28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

PENÍZE: Inflace zpomaluje. Je to důvod k jásotu?

Skvělá zpráva! Inflace splaskne! To radostně hlásají titulky dnešních novin. Že prý to předpovídají ekonomové pro příští rok. Tak zaprvé, k tomu není nutno být nějaký velký ekonom, to se dá čekat. A zadruhé: je to opravdu důvod k jásání?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 31.12.2022 1:09

Proto jsem taky napsal, že když stát zaměstnanecké výhody uzákoní i pro OSVČ, ať pak jejich odvody klidně zvedne na ty zaměstnanecké. :-P

Ti, co nikdy živnost (výrobní nebo třeba obchodní) jako OSVČ neprovozovali, nemají tušení, co to je shánět si sám pro sebe zákazníky v konkurenčním prostředí a s nezajištěným právním servisem, který by je ochránil před zvůlí velkých firem a státních úředníků, případně i zákazníků, kteří odmítají zaplatit za odebrané zboží.

OSVČ si sice zakládají třeba i poslanci v Parlamentu, aby měli přes co přeúčtovat různé "bokovky", které jim přihraje do pokladny charakter jejich činnosti, ale to jsou ti, kteří přicházejí k penězům (za často pochybných okolností) snadno, a zaplatit státu odvody pro ně není problém. Nebo třeba OSVČ z okruhu osob certifikovaných ministerstvy, které prováděly povinná školení k vázaným živnostem po vstupu do EU, nebo třeba vystavovaly "energetický audit" (štítky) budov v době jeho (zcela zbytečného) povinného zavádění do praxe, kdy třeba v panelových sídlištích je vyráběli doslova přes kopírák a formálně v nich prováděli jen nepatrné změny pro konkrétní adresy. Za každý takový nesmysl zinkasovali 10.000,- bez uzardění, jenom měli trochu problém najít ve štosu "posudků" ten pravý pro konkrétní dům. A sdružení vlastníci bytů to museli platit, aby neměli problémy s úřady... Seriál takovýchto snadných příkladů výdělků by mohl pokračovat až do dnešních dní, kdy se sem skrze Fialovu euroservilní vládu tlačí další tuny nesmyslů, které mudeme muset pod sankcemi zavést do praxe. Ale to není typická činnost živnostníka, OSVČ. !!

V. Petr 30.12.2022 20:05

Mimochodem, OSVČ mohou mít slušný důchod, záleží jen na nich!

P. Sura 30.12.2022 20:42

Vy jste to zkoušel ???? Já jo !! Tak si ty moudra nechte.

J. Jurax 30.12.2022 23:43

Inu, málo jste vydělával a hlavně málo odváděl, takže máte důchod úměrný těmto skutečnostem. Když si stěžujete.

Mmch, kolik je podle Vás slušný důchod?

J. Jurax 30.12.2022 23:36

Ale kuš ... u OSVČ je základní pojem daňový základ. Jste-li OSVČ, jistě víte, jak k jej učinit co nejmenší.

A OSVČ bude mít důchod spočtený podle těchže pravidel jako zaměstnanec. Když v rozhodném období odvedl na důchodové pojištění málo peněz, neboť měl nízký daňový základ, z něhož se procento odvodu počítá, pak má taky po zásluze nízký až mizerný důchod. Stejně jako zaměstnanec.

No a Vaše "zaměstnanci neplatí ze zákona skoro nic, důchodové a zdravotní pojištění platí za ně zaměstnavatel" září tak impozantní blbostí, že by nahradilo veřejné osvětlení v menším městě. Nemáte ponětí, o čem mluvíte. Zaměstnával jste někdy víc lidí? Pakliže ano, pochlubte se, kde jste bral prachy, z nichž jste jim platil důchodové a zdravotní pojištění?

Totiž znovu specielně pro Vás - bylo to tu prezentováno nesčetněkrát, ale blbost je jak plevel, furt obráží - zaměstnanec svou prací musí zaměstnavateli vydělat na svou výplatu, na platby pojištění, na svou dovolenou, benefity, případné odstupné i režie a ještě na nějaký zisk. Zaměstnavatel tuto skutečnost zohledňuje ve výši mzdy, aby se mu zaměstnanec vyplatil. To, že část pojištění "platí" zaměstnavatel je jen hra s čísly historicky podmíněná. Jednodušší zaměstnanci si pak myslí, že zaměstnavatel něco platí "za ně" - a mohl by za ně platit celé pojištění, aby měli vyšší výplatu ;-D

L. Novák 31.12.2022 1:15

No hrůza, představte si, že někteří zpátečníci dokonce tvrdí, že zaměstnavatel své zaměstnance živí, protože jim zajišťuje práci, aby si mohli vydělat peníze! A teď vidím, že je to úplně naopak! 8-o ;-D

J. Vorlický 30.12.2022 17:36

Dobře, pane, to chápu, ale měl jsem na mysli něco jiného. Měl jsem na mysli otázku, která stála u zrodu důchodového systému.

Proč lidem vůbec důchody vyplácet? A k čemu má důchod sloužit? Potom třeba otázka, proč dnes někteří důchodci berou - dostávají od státu, vyšší důchody než důchodci jiní ? (ponechme na okamžik stranou, odkud stát (tedy my občané) peníze na důchody bere).

M. Těhanová 30.12.2022 17:49

A tady je právě problém. Ti lidi, kteří mají silně nadprůměrné platy, mají pocit, že si platili na své důchody, takže mají právo je mít vysoké, opět nadprůměrné, i kdyby sami žádné děti neměli. Proto se domáhají i toho, že při valorizaci mají právo na vyšší částku, což je velká nespravedlnost.

L. Novák 30.12.2022 18:41

Hlavní problém je ve stavu, kdy z nadprůměrných příjmů je započítána jenom malá část 1:1, zbytek pak jen malým zlomkem. Degresívní systém zápočtu pro účely vyměření důchodu. Takže jsou na vyměřeném důchodu silně obráni o peníze ve prospěch přerozdělení k chudým. Při valorizaci procentní výměrou stejnou pro všechny nikdo není poškozen. Vychází se z vyměřeného základu.

Potíž je, že počítat a chápat výpočty v procentech umí jen asi 5-7% populace (tedy jen 5-7 lidí ze sta) :-P

V. Petr 30.12.2022 20:04

To není nespravedlnost. Mimochodem, víte, že za komunistů platili bezdětní výrazně vyšší daně (tehdy to bylo vše v jednom, daně, důchodové i zdravotní). Dávky hmotné nouze ani jiné platby nemakačenkům neexistovaly, dokonce ani podpory v nezaměstnanosti ne.

L. Novák 30.12.2022 20:36

Jo, to bylo snad 32% z hrubého platu. ... Pěkné svinstvo!

J. Jurax 31.12.2022 0:01

No, není, naopak. Říká se tomu zásluhovost; a stejně ti, kdož měli nadprůměrné a vysoce nadprůměrné platy a tedy i vysoce nadprůměrně platili, jsou při výpočtu důchodu drsně okradeni, neboť solidarita.

Konstrukce důchodu nezohledňuje počet řádně vychovaných dětí, jež nyní platí daně a pojištění, financujíce průběžný důchodový systém. Možná by měla.

Teď se akorát rozdává ženám výchovné, což má kompenzovat nižší důchody vypočtené z nižších mezd, jež ženy pečujíce o děti teoreticky pobíraly. Dobře tak, ale nezohledňuje to kvalitu výchovy a kolik ty děti teď do systému platí.

V. Mokrý 30.12.2022 13:29

Jo, politici, státní správa, jedna menšina a neziskovky se ní starající + další politické, většina v a z těch okecávacích oborů škol !

P. Diviš 30.12.2022 15:22

A neplatili ti "důchodci-milionáři" náhodou do systému víc, než jiní?

L. Novák 30.12.2022 15:54

P. Molík má zřejmě v mozku zažranou komunistickou ideologii "stejných žaludků", která se mu na stará kolena vrací do zkornatělých žil... ;-)

M. Těhanová 30.12.2022 17:58

Průběžný systém znamená, že na váš důchod odvádějí dávky dnešní pracující. To, co ti lidé platili dřív, na jejich důchod vliv nemá, ty dávky, to není spoření. To že mají vyšší důchod je zohledněno podle platu při výpočtu důchodu. Další zvýhodnění by nemělo přicházet v úvahu ve formě vyšší valorizace. Kdy si to konečně někdo z těch chytrolínů v těch důchodových komisích uvědomí? Asi těžko, taky mají nadstandardní platy a jednou budou důchodci. Žádný kapr si rybník nevypustí.

L. Novák 30.12.2022 19:16

Ti, co mají vyšší platy, jsou důchodovým systémem silně kráceni ve porspěch chudších. Valorizace je poměrově stejná (vyjádřeno v procentech), pro vyšší důchody samozřejmě nominálně vyšší. Naučte se počítat s procenty, nebudete mít problém s "vyšší valorizací". :-P

J. Jurax 30.12.2022 17:29

Ale kuš - důchodce milionář je každý, který dnes vlastní i minigarsonku nebo chatu.

Jinak závist je hřích, pane Molíku; máte-li nízký důchod, zamyslete se nad tím, proč jste na důchodový účet odváděl tak málo.

M. Těhanová 30.12.2022 18:04

Vy jste asi tatar, nebo nerozumíte tomu, z čeho se důchod počítá. A pokud jsou vyšší odvody jen na základě toho, že se zvyšují mzdy, ne výkony, pak je něco špatně.

L. Novák 30.12.2022 18:49

Za znehodnocování měny (inflaci) je jednoznačně zodpovědný stát (vláda v kooperaci s ČNB). Kdyby byla udržována inflace na nule, mělo by spoření na důchod smysl. Protože je ale inflace vysoká, jediný funkční důchodový systém je ten státní. V ostatních lidé díky inflaci jen přicházejí o peníze. Pokud své úspory neinvestovali do zlata, nemovitostí s pravidelným výnosem nebo do uměleckých předmětů apod., které lze prodat s očekávaným cenový růstem významně přesahujícím inflaci.

J. Jurax 30.12.2022 23:06

Velmi dobře znám algoritmus určení výše důchodu. Na základě Vaší repliky nemohu se však ubránit dojmu, že Vy v tomto punktu nemáte jasno.

;-)

J. Vorlický 30.12.2022 12:39

Pan Jakl posuzuje situaci pomocí parametrů, které již dávno neplatí, jen se to obecně neví. Ti, kdo to ví, mlčí, protože správné parametry ještě neznají. Informativní hodnota článku k jásotu nebo k žalu je na úrovni tvrzení, že po dešti bude mokro do doby, než uschne.

Příjem toho, čemu my stále říkáme peníze, již není závislý na schopnosti člověka si je vydělat; je to více a více věc jak je přerozdělit, aby i ti neschopní měli aspoň něco. No, a někdy se přerozdělí moc a pak nezbývá na dnes (je to otázka čistě účetní, tzv. balancování knih a říká se tomu i inflace). Konečně státy, které mají silnou ekonomiku, se mohou zadlužit v ,,penězích" jak chtějí, protože si vždy mohou vystavit (včetně tisknutí a ražení) tolik ,,peněz",které potřebují na splacení ,,dluhu". Podobá se to českému systému ,doručení fikcí ́.

P. Diviš 30.12.2022 15:24

Máte smůlu, nejde to. Pokud si někdo tiskne tolik peněz, vyvolá inflaci a peněz je sice více, ale koupíte si za ně méně, jak můžete zrovna teď pozorovat u nás i jinde. Pan Jakl to i správně píše.

J. Vorlický 30.12.2022 18:17

To, že bude po dešti mokro než uschne je také správně.

K inflaci došlo nějakou dobu již před vydáním dalších ,,peněz". To z toho důvodu, že šlo ,,peníze" tehdy i dnes vydat a uvést do oběhu , aniž by musely být vytisknuty nebo vyraženy (byly uvedeny do oběhu fiktivní peníze). Následné extra uvedení vytisknutých a vyražených ,,peněz" byla nutnost za účelem vybalancování účetních knih, což šlo ruka v ruce se státnímu výkupy špatných úvěrů od soukromých věřitelů. Tyto úvěry pak státy likvidují částečně tiskem nových peněz ale hlavně zřejmě tak, že fiktivním penězům se přizná nějaká skutečná hodnota.

Jaroslav Hašek ve Švejkovi, 1,díl, kapitola 14.Švejk vojenským sluhou u nadporučíka Lukáše, popisuje přesně, jak teoreticky může dojít ke vzniku fiktivních peněz (hodili si jedníka o pětníček). Ve 20 letech by to stejně nešlo (peníze byly ještě peníze), kromě čehož hráče rozehnala policie. ale dnes, kdy ..peníze" jsou z větší části cifry na monitoru počítače (nebo mobilu) to jde. A to se tady již dlouhou řadu let děje. srdečně

J. Kalíšek 30.12.2022 12:16

Pane Jakle, neopomíjíte tištění peněz ČNB za Singera při snaze udržet slabou korunu? Podle mne je v tom hlavní příčina ne současné inflace, ale její výše u nás. A nepřiznává to ČNB nepřímo současným stahováním korun prodejem devizových rezerv?

P. Diviš 30.12.2022 15:25

Neopomíjí. Ty peníze nešly do oběhu, ale do devizových rezerv.

Do oběhu šly dluhy, nadělané hlavně Burešem a Schillerovou (ale nejenom).

L. Novák 30.12.2022 16:11

Nicméně devalvací koruny o 10% vůči hlavním měnám při boji s domnělou "deflací" tehdy poskočily automaticky i ceny v obchodech nahoru o 10%. Takže impulsů k vleklé inflaci bylo víc a z dlouhodobého hlediska ta inflace pokračuje od "měnové reformy" 1953 trvale. Za mých dětských let byly v oběhu haléřové mince a běžně prodávané lízátko pro děti stálo v nejlevnějším provedení 0,25 Kčs, lístek na tramvaj taky. :-P Byly v oběhu i 25 hal mince (1-3-5-10-25). Dnes je nejmenší mincí 1 Kč a haléřové částky se jen zaokrouhlují na celé Kč. Jaké výši inflace od roku 1953 do dnešních dnů tento stav odpovídá? Minimálně v řádu tisíců procent ani ne za sto let.

V transformačních létech liberalizace cen se každoročně navyšovaly v lednu ceny o + 10%. Jsem zvědav, jestli toto skokové navýšení budou provádět výrobci a obchodníci i v lednu 2023. Pokud ano, je s našimi úsporami konec.!!

J. Kalíšek 30.12.2022 16:55

Koruny určitě nesly do devizových rezerv. Šly primárně do kapitálových investic (nafouknuté ceny nemovitostí a dalších investičních instrumentů), ale postupně se propsaly i do spotřeby.

V. Němec 30.12.2022 11:39

Tak uvažuji, jaký rozdíl je mezi jednorázovou měnovou reformou v roce 1953 a dlouhodobým trvalým znehodnocováním úspor v bankách, které, jak se léta píše, jsou u nás "zdravé", s těmi miliardami zisku. V poslední době to okrádání jen nabralo grády.

Rozdíl je jen ideologický.

Vzhůru do zřizování důchodového připojištění ;-( !

[>-]

L. Novák 30.12.2022 11:46

Znehodnocování měny probíhá trvale od okamžiku, kdy byla zavedena. I za komunistické totality.

Měnová reforma 1953 byla jednorázovým přechodem do stavu, kdy komunistický stát připravil jednorázovými kroky všechny občany o peníze, spolu s dalším zabavením majetku podle prosazované ideologie "rovnosti v chudobě".