21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

PENZE: Šanci reformovat jsme už prošvihli

Kabinet například avizoval, že jedním z reformních opatření má být zvýšení důchodového věku na 68 let. Čímž by došlo k zajímavému časovému paradoxu – pro velkou část našinců by totiž najednou platilo, že čím jsou starší, tím mají do důchodu dál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vorlický 3.3.2023 14:01

Naopak. Směřuje k lepšímu a je myslím jedno vývojem nebo nařízením.

F. Brabec 3.3.2023 13:45

V USA se zaměstnanecký důchodový systém jmenuje 401k a spočívá právě v tom, že si zaměstnanec nechává dávat část platu na investiční účet.

S. Ševeček 3.3.2023 13:04

R^

S. Ševeček 3.3.2023 13:02

zaměstnanci odvedli 125 mld. odvody firem 475 mld nejsou peníze zaměstnanců, ale zdanění firem.

V. Petr 3.3.2023 12:40

Orientální ústav moc nestojí a produkuje alespoň něco. Nesmyslných a mnohem dražších ústavů, motivovaných "bruselskou" ideologií, je daleko více.

V. Petr 3.3.2023 12:35

OSVČ platí alespoň něco. Parazité na dávkách neplatí nic a ještě zatěžují státní rozpočet. To tu nebylo ani za komunistů!

L. David 3.3.2023 12:31

Výraznou pomoc v řešení toho dnes "neřešitelného" mohou minimálně přinést následující kroky:

1) Přestat financovat desítkami miliard zbraně pro Ukrajinu, která tvrdohlavě odmítá jednání o míru, ačkoliv je víc než jasné, že nemá šanci porazit agresora.

2) Úplně přestat financovat ziskovky desítkami miliard ročně. Odměňovat je až zpětně, pokud prokážou, jaký užitek jejich činnost přinesla. Do té doby nechť si na svou činnost otevřou bankovní půjčky.

3) Dvakrát za sebou snížit stavy státního i obecního úřednictva: první rok na polovinu a další rok opět na polovinu. Vsadím se o cokoliv, že ta zbývající čtvrtina současného stavu úplně postačí a vůbec nic se nestane.

4) Ukončit odměňování politických stran za volební výsledky. Kdo chce být politicky činný, nechť tak činí z lásky k vlasti.

5) Ukončit činnost zbytečných státních institucí, příspěvkových organizací, zbytečných ústavů, apod. K čemu je nám dobrý např. Orientální ústav s ročním rozpočtem 37 milionů Kč (z toho 31 milionů na osobní náklady) ve kterém si hrstka lidí za státní peníze pěstuje své koníčky, aniž by nás průběžně opakovaně prostřednictvím sdělovacích prostředků varovali o tom, jakým nebezpečím je pro nás zločinný islám s muslimskými migranty!

6) Zavést školné pro studium vysokých škol. Studentům oborů prospěšných pro stát poskytnout na školné státní půjčku, od jejíhož splácení bude z části upouštěno podle počtu odpracovaných let v České republice.

7) Vypovědět všechny smlouvy s EU, které se týkají financí. Do Brusele sdělit: Žádné peníze vám posílat nebudeme a žádné peníze (ani ty dotační) od vás nechceme.

8) Státní dotace vyplácet pouze zpětně za úspěch. Na bankovní půjčky pro realizaci (nezávislými konzultanty doporučených) nadějných projektů poskytovat smluvní státní záruku ve smyslu: Pokud váš projekt uvedete úspěšně v život, stát se zaručuje uhradit vám X procent nákladů z projektového rozpočtu.

Ale proč by se naši politici o něco starali, když jim k životnímu štěstí stačí plná koryta???

V. Mokrý 3.3.2023 12:26

R^!

V. Mokrý 3.3.2023 12:25

HLAVNĚ NEVYMÝŠLET VYMYŠLENÉ !!

Podívat se zpět, jak to bylo s platbou na důchod a kdo měl nárok na důchod - před " sametem ".

Podívat se po světě, jak to kde funguje a poučit se.

K. Kubů 3.3.2023 12:12

To je ale nápadů, co všechno by všichni měli dělat, aby si na ten soběstačný důchod našetřili. A zkusili jste někdy někdo zauvažovat co by to znamenalo, kdyby to opravdu všichni udělali? Do čeho by to investice šly? Pro názor pár čísel:

V roce 2022 pobíralo mzdu zhruba 4,2 milónu osob, průměrná mzda činila cca 40 000. To jsou 2 bln vyplacených mezd. Kdyby všichni vzali pětinu své mzdy (doporučovaná částka) bylo by potřeba do něčeho investovat 400 mld Kč. Aktuální tržní kapitalizace indexu PX je 185 mld. Tržní kapitalizace celého ČEZu je cca 600 mld. Tržní kapitalizace celé báze PX indexu je necelých 1,3 bilonu. Za tři roky by tímto způsobem investice našich důchodců vykoupili celou hlavní část burzy. Do deseti let by dokázali vykoupit ještě celý státní dluh a "zdůchodnit" takové vlajkové lodi české ekonomiky jako Agrofert, Seven Energy, EPH, všechny banky a časem možná i celý autoprůmysl. A co dál? Kdo to bude řídit? Do čeho budeme investovat dál?

V Sousedním Německu byl za rok 2020 objem vyplacených mezd 2 bln €. Výše uvedeným systémem by si dokázali za jediný rok koupit třeba největší ETF fond v USA, za tři roky Norský největší suverénní fond na světě a za deset let by jim patřilo jádro celé ekonomiky EU. Fajn, a co budou sakra dělat ti ostatní?

Je potřeba si říct opravdu ošklivou pravdu. Na důchod si všichni naspořit nemůžeme, protože na to větší část společnosti nemá a i kdyby si utáhla opasky až k přetnutí pasu, tak by stejně nebylo do čeho investovat během velice krátké doby. Ošklivou pravdou je, že na blahobyt není nárok a není možné jej zařídit tím, že přerozdělím peníze jiných nebo vytisknu tlačítkem v centrální bance.

L. Severa 3.3.2023 11:37

S tím zvýšením věku do důchodu to není tak jednoduché. Myslím, že byla řeč o tom, že by to neplatilo pro všechny profese. Když jsem před osmdesáti léty končil základní školu, tak z naší třídy jen málo spolužáků hodlalo pokračovat ve studiu. Většina již měla vybráno řemeslo kterému se chce vyučit. Někteří pokračovali v profesi svého otce. Mám dojem, že dnes je tomu naopak, každý chce studovat, nebo aspoň získat výuční list s maturitou. Částečně to k tomu spěje i rozvojem techniky, kdy stroje nahrazují lidskou sílu, ovšem vyžadují trochu filipa. Pamatuji prvorepublikové zemědělství, tu strašnou dřinu, vše ručně, orání, žatva, okopávání, jednocení, dnes kombajnéry. počítače, použití družic. Je ovšem otázkou jak to půjde u některých profesí, jako práce ve výškách. Kdo bude montovat třeba rozvody vysokého napětí. Tam nepůjde jen o to, že taková povolání budou velmi zvýhodňována finančně, ale že montážníci půjdou do penze třeba v 50 létech. Stále se omílá, že věk se prodlužuje, ale ne ten produktivní. Znám řadu řemeslníků kteří i po sedmdesátce nestačí časově zvládat ty záplavy fušek. Při úvahách o zvyšování odchodu do důchodu se stále argumentuje s fyzicky náročnými profesemi. Ale jistě, nepožene nikdo třeba havíře do důchodu v těch 68. Ovšem platí, že se postupně odchod do důchodu postupně bude muset zvyšovat. Když to přeženu, tak jak by to dopadlo jestliže bude v budoucnu průměrný věk 100 roků.

V. Církva 3.3.2023 11:34

Pardon, třeba ty důchody.

V. Církva 3.3.2023 11:33

Jo to smysl dává. Jak tu i lidé píšou, na Západě se to tak dělalo. Jenže v době stability, v místě a době kdy se dalo véřit že to zakony a soudy ohlídají.

U nás a v dnešní době bych důchod do investic nedal. Když tak vlastní bussiness nebo vlastní nemovitosti. Samozřejmě část peněz člověk co má přebytky do investičních fondů, akcií dává, ale ne celý důchod.

Jinými slovy stát má skutečně zajistit právo a měnu, tím si hodně věcí vyřeší. Třeba ty fondy.

J. Dvořák 3.3.2023 11:29

Mají. Navíc skoro vždy odvedli reálnou práci. Naopak většina státních zaměstnanců jsou obyčejní paraziti. Takže ti sice odvedli, ale stát stáli 3x víc.

J. Dvořák 3.3.2023 11:26

Právě že bohužel ne. Mně lezou na kontroly právě ti zcela zbyteční úředníčci a kontroloři všeho možného.

P. Vychodil 3.3.2023 11:09

diviši, nediv se moc, ale to co hlásáš ohledně fondů umřelo po 2008. tož zkus obnovit svoje moudra !

V. Církva 3.3.2023 11:08

Dobrá, malé částky by samozřejmě spořit mohl každý, taky jsem v 90 kách platil důchodové, asi 150 denně. Problém je, co si za to za 40 let koupíte.

Takže investovat do něčeho co pokryje inflaci a je to i stabilní. Nebo to kombinovat. To je ale ruleta, ne zajištění na stáří.

Mohl jste před 3 lety investovat do bitcoinu, ale jestli jste je neprodal, už ztrácíte a osobně bych to nechal padnout. Dobrý nápad jsou nemovitosti. 150kč měsíčně znamená že musíte jít do nějakého hoĺortu. Fondy na investice do nemovitostí, družstva. V 90kách to byla "jistota" jak zůstat bez peněz, dnes je to riziko velké.

Nemáme prostředí abychom se mohli na podobné investice spolehnout.

Takže jsme u původního. V ČRusíte investovat do něčeho co máte sami v ruce. Můžete nakoupit nemovitosti. Ale na to potřebujete hodně peněz. a to má těch 20..30 procent lidí.

J. Černý 3.3.2023 11:06

Jo je to blbý, když stát třeba staví dálnice, ne ? Kdyby každý kdo chce jezdit si postavil 10 m dálnice, tak by už bylo hotovo...;-D

J. Černý 3.3.2023 11:04

Nesmějí být v něm parazité jako u nás. OSVČ. To nikde ve světě není.

J. Černý 3.3.2023 11:03

Máme 170 000 neziskovek. Co děláte nejste v té drtivé většině?;-D;-D

J. Černý 3.3.2023 11:02

Největším vředem našeho důchodového systému jsou živnostníci a vymyslela to ODS.

Zaměstnanci loni odvedli na důchody 603 miliard a živnostníci jen 34 miliard. Vzhledem k počtu obou kategorií platí živnostníci jen třetinu toho co zaměstnanci,pokud tedy vůbec platí.

Mají třetinové důchody ? Ne.

J. Prikner 3.3.2023 10:58

Návrh ekonoma Valenčíka považujeme za nejvhodnější úvod do debaty. Nikdo z vládnoucích stran však o tuto diskuzi neměl a zájem, a nebude mít zájem teprve nikdo z dementů v 5tikolce.

L. David 3.3.2023 10:51

R^

P. Vychodil 3.3.2023 10:33

s tím se nedá nesouhlasit.

Je zde ovšem rozdíl ve finančních nárocích oproti minulosti.

Multigenerační rodiny, "vejměnek", čili vlastně věcné břemeno, nulové nároky starých ohledně kvality života (pamatuji jako dítě na vesnicích posedávání starých na zápraží, jediná to jejich činnost)

Jako moderní důchodce požaduji:

nebydlet se žádnými potomky

kvalitně se stravovat (ryby, mořské plody, ...)

navštěvovat kosmetické salony, včetně indických center zdraví

2 měsíce trávit v zimních alpách

zbývající sychravé měsíce strávit na Maledivách

na toto skromné žití mi bude i s manželkou stačit tak 200 litrů měsíčně...krát 20 let dožití, dělá cirka 40 mega úspor...no, ať mi nikdo neříká, že v zemi rovných příležitostí toto není dosažitelné (pro všechny...)

J. Dvořák 3.3.2023 10:26

To je jednoduché. Vše co nechtějí dělat lidé a nahradí je lépe počítače a stroje. Práci většiny úředníků nahradí jednoduchý počítač, navíc za covidu dva roky téměř nepracovali a naopak to kvalitu života ostatních lidí zvýšilo. A samozřejmě nelze platit energošmejdům současných 12 Kč/kWh, když většinově státní ČEZ jí vyrobí za 15 až 35 haléřů.

P. Diviš 3.3.2023 10:23

Mně spíš zajímá, čím byste ten špatný systém nahradil.

J. Dvořák 3.3.2023 10:21

Většinu fondů nakonec někdo rozkradl a vytuneloval, takže lidem zbyly jen oči pro pláč. Navíc při současných bláznech vám zavřou i úspěšný moderní podnik kvůli emisním povolenkám a dovozu z levné ciziny. Moderní hliníkárna na Slovensku by mohla vyprávět.

P. Diviš 3.3.2023 10:20

Vy jste to určitě nepochopil. Procento peněz na důchody můžete ovlivnit tím, že si ke státem organizovanému důchodovému systému přidáte svůj.

Reagoval jsem na investice z͇ ͇c͇i͇z͇i͇n͇y͇.

A stran pana Watsona, ano, d͇e͇a͇r͇ Watson. Ne gear.

P. Pepax 3.3.2023 10:19

V pohádce by to šlo třeba provést nenásilnou demokratickou metodou s použitím násilí, v reálu ale pouze zhroucením existujícího špatného systému. Nedávný systém se v roce 89 zhroutil a ten současný se taky nevyhnutelně zhroutí, tentokrát ale ne tlakém ze západu, ale z východu.

P. Diviš 3.3.2023 10:16

Nevychází to, ten nepodmíněný příjem na základní živobytí. I kdyby došlo ke shodě, co to je, "zbytečná práce".