26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

PRÁVO: Soláry a zločiny s tím spojené

vých občanech, na investorech Když zákonodárci schvalovali zákon 180/2005 Sb., o podporovaných a obnovitelných zdrojích, pravděpodobně mnozí netušili, jak se budou v následujícím období vyvíjet jeho novely, cenová rozhodnutí a příslušné vyhlášky vydávané Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Nebo mnozí tušili či věděli?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rajman 30.5.2016 7:56

Ti, co nasadili nehorázné výkupní ceny,

jsou pachateli a také ti, co se přidali k následné regulaci a přitom deregulci schvalovali místo rezignace. Úplně největší gauneři jsou pak ti, co deregulovali, regulovali a teď chtějí opět nastavovat nová pravidla hry.

M. Prokop 30.5.2016 9:40

Re: Ti, co nasadili nehorázné výkupní ceny,

Prostě ekologisté, europeisté a jiní zloději ...

J. Forman 30.5.2016 7:55

Moc vtipné

Ta svatá bojovnice mne fakt štve. Ono je ještě dost pamětníků jejího působení v RWE. I toho, jak se z řadové referentky dostala "zázračně" na špici této firmy.

P. Švejnoch 30.5.2016 8:51

Re: Moc vtipné

A co to má společného s tématem článku?

M. Prokop 30.5.2016 9:42

Re: Moc vtipné

Mne nejvíc štve ten zelený podfuck, který musím platit. A pamatuji si, kdo ho má na svědomí (má-li jaké): ČSSD, KSČ(M), KDU-ČSL ve spolupráci se SZ a nebožka US.

P. Rada 30.5.2016 10:22

Re: Moc vtipné

Pane Prokope pokud sám sebe chcete naštvávat sotva kdo Vám zabrání. Pokud nechcete nic platit... - odstřihněte se od sítě - ostrovní systém je také možností a navíc si třeba uvědomíte v jakém energetickém přepychu dosud žijete. Dalším navazujícím krokem pak může být celkově střízlivější pohled - už bez naštvání ale možná i s pocitem provinilosti.

Bylo by předně dobré si osvěžit pamět a zbytečně se neiritovat nepodstatným. Na rozdíl např. od Německa, byla u nás byla nastavena už zpočátku nevhodná legislativa a hlavně úřednická Fišerova vláda byla celý rok nečinná v odezvě na změnu nákladovosti FV.

http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-stern.php?itemid=19913

Ta provinilost by mohla následovat po poznání podstatného - tedy, že i dnes užíváte energii s významě dotovaných zdrojů i když ta dotace je daleko lépe skrytá. Viz můj příspěvek v dnes v 7:50.

K. Filek 30.5.2016 10:01

Re: Moc vtipné

Vtipný nejste ani náhodou.Ta paní má pravdu.Vy na tom nic se svými pomluvami nezměnite.

V. Šťastný 30.5.2016 7:10

OZE zlodějina ještě zdaleka není u konce.

Oficiálně je podpora nových zdrojů zastavena od r.2014. Těm zdrojům, které v té době měly pravomocné stavební povolení a byly dokončeny do konce roku 2015 byla podpora připsána. Pak se nějak potichu novelizoval zákon č.310 a nyní se mžeme dočíst, že podpora bude přiznána do šesti let od získání autorizace na provoz zdroje. Teoreticky, pokud jste získali do konce roku 2015 autorizaci, do roku 2021 máte čas na stavbu zdroje a můžete se těšit na dotace. Tohle nikdy neskončí, otevřením dotačního měšce dostali provozovatelé OZE zdroj, kterým donekonečna mohou uplácet, lobbovat a ovlivňovat tvorbu zákonů ve svůj prospěch. A my jim to jako blbci platíme.

P. Rada 30.5.2016 7:50

Re: Zlodějina ještě zdaleka není u konce.

Máte v nadpisu neokomentovanou pravdu a pravdu i v tom, že zneužívání dotací jen tak nezkončí. Potíž je totiž navíc v tom, že řada dotací probíhá či daleko skrytěji jak jen ty jdoucí do FV které autorka nazvala "zločinem". Přímá platba za kWh je jen jednou s forem nekorektní dotace/zločinu. Jinou a mnohdy nebezpečnější metodou je tolerování externalit které se může naplnit i jako promínutí ručit provozovateli energetického zdroje do výše škod v případě náhlé havárie.

Konkrétněji bylo zločinem provozovat neodsířené uhelné elektrárny. Doplatly na to lesní porosty a doposud jsou půdy prakticky v celé evropě překyselené. Úhrná kyselá depozice od neblaze proslulých let 80-tých dodnes celoplošně poklea jen na čtvrtinu! Dopady na změnu klimatu následovníky čekají.

Jiným příkladem je ručení jaderné energetiky jen do limitu, který ale v případě vážné havárie by znamenal pro obyvatelstvo, že bude odškodněno jen s 1%! Naopak např. těžaři ropy ručí do škod v plné výši. Katastrofa vrtné plošiny Deepwater Horizon takto málem položila firmu BP. Provozovatelům JE ale toto zvláště v ČR nehrozí.

Do třetice bych jmenoval dopady pěstování biopaliv, palmového oleje ... na krajinu kdy přitom dochází k masivnímu vyčerpávání půdy až devastaci pralesů za kterou ale není prakticky nikdo přímo postižen a dopady za tento typ externalit ponesou další generace.

Toto všechno jsou "ZLOČINY" které podobně jak ten FV by měly být také pojmenovány, poté posouzeny a za které by opravdu kulturně se chovající civilizace měla vynést adekvátní soud tak aby škody byly uhrazeny a nemohlo se to opakovat. Opak je žel pravidelněji pravdou.

V. Vaclavik 30.5.2016 6:46

Ale blbost, zadna konspirace

"ERÚ ...vyvolává otázku, jak byl tento úřad vlastně řízen? Nebo to bylo součástí nějakého podivného systému? Aby pak mohl nešťastníky stíhat, zavírat a ničit jim životy?"

Zadna konspirace, takhle prece uplne normalne funguje pravicovy socialismus.

T. Kubín 30.5.2016 6:10

ach jo ...

Madam Vitásková se dlouhodobě plete v tom, co má jako předsedkyně ERÚ za úkol a v podstatě si dělá PR populistickou kampaň. Často za pomocí nesmyslyných nepravd.Tento článek jich obsahuje celou hromadu. To podstatné - v letech 2008- dále velmi dobře všichni věděli, co se stalo za průšvih a rok 2010 byl význačný jenom tím, že si zlatého fotovoltaického dolu všimli i ti vyčůránci, kteří zaváhali a především tím, že se zásadně změnil poměr ceny za instalovaný kWp a podpory a začalo se to opravdu hodně vyplácet. Všichni začali chvátat, byl nedostatek kapacit a ne každý to stihl legálně včas.

Paní Vitásková, kecy o tom, jak "žalujete stát za zločiny.." si strčte za klobouk.

J. Forman 30.5.2016 7:56

Re: ach jo ...

Naprostý souhlas.

P. Rada 30.5.2016 0:33

Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

... A po pěti letech mlčení pojednou silná slova.

Čím to, že autorka zde dnes píše o "zločinech" - ale až když se už prakticky nic nedá napravit. Že by ji probudila jističová kausa?

P. Dvořák 30.5.2016 0:52

Re: Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

Alena Vitásková byla jmenovaná do funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu v srpnu 2011. V pozici šéfky ERÚ zpochybnila stovky solárních investic, u nichž podle ní existuje podezření, že čerpají neoprávněně vysoké dotace. „Zelené elektrárny" mají na podporu nárok po 15 až 20 let po spuštění. V souhrnu tak ERÚ zpochybňuje sumu v řádu desítek miliard korun.

V dubnu 2013 se někdo při cestě po dálnici D1 mezi Prahou a Jihlavou pokusil vytlačit její auto ze silnice.

V červenci 2013 řekla, že se solární byznys vymkl kontrole. „Situace kolem obnovitelných zdrojů a výše podpory se zcela vymkla a její náprava je zásadní pro další vývoj hospodářství v ČR.“

Atd. atd. . . . no jestli máte něco konkrétního o "jističově kase", sem s tím. Jinak zalezte.

O. Istvanfy 30.5.2016 3:23

Re: Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

Starý, dosť drsný vtip: Milionár sa pýta právnika: "Za koľko ma budete zastupovať pri rozvode ?" "100 000$" "Blbnete ? Za 10 000$ mi ju zastrelia."

T. Kubín 30.5.2016 6:11

Re: Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

Jojo, a také ji solární zločinci chtěli zlikvidovat tím, že jí zablokovali ve výtahu. Človíčku ....

P. Dvořák 30.5.2016 7:42

Re: Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

Vy jste nad takové problémy povznesen, ale tímto incidentem se tehdy zabývala dokonce i vláda. Nepletu-li se, bylo to ještě za Petra Nečase.

Tak a teď šup zpátky do toho vašeho růžového světa.

J. Forman 30.5.2016 7:58

Re: Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

Vždyť to byla největší kamarádka Nagyový. Co by pro ni Nečas neudělal.

P. Lenc 30.5.2016 8:26

Re: Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

Jo, vaše "argumentace" je opravdu na úrovni. Ale špatného bulváru.

M. Prokop 30.5.2016 9:44

Re: Jak si vysvětlit informační zpoždění 5 let? ...

Zelenorudého bulváru.