2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLEMIKA: Žádného velkého bratra neplánuji

„Méně slov a více činů, pane ministře!“ Takovou radu jsem dostal na závěr článku Informatika: Velký bratr v Česku posiluje, podle kterého pod falešnou záminkou boje s daňovými úniky buduji v České republice orwelovské vize o totální kontrole občanů a firem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlasák 4.12.2014 14:40

Re: Výborně pane Babiši,

Pane, příkladem proč u nás nefunguje to co jinde, může být vyskakující titulek o tom, že červená nafta zaplavuje Česko. Ona sice zaplavuje Česko už od doby, co se topný olej začal barvit, ale nebuďme překvapení z překvapení. Celní správa opět zaznamenává úspěchy v pronásledování dodávek s tisícílitrovými kontejnery, škoda jen, že jí stále unikají fiktivní cisterny, ba i celé vlaky s naftou mířící např. do Rumunska. Ale proč propadám grafomanii. V Německu je uplatňován princip osvobození topného oleje od spotřební daně ( je přece určen k topení, nikoliv k pohonu motorových vozidel, jako takový je zatížen pouze ekologickou daní ) Nabrat ho můžete na jakékoliv ČS, která ho má v nabídce. Problém Vám nastane v případě, že Vám při běžné kontrole najdou v nádrži auta červeno. Zaplatíte spotřební daň v částce rovnající se km na tachometru x deklarovaná spotřeba x sazba spotřební daně. Kolik němců asi jezdí na červenou naftu? U nás je topný olej zatížen spotřební daní, armádě úředníků musíte prokázat, že jste ho spotřeboval na topení, následně Vám jiní úředníci spotřební daň vrátí a nikoho nezajímá, zda máte červeno v nádrži. Takže je armáda úředníků zaměstnána pronásledováním troškařů s kanystry topného oleje, výtěžek doměřené daně nepostačuje ani na úhradu její mzdy. Proč dělat věci jednoduše, když to jde i složitě. Proto to u nás fungovat nebude.

M. Moravcová 4.12.2014 14:39

Re: Pro paní Moravcovou:

Ale to já přece vím, že dotace nejsou na daně. Nicméně je mnohonásobně pokryjí. STBák Babiš si holt uměl tak vylobovat zákony, že dostává dotace. EUrácké i české. Bez nich by zřejmě v konkurenci neobstál. A má-li jak tvrdí  milardové zisky, k čemu potom dotace?  A dotace by neměl dostávat žádný podnikatel. Pouze obce. Je to jen křivení konkurence a trhu. Jsou to peníze z daní, které já odvádím státu.

M. Pernický 4.12.2014 14:23

Pro paní Moravcovou:

Dotace se nepoužívají na  odvod daní. Pokud dotace nedostaly v Agrofertu,tak je pro svou firmu vybojoval jiný podnikatel.Budte rádí,že Babiš existuje .

M. Moravcová 4.12.2014 14:17

Re: Až budu dostávat od státu dotace v miliardách,

když nevíte o čem je řeč, tak raději mlčte.

M. Moravcová 4.12.2014 14:16

Re: Konečně jsem se dočkal, a že to trvalo pane Babiši.

Stávající  zákony jsou dostatečné, ovšem státní mašinerie nemaká, tak se zavede další klacek. To není řešení, to je buzerace.  Už jsem to jenou zažili, před rokem 89, to chtěl mít bolševik taky všechno pod kontrolou. Babiš má ve svých společnostech armádu lidí, ten žádnou buzeraci nepocítí.  Je to nesystémové. Je to buzerace.

J. Vlasák 4.12.2014 14:01

Re: ?

Pane Čermáku, ty krámy, jak říkáte, by nebyly potřeba, kdyby státní správa v oblasti výběru daní řádně a smysluplně konala s tím, na co již dávno nástroje má. Příkladem budiž spotřební daň z dovážené nafty a benzínu. Dodnes se přetřásá daňový únik přes Ecoll Invest z Brna ( řádově 2,5 miliardy na spotřební dani, dalších 800 mio na DPH ) Až tento únik postrčil politickou vůli k používání předběžného opatření celníky a dnes byste neměl dovézt více než jednu cisternu přesahující limit Vašeho zajištění. Zajímají snad živnostenské úřady desetitisíce řemeslníků "podnikajících" na černo? Máte pocit, že EET v těchto "nezaměstnaných" žijících ze vzduchu vzbudí dostatečný strach, aby legalizovali svoji živnost? Je snad síť na našem území dostatečně dimenzovaná na předpokládaný nárůst průtoku dat? ( OSSZ v současné době potvrdí elektronické podání do 20 minut, Fú do dvou dnů, registr vozidel nemá smysl probírat ) Poctivým živnostníkům jistě radostně zaplesalo srdéčko nad další novou povinností, kterou budou muset zaplatit ze svého. I já už se těším na začátek nového roku, kdy si budu do večerních hodin hrát s výkazy, hlášeními, přiznáními, statistikami, budu je po dvou až pěti různými formuláři se stejnými daty strkat do stejných obálek a adresovat stejnému úřadu, dokonce pro jednoduchost i stejnému úředníku. Je pravda, že doba pokročila a spoustu z nich mohu poslat elektronicky, škoda jen, že ke spoustě z nich budu muset vytisknout papír, podepsat, že jsem je podepsal a poslat poštou.

V. Ondys 4.12.2014 13:50

Re: :)))))))))))))))))) Daně nejsou samoúčelné

Mým zájmem je, pane Čermáku, aby se dařilo samostatnému, schopnému, pracovitému, slušnému a poctivému člověku, jenom o to se může opírat naděje každého z nás. :))))) Za celý život jsem si užil papalášských představ dostatečně, navzdory tomu jsem si svou vynucenou povinnost k předešlým generacím řádně splnil a nemusím nikomu vděčně líbat ruce...

J. Boleslav 4.12.2014 13:41

Re: Nepochopil jsem ani jedno

Přesně tak. Bureš je spolu s Ovarem největší politické nebezpečí pro tuto republiku.

J. Boleslav 4.12.2014 13:35

Re: Aha.

Ježíšek totiž nebyl ani u komančů, ani u estébáků. Možná je to v tom.

J. Boleslav 4.12.2014 13:34

Re: Aha.

Jj, bolševicko-estébácká stvůra - naše největší naděje v politice.

J. Boleslav 4.12.2014 13:31

Re: :)))))))))))))))))) Daně nejsou samoúčelné

Důchody z daní financovány nejsou, máte v tom těžký hokej.

J. Boleslav 4.12.2014 13:30

Re: Až budu dostávat od státu dotace v miliardách,

Kdepak závist. Pouze zdravý selský rozum.

J. Boleslav 4.12.2014 13:29

Re: Gratuluji

:-)))

J. Boleslav 4.12.2014 13:28

Re:

Naprosto s Vámi souhlasím. Estébácko-bolševický poskok a 2. nejbohatší Čech na postu MF je největší střet zájmů a nebezpečí po listopadu 89. Zvláštní, že tolik koblihožroutů to ještě stále nevidí.

K. Frauknecht 4.12.2014 13:07

Re: Gratuluji

v disciplině Skok na koblihu se dělíte s Čermákem 160 o první pozici :-). Jen vydržte! Chce to tvrdý tréning a silný žaludek.

K. Vyšata 4.12.2014 12:53

Re: Konečně jsem se dočkal, a že to trvalo pane Babiši.

Paní Moravcová, čtu většinou diskuzi pod články které mě zajímají a tak jsem i váš příspěvek zaregistroval. Je zřejmé, že se také pohybujete v oblasti týkající se podnikání, mnoho vašich připomínek je pochopitelných a dalo by se s nimi souhlasit. Ale, možná, že jste nepostřehla jednu závažnou skutečnost, pan Babiš je první ministr s odvahou rozhýbat zapouzdřené systémy a zvyklosti v oblasti výběru daní, kontrolní činnosti celníků, spolupráci s ostatními represivními orgány a jeho přístup na pohled pro mnoho z nás měnších připadá hrůzný. Ale jen na první pohled, aby byly daně nízké musí se vybírat u všech povinných stejně. A k tomu musí být nejenom vůle, ale i nástroje. A ty nástroje se musí umět používat. V daňových zákonech je taková větička, že když FÚ usoudí, že podnikatelský subjekt vykazuje známky nesrovnalostí v účetnictví, může použít pomůcky...... Takže, Babiš to vzal od podlahy, pomůcky chce uzákonit a uplatnit je na všechny. Určitě namítnete, že tím kriminalizuje všechny, ale asi se tím vyhýbá nařčení nerovnému přístupu a hlavně další možnosti korupčích příležitostí.

V. Čermák 4.12.2014 12:51

Re: Aha.

No za dva roky budu říkat buď, že Babiš nelhal a já mu věřil oprávněně, anebo že kecal a já mu naletěl. Zatím beru Babiše jako člověka, který vymetá svinčík nacházející se téměř všude. A já mu fandím. Před ním tam byli jiní a o toto se nesnažili, svoji šanci promarnili, teď má šanci Babiš.

V. Čermák 4.12.2014 12:34

Re: Až budu dostávat od státu dotace v miliardách,

Závist? Není to ten klacek lůzy?

V. Čermák 4.12.2014 12:31

Re: ?

Ty krámy by nebyly potřeba, kdyby zejména živnostníci platili řádně daně. Poctivý živmnostníci budou možná rádi, nepoctiví budou usilovně kvičet. Podobně poctiví sportovci jistě chápou (a možná jsou za ni i rádi) "buzeraci" dopingových orgánů.

M. Moravcová 4.12.2014 12:29

Re: Konečně jsem se dočkal, a že to trvalo pane Babiši.

mám dole příspěvek plný argumentů, pročtěte si ho.

M. Moravcová 4.12.2014 12:29

Re: Až budu dostávat od státu dotace v miliardách,

tak ať se ten STBácký  "anděl"  s křivými křídly nechlubí tím, že platí stamiliony ročně na daních, když 3 miliardy ročně získá na dotacích. To se nám to tancuje, když to jiní platí.

K. Vyšata 4.12.2014 12:28

Re: Konečně jsem se dočkal, a že to trvalo pane Babiši.

Jak vidím paní Moravcová, dostala jste škytavku, až přejde hoďte do placu nějaký argument.

K. Vyšata 4.12.2014 12:25

Re: Až budu dostávat od státu dotace v miliardách,

Pane Urbane určitě dotační politiku v EU a taky u nás nezavedl pan Babiš. Někdo určil pravidla a kdo ty pravidla dodržuje nemůže být znevěrohodňován v jiné oblasti působení. Babišův Agrofert pobírá dotace, no a co? Je jenom jedním z dlouhé řady jiných podnikatelských subjektů činících podle pravidel totéž. A pravidla, pane Urban, platí pro všechny, říká se tomu spravedlivý, demokratický přístup platný pro všechny stejně.

P. Papež 4.12.2014 12:25

Re: Aha.

Myslím si, že jste už dost starý, abyste věřil slibům, dávaným každými vládami a samozřejmě z větší části nesplněnými. Jen připomenu Babišovo povídání, jak do dvou let zvýší výběr, odstraní korupci, sníží státní byrokracii. Korupce není odstraněna, na ministerstvo přijme dalších 600 státních vyžírků (oproti jeho vlastním volebním heslům), aby je uživil, bude muset vzít někde peníze. Věřit na Ježíška je o něčem jiném, než věřit Babišovi.

V. Čermák 4.12.2014 12:24

Re: :)))))))))))))))))) Daně nejsou samoúčelné

No ano, zatím především špatný výběr, to jste nevěděl?

R. Langer 4.12.2014 12:24

Re: Výborně pane Babiši,

Přemýšlení bolí, to neklapne...

M. Moravcová 4.12.2014 12:20

Re: Konečně jsem se dočkal, a že to trvalo pane Babiši.

Vy reformo :-))

P. Papež 4.12.2014 12:19

Re: Výborně pane Babiši,

Líbí se mně, jak opět mdlý rozum dělí společnost. Na stoupence "spravedlivého" Babiše a stoupence Klausů, případně Kalousků. Úplně zapomínáte na normálně myslící lidi, kteří nejsou ani v jedné skupině, jen je štve, způsob, jak ministerstvo financí postupuje. Je zvláštní, že se Babiš nezmínil, že na celou novou agendu musí přijmout asi 600 nových úředníků , aby byla zvládnuta nová agenda(sám to v televizi přiznal). Nějak zapomenul, že jeho volebními hesly bylo i snížení státní administrativy. Ovšem kontrola a přehled konkurence za státní peníze se mu velmi hodí. Samozřejmě dotace do Agrofertu si nesníží. A teď zkuste přemýšlet a včil mudrujte.

K. Vyšata 4.12.2014 12:17

Konečně jsem se dočkal, a že to trvalo pane Babiši.

Problém naší společnosti je v určité strnulosti myšlení a společenské gramotnosti. Proto by měla být v každém případě, kdy se zavádí něco nového, vložena podstatná část finančních prostředků do osvětující informační kampaně která by zasáhla v podstatě každého občana naší republiky. Takže neúnavně vysvětlovat, už do školáků, některá zásadní pravidla určující provoz státu, každou novou věc nebo systém co nejednodušším způsobem "nacpat" lidem do hlavy. Jsem rád, že jste využil i možnosti Neviditelného psa a dal možnost spoustě diskutérů vylámat si zuby na jednoduchosti a oprávněnosti vámi zamýšlených reforem. To co jste vysvětlil zasáhne spoustu lidí, většinou budou naštváni včetně mojí maličkosti které se to také dotkne. Ale čas ukáže, a já to chápu, že narovnání podmínek a spravedlnosti v daňové oblasti pomůže všem, i těm postiženým. Jen nezapomínat, jestli to dotáhnete do konce, aby se výsledky nerozplynuly v další rozhazovačné politice státu.

M. Moravcová 4.12.2014 12:09

Re: Výborně pane Babiši,

poctivými občany myslíte ty, kteří jsou přisátí na státním cecíku - úředníky a ze státních příspěvků a dotací žijící individua?  Všichni ostatní jsou totiž buď zaměstnanci zaměstnavatele, tedy zaměstnavatele (podnikatele) který odvádí daně, aby ti přisátí měli co žrát,  dále zdravotníci, učitelé, hasiči a policajti.