7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Živnostníci, odpusťte nám!

Martin Fassmann je jedním z nejvýznamnějších tuzemských ekonomů, přesto se bez ohledu na svou důstojnost nebývale rozčílil při debatě v České televizi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 18.10.2019 10:08

..přestaňte se litovat a staňte se zaměstnancem. Nic lepšího přece člověka v životě potkat nemůže, když je živnost takovým utrpením.

P. Grigar 18.10.2019 10:05

.. J.Macků, nekličkujte v definicích, zaměstnavatel odvádí stanovené daně a odvody z hrubé mzdy, příslušející zaměstnaci za vykonanou pracovní činnost. Máte-li pocit, že to není správné, máte stejný pocit jako já, proto bych navrhoval, aby obě strany smluvního vztahu, tedy zaměstnavatel i zaměstnanec, byly ve stejném postavení v jednotném daňovém systému. Vyplácejme zaměstnancům hrubou mzdu za práci a oni ať si na konci zdaňovacího období podají daňové přiznání, za stejných podmínek jako zaměstnavatelé či živnostníci. Zjednodušeně - tolik jsem vydělal, takové byly moje náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmů.. tu máš státe daň.

Hyn by sa hukázalo.. ;-)

J. Chaloupka 18.10.2019 9:57

A to ani vysokoškolsky vzdělaní.

J. Chaloupka 18.10.2019 9:56

Jako zaměstnanec jsem si vánoce užíval, jako živnostník jsem mezi svátky vyplňoval spoustu hlášení.

P. Lenc 18.10.2019 9:51

Pane Svobodo, už jste zkusil živit se jako malý živnostník? Já ano a s blby vašeho ražení jsem se občas setkával.Většinou to byli st. zaměstnanci, nebo lidé o kterých se dřívě říkalo "má obě ruce levé".

J. Vocilka 18.10.2019 9:50

Dobrý den.

Chtěl bych připomenout , že každý se může stát živnostníkem a užívat si výhod, které tento status skýtá. Například každý živnostník si musí sám sehnat uplatnění pro svůj produkt, službu atd. Když jede na dovolenou musí si na ní vydělat. Pokud se chce udržet v oboru je nutné si zaplatit příslušné kurzy , semináře atd. musí dodržovat bezpečnost práce a být proškolen a sám si školení platit. Nemocenskou si musí připlácet a pak má nárok po čtrnácti dnech na celkem směšnou částku, protože výše částky ,kterou si zvlášť platí není libovolná. Ale především nese každý den svou kůži na trh, je za svou práci zodpovědný jinak brzy skončí.

A to vše sám za sebe a zaměstnanec ? Tohle vše a další výhody má jen tím, že se dostaví na pracoviště .

Nechte prosím lamentací a běžte nato.

P. Grigar 18.10.2019 9:48

..pane Drobný, jenom jediná oprava, nikoli "státní zaměstnanci", ale pouze zaměstnaci, t.j. fyzická osoba, která se zavázala k výkonu závislé práce v základním pracovněprávním vztahu.

Jinak naprostý souhlas. Ale to se dnes nerado slyší. Podnikatel a živnostník je ikonou naší současnosti, tak nějak pomíjíme, že podnikat a živnostníkovat nemůžou všichni. Kdo by potom platil daně?

P. Lenc 18.10.2019 9:46

Jde vidět, že pan autor zná životní realitu, zrovna tak jako uváděný ekonom, pouze z pozice intelektuálního myslitele.To, že ANO a jeho koalice odírá občany pod hlavičkou "sociálnosti" už i nohama těmto lidem jaksi uniká.

V. Kain 18.10.2019 9:03

Mezi vysokými úředníky se dokonce najde i taková moudrá hlava která pronese,kde byl stát kdybychom my neplatili daně.A nebo další výrok.Čím větší platy budou mít státní zaměstnaci,tím větší budou platit daně a tím více peněz bude v eráru.A takoví lidé jsou bohužel na vysokých postech.

J. Drobný 18.10.2019 9:02

Problém je v tom, že on (tedy ten živnostník) žádné peníze nedává, protože většina z nich vykazuje zakázky a tržby tak, aby na dani z příjmu nemusel nic platit. Jako byste neznal onu kouzelnou větu: "Chcete to s dokladem nebo bez?" Rozdíl v ceně si doplňte sám. Státní zaměstnanec nemá možnost výši daní nebo odvodů jakkoliv ovlivnit, na pásce jenom vidí, kolik peněz mu odečetli. Ne tak živnostník. Ostatně statistické údaje o výši odvodů živnostníků a státních zaměstnanců do SR hovoří jednoznačně, cca 1:4.

J. Holíček 18.10.2019 8:46

Ona už ta premisa byla vadná, počínaje Sedlákem a pokračující Jarusch.

J. Fialová 18.10.2019 8:22

Tento argument pana autora proti živnostníkům mě načisto odboural: "daň z příjmů se platí až po odečtení nákladů".

Tak když živnostníkovi zaplatím za nějakou malou rekonstrukci 50000, přitom on na to přiveze materiál který nakoupil za 40000, měl by danit příjem celých 50000? To snad nemyslíte vážně.

BTW: Náklady si odečítají všichni. Živnostníci i firmy, fyzické osoby i právnické osoby.

Předpokládám že při rozhodování se pozvat si třeba na servis kotle živnostníka, který předloží účet 700 Kč, nebo firmu, která si řekne o 1200 Kč (firma musí uživit i svého ředitele atp.) - hrdě zvolíte druhou variantu :)

J. Kulheim 18.10.2019 8:21

Kdo okradl vás, pane Svobodo? Jak může člověk, který odvádí peníze do SR, někoho okrádat? On peníze dává a okrádají ti, kteří berou.

J. Kulheim 18.10.2019 8:17

VČR pracuje v produktivní sféře cca 30 % občanů. To jsou lidé, kteří dělají výrobky, které se dají na trhu prodat. Neživí nás lidé, kteří jsou napojeni na státní rozpočet. Z jejich práce stát nezbohatne.

Je zajímavé, že řemeslníka těžko sháníte, tak státního zaměstnance potkáte na každém rohu. Pokud je živnostníkům tak dobře, proč nevezmou svůj osud a osud své rodiny, do svých rukou zaměstnanci?

Pokud by se pan Fassmann a jemu podobní vyučili např. zedníkem, byl by spokojený on i jeho zákazníci.

J. Pokoutný 18.10.2019 8:10

Pamatuji léta za vlád ODS/ČSSD kdy někteří velcí zaměstnavatelé dělali právě tohle u sociálního + zdravotního pojištění a stát (např. VZP) jim to vesele toleroval. Krom toho, ti životníci byli stran odvodů "kreativní" už dávno, než jsme o Babišovi, resp. EET zaslechli. A mimochodem, ztotožňovat zaměstnance se zaměstnanci státními (vysvětluje to tu jiný diskutující) je sice běžně používaná, leč stejně podpásovka,

P. Boublíková 18.10.2019 7:58

Tím chcete říct, že zaměstnanci neplatí daně? :-)

J. Macků 18.10.2019 7:44

Toto úvaha má jednu vadu a sice, že zaměstnanec neplatí nic, ten dostane čistou mzdu, vše ostatní platí zaměstnavatel. Zkuste eráru něco nezaplatit, protože vám nezaplatil odběratel, rovnou si můžete chystat tepláky.

P. Svoboda 18.10.2019 6:57

Termín „udavačský web“ je naprostá hovadina.Mnozí na vesnici prosperovali díky tomu,že odváděli daně dle vlastního uvážení. Tím okrádali nás všechny.

P. Boublíková 18.10.2019 6:46

V čr pracuje téměř 5 miliónů osob, z toho zhruba 4 miliony jsou zaměstnanci. A z toho asi 470.000 jsou zaměstnanci státu.

Pořád zbývá kolem 3,5 mio lidí, o kterých platí, že téměř polovinu svých vydělaných peněz posílají státu.

M. Jarausch 18.10.2019 6:32

Přikládám polínko. Většina lidu si neuvědomuje, že státní zaměstnanci vlastně daně vůbec neplatí. Výplatu dostávají od státu a formou daní část vrací, takže jsou vlastně pořád v mínusu. Takže co srovnává pan Fassman? Neočištěná hausnumera.

S. Sedlák 18.10.2019 2:16

Kecy.

Fassmanovi vadí paušální daň živnstníků a nevadí mu, že zloděj - premiér neplatí daně standardně a jeho firmy holí stát neplacením daní a vyžíráním dotací. Nevadí mu bobtnající armáda státních zaměstnanů, která vyžírá státní rozpočet rovnou. Jen to, co nabrala tahle sebranka stojí 40 miliard ročně.

Kde je ta spravedlnost a kolika živnostníků se ta vějička s paušálem týká?? Je její smysl někomu pomoci nebo dát šíleným odborářům prostor pro pindání?

Ne, drahý pane komentátore, nemá ten údajně dobrý ekonom pravdu. Je to lhář.