8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

PIVOVARY: Tajený propad

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hugo 18.9.2009 18:31

Re: Ba ba

SOUHLAS !! Svijany 13 jsou PIVO. Plná chuť, pěna jak šlehačka, prostě paráda. Kdysi ( osmdesátá léta ) jsem miloval Regent, ale ten se neskutečně zhoršil. Ani v Třeboni už ho nečepují, že prý ho tam nikdo nechce. Europivo Staropramen, Radegast, Gambrinus ( mluvím o desítkách ) jsou všechny stejné. Mám rád regionální piva. Bernard taky snesu. :-)

Rád si připlatím za kvalitu, než pít " volšovou vodu".

R 18.9.2009 9:31

uvažuji o

homebrewingu, umožní mi za prvé dělat pivo podle své chuti, v létě spíš na žízeň, v zimě na chuť, umožní mi pro pivo využít specifické chuti z místních studánek - co půl kilometru, kilometr studánka, to úplně jiná výchozí chuť vody a tím odlišné pivo a to všechno levněji než dnešní předražené patoky v hospodě, všude prakticky stejné bez ohledu na značku. Doma už stejně dělám různé kvašené limonády a občas různé víno.....

chv 18.9.2009 9:27

Od doby (1986) co většina našich pivovarů přešla na novou

technologii a z nepasterizovaných "živých" ležáků přešla na pasterizované "rychláky", se už sice v samošce nemusíte dívat do flašky proti světlu jestli není zakalená, zato její obsah chutná sterilně. Od doby (1993), kdy většina velkých pivovarů přešla na "Europivo", je jedno, co z jejich produkce pijete, všechno chutná stejně. Gambrinus je extrém. Místo této patriotské tradice se na Plzeňsku čepují Svijany, protože o pivo, u kterého spadne pěna ještě dřív, než vám ho pingl donese od pípy ke stolu, opravdu není co stát. Neustálé snižování kvality u 10°Gambáče má logicky své meze, pod kterou už není ochotný jít ani buran, denně masírovaný přiblblou fotbalovou reklamou.

ok 18.9.2009 9:16

11 x 10

Já 11 nepiju (nemám rád pocit opilosti),všechny 10 vyrábějí ředěním koncentrátu vodou, takže je to na poblití.

Výsledek je jednoduchý: piju vodu a minerálky, tam jsou bubliny zatím nefalšované.

John 18.9.2009 9:33

Re: 11 x 10

Omyl, u europiva se většinou uvaří 16 a potom se to naředí. A na světě je 10, 11 i 12, vše zředěné.

R 18.9.2009 9:58

Re: 11 x 10

Ono se toho zas tak moc nezměnilo, třeba za socíku jsem byl na praxi v tehdejším Karborundu v Benátkách nad Jizerou. Tak místní fabrická kantýna v létě  fungovala tak, že tam dovezli sud obyčejného piva, neplný, snad nějaký zbytek z pivovaru nebo co a ten doplnili vodou a prodávali ve fabrické kantýně jako osmičku pivo. Podle toho, kolik tam doplnili vody, to bylo pivo. Někdy to byla snad čtyřka pivo, někdy prakticky plná desítka nebo snad dokonce dvanáctka.

R 18.9.2009 10:03

Re: 11 x 10

Takže některé dny se ve fabrice pracovalo a některé dny se už dopoledne motala kolem kantýny spousta přiopilých lidí.

Mgr. Milda 18.9.2009 9:13

Pokles exportu má svoji příčinu

kvalita už není, jak bývala. Místo chmelu už chmelový extrakt, místo sladu sladový extrakt. I výrobní proces je optimalizován na rychlé a levné procedury. Není divu, že se tak dostáváme na rovinu ostatním průmyslovým pivům v zahraničí. I cenově není velký rozdíl, Lobkowitz je třeba u Normy v Bavorsku standartní lahvové pivo s cenou na dolním okraji bavorského běžného rozpětí. Pilsner Urquell sice těží ze slavné minulosti, ale je za cenu špičkového piva jenom malou částí obratu. Posilování koruny proti euru způsobí také útlum, nejvíc to bylo znát vloni v létě. Letos se tento  proces opět dává do chodu. Naopak nabývají na zájmu bavorská piva, jejich dovoz do ČR začíná být rentabilní a budou brzo silnou konkurencí- třeba Paulaner, Augustiner a piva třeba z Bayreutu a jiných příhraničních pivovarů. Naši spotřebitelé se mohou těšit.

ok 18.9.2009 9:13

Kozel - katastrofa

Není divu, když zkazí všechna piva, lidé je prostě přestanou pít. Odstrašující případ je desítka Kozel - místo dobrého piva je to teď nějaký koncentrát naředěný vodou, s podivnými bublinami a chutí takovou, že ho nejsem schopen vypít. Ještě nedavno to bylo moje oblíbené pivo.

Kozla už vůbec nekupuju, jen jednou za pár měsíců zkontroluju, že je to pořád stejný patok.

PetrM 18.9.2009 9:43

Radek

Stejne to je s 10 Radegast, tu jsme uz pred par lety prejmenovaly na Chemogast;-P

Rada 18.9.2009 14:16

Re: Kozel - katastrofa

...Kozel 10 bylo moje první pivo v životě;-Duž to je dobrých 18 let pil jsem ho i nekolikrat později a bylo dobrý...nedávno jsem si koupil lahvový a nechápal jsem o co jde?:-(bohužel musím napsat,že souhlasím i s názorem na radegast 10 - taky hnus... Už piju skoro jenom Bernard - kvalita špičková,ceny přiměřený a výběr druhů piva velkej:-D

JaS 18.9.2009 8:47

Velké pivovary:

má smysl ještě mluvit o českém pivu?

RomanL 18.9.2009 8:48

Re: Velké pivovary:

Ale jistě že ano, české pivo to stále je, i když má zahraniční majitele. ;-)

Yowda 18.9.2009 8:57

Re: Velké pivovary:

kdepak. To je europivo. Od českého piva se dá snadno odlišit. Stačí se napít...

Pointa 18.9.2009 9:01

Re: Velké pivovary:

České pivo by se mohlo nazývat snad nad jen podle historického názvu jedné malé oblasti v Evropě, kde se ty eurosplašky v místních chemičkách (tzv. velkopivovarech) poslední dobou "syntetizují". :-(

Scoky 18.9.2009 8:32

pivo

Nejlepší pivo na světě je OSTRAVAR

RomanL 18.9.2009 8:47

Re: pivo

;-D;-D;-D

cca1 18.9.2009 8:58

Re: pivo

kdysi Vyškov a Břeclav, to byli samosery ;-D;-D;-D

Yowda 18.9.2009 9:02

Re: pivo

pamatujete někdo kolínskou Perlu? To byl nápoj!!!! ;-D

cca2 18.9.2009 9:33

Re: pivo

takový nápoj nemoh nikdy existovat  - to bylo pivo ???? 8-o

Yowda 18.9.2009 9:53

Re: pivo

v Kolíně býval za socíku pivovar a ten dělal desítku Perlu. Z filtrované labské vody. Obohacené pardubickými chemičkami o nezbytné minerály, neurotoxiny, cereálie a další svinstva. Voda protékající Kolínem měla barvu tmavočervenou.

Ohromné bubliny, barva světle žlutá, lehoučký zákal - něco jako voda ve vaně, když se vykoupe Vietnamec. Chuť mírně zašlého hadru na podlahu, vliv na střevní peristaltiku na úrovni šaratice. Měnili sládky, dokonce pivovar prošel kompletní rekonstrukcí, ale nic platno. Tak ho už za komunistů zavřeli. Ale ta chuť se nedá zapomenout ;-(

John 18.9.2009 9:35

Re: pivo

To ne ale mám v živé paměti jak jsme s bráchou  ve Štrbě na Slovači vyrazili do hospody  a oni tym čepovali Tatran o kterém Zeman prohlásil, že je tak na vypláchnutí huby. To bylo velmi trefné.

PetrM 18.9.2009 9:45

Re: pivo

Tak to jste asi nepili pivo Steiger. Prisel jsem splaveny jak kun, objednal pivo a malem se poblil. Takovy hnus jsem v zivote nepil :-/ To Tatran byl proti tomu lahodna mana

Ludva 18.9.2009 8:05

Vysoká cena

Kdysi jsme pili hlavně pivo, protože bylo levné. Dnes je levné víno, pro alkoholiky je tedy volba jednoznačná.

jo jo 18.9.2009 7:11

tak asi takto

Gambrinus se pít nedá, Heineken mi také obrací žaludek (nicméně připouštím, že to je věc chuti)  a k té jedenáctce? v mém případě to neplatí - když si dám v parném létě čtyři jedenáctky tak jsem "na plech" ale po čtyřech desítkách jsem schopen ještě dojít domů ;-D bohužel dobrá desítka se již dost těžko hledá ...... celkem jsem rád, že se u nás dostane alespoň Bernard ;-)

JC 18.9.2009 0:29

Selský rozum a tisíciletá zkušenost obchodníků

praví, že výši zisku ovlivňuje především obrat, nikoli cena. Tj. neustálé zvyšování cen jakéhokoli zboží může mít jediný výsledek: pokles spotřeby. Většině lidí totiž příjmy nestoupají, ač statistická čísla tvrdí opak.

Průměrnou mzdu zvyšuje na neuvěřitelnou úroveň jen malá část lidí s extrémně vysokými příjmy. Ti ovšem nechodí do hospůdky na pivko, preferují luxusnější nápoje. Zbývajícím 90% občanstva na ten obyčejný lidový nápoj zrovna moc nezbývá. S čímž by měly pivovary kalkulovat.

Ales 18.9.2009 6:01

Re: Selský rozum a tisíciletá zkušenost obchodníků

No pokles desítky Gambrinusu spojený s přechodem na jedenáctku tímhle nevysvětlíte.

Nabízí se vysvětlení, že ta desítka za moc nestojí - já už ji vypiju jen v nouzi. Radši pojedu přes půl Plzně na něco chutnějšího a že to je o pár korun dražší, to při mých 2-4 pivech nehraje roli.

RomanL 18.9.2009 8:46

Re: Selský rozum a tisíciletá zkušenost obchodníků

Přesně!

zaba 18.9.2009 8:57

Re: Selský rozum a tisíciletá zkušenost obchodníků

Mluvite mi z duse, G se neda pit...

Arccos 18.9.2009 0:23

Malé versus velké pivovary

Narovinu dopředu řeknu, že jako spolumajitel mikropivovaru nejsem úplně objektivní. Nicméně bych zdůraznil to, co je psáno uprostře článku - totiž že malým pivovarům se naopak většinou daří čím dál víc. A ono není divu. Jestliže velké pivovary víc než co jiného zajímá zisk, piva unifikují a unifikují, až jsou z nich univerzální rezavé nahořklé tekutiny, tak jim to běžný konzument sice sežere (zde vypije), ale naštěstí existuje spousta lidí, kteří si to líbit nenechají. A stejně jako si místo dobrého špekáčku nekoupí sójový opékáček, si zajde raději než do běžné hospody do malého pivovaru - totiž na PIVO.