16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

PRÁVO: Soláry a zločiny s tím spojené

vých občanech, na investorech Když zákonodárci schvalovali zákon 180/2005 Sb., o podporovaných a obnovitelných zdrojích, pravděpodobně mnozí netušili, jak se budou v následujícím období vyvíjet jeho novely, cenová rozhodnutí a příslušné vyhlášky vydávané Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Nebo mnozí tušili či věděli?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 30.5.2016 21:15

Neřešte jen minulost, budoucnost bude také "veselá"!

Zlaté pravidlo: Vše, co se dá zneužít bude zneužito. Takže mne vlastně na výše popsaném případu nepřekvapuje vůbec nic.

Důležitým faktem bylo to, že solární energetika zlepšovala svou účinnost a hospodárnost exponenciálním tempem, což bylo odborníkům známo již v roce 2005. Měl bych snad proto zažalovat tehdejšího předsedu Akademie věd ČR, že toto nebral v úvahu a neupozornil politiky?

Dnes je ještě důležitější fakt, že při šíření instalací fotovoltaiky současným exponenciálním tempem (někde samozřejmě s pomocí dotací) dojde k uspokojení současné světové energetické potřeby teoreticky již za 12 let. (Ví to i nominální odbornice na energetiku paní Vitásková?) Dnes se proto pokouším odhadnout, jaké všechny možné překážky se objeví, aby k onomu optimistickému scénaři nedošlo. Nikdo ze stávajích dodavatelů energie se určitě nevzdá bez boje. Takže v energetice bude určitě veselo i v budoucích letech.

J. Jurax 31.5.2016 4:06

Re: Neřešte jen minulost, budoucnost bude také "veselá"!

Teoreticky za 12 let.

Prakticky je to ovšem v nedohlednu, dokud nevymyslíte způsob, jak již vyrobené terrawatthodiny levně, bezpečně, s přijatelnými ztrátami a všude dostupně uchovat pro pozdější spotřebu. V noci kupříkladu soláry energii nedávají.

Jaká je nedotovaná cena solární energie raději nemluvit - a to se do ní nepromítají náklady na stabilitu sítě, kterou zajišťují klasické zdroje.

M. Pivoda 31.5.2016 10:28

Upřesnění

1. Technologický vývoj ve světě je již dále, než se dnes zobrazuje v diskusích na Neviditelném psovi. (Například v nedávném článku Václava Klause o své čtvrté návštěvě do Izraele, píše Klaus o dnešním inovačním podnikateli Šimonu Peresovi "Jeho centrum – programově – nic nepublikuje, neorganizuje konference ...")

2. Na Neviditelném psovi lze nicméně přece jen informovaností veřejnosti poněkud ovlivňovat, jak mnoho bude vývoj solární energie záměrně zpomalován stávajícími "držiteli moci" (incumbents).

3. Název původního článku by asi mohl racionálněji znít asi takto: "Žaluji, protože jsem byla hozena přes palubu jako oběť po provalení se skandálu."

J. Jurax 31.5.2016 15:52

Re: Upřesnění

Stručně - specielně v diskutovaném tématu solárů nesouhlas v prvních dvou bodech naprostý, ve třetím omezený - politika je holt špína a šlo, jak jinak, o velké prachy politicky vydojené; kde je pravda se tudíž tak hned nedovíme.

A vývoj "solární energie" je přinejmenším v EU stávajícími držiteli moci naopak záměrně urychlován s pitomostí těmto nevzdělaným a/nebo úplatným držitelům moci vlastní. Neboť šlo a jde o velké prachy politicky vydojené.