2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLEMIKA: Žádného velkého bratra neplánuji

„Méně slov a více činů, pane ministře!“ Takovou radu jsem dostal na závěr článku Informatika: Velký bratr v Česku posiluje, podle kterého pod falešnou záminkou boje s daňovými úniky buduji v České republice orwelovské vize o totální kontrole občanů a firem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 4.12.2014 12:07

Až budu dostávat od státu dotace v miliardách,

jako firmy autora článku, klidně si na jejich příjem pořídím EET. Ale ono na ty státní dotace se to nařízení o EET asi vůbec vztahovat nebude, co? Dobytek!

J. Urban 4.12.2014 12:04

Re: :)))))))))))))))))) Daně nejsou samoúčelné

Fakt? Pak je ale něco špatně.

R. Langer 4.12.2014 12:01

Re: Nějak mi nejde do hlavy,

Fakt? To se mi nějak nezdá. Takže pro ostatní se jako nic nemění? Ale kdepak...

R. Langer 4.12.2014 11:59

Re: Výborně pane Babiši,

Hahaha, dotovaný pan "podnikatel" Babiš bude něco vykládat o zlodějích, defraudantech a podvodnících. Pěkně ten socfašismus funguje, pěkně. Ale ne pro normální lidi, soudruhu. :-P

R. Langer 4.12.2014 11:54

Re: Aha.

No, tak na to si rád počkám! Nicméně nepochybuji o tom, že se sazba DPH změní, ale určitě to nebude směrem dolů. Jsem zvědavý, co budete říkat za ty dva roky, protože takových "ekonomů" jako Babiš už tady bylo... :-P

M. Moravcová 4.12.2014 11:52

Re: Aha.

Za špatný výběr daní může především stát. Ne podnikatelé. Stát špatně pracuje a úředníci na to určení, pobírají platy za práci, kterou nedělají pořádně. A jejich platy se neustále navyšují, za neplnění pracovních povinností. Ne že podnikatel je špatný, státní úřední nemá za nic zodpovědnost.

M. Moravcová 4.12.2014 11:49

Re: ?

no a?  To myslíte, že nepotřebujete na ty krámy vydělat?

M. Moravcová 4.12.2014 11:48

Re: Tvoříte Velkého bratra, únikům citlivých údajů nezabráníte

Ještě jsem zapoměla MF plánuje přijmout 700 pracovníků. To budou policajti na daňové poplatníky?

V. Čermák 4.12.2014 11:35

Re: :)))))))))))))))))) Daně nejsou samoúčelné

Z daní je financován Váš důchod, takže byste měl mít zájem, aby byly řádně vybírány.

V. Ondys 4.12.2014 11:27

:)))))))))))))))))) Daně nejsou samoúčelné

U nás ale umožňují celkem pohodlný život všem, kterým pokrokově smrdí pot z lidské práce. :)))))))))))))))))) Vážení soudruzi i ex, socialistickému přerozdělování nic nehrozí a zítra :)))))) se bude tančit na každém úřadě v zájmu posvátných výhod státního zaměstnance!

V. Čermák 4.12.2014 11:22

Re: ?

Dáte si to do nákladů.

V. Čermák 4.12.2014 11:22

Re: Aha.

Asi jste nesledoval Babiše u Jílkové. Na totéž, co zde říkáte Vy tam byli jinačí kabrňáci a odešli s dlouhým nosem. Babiš tam řekl, že zefektivnění výběrů daní se projeví do dvou let, takže bude reálné snížit Kalouskem zvýšené DPH opět na 10%. Sklapl i takový génius jako Ševčík, ev. Kubera. Takže máte ještě 2 roky, abyste mohl Babiše kritizovat. Pak se uvidí.

M. Vondráček 4.12.2014 11:15

?

" A malému podnikateli může stačit tablet nebo chytrý telefon, jen si pořídí malou příruční tiskárnu. To se týká těch malých, velcí podnikatelé jsou v řadě případů již hardwarově vybaveni a musí jen aktualizovat svůj pokladní software."

Co z toho mi zaplatíte Vy pane ministře ??

J. Kratochvíl 4.12.2014 11:10

Výborně pane Babiši,

na vašich opatřeních asi něco bude a vypadají rozumně, protože s vámi nesouhlasí hlavně stoupenci Klausů případně Kalousků, že se sahá na jejich svobody. To je dobře, že se sahá na svobody zlodějů defraudantů a podvodníků. Proč by nemohlo zde fungovat něco co funguje v jiných sousedních demokratických zemích. Bohužel, minulé politické reprezentace zde zavedly systémy bez kontrol a způsobily státu velké ztráty, proto bude potřeba se opět vrátit do normálu zvýšenými kontrolami. Kdyby se zde tolik nekradlo a nepodvádělo nemuselo tady zavádět žádní "Velcí bratři." Myslím, že poctiví občané tohoto státu to oceňují.

M. Moravcová 4.12.2014 10:57

Tvoříte Velkého bratra, únikům citlivých údajů nezabráníte

Je to jen další buzerace.  Poplatník má povinnost uvést v daňovém přiznání účty, určené k podnikání.

  Ohledně DPH - největší daňové úniky vznikají při zařazovaní komodit do sazeb DPH. Od toho ale máme celní úřady, aby hlídaly, co se za co vydává. Nesoučinnost státních úřadů není šlendriánem podnikatelů, ať malých nebo velkých. Přesnesením daňových povinností na odběratele (od r.2015 se dále rozšiřuje - vláda může dočasně rozhodnout, co sem bude patřit - emis.povolenky, mobily, obiloviny, technické plodiny,kovy - tady už je rozhdnuto, nebo může vláda operativně rozhodnout (bez schválení parlamentu) a pokud bude Brusel souhlasit, může do této kategorie zařadit co chce.  Zřízením institutu nespolehlivého plátce  FÚ získaly  velký bonus k vybírání DPH, znamená to, pokud dodavatel 2x za sebou nezaplatí daň nebonepodá přiznání, je automaticky nespolehlivým plátce a odběratel za něj přebírá daňovou povinnost.  

 Jde jen o to, přihrát zakázku na software někomu blízkému, tím mu zařídit  upgrade při každé sebemenší změně, a že jich je.

Každý náklad, který musí podnikatel vydat na uspokojení nových buzerací státu (tablety, mobily, pokladny) je pro podnikatele náročný. Protože takových požadavků má stát neustále hodně. Nejen FÚ, ale stát.  Ať jde o daně, poplatky, odvody, notářsky ověřené nesmysly, datové schránky atd, atd.

Zneužitelnost citlivých údajů - je velká. Především u Vás pane ministře. Ovládáte potravinářský průmysl, hnojiva - odstranění, zničení konkiurence je velmi lákavá. Ve střetu zájmů jste od začátku Vašeho působení ve vládě.

R. Langer 4.12.2014 10:22

Aha.

"Smyslem centrální evidence účtů je boj proti tzv. karuselům. To jsou podvody na DPH, většinou ve velkých částkách, se kterými se běžný občan přímo nesetkává."

Hm, a co tak sjednotit sazbu DPH, nepomohlo by to zcela zásadním způsobem? Ale vlastně ne, naopak něco jsem zaslechl o třetí sazbě DPH...

Jenom hloupé kecy, ale skutek utek. Se stejnou DPH by se nám bionafta už tak dobře nevyplácela, že, pane "podnikateli" Babiši! :-P

R. Jonák 4.12.2014 10:15

Re: Nepochopil jsem ani jedno

On totiž Hošek také nic nepochopil, ale fandí Burešovi tedy Babišovi,to co píše náš pan ministr financí je jenom povídání kolem dokola. Navíc je na tom hlavně zajímavé, že to píše člověk, který je ve střetu zájmů, jako snad nikdo jiný v této republice.

A. Starý 4.12.2014 9:48

Re: Nepochopil jsem ani jedno

Takže vy jste pochopil, tak tedy prosím o vysvětlení. Ty dotazy, které kladu, jsou snad zcela jasné a srozumitelné.

R. Szewczyk 4.12.2014 9:23

Re: Nějak mi nejde do hlavy,

řešení je v zásadě jednoduché,,,,,oná povinnost se vztahuje na subjekty s tržbou nad 1000 000kč,

V. Hošek 4.12.2014 9:19

Re: Nepochopil jsem ani jedno

Váš problém je, že nechcete pochopit. Když se nechce je to horší než se nemůže.

Babiše nemusím, ale tady cítím, že se to posunuje.

J. Chaloupka 4.12.2014 9:06

Narovnání podmínek v placení daní není nerozumné.

Takových rozumných věcí jsme však slyšeli a četli spoustu, většinou byly nerozumně realizovány. Tak je potřeba počkat na výsledky. Ale z toho co píše Babiš, navzdory kritikům níže, roste ANO popularita, takže se zdá, že mu rozumí i ostatní.

P. Lenc 4.12.2014 8:33

Re: Nějak mi nejde do hlavy,

Babiš zlatoústý  to jistě vysvětlí.

K. Frauknecht 4.12.2014 7:35

Velký bratr

jako vyšitej!

Nejvíc je mi líto těch poctivejch podnikatelů platících daně, např. z dotací EU.

A. Bocek 4.12.2014 7:28

Nějak mi nejde do hlavy,

jaké karuselové obchody může provozovat hajzlbába či prodavačka v trafice.

S. Vaněček Šauerová 4.12.2014 1:06

Off Topic :

Nápad, že by platy poslanců mohla určovat vláda, řízená jako firma, jíž byste ovšem předsedal Vy, nemá chybu, pán Bureš, čo to vravím, pán Babiš. Chce to už jen drobnost : budete si muset počkat na ústavní většinu, která by přepsala českou ústavu. Přimlouvala bych se za více takových podnětných návrhů, aby bývalým voličům pravice došlo, v jakém kuse hrají part ... :-)

A. Starý 4.12.2014 0:28

Nepochopil jsem ani jedno

Tvrdíte, že CEÚ by umožnila oprávněným orgánům veřejné moci na jednom místě zjistit,

u které z bank konkrétní fyzická nebo právnická osoba má či měla účet... Ale vźdyť už v současnosti platí, že plátci DPH mají povinnost oznámit správci daně čísla všech účtů používaných pro

ekonomickou činnost (a navíc určit, která z nich jsou určena ke zveřejnění). Tak v čem bude ta změna? Jestliže tedy dnes nepoctiví plátci neplní svojí oznamovací povinnost, tak jak CEÚ zajistí, že ji najednou plnit začnou?

A dále tvrdíte, že EET nepřináší nic nového pod sluncem, neb bude jen získávat informace, které si již dnes finanční úřad může vyžádat. Tak kde se najednou vezme ten zvýšený výběr, když daňový základ se nezmění? Nebo snad chcete tvrdit, že ta informace, kterou si dnes může FÚ vyžádat, je výše zatajeného příjmu :-D ?

A nebo to bude spíše tak, že nějaké podstatné buzerační věci ve svém článku taktně zamlčujete a dozvíme se je teprve, až zákon vyjde?