25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PENÍZE: Řídili jsme stát jako firmu až do hořkého konce firmy

Poslední dny a týdny byly ve znamení echtovního praskání cenové bubliny na finančních trzích. Padalo, co mohlo. Ceny zboží a služeb dál rostly. Recese se přibližovala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 1.7.2022 10:46

Jasně. "Za všechno" jsem měl dát do uvozovek :-).

J. Nevrkla 1.7.2022 8:51

Nic takového, svévolně deformujete můj názor. Země, která má téměř vše nezbytné pro sebe i ostatní svět, my na opačném konci. Doporučoval bych vzájemně výhodnou spolupráci. Alespoň něco jako Maďarsko. Snad ještě budou chtít.

P. Diviš 1.7.2022 9:41

Maďarsko je černý pasažér Západu. Otázka je, jak dlouho bude taková pozice výhodná.

Vzájemně výhodná spolupráce je jistě ideální. Má to jen jeden háček, až hák: Chtějí Rusáci vzájemně výhodně spolupracovat, nebo chtějí výhody jen pro sebe? Zatím to tak vždy bylo a pokud se změnili, tak s Putinem k horšímu.

J. Nevrkla 1.7.2022 9:47

Tak teď uvidíme, jak bylo nevýhodné kupovat plyn, ropu, jaderné elektrárny a jejich palivo z Ruska a jak výhodné to bude odjinud. Budete zřejmě překvapen.

Z. Lapil 1.7.2022 10:11

Výhoda nejsou jen peníze. Mějte si stokrát pravdu v tvrzení, jak Západ Rusku ubližuje, ale okamžikem spuštění speciální bojové akce na Ukrajině se obchod s Ruskem stal rizikovým. Zvlášť v případech, kdy není k dispozici okamžitá náhrada.

Abych neryl jen do Ruska: přesně totéž se ukázalo u čínských nebo jakých čipů do aut, kdy - jedno z jakých důvodů - selhal velký výrobce a je zle. Pokud tedy zanedbáme, že ještě před třiceti lety jezdila auta naprosto(?) bez čipů.

Počítám, že i vy osobně, když se pouštíte do nějakého obchodu (i ten rohlík ke svačině), přinejmenším občas volíte "dražší, ale spolehlivě lepší".

J. Nevrkla 1.7.2022 10:25

Když já Rusko na základě mnohaletých zkušeností musím chápat jako nejspolehlivejsiho dodavatele ropy, plynu, jaderných elektráren, jaderného paliva...

Snad nepovazujete za spolehlivějšího třeba Ameriku? Ta už tolikrát porušila všechny možné smlouvy a sancionovala za cokoliv, co se jim hodilo, že ji musím pokládat za spolehlivou úplně nejméně.

Z. Lapil 1.7.2022 10:58

A proto je dobré mít (potenciálních) dodavatelů spíš několik než dva.

Z nějakého důvodu mi to připomnělo Šimka s Grossmannem a jejich verzi tržního hospodářství ("Já jsem tady prodavačka květinářka a dokud nepřijdeš hezky s prosíkem, tak ti neprodám ani pažitku!". Užijte si: https://youtu.be/qFa_QOF_saE?t=5224

P. Diviš 1.7.2022 10:13

Nebudu.

J. Nevrkla 1.7.2022 11:51

Takže už čekáte, že to bude několikanásobně dražší a jste s tím spokojen? Budete za to západ velebit?

P. Diviš 1.7.2022 12:25

Asi to bude dražší, to ano. Závislost na jednom dodavateli je vždy průserová, takže v první řadě budu "velebit" toho, kdo ji způsobil. A taky ty, kteří ideologicky ničí spolehlivé funkční zdroje a nahrazují je občasnými.

R. Doubravský 1.7.2022 10:22

O výhodnost tu dnes už vůbec nejde. Udržovat si totální závislost na agresivním paranoidním impériu by bylo projevem nebetyčné sebevražedné stupidity, a to i kdyby rozdávalo ropu zadarmo.

J. Nevrkla 1.7.2022 10:40

Hezky vás to naučili, ale ukazuje se, že tím agresivním impériem je bohužel západ. Ti mimo západ už to chápou stále více.

P. Diviš 1.7.2022 12:26

Ty ruské pohádky vám jdou perfektně.

P. Diviš 1.7.2022 9:19

Podobně se dalo argumentovat v době SSSR. Konec je známý.

Společný jmenovatel: Direktivní rozhodování s oslabenými nebo žádnými zpětnými vazbami.

J. Nevrkla 1.7.2022 9:25

Vy žádnou zpětnou vazbu nemůžete dávat, ve všem s vládou vždy souhlasíte.:-) Jako obvykle mimo realitu.:-)

P. Diviš 1.7.2022 9:45

Já sám pochopitelně ne, stejně jako vy sám taky ne. Ale součet chování mnoha tu zpětnou vazbu dává, pokud to svoboda poměrů umožňuje. V Rusku moc neumožňuje. Zatím se mi nestalo, že bych s nějakou vládou zcela souhlasil. Vždy porovnávám dostupné možnosti. Chápu, že pro vás je to příliš složité, navíc postrádající tu správnou ideologii.

J. Nevrkla 1.7.2022 9:51

Tak v čem teď nesouhlasíte s naší vládou? V čem se vaše názory liší od současné vládní a západní pokrokové ideologie? V čem nesouhlasíte s její politikou?

P. Diviš 1.7.2022 10:15

Mimo jiné s jejím proEUnijním zaměřením. Jiná věc je, co by skutečně mohla dělat.

Pokud byste zde jen nepropagoval Rusko, už jste si toho mohl dávno všimnout.

L. Harvánek 1.7.2022 8:22

A jelikož poslední dvě věty nezapadají do vaší ideologie, je všechno ostatní jen ideologický blábol.

P. Pepax 1.7.2022 8:18

K smíchu, či spíše k pláči jsme už delší dobu.

R. Tesařík 1.7.2022 8:44

Hlavně za bolševiků... Nebo ne?

P. Diviš 1.7.2022 9:17

Ekonomové nerozhodují. Rozhodují politici. Lépe i hůře, poslední dobu spíš hůře, v Rusku nejhůře (nepočítám-li KLDR nebo Somálsko).

J. Moravec 1.7.2022 6:09

Zajímavé. Jen přemýšlím, co nám tím paní Šichtářová chtěla sdělit.

Že my obyčejní střadatelé jsme tak neschopní? Že my ekonomové jsme tak neschopní, nebo tak schopní, protože vidíme mnohem dál než ti ostatní? Že banky jako vždy dělají špatná rozhodnutí? Že je špatné řídit stát systémem MD D tedy jako fungující firmu? Kdo za to může, že jsme tam kde jsme? Že za to může Babiš? Mnoho otázek.

F. Kusák 1.7.2022 8:18

Že by Babiš řídil centrální banku. Jak tady už někdo řekl, bohatnout bez reálných aktivit, bez snahy a podnikání, bez úspěšných firem atd., prostě nejde. Spekulacemi může zbohatnout jedinec, nikoliv stát. A pak, roste-li hodnota akcií a přitom tomu neodpovídá dividenda, pak je něco špatně. Půjčovat levné peníze v mizerné ekonomice prostě nelze.

K. Krumlovský 1.7.2022 9:00

Ano, bohatnout bez řádných a hlavně reálných aktiv nelze. Model 60 - 20 - 20, nebo dokonce 60 - 30 -10 (Služby_průmysl_zemědělská výroba) je zcela scestný. Chci li služby, musím mít jejich ceny podložené výrobou. Jeslti výroba pokrývá 40 % ekonomiky, musím si na služby půjčovat. A to je spirála smrti. Pokud už tedy tak by model měl být 50 - 50. Tedy 50 procent ekonomiky je založeno na výrobě (pozor - nehmotné zboží jsou stále služby) a 50% je ve službách. Ani tenhle model nefunguje, přesto ho považuju za daleko "životaschopnější" než model, kde převažují služby. Ideálně by to mělo kolem těch pade na pade mírně oscilovat, tak aby ekonomika kompenzovala vliv aktuální situace.

Jenomže investice jsou vždy o krok vzadu za reálnou situací.

Nejlepší by byl "plánovaný rozvoj a udržování ekonomiky" ale Homo sapiens už prakticky předvedl, ne že to nefunguje, ale že na to nemá dostatek duševní, intelektuální a hlavně morální síly.

P. Diviš 1.7.2022 9:49

Ekonomiku v podstatě řídí lidské chtění utrácet. Plánovat to nejde.

Z. Lapil 1.7.2022 10:44

Řekl bych, že máte někde chybu v úvaze.

Jasně - bez reálné výroby (tvorby věcí) to nejde, ale nepřipadá mi, že by služby v plném rozsahu byly "prácí pro práci". Jak to myslím: to, že si nechám zboží (ať foťák, ať pizzu) doručit domů, určitě spadne mezi služby, ale zároveň to znamená, že místo abych si pro "to" jel, můžu zařezávat u soustruhu.

Podobně jste mě zaskočil tvrzením - ale připouštím, že to může být mojí neznalostí definic - že nehmotné zboží jsou služby. Já se živím jako projektant, takže můj produkt je - kromě toho papíru nebo disku s uloženými výkresy - zcela nehmotný. Přesto tvrdím, že nevykonávám služby, ale práci, na jejímž konci je hmotný produkt. Mimochodem vyprodukovaný proto, aby byl zpeněžen skrze služby (řekněme postavený hotel).

Nejspíš mi asi nepřipadá správné rozhodovat, kolik procent lidí se má správně zabývat "produkcí hmotných statků, aby se jim vyplatilo živit "služebníky". Nakonec - před pár sty lety se musely složit stovky zemědělců, aby "z přebytků" nakrmili jednoho kováře a počítám tak tisíce až desetitisíce, aby uživili jedno panské sídlo, neboli naprostá většina lidí se musela hrabat v hlíně, aby se neumřelo hlady, zatímco dnes v našich krajích je zemědělců tak 4%.

Z. Lapil 1.7.2022 10:25

Nevím, co nám paní Šichtařová chtěla sdělit, ale problém často nebývá v technologii (zde: činnost národní banky), ale v cíli.

Myslím si, že už léta letoucí je podstatnou částí problému, že se vláda/ČNB bojí lidi nechat dojít k poznání, že jsou chudí. Tedy chudší než byli před rokem, přese všechno by se asi těžko v naší zemi hledal někdo, kdo nepatří mezi nejbohatších 10% lidí na planetě; snad těch pár nešťastníků pod mostem. PROTO všechny možné dotace a sociální dávky (co je to za sociální dávku, když ji dostane každý) vyplácené zadluženým státem, proto nízké úroky a kvantitativní uvolňování, proto úvahy o zastropování nebo podpodlahování (minimální mzda) cen kdečeho.

A ať si jakákoliv monetární teorie říká cokoliv, někde ty peníze dříve či později budou chybět.

P. Hák 1.7.2022 11:04

R^

Ovšem není to jen česká vláda. Je to na celém Západě.

K chodu společnosti potřebujete něco, co určuje cíl. Za studené války to bylo udržení svobody a hlavně až donedávna spojovala Západ křesťanská tradice. Studená válka byla vyhrána, svorník zmizel, a křesťanství bylo opuštěno. Jako náhrada zbýval konzum. "Růst růstu", představa, že blahobyt poroste stále rychleji. Manžeři byli propouštěni, když společnost rostla pravidelným tempem v řádu procent ročně. Jenže tohle nemůže vydržet...

A u managementu ještě přišla modla flexibility a změny. Ne změny, aby něco fungovalo lépe, ale změny pro změnu. Chcete-li hodně křiklavý příklad, tak samoúčelné změny ovládání softwarových produktů, které přidělávají práci, typicky Windows 10.

Už nejde o účel, ale o "ukazatele" předváděné správní radě a v médiích.

Z. Lapil 1.7.2022 11:26

On to namaloval už Jiránek v dobách dosti dávných. Spousta paneláků, mezi tím spousta dálnic se spoustami aut, nad tím létající talíř a vespod sdělení: "Naše přístroje signalizují nepřítomnost jakékoliv základní myšlenky".

Ještě mě napadá, že základní myšlenky se leckdo bojí, protože má v historické paměti základní myšlenky Drang nach Osten, Proletáři všech zemí, spojte se a v poslední době třeba BLM a Islám je mír. O klimatickém Teplo je zlo nemluvě..