8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

PIVOVARY: Tajený propad

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bianca 22.9.2009 9:12

Kvantita za kvalitu

V Plzni vymenili kvantitu za kvalitu a nyni se jim to vraci i na te kvantite. Nejaky cas zili ze znacky, nez konzumenti prisli na to, ze nejde o spatnou varku, spatne osetrene pivo, pootevrenou lahev...., ale o normu. Ac jen naturalizovany, presto jiz pomerne plzensky patriot, daval jsem si behem ZVS  PU jako pripominku domova... po dvou pivech bych zbastil mastne prkenko. Ve svete jsem po okostovani jejich produkce hrde prohlasoval, ze jsem z Plzne.... Dnes se ve svete stydim priznat, ze se ty patoky vari u nas... A v Plzni chodim na Svijany. Jednou jsme s kamaradem, neb hostinec uzavreli, presli do nedalekeho hostince s elektronickymi pipami na stolech a dali si PU. To byl ale sok!!! Po jednom nedopitem pivu jsme sli znechuceni domu...  

No, jen dalsi ze zlocinneho przneni tradicnich, kvalitnich ceskych vyrobku... Nasledky vsak jsou znacne. I ten pokles turistu. A svadet to na krizi mam za velmi, ale opravdu za velmi zavadejici.

Jirka 21.9.2009 18:37

Re: G.

Měl jsem tu čest, po dvou čepovaných jsem si připadal jako nafouklá vzducholoď. A to jsem si tam na Maďarech chtěl spravit chuť Plzní, ale když jsem viděl jak ta fešná maďarka odebírá pěnu lžící, tak mě musela manželka držet.:-D

HonzaV 18.9.2009 20:22

Re: souhlas...

že by Dražíč?

Hugo 18.9.2009 18:31

Re: Ba ba

SOUHLAS !! Svijany 13 jsou PIVO. Plná chuť, pěna jak šlehačka, prostě paráda. Kdysi ( osmdesátá léta ) jsem miloval Regent, ale ten se neskutečně zhoršil. Ani v Třeboni už ho nečepují, že prý ho tam nikdo nechce. Europivo Staropramen, Radegast, Gambrinus ( mluvím o desítkách ) jsou všechny stejné. Mám rád regionální piva. Bernard taky snesu. :-)

Rád si připlatím za kvalitu, než pít " volšovou vodu".

Gogo 18.9.2009 18:31

Re: Proboha nekecejte o tom, že Gambrinus je 10° pivo!!!

Slováci tvrdí, že G10 vyrábí v licenci pivovar Šariš a dodává do ČR. Zaplať přírodo, že není z Topvaru nebo Zlatého_prameňa

Gogo 18.9.2009 18:27

Re: G.

Doporučuju v tom případě mad'arský "special" Bosordi, určitě bude chutnat lépe než polská piva

Mgr. Milda 18.9.2009 18:22

Re: Kozel 10 dlouho nebude vzdorovat

Vína dobré kvality z Chile nebo Jižní Afriky (Cabernet Sauvignon) jsou v eurozóně už za 1,79 eura láhev 0,7 l. V Česku by proto muselo takové víno být za méně, než 45 Kč. Zejména, pokud se konečně najde importér, který bude víno dovážet ve velkém a teprve v ČR plnit do lahví. Dobré víno za 40 Kč je reálná budoucnost.

To, co supermarkety v ČR nabízejí, je zcela jiné víno, než najdete v řetězcích německých, tam by taková kvalita byla neprodejná. Za tu českou běžnou cenu tam dostanete už Chateau nebo Grand Riservu.

jodola 18.9.2009 17:45

Pokroucené informace

V posledních cca  2 letech jsou media zbytněle informována o dění v českých pivovarech.Jediným zdrojem je pan ing.Veselý,titulován coby výkonný ředitel svazu pivovarů.Postupně se dovídáme o heroickém boji o získání názvu České pivo(ptejte se v Belgii po jejich,v Holandsku,Bavorsku...),následně o dobytí světového trhu s pivem.Ptá se někdo,nyní pí redaktorka,jaká je skutečnost?Třeba na to,co je svaz pivovarů,kdo ho zastupuje a jakou má pravomoc?

 

JK 18.9.2009 17:34

Re: Malé versus velké pivovary

A co teprve léta sedmdesátá, kdy jsme poznávali svět my! Když ne U Sojků, tak naproti v Plzeňském dvoře nebo dole U houbaře, a když nebyla chuť na Plzeň, tak U města Kladna nasmrádlý Kozel nebo jen tak pro změnu kamkoli na Holešovice, Bráník, Staropramen. A Letenský zámeček a Hanauský pavilon, nejlépe s nějakou kolegyní! Vše v dosahu, a nad projekčním prknem v kanceláři spíše vytápěné než chlazené letitým systemem Carrier bylo v parném létě na co se těšit. A už dávno předtím jednou za čas výlet za tetou do Podkováně. Strejda tam byl v pivovaru hlavní účetní a to už bylo něco! Barák plný nedotočených láhví s pivem, některé skoro plné, někde jen pár centimetrů. Proč první poznání je vždycky nejsladší a nastaví měřítko pro vše pozdější? Bože, podkováňské pivo, kde je ho konec, kam zmizela stará Podkováň? A ty dnešní slivky? Opravdu to někdo dokáže porovnat? Ne, ani já nedokážu dát vedle sebe půllitr piva předválečného a půllitr dnešního a degustovat. Nepřipadá mi ten chuťový smysl rozprostřený v čase moc objektivní. Svíčková kdysi a dnes, nebo i jen sekaná? Ano, rád věřím, že byly tenkrát lepší, ale proč? Existuje ale jeden artikl, který dokážu posoudit zcela objektivně. Tvrdím pevně, že dnešní cigarety jsou v porovnání se svými třicet-čtyřicet let staršími předchůdkyněmi hnůj. Jen pomalu a příležitostně ukuřuju totiž ze své sbírky a občas, pro porovnání, přikoupím novou krabičku. Rothmans, Dunhill, Players, Benson i ta Marlbora nebo tvrdé Sparty, celý ten sortiment kupovaný kdysi u záchodského ve Slovanském domě – co se to s nimi stalo? Nebo opravdu stačí víra a iluse, že vše spojené s naším mládím je lepší? Důkaz by byl snadný. Stačilo by cigarety trochu pomíchat a poslepu nějakou vybrat. Ten pokus ale neudělám. A ta G10 – když si člověk odmyslí ty kolektivní názory, dá se pít i ona a na rozdíl od jiných po ní nebolí hlava.

FrantišekN. 18.9.2009 17:14

Re: odborník sice nejsem, ale

dovolím si doporučit Kout na Šumavě a Herold z Březnice.

ESTETIK.NOVOTNY 18.9.2009 16:51

Re: Malé versus velké pivovary

Tuto debatu vitam .V oboru jsem mnoho let pracoval a o technologii se zajimal. Nikdy jsem se ale oficielne a pro konzumenty srozumitelne nedozvedel o vlivu technologie CK tanku na kvalitu piva.Patrne zde existuje jakysi uzus mezi producenty o tiche mlceni.Nevim,ale pry v USA jsou tyto provozy budovany vzdy pod nejakou prehradou.Proto ta kvalita.Proto ,po prohlednuti davam prednost Svijanum,Bernardu,Hlinsku pred produkci zvlaste africkou.Opomel jsem CHodovar a jiste i dalsi produkujici klasiku.Prosim o odborna pripodotknuti a nazory odborniku.Diky estetik.

pepa kozel 18.9.2009 15:49

klášter!

Klášter 12 the best!R^

lukáš 18.9.2009 15:43

českej pivař?!

"Český konzument, nejnáročnější pivař na světě, dokázal ocenit nové balení, jeho praktičnost a především kvalitu piva." Tak do Zlatopramenu nikdy nepudu. Pivo v plastu?! A Češi jako nejnáročnější pivaři...?! Fakt ne. Každej jenom řiká, co mu chutná. To neni náročnost, ale vybíravost.

I.Laengsfeld 18.9.2009 15:11

Re: Kozel 10

No a porovnam li ten Kozel 10 s typickym cervenym vinem

v cenove oblasti rekneme 60 - 100 Kc z tehoz supermarketu, vychazi z tohoto srovnani to pivo jako mnohem kvalitnejsi napoj (a za mene nez petinu ceny)

I.Laengsfeld 18.9.2009 15:08

Kozel 10

To mam tak spatnou chut? Me pripada lahvova desitka Kozla ze supermarketu docela OK. Rozhodne lepsi, nez lahvovy Gambrinus 10, ale i nez cepovany Gambrinus v hospode vedle obchodu, kde to kupuju. Svijany piju hlavne z krajoveho patriotismu (jsem z Pojizeri) neprijdou mi az tak vynikajici

FrantišekN. 18.9.2009 14:57

Re: Guinness!

jestli máte rád poctivá černá piva, tak doporučuju tmavou 13ku od březnického Herolda. R^

yx 18.9.2009 14:55

Re: Ba ba

R^R^

yx 18.9.2009 14:54

Re: Guinness!

Bernard, Černá Hora, a další a další regionální pivovary, mají dobrá piva, ne ty nadnárodní obříci:-):-/

Rada 18.9.2009 14:41

Re: Guinness!

No jo člověče,ale to srovnáváš uplně jiný druhy piva...Já si ho taky rád občas dám na chuť,ale pivo na letní žízeň to určitě není;-) Ochutnej 13 Bernard speciální černý pivo - mooóc dobrý:-)

Jari 18.9.2009 14:25

Propad?

Jo! Do pivovarů se nasáčkovali kdejací nigři z Afriky a místo piva máme vrbovou vodu.

Radek! Ten býval! První jsem vsáknul max. na dvakrát. Teď se stím dá jen zahnat žízeň (pokud mi nevyletí nosem). Proto v horku jsem začal preferovat vinný střik před těma rezavýma vodama. Chodil jsem na Plzeň. Už se to nedá pít. Je to hnusný hořký patok! V jedné místní hospodě začali čepovat německé pivo. Je sice o 22% dražší ale chutná mi. Takže i když to mám trochu z ruky, tak rád zajdu. Místo desíti dám sedm, ale pochutnám si a jsem spokojený!

Rada 18.9.2009 14:16

Re: Kozel - katastrofa

...Kozel 10 bylo moje první pivo v životě;-Duž to je dobrých 18 let pil jsem ho i nekolikrat později a bylo dobrý...nedávno jsem si koupil lahvový a nechápal jsem o co jde?:-(bohužel musím napsat,že souhlasím i s názorem na radegast 10 - taky hnus... Už piju skoro jenom Bernard - kvalita špičková,ceny přiměřený a výběr druhů piva velkej:-D

Rada 18.9.2009 14:07

Re: Proboha nekecejte o tom, že Gambrinus je 10° pivo!!!

...Jooó pít se to už nějakej čas fakt nedá a taky jsem si všiml (před delší dobou) jak ´nenápadně´ změnili na gamrinusu etikety...kdepak pivo z plzně,ted je to už jenom původem z Plzně.A taky bych řekl,že to je víc voda s lihem a cukrem než pivo:-( Kdyby alespoň ta voda byla Plzeňská...ale...:-/ 

Rada 18.9.2009 13:55

Re: Ta matika !!!!

...dobře ty:-)

Nixon 18.9.2009 13:52

Guinness!

Nejlepší je Guinness!!!

Jirka 18.9.2009 13:11

G.

To jsem byl na vandru v Rychlebách a všude měli Holbu. Potom jsem si musel dát Gambrinus, protože v celé vsi byla jenom jedna hospoda, to teda byl přechod. To už jsou lepší polské piva.

R.J. 18.9.2009 12:49

Re: souhlas...

Ač pivo piju občas, ochutnal jsem 11 Ostravar, to nemělo chybu. A  zázvorové na Zvíkově mě také chutnalo. Potom asi dvacet kiláků od Zvíkova je vesnička, kde je také pivovárek, tam jsme koštli kvasnicové, také jsme dali ještě jedno.

NobodyWasHere 18.9.2009 12:23

nj, komu by se chtělo

pít europatoky, co velká trojka vydává za pivo.

pepík 18.9.2009 12:07

Re: souhlas...

já doporučuji ochutnat Dalešickou 13, to je báseň, ale ani ta 11 není vůbec špatná. Z poslední doby je na tom dobře Černá Hora

pepík 18.9.2009 11:55

Re: ježek?platan?

no záleží jak kde, mimo hospodu přímo na Mendláku trvám na tom, že je (pro člověka s chuťovými pohárky) nepoživatelné

vládík 18.9.2009 11:02

Ta matika !!!!

Pokud klesla produkce části pivovarů (v průměru) o 9,5 % a celková produkce "o stejné číslo", musela produkce zbývající pivovarů klesnout (v průměru) rovněž o 9,5 %. Napsat, že výstav ostatních pivovarů se nezměnil může jen matematický analfabet, neznající co je procento (látka 8. třídy).