29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

NĚMECKO: RWE ztrácí – nevídáno…

"Poprvé od založení Spolkové republiky Německo, tedy po více jak šedesáti letech, vykazujeme ztrátu – a to ve výši 2,8 miliard eur," zní zpráva tiskového oddělení RWE, předního německého energetického koncernu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 9.3.2014 21:28

Autor se mýlí!

Němci nesklízejí, "co jim politici zaseli" - to Němci se nechali zblbnout Zelenými a přiměli politiky k politice, jejíž následky teď sklízejí.

Stejně jako jim kdysi Hitler nic nevnutil - bez podpory Němců (s výjimkou sociálních demokratů a komunistů) by Hitler zůstal poněkud komickým řvounem s minimálním vlivem. To Němci, od nemarxistických dělníků přes měšťáky po aristokracii, mu dali moc.

B. Rybák 11.3.2014 18:50

Re: Autor se nemýlí!

Němci se nechali zblbnout Zelenými, které si levicoví politici (nová levice) pomocí jimi ovládnutých masmédií a škol vytvořili jako údernou pěst sloužící k náhradě svobodného podnikání státem dotovanou (jejich) parazitickou "elitou" a především jako prostředek jejich hospodářské války proti ostatním státům EU, protože pro "slabší" státy je Německem (a jádrem EU) vnucená hospodářská politika hospodářsky neúnosná, mění je na hospodářské protektoráty (m.j.) na odběratele německých OZE)! Z ovládaných "protektorátů" má být financován německý EU-socialismus!

P. Vítek 9.3.2014 10:40

Kdyz jsem pred mnoha lety slysel Zelezneho

,jak rika ze zeleni jsou vubec to nejhorsi,co nas mohlo potkat,tak jsem mu nerozumel.Majitel velmi sledovane tv s takovymi nazory,musel byt skopnut.

R. Langer 10.3.2014 14:37

Re: Kdyz jsem pred mnoha lety slysel Zelezneho

... a teď už mu rozumíte? ;-)

P. Vaňura 8.3.2014 20:10

Němci vždycky věřili prorokům nesmyslu, není vůbec

náhoda, že komunismus i nacismus vznikly v Německu. Ale hlavními viníky všeho zla ve světě jsou salónní intelektuálové! Ty je třeba poslat k lopatě! I kdyby měli jeden díru vykopat a druhý den ji zase zaházet, byla by to daleko prospěšnější činnost než to, co dělají teď.

Ale Němcem byl i Heydrich a ten by našel metodu jak z toho ven. Poštvat dělníky proti intelektuálům lze a funguje to! Je ovšem třeba oddělit inženýry, vědce a lékaře od kavárenských žvanilů!

M. Kosejk 9.3.2014 9:06

Re: Němci vždycky věřili prorokům nesmyslu, není vůbec

Znáte ten psychologický výzkum, který se zaměřoval na ochotu lidí přijímat příkazy od autorit?

V kostce: Testovaným lidem se řeklo, že mají pouštět proud do dalších lidí na příkaz laborantů. Testovaní ovšem netušili, že ti lidé nejsou opravdu pod proudem. A smyslem testu bylo přijít na to, kolik lidí bude poslouchat ty laboranty až tak, že ty lidi prodem usmaží k smrti.

A výsledek? Všechny národy byly zhruba srovnatelné. S jedinou výjimkou - Němci. Němci byli  významně naprůměrně ochotní poslouchat  - a na příkaz laboranta i zabít.

P. Vítek 9.3.2014 10:49

Re: Němci vždycky věřili prorokům nesmyslu, není vůbec

Cim mensi stat,tim mene penez pro intelektualy.Vsechno by slo samo.Volte opravdove pravicaky-napr Svobodne.

M. Kosejk 9.3.2014 11:04

Re: Němci vždycky věřili prorokům nesmyslu, není vůbec

No, to je mi ale myšlenka. :))) A jak Vám do ní pasují opravdu velké státy jako třeba Rusko, Čína, USA... Podle toho, co tvrdíte, by měly být tahouny zelené a multikulturní ideologie.

P. Vítek 9.3.2014 12:00

Re: Němci vždycky věřili prorokům nesmyslu, není vůbec

Nemyslel jsem velikost uzemi,ale velikost socialismu v tom state

J. Vyhnalík 8.3.2014 15:36

Vzpomínka

Vzpomínám si, jak před více než deseti lety naše média jednotně vítala přijetí politiky 20-20-20 Grossovou vládou. Marně jsem čekal, že hlas rozumu zazní alespoň od profesionálů z ČEZ. Naopak tehdejší oficiální tiskové prohlášení ČEZ se k oslavě radostně připojilo. ČEZ tehdy čerstvě ovládla nová garnitura pod vedením Martina Romana, a já ještě nebyl zvyklý na to, že racionalitu Jaroslava Míla nahradil politický pragmatismus. První moje myšlenka byla, že se jedná o zbabělost tiskového odboru ČEZ, kdy se snaží vyhnout potenciálnímu konfliktu se zelenými teroristy, kteří trestali jim nesympatické společnosti blokádami, ale jakmile jsem si prohlédla návrh německého zákona o podpoře OZE, ze kterého vyšel i Martin Bursík u nás, došlo mi, kde je jádro pudla. Uzákonění podpory OZE z kapes spotřebitelů logicky zlikviduje trh a velké energetické firmy typu ČEZ (RWE, E.ON) se stanou nesesaditelnými monopolisty, kteří budou distribuovat přerozdělování peněz z kapes odběratelů do kapes preferovaných provozovatelů OZE. Nejen, že se tím pro tyto firmy otevřel lukrativní byznys s jejich vlastními OZE plantážemi, ale zároveň jim to umožnilo křížové dotace, které jsou obecně zakázané a přísně postihované antimonopolními úřady.

Přitom hlavní problém není v tom, že ČEZ (RWE, E.ON) vydělávají. Hlavní problém je v tom, že uzákoněná podpora OZE s likvidací trhu zároveň zlikvidovala hlavní kritérium efektivnosti a celá energetika se tak stala závislá subjektivním rozhodování a lobbyingu. Situace, kdy ceny energií se více než zdvojnásobily a dále rostou a přitom nejsou peníze na zachování stability soustavy je pouze logickým důsledkem.

P. Vaňura 8.3.2014 20:12

Naše media jsou ovládány Pravdou a láskou a proto

dovedou jen škodit. Prvním krokem by mohlo být zprivatizování ČTV. I když se oproti době před dvaceti lety poněkud zlepšila.

P. Vítek 9.3.2014 10:43

Re: Naše media jsou ovládány Pravdou a láskou a proto

driv by najeli Sveraci ve spacacich za svobodu slova.Moznosti tu jsou -napr v Zeleznem na Barrandove,

B. Holubec 8.3.2014 11:43

Voluntaristické rozhodnutí politiků nese své "ovoce"

Kdysi, už je to dávno, jsem si myslel, že nemůže být nic horšího než RVHP a direktivně řízená ekonomika. To, co předvádí EU, daleko přesahuje tohle všechno, co už je definitivně minulostí - a musí to skončit jak jinak, než krachem.

Německé rozhodnutí o skončení výroby el. energie v jaderných elektrárnách, jako reakce na katostrofu v jaderné elektrárně ve Fukušimě v Japonsku, je nejhorší poválečné ekonomické rozhodnutí, srovnatelné snad jen s reakcí hysterické ženské. Však za ním stojí také Merkelová.

V. Wagner 8.3.2014 12:26

Re: Voluntaristické rozhodnutí politiků nese své "ovoce"

Jak v článku, tak v tomto příspěvku je zásadní nepochopení problému. Odstoupení od jádra v Německu nezačalo a neproběhlo na základě událostí ve Fukušimě a nebylo rozhodnutím kancléřky Merkelové. Rozhodlo se o tom na rozhraní minulého a tohoto století, kdy se na základě rozhodnutí veřejnosti dostali k moci protijaderní politici, která zvolila v Německu reprezentaci, která chtěla zakázat jádro v Německu (vznikla koalice zelených a socialistů). A zvolila ji právě proto, že veřejnost si kvůli velmi efektivní kampaní zelených aktivistů zákaz jádra přálo. Po změně politické reprezentace se Merkelová, právě na základě toho, že bylo vidět, že náhrada jádra bude extrémně drahá a povede k vyššímu využití fosilních paliv, snažila odstavování jaderných bloků odsunout a jejich provozování pozdržet. V době Fukušimy už měly být podle původních plánů alespoň některé reaktory, později po Fukušimě odstavené, vypnuty. Již toto vyvolalo silný odpor aktivistů a veřejnosti, rozsáhlé demonstrace. Po Fukušimě bylo jasné, že němečtí politici, kteří by veřejně řekli, že bez jádra to nejde, by byli v následujících volbách, které se chystaly, smeteni. Merkelová svým rozhodnutím pouze zachraňovala volební vítězství své strany úprkem směrem, po kterém volala veřejnost. V Německu tedy opravdu zvítězilo "demokraticky" volání veřejnosti. I nyní je pořád veřejnost díky intenzivní masáži zelených aktivistů v Německu dominantně protijaderná. Tedy v Německu nešlo o voluntaristické rozhodnutí politiků, ale pouze politici ve snaze být zvoleni, často i proti jejich odborným znalostem (Merkelová), populisticky vyšli vstříc přání davu ovlivněného kampaněmi zelených. Ovšem nejen voluntaristické chování proti přání veřejnosti, ale i populistické poklonkování davu, může mít stejně tragické dopady.

J. Jurax 8.3.2014 23:39

Re: Voluntaristické rozhodnutí politiků nese své "ovoce"

Jinými slovy - v Němcích nemají státníky, ale jen upocené politikaříčky s obzorem od voleb do voleb a s jediným zájmem - udržet se u koryt. Takže když nevzdělaný, propagandou zelených bezmozků zblblý lid je proti jaderné energii, radostně táhnou s protiatomovou luzou, aby si zachránili koryta.

U nás to ovšem s tou absencí státníků a přebytkem politikaříčků není jiné a po zbytku Evropy taky. Ostatně v bruseli tuplem ne - tam státník z principu ani být nemůže ...

P. Vítek 9.3.2014 10:54

Re: Voluntaristické rozhodnutí politiků nese své "ovoce"

Reseni?

J. Jurax 9.3.2014 15:55

Re: Voluntaristické rozhodnutí politiků nese své "ovoce"

Politici by neměli rozhodovat o technických věcech složitějších než trakař.

P. Vítek 9.3.2014 16:06

Re: Voluntaristické rozhodnutí politiků nese své "ovoce"

Urcite.Ale jak to zaridit?Presvedcit novinare,aby presvedcili lidi volit treba Svobodne?Zalozit stranu s dobrym kadrovakem a presvedcit Zelezneho,aby ji na Barrandove propagoval?(Kluka ma i v Ct).Nebo otravit stare komunisticke vdovy...

A. Bocek 8.3.2014 11:35

Nespokojenost se zelenou energií bude narůstat,

časem příjdou útoky na solár a vítr v podobě kamene praku a průstřelu.

P. Vítek 9.3.2014 10:59

Re: Nespokojenost se zelenou energií bude narůstat,

To si zruinujeme pojistovny.Neodebirat proud:vyuzit toho,ze tim zelenym silenstvim zlevnila vyroba fotopanelu a udelat si je doma.Jak daleko je vyroba icinnych akumulatoru?

R. Langer 10.3.2014 14:39

Re: Nespokojenost se zelenou energií bude narůstat,

Jak daleko je výroba účinných akumulátorů? Snadná odpověď - zhruba tam, kde před 100 lety... :-P

Š. Hašek 8.3.2014 11:19

Nejde jen o RWE.

Geniální v současné době jest přeci "neosocialistké podnikání". Se ziskem (nemravný pojem) ve hvězdách. Rozuměj něco naplánovat, "dát lidem práci" (nejlépe "u státu" nebo na základě kamarádských dohod), zaplatit to z daní (zejména z toho, co ještě funguje) nebo udělat dluh "na rozvoj" ...... a pak se divit, že zbývají oči pro pláč.

Co svět světem stojí, ani kuře zadarmo nehrabalo! Zná toto přísloví třeba zoufalec Špidla, Sobotka, bruselští maoisté? Jistě znají, pokud se jedná o jejich kapsu (tam se modlí k "má dáti, dal") pokud se jedná o hospodaření státu jednají již zcela jen podle pseudoekonomických pouček socialistického "RVHP" hospodaření. Ale na přání lidu. Lidu je víc než občanů.

P. Vítek 9.3.2014 11:39

Re: Nejde jen o RWE.

Ale jak sto hoven?(mimo krach)

B. Uhlich 8.3.2014 1:05

Nojo, nic nového pod sluncem...

..pseudosocialismus taky padnul tím, že porušoval základní logiku normální ekonomiky...jak to asi dopadne s tímhle zeleno-totalitním nesmyslem..????  No dopadne to tak, že ekonomiky časem pochopí, že existuje něco jako pud sebezáchovy..a pak se holt uvidí... Já si nemyslím, že tenhle nesmysl tady může fungovat do nekonečna... ........................

P. Lenc 8.3.2014 8:25

Re: Nojo, nic nového pod sluncem...

Donekonečna opravdu fungovat nebude, ale ty ekonomické škody, které po tomto svinstvu zůstanou se budou sanovat aspoň jednu generaci, pokud se to vůbec podaří.Svět Evropě utíká příliš rychle.

Š. Hašek 8.3.2014 11:26

Re: Nojo, nic nového pod sluncem...

Pokud jsou slušné základy z minula a pokud kret-nský system je dosti velký na přesuny peněz, tisk dalších peněz na základě "podržení se vzájemně" a nabalování pomoci pro b-bce na ty ještě fungující - tak to vydrží dlouho. Hodně dlouho.

Uvědomme si, že CCCP a jeho satelity to k rozpadu vydržely půl století.

Čeká nás tedy velice dlouhá doba, kdy se lid s některými politiky budou vzájemně utěšovat "o trvalém rozvoji všeho".

P. Vítek 9.3.2014 11:43

Re: Nojo, nic nového pod sluncem...

Kazdemu zmizi z uctu 10 haleru denne-to ani nezaregistruje.A cim nas bude vic.....

T. Kočí 8.3.2014 8:54

Re: Nojo, nic nového pod sluncem...

Ano cesta do pekel.

V sedmdesátých letech jsme na cvičeních z politické ekonomie na ČVUT (úžasný předmět)vždy dospěli k závěru, že to nemůže fungovat. Asák se z toho vždy vyvlíkl prohlášením :Aspoň vidíte, jak je ten socialismus silný, že to vydrží.Nevydržel...