28.3.2024 | Svátek má Soňa


NĚMECKO: RWE ztrácí – nevídáno…

8.3.2014

Příčinou jsou zelené elektrárny

"Poprvé od založení Spolkové republiky Německo, tedy po více jak šedesáti letech, vykazujeme ztrátu – a to ve výši 2,8 miliard eur," zní zpráva tiskového oddělení RWE, předního německého energetického koncernu.

Důvodem miliardových ztrát je před třemi lety v Německu nastoupená energetická přestavba, která si vyžádala gigantické náklady, kýžených efektů nicméně stále nedosahuje: RWE i dnes vyrábí většinu energie z uhlí (51 %), na plyn jí připadá 17 %, na zbylé atomové elektrárny 14 %, jen 6 % na slunečnou a větrnou energii. Výstavba ekologických elektráren polyká přitom ohromné částky, což se ve finančních bilancích výrobců energií negativně promítá. V neposlední řadě jsou pak ještě zatíženi i poplatky za vypouštění CO2.

Vzhledem ke kolísavosti přísunu energie z přírodních zdrojů, kdy jednou chybí, podruhé zase přebývá, aniž by bylo možno ji nějak efektivně uskladnit, zůstává být pojistka konvenčních energetických zdrojů trvalou nezbytností. Jelikož zase ale nemohou kvůli novým zeleným elektrárnám běžet ty uhelné nepřetržitě na plnou kapacitu, jejich rentabilita se tím snižuje: "U 20 až 30 procent našich elektráren nepokryjí leckdy dosažené výnosy ani vzniklé náklady," říká šéf RWE Peter Terium. Vícero uhelných elektráren muselo tak být už odstaveno.

Terium proto navrhuje, aby bylo udržování uhelných kapacit výrobcům energií (nejen tedy jeho firmě) subvencováno z kapes zákazníků. Jako subvencování to ale nevidí: "Hasiči také přece nejsou placeni jen tehdy, když zrovna hasí požár." Varuje, že nebude-li zvýšení cen pro spotřebitele průchodné, budou zrušeny tisíce pracovních míst a obce navíc přijdou i o svůj dosud tradiční podíl na dividendách z výnosů koncernu.

Němečtí koaliční politici nicméně na jeho argumenty moc neslyší: "Nehodláme teď ještě subvencovat i ne-výrobu energie. V úvahu by připadala jen striktně vymezená pomoc pro úzký výběr rezervních elektráren," uvedl frakční šéf unionistů Michael Fuchs. I poslanec za SPD Hubertus Heil uvedl, že by muselo jít o "nákladově efektivní kapacitní mechanismus."

Nápadu nefandí ani novináři. Jeden míní, že "při takovém množství obnovitelné energie, co v tak krátkém období vtrhla na trh, je zapotřebí změny celého systému, nikoli jen dílčích symptomů. Spotřebitel by měl být nakonec zvýhodněn, ne ještě více zatížen." Druhý píše: "To přece není žádná obchodní strategie, dovolávat se pomoci u státu." Třetí připomíná, že za aktuálními finančními problémy RWE stojí vedle zmíněných důvodů a nepříznivých dopadů současné krize i chybná investiční politika předchozího vedení koncernu.

Nejméně servítků si samozřejmě musí brát lid obecný, a tak jeho hlas reprezentuje třeba tento rozhořčený diskutující čtenář: "V roce 2013 byla ona tzv. ekologická energie, zejména z větrných a solárních elektráren, subvencována 22 miliardami eur, a tímto způsobem skutečně vyrobený elektrický proud prodán za dvě miliardy – výsledek je minus 20 miliard. Opravdu úžasný hospodářský model! A protože nepravidelně přicházející větrný a sluneční proud musí být odebírán přednostně, stávají se konvenční zdroje - dimenzované asi na 8000 provozních hodin ročně a coby rezerva nezbytné - nehospodárnými. Ale na každý megawatt ze slunečních a větrných elektráren musí být udržován v záloze jeden megawatt z konvenčních zdrojů, neboť výkonnost přírodních zdrojů silně kolísá a občas se blíží nule. Naše země potřebuje pro svůj provoz asi 40 000 MW, 24 hodin denně, 365 dnů v roce – na to vítr a slunce absolutně nestačí! Smeťme už konečně se stolu ten bláznivý zákon o obnovitelných energiích a ukončeme ten miliardový nesmysl s ekologickým proudem!"

Inu, Němci sklízejí, co jim jejich politici zaseli. Zdá se, že tradiční hospodářské odvětví je energetickým obratem vážně narušeno. Jak napsal jeden novinář: "Energetický byznys velkých koncernů, jenž po šest desetiletí spolehlivě naplňoval kasy, už nefunguje."

Co teď?

Per-hand-preklady.cz