29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

NĚMECKO: Zelená revoluce se mění na uhelnou

Německo se v roce 2011 po fukušimské havárii stalo rozhodnutím svých politiků pokusnou laboratoří vyvíjející bezjadernou a klimaticky šetrnou energetiku. Politika Energiewende, což se překládá jako "energetická revoluce", si vysloužila celosvětovou sledovanost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kadeřábek 16.1.2014 15:13

Dlouho jsem hledal na netu někoho kdo má praktické zkušenost

s provozem ostrovního systému do 5 kWh. Pak jsem si přečetl článek jednoho nadšence, který se rozplýval nad provozem svých LED světel, úsporného notebooku, psal jak nepotřebuje ledničku ani pračku a nakonec přiznal, že dřevo do svého ekobiokotle řeže elektrickou pilou poháněnou benzínovým agregátem.

L. Novák 16.1.2014 15:20

Re: Dlouho jsem hledal na netu někoho kdo má praktické zkušenost

No to musí být teda láce, provozovat benzínový agregát v ostrovním režimu... :-D

R. Langer 16.1.2014 15:42

Re: Dlouho jsem hledal na netu někoho kdo má praktické zkušenost

Jo, žere to jak nezavřené. Ale podle dementního zeleného mužíka Rady je to zřejmě ukázkový vrchol stability a ekologičnosti a zářná budoucnost energetiky. Tfujtajxl, to sem se zase nasral...

B. Uhlich 16.1.2014 20:44

Re: Dlouho jsem hledal na netu někoho kdo má praktické zkušenost

To je hloupost, co tady píšete... ostrovní systémy existují a fungují....myslím tím OPRAVDOVÉ ostrovní systémy.., ne amatérské konstrukce nadšenců, kteří si na to jen hrají... Já jsem se podílel na konstrukci jednoho takového systému a systém funguje a žije tam už několik let několikačlená rodina se vším všudy... tedy jako v běžném rodinném domku. Technologicky to problém není..je to opravdu jen problém investic... Navíc v tomto případě se jedná o investice s velice nereálnou návratností... Tomu človíčkovi tam dost často lezou novináři a ptají se ho právě na návratnost a on se jim vždy snaží vysvětlit, že ostrovní systém se nedělá kvůli úsporám, ale kvůli energetické soběstačnosti...návratnost se může projevit až v druhé aproximaci, kdy např. může zhodnotit parcelu, která nemá šanci být zasíťovaná a vy tam i tam můžete postavit plnohodnotný dům.....

Jinak je možné se podívat na ten projekt na stránkách: www.ostrovnidum.cz   Myslím, že je tam dostatečně dobře popsané vše co by si kdo přál vědět...

M. Prokop 16.1.2014 18:31

Re: Šéfka ERÚ Vitásková v TV říkala, že zakáže rozvodným

Platit drahý proud (skrz OZE) a ještě "ostrovně zálohovat", to se může líbit jenom melounovi.

V. Kain 16.1.2014 15:57

Re: Šéfka ERÚ Vitásková v TV říkala, že zakáže rozvodným

On je obyčejný uhlák závislý na elektrice? Tak to je novinka.Možná tak čerpadlo,které tlačí ohřátou vodu.Tam kde mají kotel na uhlí mají většinou i samotížný systém a nepotřebují ani to čerpadlo.

P. Vaňura 16.1.2014 17:18

Bývávalo, ale teď už opravdu

mají u kotlů čerpadlo pro nucený oběh ohřáté vody, parametry proč, co a jak neznám. Vím ale, že před nějakými 80 lety jezdila vodou chlazená auta také s přirozeným oběhem vody, bez čerpadla.

B. Uhlich 16.1.2014 20:35

Re: Bývávalo, ale teď už opravdu

Nikoliv...samotížný systém je zatím nejrozšířenější systém u nás používaných otopných soustav... teprve nová výstavba..tedy topí-li uhlím (nebo dřevem) má už rozvody řešené jako tzc. nucený oběh... Tedy není to nic nenormálního....

P. Götze 16.1.2014 19:48

Re: Souvislosti i s Německem?

Ja zadnou tendenci nemam, to je hola realita. Evropska energetickA koncepce je v troskach. Emisni povolenky totalne preoraly celou energetiku v Evrope. V Nemecku se spalilo za posledni rok na vyrobu elektriny tolik uhli jako nikdy za poslednich 20 let. To jsou fakta. Odstavena jadra v Nemecku na zaklade nejakeho incidentu v Japonsku je uplna prasarna, ktera nema obdoby (pokud mame spolecnou energeticko upolitiku, pak nemuze toto nejaky stat ze dne na den udelat). Jenze Evropa je Nemecko a Nemecko je Evropa. To nejsou trsnicky na dortu, to je bohuzel hola realita, se kterou se budeme vyrovnavat desetileti.

P. Rada 16.1.2014 20:29

Re: Souvislosti i s Německem či Japonskem?

Pane P.G. typuji, že ten uměle zlehčující výraz "nějaký incident v Japonsku" odpovídá zhruba tomu jak pokrucujete vše ostatní. Zřejmě  se totiž týká zřejmě Fokušimy, se kterou si však ani celá Japonská ekonomika i disciplinovanost doposud neporadila a vypadá to na několik dalších desetiletí než se situace s únikem radionuklidů do okolí snad opravdu dostane pod kontrolu.

Zatím totiž v Japonsku kontrolu běžnou zjevně nezvládají a tak se rozhodli ji dělat totalitní disciplinovaností a to tak, že za vyzrazené informace (i takové na které měl dřív občan nárok) tam nově hrozí až desetileté vězení k čemuž bylo nutné připravit nový parlamentem zákon. 

V poslední době se ale přesto doneslo ven, že v některých místech mimo reaktorovou halu je radiace tak silná že by zabila člověka během desítek minut. TEPCO takovou zprávu o rekordní radiaci naměřenou mimo nedementoval ale nechtěl komentovat...

http://ajw.asahi.com/article/0311disaster/fukushima/AJ201312070041

P. Vaňura 16.1.2014 12:35

Pokud by Temelín dostával za elektřinu stejně, kolik

se platí fotovoltaickým tunelářům, zaplatil by se ZA ROK.

Temelín chce záruky pro případ, že stát ZAKÁŽE zákazníkům jeho elektřinu kupovat, a DONUTÍ je kupovat desetkrát dražší elektřinu z OZE.

Takovéto problémy se vyskytly už v Německu u NOVÝCH zdrojů, spalujících fosilní paliva. Regulátor je NUTIL pracovat v rezervním režimu, s využitím instalovaného výkonu pod 50% tak, aby vyrovnávaly výkyvy dodávek větrníků (ekonomie zdroje byla vypočtena na provoz v normálním režimu). Majitelé pak řekli regulátorovi "nám se ten zdroj nevyplatí za takovýchto podmínek provozovat a proto ho odstavíme." Jenže, pokud by ty zdroje odstavili, síť se zhroutí v momentě, kdy na severu přestane foukat. Regulátor proto nabídl provozovateli vyšší výkupní cenu, aby se provoz v proměnném výkonu vyplatil, což samozřejmě zaplatí zákazník.

Závěr, náklady na nesmysl, zvaný "podpora OZE" se neprojeví jen v kolonce "podpora OZE" a ve státních dotacích na OZE, ale přejde i do regulované části ceny v kolonce "distribuce a systémové služby."

P. Rada 16.1.2014 14:38

Re: Pokud by Temelín dostával za elektřinu stejně, kolik

Nikoli. ČEZ požaduje vychytrale záruky (DOTACE) protože výrobní cena je dnes s JE vyší než jinde a pravděpodobně dál poroste - u OZE však naopak. (ČEZ je i dominantním vlastníkem fotovoltaik u nás ale jejich kapacita je podstatně menší)

I v budoucnu se bude energie porovnávat a prodávat na evropské burze a tam se navíc uplatnuje i mobilita zdroje která je u JE minimální. Už dnes se totiž prakticky celá produkce odpovídající JETE od nás VYVÁŽÍ a za čas asi nebude kam protože s dřívějších německých konzumentů se dnes stávají exportéři kteří zdokonalují své rozvodné sítě k sousedům.

L. Novák 16.1.2014 14:58

Re: Pokud by Temelín dostával za elektřinu stejně, kolik

Rada jako obvykle: Blbost! :-)

R. Langer 16.1.2014 15:04

Re: Pokud by Temelín dostával za elektřinu stejně, kolik

Nelži zelený mužíku, a napřed si raději zjisti kolik co opravdu stojí, kecáš samé blbosti.

A. Bocek 16.1.2014 8:14

Politické protlačování fluktuačních zdrojů,

do naši energetické soustavy nás stojí mnoho peněz a bude stát budoucí prosperitu. V němcích se břemeno příspěvků na OZE nechalo na domácnostech a ty už nestíhají platit účty za elektřinu. Nadešel čas vrátit se do dětství, uříznout větev tvaru Y, vykuchat z boty jazyk  a řešit každý za sebe příspěvek na OZE.

V. Halašta 16.1.2014 8:49

Re: Politické protlačování fluktuačních zdrojů,

Už jste zkoušel potřebnou ráži? Škoda každé matičky, která padne vedle.

K. Křivan 16.1.2014 13:07

Re: Politické protlačování fluktuačních zdrojů,

Lepší jsou dlažební kostky a prak, jaký měl David. Dvě šňůry a kožená kapsa. Dostřelí velice daleko.

S. Donát 16.1.2014 13:51

Re: Politické protlačování fluktuačních zdrojů,

Pravda, ale to už chce mít trochu natrénováno. S takovým prakem něco trefit (nejlépe to, na co mířím) není žádná sranda.

K. Křivan 16.1.2014 18:16

Re: Politické protlačování fluktuačních zdrojů,

Ty panely jsou tak hustě, že není třeba mířit.

P. Rada 16.1.2014 10:32

Re: Politické protlačování fluktuačních zdrojů?

Už příspěvek na OZE sám pro sebe hradím. Jinou cestu jak být co "nesvéprávnější" totiž nevidím a nejsem asi sám ( viz IEA dále). Celkem má investice dosáhla skoro jak na novou nejmenší škodovku (ta by ale hned od prvého dne na hodnotě začla ztrácezt).

Teplovodní solár kde el čerpadla žene FV  tak vloni už to na sebe přivydělal energií přes 10MWh tepla a dá se očekávat, že takto bude systém OZE na přípravu TUV a vytápění pracovat celá desetiletí.

Zpráva IEA také hovoří o nutnosti nárůstu trendu podpory OZE až na 220miliard:

http://www.iea.org/newsroomandevents/pressreleases/2013/november/name,44368,en.html

P. Vaňura 16.1.2014 12:52

Tady jste smíchal dvě věci, FVE a solární ohřev

Solární ohřev teplé vody se v některých zemích vyplatí bez dotací, nevím jak to vychází u nás, ale na Krétě má solární kolektor + nádrž na střeše skoro každý barák a např. i hotel, kde jsme byli na dovolené. Říkali nám ale, že pro případ potřeby mají dodávku teplé vody zálohovánu elektrickým ohřevem.

Je ovšem třeba vědět, že na Krétě v létě skoro vůbec neprší a slunce tam svítí větší intenzitou než u nás. To, co jsem tam viděl by patně bylo nutno vypustit, pokud by teplota klesla pod nulu, nádrž na střeše by zamrzla. Ta nádrž na střeše tam byla standardní, mohla by ovšem být ji jinde.

P. Rada 16.1.2014 14:00

Re: Tady jste smíchal ... ?

Nesmíchal ve smyslu popletenosti ale využil ve smyslu užitečné kombianace. Navíc nádrže mám masivní a tedy nutně dole a při výpadku sítě to někdy může znamenat až explozivní var v systému běhenm desítky minut.  Navíc i když mrzne do cca -10C ověřil jsem, že naopak samotíž + izolovanost potrubí umožnuje používat obyčejnou vodu i v primárním okruhu.

Uvádím to zde jako příklad, že to obnovitelné prakticky využívat lze a i když to není samospásné a jednoduché. Je však třeba k tomu vhodně nasměrovat pozornost a to se týká i rentability většiny finančních prostředků které denodenně ještě všichni vynakládáme jak sotva kdy v minulosti. Tento stav kdy ještě lze takto velkoryseji investovat ale nemusí trvat dlouho.

R. Langer 16.1.2014 15:10

Re: Tady jste smíchal ... ?

No jenom investuj, uvidíme jak nakonec dopadneš... :-P

A. Bocek 16.1.2014 13:36

Fototermika je O.K.

mám trošičku rozkreslenu  Trombeho stěnu kombinovanou s vzduchotechnikou, tak snad na to letos dojde.

K. Křivan 16.1.2014 8:06

Firma Procon

která stavěla větrníky je na dně. Pleite. To bude obrovský skandál a bude to mít vliv na celou "Energiewende".

R. Gramblička 16.1.2014 8:45

Re: Firma Procon

Ale, a co se stalo, že by konkurence z Číny?

K. Křivan 16.1.2014 13:05

Re: Firma Procon

Ale ani ne, naslibovali (a platili) podílníkům 8% a teď jsou pleite.

K. Frauknecht 16.1.2014 7:59

Zatím co

Německo se v produkci CO2 dostává na úroveň konce minulého století, USA má nejnižší produkci tohoto (údajně:-)) skleníkového plynu za posledních 20 let.

Eurohujerské "dohnat a předehnat" se mění na "hlavně neztratit stopu". Pamatujete? Podobně doháněl sovětský blok neschopné imperialisty :-)).

L. Novák 16.1.2014 15:03

Re: Zatím co

Zelení komunisti jsou navlas podobní těm rudým. Škody, které napáchali a ještě napáchají, jsou také nevyčíslitelné (i s jejich "extrernalitami"... :)

R. Gramblička 16.1.2014 7:14

další důkaz,

jak dotace škodí. Mimochodem ČEZ postavila v elektrárně v Počeradech blok na plyn a ten teď stojí, protože se jeho provoz za současných cen plynu nevyplatí :-)