18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

PENÍZE: Řídili jsme stát jako firmu až do hořkého konce firmy

Poslední dny a týdny byly ve znamení echtovního praskání cenové bubliny na finančních trzích. Padalo, co mohlo. Ceny zboží a služeb dál rostly. Recese se přibližovala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Nešpůrek 1.7.2022 12:30

No právě ...

P. Kubáč 1.7.2022 8:39

Nemohu se ubránit otázce - pokud by nás ekonomická krize odstřihla od čínských továren na spotřební zboží - bylo by by na tom současné Euro-hospodářství hůře, nebo lépe než pozdní RVHP ?

K. Novák 1.7.2022 8:50

Ubránit se otázce-patrně hodně složitý problém!!;-D

P. Diviš 1.7.2022 9:11

Jak odstřihla?

P. Kubáč 1.7.2022 9:24

Nedávno jsem v rádiu po 30 letech znovu slyšel frázi "potíže s dodavatelsko-odběratelskými vztahy".

Ale třeba to nebude jen "narušení globálních obchodních řetězců" - třeba už nám nikdo nepůjčí a tak nebudeme mít číňanům jak zaplatit ?

P. Diviš 1.7.2022 9:35

Pokud nebudeme mít na zaplacení, pak je jedno, na zaplacení k͇o͇m͇u͇. Pokud budeme, dodavatel se najde, byť s problémy. Obnovit výrobu na Západě bude obtížné, ale ne nemožné.

J. Jurax 1.7.2022 10:46

Inu, na odstřižení ondyno stačila jedna kontejnerová loď vzpříčená v Suezském průplavu.

J. Jurax 1.7.2022 11:08

Hůře. Tehdy jsme byli na jisté úrovni, pravda nízké, soběstační.

Každopádně bychom si tu nepokecali, protože už neumíme vyrábět elektronická hejblata k tomu potřebná.

Když budu mluvit za sebe - tohle píšu na tabletu Lenovo Made in PRC, druhý tablet je téže značky, mobil je Samsung z Koreje a na mých noname stolních PC jsou z Evropy snad jen ty škatule. Akorát nevím, kde se vyrábí Microsoft Surface mé paní, ale v Evropě to nejspíš nebude.

D. Polanský 1.7.2022 8:32

Jo, jo není nad trvalý ekonomický růst, přitom každý středoškolák ví, že kapitalismus má přirozený hospodářský cyklus: dno, expanze, vrchol a pokles neboli recese. Tenhle cyklus je nástrojem celkové efektivnosti a prosperity kapitalismu. Jenomže současné vlády, vysocí úředníci, politici, ekonomové apod. mají s tím problém, chtějí kapitalismus bez cyklů ať to stojí, co to stojí. A také že to stojí hodně, a beztak se cyklí! Důsledkem je nejen pokles hospodářské efektivity kapitalismu, celková inflace, ale i zmatek v hlavách lidí, protože mnozí věří jakémukoliv nesmyslu hlásanému odkudsi shora.

K. Novák 1.7.2022 8:51

Jo, jo, jsem pro každou recesi!!;-D

K. Krumlovský 1.7.2022 9:05

Není recese jako recese !!;-D

Z. Lapil 1.7.2022 9:49

Vole ;-D

P. Diviš 1.7.2022 9:13

Trvalý růst chtějí (nebo naopak nechtějí, to je taky dost rozšířené) jen šílenci. Ostatní, kam počítám i pí Šichtařovou a sebe, by chtěli co nejmenší výkyvy. Navíc výkyvy, umocněné velmi hloupým chováním.

J. Kalina 1.7.2022 8:23

Vysoké školy produkují absolventy schopné cokoli okecat a vysvětlit tak, aby jim to přineslo peníze. Stačí vidět nějakého 25 let starého mládence, dívčinu jak nás v TV poučuje o světě a všem možném. To že si umějí vykecat dobře placené pozice není ten hlavní problém. Tím je možnost z těchto pozic ovlivňovat přestavění ekonomiky na méně výhodnou trajektorii. Co je platné, že fotovoltaika dodává elektřinu, když je 10 x dražší a doplácíme cca 40 miliard ročně? Na co je propagace elektro mobility, když je každé auto dotováno, aby ho vůbec někdo koupil? To jsou typické příklady jak někdo vydělává pomocí zákonů přijímaných státem a vnucených obyčejným občanům postrádající to vychcánkovskou mentalitu. To jsou 2 případy jak vlastně kradete pomocí zákona a tudíž nemůžete být zavřen na rozdíl od divoké privatizace, kdy se zákony s určitým rizikem překračovaly. To je ta politická kultura!! mimochodem, slyšel někdo úvahu kolem dění na Pražském magistrátu a odstupujícími politiky, že to dělají proto, aby třeba zacpali hubu většině médií, aby se nepřišlo na ještě větší průšvihy?? Že se někteří nemohli dočkat vládních pozic a tak to rozjeli na regionální úrovni a méně opatrně? není nápadné, že některé aféry se objevují těsně před volbami a některé až po nich dle toho koho je třeba protlačit (a kým?) na první pozice?

D. Polanský 1.7.2022 8:35

Analytici dobře ví, že cena benzínu možná i poroste, dokonce že může stagnovat, a v lepším případě dokonce klesnout. To víte studium společenských a ekonomických věd je velmi náročné. Dopracovat se k podobným závěrům dá pěkně zabrat.

F. Kusák 1.7.2022 8:41

V podstatě souhlasím, jen bych z toho nevinil jen ty mladé. Znám tolik starých idiotů, kteří mají patent na rozum a přitom nedokázali řídit ani vlastní chování.

K. Novák 1.7.2022 8:52

Stačí si přečíst zdejší diskuze!!;-D;-D;-D

M. Šejna 1.7.2022 8:03

Já si vzpomínám jak tady před lety madam Šichtařová kritizovala centrální banky za nulové úroky, či dokonce záporné úroky. Teď ji vadí úroky kolem 5 až 7 procent.

Mohla by nám tato expertka na všechno sdělit, jaký úrok je ten správný?

D. Polanský 1.7.2022 8:36

Musíte se naučit myslet operativně. My se selským rozumem jdeme na to zcela jinak.

P. Pepax 1.7.2022 8:56

:-)R^

K. Krumlovský 1.7.2022 9:04

Nevidím důvod, proč její názory považujete za nekonzistentní? Vždyť to podrobně popsala. Lapidárně řečeno, v letech kdy jak říkáte kritizovala banky za záporné úroky banky přehřívaly ekonomiku, která už tak byla horká. Teď banky vysokými úroky "chladí" ekonomiku litím kýble studené vody do rozpáleného oleje.

P. Diviš 1.7.2022 9:15

Kdyby nebyly tehdejší nulové až záporné, nemusely by být současné vysoké.

Správný úrok prostě není extrémní a nevyvolává extrémy.

J. Nevrkla 1.7.2022 7:47

A zavinili to především ekonomové, kteří vytvořili Moderní monetární teorii, podle které je možno neomezeně emitovat hodnotou nekryté peníze, pokud inflace nepřesáhne určitou mez. Nakupilo se to a teď se dostanou na hodnotu, která jim náleží. A ukáže se, co je pro život nezbytné - jídlo, suroviny, energie. Rusko nebude zemí, která směřuje k ekonomickému kolapsu. Budeme si muset rychle zvyknout na roli prosebníka a zapomenout na roli mentora, budeme k smíchu.

J. Ganaur 1.7.2022 7:52

Dvě poslední věty z vašeho příspěvku udělaly ideologický blábol!:-P

J. Nevrkla 1.7.2022 8:16

Myslíte? Tak uvidíme, jestli my potřebujeme věci z Ruska více než oni věci od nás. Škodovky už nekupuji, naše pivo mít nemusí, mají tam plně regály piv z celého světa. Stále vám nedochází, kdo bude tahat za delší konec provazu?

R. Tesařík 1.7.2022 8:43

Prostě ráj na zemi, že.

K. Krumlovský 1.7.2022 8:47

To autor netvrdil. Jeho tvrzení spočívá v tom, že brzy budeme v ještě větších " " marastu než Ruská federace.

P. Diviš 1.7.2022 9:38

Ono se to těžko porovnává, požadavky na životní standard se dost liší hlavně v tom Rusku.

Já vidím rozdíly hlavně v těch zpětných vazbách. Západní bláznění s klimatem, GMO, a různými bláznivými ideologiemi zpětné vazby pochopitelně oslabuje, ale ruské direktivní řízení také, IMHO i více.

Z. Lapil 1.7.2022 9:59

Já si dokonce myslím, že bláznění s klimatem zpětné vazby neoslabuje. Zpětnou vazbou je právě současná inflace.

Mmch - pořád mě překvapuje, jak dnes za všechno může ruská válka na Ukrajině; ne že by ta válka věci vylepšila. Přitom ne-li klíčový důvod (dobrá, tak záminka), proč byla Zemanova "prezidentská indispozice" tak moc řešena, byla nastupující krize a potřeba řešit ji skrze novou, nikoliv odstupující vládu.

Veleviditelný projev té krize - průšvih s Bohemia energy - je taky o pár měsíců staršího data, než 24. 2. 2022.

P. Diviš 1.7.2022 10:12

Za všechno ne, za mnohé ano.