4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Saul 13.3.2006 9:24

V souladu se zákonem to není

Obávám se (a četba uvedeného textu mě v tom utvrzuje), že se daří předvést pozornost od věcných k formálním otázkám. Nepochybuji o tom, že formální stránku věci páně Jirkova zkušená společnost, která má praxi v oboru výběrových řízení, umí a že dokáže najít formální chyby v každé nabídce, která není žádoucí. Vůbec se nehovoří o tom, kdo a jak (tj. i s ohledem např. na perspektivy dodaného systému) zpracoval zadání, i když to bude pro katastrofální průběh tohoto případu zřejmě velmi důležité. Mám dojem, že by bylo žádoucí celé výběrové řízení zrušit a provést je znovu a pod dohledem (snad parlamentu, možná i veřejnosti).
Saul 13.3.2006 9:36

Re: V souladu se zákonem to není

Omlouvám se za zavádějící název příspěvku, měl jsem na mysli, že "v souladu se zákonem PROBLÉM není".
Kanuk 13.3.2006 9:22

Jak se to dělá.

Nejen v Česku, ale na celém světě. Ve státních ouřadech i soukromých firmách tak velkých, že pan generální ředitel rozhoduje o milionech či miliardách a nezabývá se stotisícovými prkotinami.
Dotyčná organizace chce objednat něco dražšího, tak v těch stotisících (řekněme dolarů, v korunách by to byl pakatel). Konečné rozhodnutí dělá určitá osoba A. Z uvedených důvodů ne generální ředitel či majitel firmy. Osoba A věci rozumí jako koza petrželi, pročež pověří osobu B aby "oťukla" trh, protože tomu více či méně rozumí. Osoba B to provede, a svoje výsledky sdělí osobě A. Ta buď o potenciálních dodavatelů již nějaké kontakty má, nebo si je vytvoří. V této fázi se (ústně) dohodne, kolik "provise" osoba A dostane, řekněme od dodavatele C. Osoba A pak pověří osobu B vypracováním technické specifikace poptávky tak, aby v úvahu přišel jen dodavatel C. Pokud osoba B má zájem o udržení svého místa, "doporučením" svého nadřízeného se řídí, a protože věci poněkud rozumí, specifikace není technicky napadnutelná. Další řízení pak probíhá přesně dle zákona. Až na to, že osoba A po doručení objednávky firmě C costane V HOTOVOSTI sjednanou částku. Jestli někdo ví, jak tento postup lze napadnout právně, rád se nechám poučit. Nejsem právník.
Kanuk 13.3.2006 9:25

Re: Jak se to dělá - dodatek

O průběhu volby systemu pro výběr mýtného nemám podrobnější informace, protože mne to celkem nezajímá. Ale dle informací sdělěných na Psu, pouze jeden z nabízejících splňoval všechny požadavky poptávky. Na jedné straně to je podezřelé, ale na druhé straně, výběrová komise s tímto výsledkem nemá co dělat. Její napadení je proto zcela bezdůvodné. Mohlo by však být zajímavé zjistit, kdo psal technickou specifikaci poptávky a kdo je jeho nadřízený.
jonáš 13.3.2006 9:57

Re: Re: Jak se to dělá - dodatek

Technickou specifikaci psalo samozřejmě MD, protože to je za to zodpovědný. Za zavedení a provoz systému, ne za blafy kolem.
Kanuk 13.3.2006 19:44

Re: Re: Re: Jak se to dělá - dodatek

MD není osoba (pokud rozumím vaší češtině).
šimon klein 13.3.2006 10:05

Re: Re: Jak se to dělá - dodatek

no vono jej malilinko podezřelý, když různé materiály MD vypadají jako opsané z fremních materiálů Kapsche. Svého času to byl i jeden z důvodů osobního dopisu kancléře Schroedera na Grosse.
Vorda 13.3.2006 12:02

Re: Re: neuvěřitelné zmatky.

Nevím, proč si zde všichni lámete hlavu, jak to celé je. Pan Říman plácá nesmysly zjevně proto, poněvadž vůbec nezná podstatu nyní platného zákona o veřejných zakázkách. Ten zákon je v souladu se zákony EU a chrání jak zadavatele, tak dodavatele. Jeho páteří jsou termíny a pokud by chtěl pan Říman něco kritizovat, pak může jedno jediné, krok za krokem vyhledat v procesu v daném čase místa, kde byl zákon porušen. Jinak pouze přiblble žvaní. Pokud budeme v nekonečném zpochybňování takto pokračovat, nepostavíme nikdy nic. Viz dálnice do Ostravy, kterou nakonec budeme mít citelně dražší a o hodně později. Pokud jde o úplatky, tak to je třeba řešit jinde, konkrétně v místě, kde vznikají černé, v účtech nedoložené a tedy  nekontrolovatelné "podnikatelské" peníze. Až ty nebudou, vrátí se korupce k lahvinkám a obálečekám, jak to bylo za socíku. 
Brundibár 13.3.2006 12:49

Re: Re: Re: neuvěřitelné zmatky.

Technická poznámka - Stávající zákon o Veřejných zakázkách NENÍ v souladu s legislativou EU - viz Směrnice 2004/17/ES a 2004/18/ES a program aktuální schůze Sněmovny.
spaldings 13.3.2006 20:09

Re: Re: Jak se to dělá - dodatek

No ten, kdo pak vybíral vybírající firmu pana Jirky. To je tak průhledné, až to bolí. Fascinující je, jak si účastíci myslí, že do toho není vidět, když naplácají jánevímkoi stránek textu.
ehad 13.3.2006 9:08

Pane Jirka,

Tak jsem si precetl zmineny notarsky zapis. Souhlasim s panem Rimanem, byla to fraska. Odvedl jste "dobrou" praci, jen co je pravda. Vzhledem k tomu, ze Vas platilo MD (a tedy vsichni obcane), tak bych celkem privital, kdyby po zkoumani formalnich nedostatku, doslo take k hodnoceni podanych nabidek. Ovsem to jste jiz Vy neodhlasoval, ze?
občan z kraje města 13.3.2006 8:48

dobrá reference to není

Chápu, že se pan Jirka brání, protože teď o jeho služby as nebude valný zájem. Dle mých zkušeností však jsou firmy, které jsou závislé na veřejném sektoru nekonkurenceschopné v soukromém a těží pouze z osobních vztahů. Jsem si téměř jist, že všech těch 150 výběrových řízení získal pan Jirka na základě "domluvy" se "zákazníkem". Je to v souladu se zákonem, protože to je jistě pod limitem. Tento postup "výběru bez výběru" je vcelku oblíbený, když se náhodou nepovede vybrat, toho "vhodného", výběr se zruší a dělá se znovu. Vzpomeňme například na INDOŠ s Autocontem. Z více uchazečů se vybírá pouze tehdy, mají-li to ti uchazeči, jak se říká "zokruhované". Velice mne pobavil pan Kalousek v diskusním pořadu, když moderátor shrnul v úvodu kritické názory p. kalouska na vládu a omylem jmenoval i mýtné. S kalouskem to škubloa ihned dodal "proti mýtnému níc nemám, to je v pořádku". Ano je to stejně v pořádku jako svého času dodávka telefonních ústředem pro armádu. Volební kampaň se holt z něčeho platit musí, naštěstí nejsou všichni takoví amatéři jako ČSSD a "zokruhují" to bezpečně v souladu se zákonem.
Em 13.3.2006 8:06

Zaplaťpánbůh za názory přímo od pramene, jak se říkávalo.

Názory už si udělá každý sám. Na rozdíl od Římana, který neodhadl ani situaci po povodních na Moravě a o jeho aktivitách okolo nemocnice v Italské ani nemluvě. Asi mu hlavně vadí  , že jak se říká -není u toho. 
spaldings 13.3.2006 20:13

Re: Zaplaťpánbůh za názory přímo od pramene, jak se říkávalo.

U čeho ? Myslíte u rozkrádání státních peněz ? Nebo něco jemnějšího ?
Ivan Nový 13.3.2006 8:03

Fraška, podle zákona.

Samozřejmě, že zákon je postaven tak, aby vytvářel alibi pro korupci. Stejně postupují i eurokrati, když si dotace rozdělují mezi své spřátelené firmy.
Prétextat 13.3.2006 7:51

Demagogie

Pane, vy lžete jako když tiskne. Pan Říman napsal: "Nutno dodat, že do té doby nepadlo jediné slovo o technickém řešení nebo ceně.", zatímco vy, jako správný demagog vyvracíte něco co nenapsal: "K tvrzení, že po celou dobu nepadlo jediné slovo o technickém řešení resp. ceně je nutné říci, že není pravdivé." Jistě chápete tuto "drobnou" nuanci. Nepodezřívám vás z nedostatku intelektu, nýbž obyčejné slušnosti. Kdo lže, ten i krade. Vám to ale nestačí, děláte si z lidí blázny. U voleb je třeba vyměnit vládu. A doufat, že dojde i na vás. A pokračovat dokud se korupce nezlepší... Je to naivní, ale kromě nesmyslů typu defenestrace a házení do Vltavy není jiné řešení
Kanuk 13.3.2006 8:05

Re: Demagogie

Prétextate, vy jste spad s Marsu? Ze stáda sviní nevybereš závodního koně (Nechci nikoho urážet, jen cituji přísloví). Dostanou-li se k veslu jiní lidé, bude to to samé, ne-li horší. Protože lidé jsou lidé, ať nabarvení na červeno nebo na modro. Jestli si myslíte, že některá partaj má monopol na svatozář a jiná na pekelný puch, tak se mýlíte, což je vysvětlitelné vaším marťanským původem.
Prétextat 13.3.2006 8:20

Re: Re: Demagogie

Já jsem nespadl z Marsu, ale vy na hlavu. Co vlastně navrhujete vy? Volit zloděje, nebo nevolit vůbec? Anebo házet do Vltavy? Pro mě je demokracie nejlepší známý sestém. A pokud bych měl na výběr mezi třeba Hitlerem a Husákem, tak já k volbám půjdu.
Transalp 13.3.2006 9:36

Re: Re: Re: Demagogie

Pro mně je řešení poměrně jednoduché: privatizovat majetek v socialistickém vlastnictví (státní, krajský, obecní) a nechat projekty financovat dobrovolně. O tom, že soukromá dálnice nebo akvapark v krajském městě provozovat lze, diskutovat nemíním. Nevidím důvod, proč by je měli platit všichni a povinně. Ať si každý platí, co uzná za vhodné a to dobrovolně, nebudeme se muset handrkovat o to, zda si majitel subdodavatele na svůj akvapark či dálnici vybral tak či onak.
Stači prostě jen ukončit socialismus a majetek privatizovat. Racionální zdůvodnění nutnosti privatizace na internetu k nmalezení je, pokud vím, tak např. na www.libinst.cz nebo www.petrmach.cz
 
Jarda Musil 13.3.2006 11:55

to Transalp

V zásadě sice máte pravdu, ale problém je v tom, že ta privatizace by zase byla na základě korupce (jako obvykle)  - tak a teď raďte  ...  mě dojímá, jak se soukromé firmy drží nad vodou jedině díky státním zakázkám
Kanuk 13.3.2006 9:41

Re: Re: Re: Demagogie

Prétextate, volte si koho chcete, to je vaše věc. Ale nesnažte se předělat lidskou povahu, resp si myslet, že změnou partaje u vesla se problém korupce vyřeší
Prétextat 13.3.2006 10:52

Re: Re: Re: Re: Demagogie

Milý pane Kanuku, jak jste přišel na to, že chci předělat lidskou povahu? To vy píšete o svatozáři a pekelném puchu. Já jsem NAOPAK napsal, že jde o to vybrat menší zlo - v mém vyhroceném příkladu (aby i pomalejší pochopili) jeden chtěl vyhladit, druhý nás zavřel "jen" do socialistického skanzenu. A opravdu si myslím že "výměna partaje u vesla" může postupně korupci zlepšit. Po změně je alespoň malá naděje, že takový kakaový bob Kraus a spol. budou potrestáni.
Alternativou je za "odměnu" zvolit znovu. Pak se ale korupce je zvýší, protože si korupčníci budou jisti beztrestností. Pak budeme mít takovou vládu, jakou si zaslouží tupé stádo, které vždy volí svou barvu a přitom bečí že je to stejně jééédno.
S Transalpem, nelze než souhlasit - omezení státních prostředků (tedy těch korumpovatelných) automaticky povede ke snížení korupce. Posílení většinového volebního systému (vítěz bere vše včetně odpovědnosti) by taky pomohlo.
Ale to jsme se dostali dost od původního problému, a to že autorovi by mohem více než působení na ministerstvu u státních zakázek slušelo víceleté angažmá v úplně jiné státní instituci.
bublifuk 13.3.2006 7:46

Oni poslední nábídku

už nezkoumali. Prostě rozhodli, že se má přijat. Ale co když má stejné chyby jak předešlé firmy? Měli ji také prozkoumat a pak rozhodnout. Třeba by nedoporučili ani jednu.
fukybub 13.3.2006 8:27

Re: Oni poslední nábídku

a víte co to znamená "neporovnávat"? To neni to samý jako "nehodnotit".
Rudla 13.3.2006 7:16

Diško

Jenže to by nikomu nic nespadlo do kapsy.
zalozak 13.3.2006 7:15

Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

Nevim zda byl nekdo v tomto pripade podplacen, ci jinak zvyhodnen... to at si rozhodne prislusne setreni. Ovsem  v civilizovane spolecnosti by mel take platit princip presumpce neviny zejmena v pripade kdy se zda ze komise postupovala zcela v souladu se zakonem (alespon do te doby nez nekdo prokaze opak)
 
To ze neuspesni kandidati rizeni napadaji at uz formou vyhruzek, stiznosti ci zalob je celkem bezne a casto je to pouze strategie rozhoupat lod tam kde se da a dosahnout dilcich dohod. Velke firmy to delalaji zcela pravidelne na celem svete akorat ne vsechna media krome tech bulvarnich z toho delaji vedu. (alespon tam kde neni jiny duvod)
 
Specialne v oblasti elektronickeho mytneho se dost vyplati vsadit na vyzkousene a funkcni technologie a zejmena se nenechat zblnou technologickymi experimenty. Vybrane reseni je mozna v ocich takzavnych zastancu pokroku (cti experimentu) zastarale ale funguje a to jiz radu let. A o to tady jde.... o nic jineho .....
 
 
Barclay 13.3.2006 8:40

Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

Ale je drahé a družicový systém skýtá do budoucnosti větší možnosti (a to nemluvím o tom, že se na něj stejně přecházet bude, jen prostě teď se dají prachy do sice funkčního, ale zastaralého systému ... jaksi navíc).
jonáš 13.3.2006 9:59

Re: Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

.. ze kterého se pak devadesát procent využije eventuálně pro ten družicovej, kterej je ještě dražší. Vy tomu rozumíte?
spaldings 13.3.2006 20:22

Re: Re: Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

Fakt, jo ? 90 procent ? A co je na tom družicovým tak drahýho ? GPS přijímač ? Nebo co ? A k čemu jsou nějaký rámy přes silnici pro družicový systém ? Poučte nás, zřejmě to víte. Mne nic nenapadá, ale možná proto, že tomu nerozumím. Že to bude drahý pro cizí kamiony ? Tak ať jezdí tudy, kde to mají levnější.
jonáš 13.3.2006 21:44

Re: Re: Re: Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

Já vám tady nemůžu dávat základní kursy, jednak neni prostor a druhak mi to nikdo nezaplatí -- o obou technologiích se dá lecos najít, když vás to doopravdy zajímá. Teda, jestli. GPS systém se samozřejmě bez rámů neobejde, jinak totiž nikdo nezjistí, kolik kamionů má OBU a kolik jich jezdí načerno. Může jich mít míň, ale zase má dražší jednotky, protože informace o projeté trase se ukládá do nich a předává jen v kontrolních bodech. Tak na úrovni kombinace GPS přijímače s taxametrem, a určitě se to dá v českých poměrech ošvindlovat nějakym "antiturbem", což je další mínus -- nebo pro někoho plus. Zatímco MW jednotka je skoro jenom pasivní odpovídač, jen trochu lepší než se píchá v obchoďákách na džíny.