny.

Autor by mel porovnat Kubu s vystavni sini kapitlismu Haiti. Mimochodem to byl pro mne sok ze socialismus na Kube neskoncil s padem rusaku.

Ono i porovnani Ciny a USA neni zase tak jednoduche. Rvaval jsem na prvniho maje: Ameriku hruza jima, za nami je ruda Cina - ono je to dnes asi pravda,

Pokud chce nekdo videt opravdove vyhody kapitalismu v USA tak doporucuji si obejit letiste v Los Angeles. To ani neresim zdravotnictvi.