25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PENÍZE: Řídili jsme stát jako firmu až do hořkého konce firmy

Poslední dny a týdny byly ve znamení echtovního praskání cenové bubliny na finančních trzích. Padalo, co mohlo. Ceny zboží a služeb dál rostly. Recese se přibližovala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 1.7.2022 11:44

Nojo, jenže bez základní myšlenky to moc nejde.

Křesťanství bylo, při všech výhradách k církevním úletům, základem funkčním po dlouhá staletí.

BLM a Islám je mír je vyjádření toho samého - základní myšlenky Diverzity, která je ale v důsledku rezignací na existenci jakékoli základní myšlenky...

J. David 1.7.2022 4:01

Něco za cibuli, něco za křen, něco zaplatíme, něco zapřem... Tož tak.

J. Ganaur 1.7.2022 7:53

To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou.....;-D;-D;-D

Z. Koutecký 1.7.2022 1:52

No, paní Šichtařová, máme přece už novou vládu, která snad stát jako firmu neřídí, spíše bych řekl, že se vrací k vyzkoušeným metodám vládnutí let devadesátých, akorát že už není moc co prodávat a tunelovat, akorát se dá sem tam něco ukrást. Pokud tím "naše" myslíte počínání vás ekonomů, tak je to v pořádku. Většina z nás totiž tomu moc nerozumí a na burzách asi nespekuluje. Nakonec vzestup a recese, inflace, krachy bank, pády na burzách, jsou běžné jevy objevující se semo tamo v kapitalismu, jak nás učili ve škole. Kdysi si občas nějaký neúspěšný burzián prostřelil lebku, dneska nemusí, daňoví poplatníci mu ztráty obvykle zaplatí. Solidarita nebo "too big to fail". Jinak už třicet let posloucháme, že na všechno finance budou, jen na důchody nebudou a každá vláda tak chce zachránit státní finance nějakou důchodovou reformou. Nic nového pod sluncem. Tak něco vy ekonomové proti tomu ekonomickému marazmu vymyslete, je to přece váš byznys.

P. Pepax 1.7.2022 8:22

Spoléhat se na to, že ekonomové něco vymyslí je asi naivní, většinou pouze žvaní a hrají si mozek světa.

F. Kusák 1.7.2022 8:37

No tak na burze nepodniká ekonom, ale burzián, speciální druh spekulanta za mocného přispění blbečka - střádala. No a profesně vzato, ekononom zejména makroekonom nepodniká ve smyslu, že by by vytvářel nějaké zajímavé výrobky, hmotné či nehmotné. On je prostě dobrý nebo špatný analytik, který zkoumá ekonomické chování ve společnosti.

K. Machala 1.7.2022 1:49

Pak je tu ještě možnost, že nejsou nevzdělaní a hloupí, ale nenažraní a ponáspotopističtí, nemají-li děti, jak je módou. Méně pravděpodobné, že to způsobili nevzdělanci nebo ponáspotopisti mezi politiky. Covidismus ukázal, že politici jsou spíš polobezmocné loutky, že hlavní slovo má jiná skupinka. A z toho vyplýva možnost, že je to schválně, na přeformátování systému. Bez trochy konspirací to totiž moc nedává smysl. Vytvořit megakrizi, aby se mohl objevit zachránce na bílém koni?

F. Žůrek 1.7.2022 0:37

Vážená, příčinou je: dávat peníze za ne-práci...

J. Ganaur 1.7.2022 7:54

R^R^R^!