30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

PODNIKÁNÍ: Jedno čestné, jiné na úkor druhých

Článek o tom, že jsou dva druhy podnikání. Jedno, kdy prospěch podnikatele jde ruku v ruce s prospěchem spotřebitelů. A druhý, kdy podnikání je na úkor druhých. Je to jako rozdíl mezi Baťou a Babišem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 15.2.2017 10:52

Re: Absolvoval jsem desítky, možná i přes

Na školení o morálce si skočte do kostela, ale hlavní zdroj by měli být v mládí rodiče.

Z. Frys 15.2.2017 14:03

Re: Absolvoval jsem desítky, možná i přes

Na kostel se vykašlete, tam se nic nedozvíte. Daleko lepší je tento vynikající článek:

http://1url.cz/GtRul

M. Prokop 15.2.2017 15:58

Re: Absolvoval jsem desítky, možná i přes

Dobré, díky za odkaz.

Z. Frys 15.2.2017 14:29

Re: Absolvoval jsem desítky, možná i přes

M. Rothbard - Etika svobody

http://www.mises.cz/literatura/etika-svobody-73.aspx

J. Chaloupka 15.2.2017 9:38

Dotace jsou špatné a křiví trh, ALE

Babiše stvořila naše tzv. pravice, když s těmi dotacemi a tzv. privatizací začala. No a Baťovy boty byly sice za jeho života synonymem pro dostupnou a kvalitní obuv, ale po prohlášení současné paní Baťové, že jsou nyní hlavně módní doplněk, je nekupuji. Kupuji kvalitní českou zdravotní obuv zn. Santé. Baťovky už dávno nejsou tím, čím byly.

M. Prokop 15.2.2017 10:55

Re: Dotace jsou špatné a křiví trh, ALE

Pletete po socialisticku dohromady dvě věci: Privatizaci, tedy odstranění řízení a rozkrádání lidmi, kteří nemají zodpovědnost majitelů a dotace, které musel zavést kdokoliv, pravicový i levicový, když jsme jimi obklopení sousedy a zavalení soudruhy z Brusele.

Bureše stvořili závistivci, na levici takřka standard uvažování.

P. Přibyl 15.2.2017 9:07

Tak ještě jednou, realná hrůza

Tento výrok by měl být prezentován každý den aby si náčelníci uvědomili co páchají.

Čestně podnikají u nás tisíce drobných živnostníků i středních a větších firem. Nepřítelem jim není konkurence, ale státní byrokracie, která jim hází klacky pod nohy.

To je velká a smutná pravda.

V. Kotas 15.2.2017 13:09

Re: Tak ještě jednou, realná hrůza

Nejen hází klacky pod nohy, ale závidí ( protože si tím neprošla ), i dluhy.

P. Přibyl 15.2.2017 9:05

Konečně realita která ba měla být oceněna.

K. Drobková 15.2.2017 8:22

Profesionální kecal Mach.

Srovnávat podnikání Bati a Babiše je nesmysl. Každý podnikal/ká v jiné době, za jiných podmínek, v jiném prostředí.Vynášet Baťu do nebes a tlačit Babiše do pekla je také nesmysl. Každý měl(má) své stinné i světlé stránky.

Hodnotit podnikání kohokoli od někoho kdo v životě nepodnikal a živí se jenom a pouze kecáním jako např. je zrovna Mach je chucpe na entou .

M. Prokop 15.2.2017 9:15

Re: Profesionální kecal Mach.

Asi se vám rovné podmínky bez protekcí nelíbí. Taky žijete z omezené konkurence, jako Bureš?

P. Rudolf 15.2.2017 10:36

Re: Profesionální kecal Mach.

V době, kdy podnikal Baťa, žádné dotace neexistovaly. Nahrazovaly je v podstaě státní zakázky, především ty z armády. A těm se Baťa vůbec nebránil. Musel by být taky padlej na hlavu. Jako Mach.

P. Švejnoch 15.2.2017 10:54

Re: Profesionální kecal Mach.

Dotace nahrazovaly státní zakázky. Pro Kristovy drahý rány... :-o

M. Prokop 15.2.2017 11:49

Re: Profesionální kecal Mach.

To není tak úplně blbé, jako jeho obvyklé výplody.

Namátkou připomenu státní příkaz míchat líh do benzinu a i některá výbava armády byla koupena s nejspíš přihlédnutím ku snaze podpořit tu kterou firmu. Třeba armáda nakoupila vozy Aero 30, což není zrovna klasický armádní typ.

Lidé se zase až tak moc nemění a jejich chování při správě cizích (státních) peněz také ne.

P. Švejnoch 15.2.2017 13:21

Re: Profesionální kecal Mach.

S tím nesouhlasím.

K těm Aerovkám - neznám ten konkrétní případ, takže třeba nevím o kolik vozů šlo, či jaké bylo jejich deklarované využití. Taky nevím, jestli "armáda koupila" neznamená s přihlédnutím k tehdejším reáliím spíš "MNO koupilo" - v tom případě bych si dovedl představit, že šlo o nákup jakýchsi "referentských vozidel", i s ohledem na to, že Aero 30 byl (asi) nejlevnější vůz na trhu. Ale koneckonců možná stejně si dovedu představit, že šlo o auta pro různé týlaře a podobně, kteří nutně nepotřebovali nějaký special armored vehicle.

Dále: Nepředpokládám, že MNO (či armáda) veřejně deklarovalo, že se jedná o nákup za účelem podpory soukromé firmy Aero - to by jim v tehdejším světě (který byl ještě jakžtakž v pořádku) veřejnost nespolkla. Takže šlo o výsledek nějakého lobbyingu, možná i o korupci, ale zcela jistě ne o dotace.

Navíc dotace mají za cíl snížení ceny produktu tak, aby se tento stal přístupnějším pro občanstvo, v deklarovaném tzv. veřejném zájmu. A tohle státní zakázky postrádají.

M. Prokop 15.2.2017 16:06

Re: Profesionální kecal Mach.

Kdo konkrétně je koupil nevím, ale A30 je hodně nízký vůz s předním náhonem, tedy nic do terénu. Měly ale jiná kola a proti sérii i větrák chladiče.

Jako podpora to pochopitelně deklarováno nebylo, ale mohlo to tak posloužit.

Já nepodporuji ani trola Hofmana Rulfoviče a dotace už vůbec ne, to je mor, ale je docela zajímavé o některých věcech uvažovat.

M. Šejna 15.2.2017 7:46

panu Machovi uniklo ....

panu Machovi uniklo, že Babišovy firmy sice berou dotace, ale že nikoli kvůli nějaké protekci, ale proto, že Babiš podniká v oboru, kde berou dotace všichni.

Zěmědělství je dotovaný obor v celé EU i v celých USA. Vždy jsme to považovali za něco sice nestandardního, ale potřebného. Pak šel Babiš do politiky a najednou je zemědělská produkce nemravná. Zkuste českým sedlákům, farmářům a chovatelům dobytka sdělit, že to jsou všichni "babišové", kteří nemravně podnikají.

Já bych se na to podíval z jiného úhlu: kolik lidí zaměstnává ten "nemravný podnikatel" Babiš, nebo jiní farmářové? Kolik lidí zaměstnává ten morálně čistý a pro společnost nenahraditelný europosranec Mach?

M. Prokop 15.2.2017 9:17

Re: panu Machovi uniklo ....

A kolik lidí zaměstnávali komunisté, když už máte toto kritérium?

Zemědělství je dotovaný obor, což je chyba celosvětově.

Nemravná není zemědělská produkce, ale její socialistické ovlivňování.

Vy zas blbnete na kvadrát.

V. Pavelka 15.2.2017 10:49

Re: panu Machovi uniklo ....

Za totáče družtevníci neplatili daně ,ake konci roku dostávali podíly ze zisku ,a ještě mněli záhumenky a levné naturálie., to nebyli dotace .

P. Švejnoch 15.2.2017 11:02

Re: panu Machovi uniklo ....

To, co zmiňujete, sice dotace nebyly, ale jinak zemědělství dotováno bylo - protože i kdyby nebylo na "trhu" cokoli jiného, pak nakrmit dělníky, rolníky i pracující inteligenci (a za přijatelnou cenu!) soudruzi museli. Jinak by jim dělná třída totiž rozbila hubu...! :-)

J. Chaloupka 15.2.2017 9:42

Dnes "farmářové" dříve sedláci.

A jak vyprávěla moje matka, v jejich vesnici před 2. válkou, byl starostou nejbohatší sedlák, protože všichni jej považovali za nejhospodárnějšího (proto byl bohatý) a totéž očekávali v jeho funkci. A ten starosta by si ruku usekl, vzít něco s obecního, spíše dal ze svého.

A jak říkal nejbohatší pravičák bývalý ministr zahraničí Schwarzenberg, že na jejich panství byl nejlepší pytlák hajným. Takže je vše v pořádku.

Mimochodem kolikpak zemědělských dotací bere schwarzenberský statek? Dozvíme se to někdy?

P. Rudolf 15.2.2017 10:32

Re: panu Machovi uniklo ....

Machovi uniká ze zásady úplně všecho. Proto taky přivedl svou stranu sso, kterou už léta (kromě pár pitomců) z dobrých důvodů nikdo nevolí, na buben. Ale vlastní kariéru na účet druhých zvládã perfektně, to zase jo.

F. Brnušák 15.2.2017 11:39

Re: panu Machovi uniklo ....

A vam zrejme unika, ze na biopaliva ma monopol a dale vam zrejme unikla informace, ze Agrofert je nejvetsim prijemce dotaci. O tom jestli je zemedelstvi dotovano v USA by jste mohl predlozit nejake dukazy.

Na dotace jaklekoliv upozornuje pan Mach od zalozeni SSO, dokonce maji Svobodni v programu jak situaci s dotacemi resit, ale zatemnely mozek koblihama zrejme nedokaze zpracovat psany text.

P. Švejnoch 15.2.2017 7:08

Ještě mi tu v diskuzi chybí floskule

"Babiš narovnává podnikatelské prostředí" v podání notoricky známého debatéra... :-)

D. Polanský 15.2.2017 7:03

Baťa jenom nerad platil daně.

Když došlo na lámání chleba chtěl od státu úlevy. A nejednou je dostal.

J. Fridrich 15.2.2017 7:20

Re: Baťa jenom nerad platil daně.

On totiž dobře věděl, co s vybranými daněmi dovede udělat stát - a co dobrého by s těmi prostředky dokázal udělat on....

V. Kotas 15.2.2017 5:58

Ale tady se po 17. listopadu 1989, nezaváděl sytém Baťa.

Zde se zavedl systém, který zrodil Babiše a mnoho dalších takových. To je systém kapitalismu - burzy, spekulace na nich, bankovní operace na co největší zisk, atd.. Jenže Babiš si dovolil jít do politiky a začal ohrožovat zavedené strany, stávající systém - korýtka. Protože jako nejlepší pytlák, se stává nejlepším hajným. Na rozdíl od těch předchozích politiků ( většiny z nich ), kteří byli jenom teoretiky, absolventy škol, jdoucích do politických seslí.

V. Kotas 15.2.2017 6:01

Re: Ale tady se po 17. listopadu 1989, nezaváděl sytém Baťa.

A jen volby rozhodnou, jak to bude dál. Zda chce společnost "dobrého hajného s čistým lesem, nebo nějakého jiného, držícího s pytláky ", proti panstvu/společnosti.

P. Švejnoch 15.2.2017 7:06

Re: Ale tady se po 17. listopadu 1989, nezaváděl sytém Baťa.

Nějak Vám nerozumím...

Takže Babiš je ten pytlák, ze kterého je nejlepší hajný? A v čem se to projevuje? V tom že pytlačí dál a nikdo ho ne(u)hlídá, protože hajným je on sám?

V. Kotas 15.2.2017 7:16

Re: Ale tady se po 17. listopadu 1989, nezaváděl sytém Baťa.

Hlídat ho budou voliči, ve volbách.