5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 28.8.2007 9:32

Myslet někdy znamená ho(dně) vědět

Např: "Možná že díky všem výjimkám se celkové zdanění zvýší".  Krásné tvrzení v ekonomické rubrice. Můžete doplnit alespoň příklady a přibližným vyčíslením? Pokud ne, nezbývá mě než vás považovat za žvanila.

skřivánek na niti 27.8.2007 23:36

společná měna euros

Jak to euro získáme?Toho se moc nebojím., Ale protože jsem zažil již 3 (slovy tři) režimy, bojím se po skončení Unie (a nebude to dlouho trvat) následného rozdělování eura zpátky, ne na koruny ale na haléře. Naštěstí do té doby asi umřu. 68.letý mladík.

Harazim Kejhák, PhD. 27.8.2007 17:49

Dolar nebo Euro?

S tím dolarem bychom měli před 30 lety obrovský úspěch. Dnes to není tak přesvědčující. Euro? Logika říká, že Evropská Unie je tam, kde se platí stejnými penězi. Evropská Přední zadní Lhota si platí barevnými papírky, pokud je to jenom místní folklór, nelze nic namítat. Průmysl a obchod už dávno počítá vše v Euro, jejich problém je, že se ty kursy ještě dost pohybují, na tom závisí někdy zisk nebo ztráta. Ti by více jistoty uvítali. Zajistit se však mohou na burze, opce na měny se tam obchodují.

Argument, že se přijetím Eura staneme objektem inflace, neobstojí. V korunách dnes vyděláváme sice více, než před 10 lety, nájemné, energie a benzin stoupaly však rychleji. Pokud ovšem nejste bývalý komunista s dědičným dekretem na státní byt.

Ty první měsíce po přijetí Eura budou nepochybně těžké, někdo na tom získá, někdo zase i prodělá, po několika letech však bude těžko našim dětem vysvětlovat, že cestou třeba z Londýna do Prahy bylo třeba měnit 4 různé měny. Zeptejte se obyvatele Floridy, kolikrát musí měnit své peníze, než dojede do New Yorku! Asi by zavolal psychiatra.

Vladimir 27.8.2007 21:42

Re: Dolar nebo Euro?

Myslíš a píšeš jako hokynář nebo jako vekslák Kejháku. Nevidíš co bude zítra, pozítří, ... co se může stát, jak se zabezpečit, pojistit. Tvoje parketa je podle "cikánské logiky" Dnes, Tato hodina, Tato minuta, co si koupím teď, .. všechno měřit prachama ...

Doufám hokynáři, že nemíříš do vlády, doufám že nemáš víc podobně myslících, .. to bych musel uvažovat o emigraci.

 

Ludva 29.8.2007 12:45

Re: Dolar nebo Euro?

Souhlas, jen dodám, že Evropská unie by měla být i tam, kde se mluví stejným jazykem. Při cestě z Floridy do New Yorku se taky domluví a přišli tam lidé z různých končin světa.

No 27.8.2007 17:13

ČNB a kursová politika

Kursová politika nepatří k posláním a funkcím ČNB. Až budeme v ERM II bude muset 2 roky udržovat kurs v intervalu kolem centrální parity. Jinak máme floating.

janoryna 27.8.2007 15:30

co tím chcete říct ?

přijetím eura, po kterém bychom si již nemohli řídit své finance sami a byli vydáni na milost či nemilost inflace společné měny, která je vyšší, než naše tak dobře udržovaná a snižovaná měna. jistě víte, že posledních 8 let vládli socani. a to máte tu drzost mluvit o naší dobře udržované měně. to snad teprve přijde ! 

jkotek 27.8.2007 16:58

Re: co tím chcete říct ?

Stabilitu mneny ma za ukol centralni banka, nikoliv vlada. A i tak se CNB brutalne sekla, protoze 7 let z osmi se pohybovala koruna MIMO parametry, ktere si stanovila CNB jako cilove.

Konkretne celou tuto dobu pouzivala CNB inflacni cilovani - stanovila "cilovou" inflaci v budoucim obdobi, ale ta skutecna byla zcela mimo. Takze CNB situaci nezvladala - bud v prvotnich odhadech nebo pri prubezne sprave meny.

Martin 27.8.2007 18:10

Re: co tím chcete říct ?

Ty tomu asi moc nerozumíš,že.Čím déle budeme otálet s přijetím eura,tím se to pro nás v budoucnu bude komplikovat.Řecko,Portugalsko,Španělsko v době přijetí eura na tom byly hůře než my a vyplatilo se jim to.Za tři,čtyři roky kolem nás budou mít euro všichni a pak teprve začne mít naše ekonomika problémy.

kdokoli 27.8.2007 15:01

EURO

Zatím se Euro osvědčilo jako nástroj, jehož prostřednictím parazitují státy fiskálně neukázněné (Německo, Řecko, Itálie a Francie) na těch ukázněných, tj. těch, které důsledně dodržují Maastrichtská kritéria. Takže opravdu není třeba spěchat. Je lepší počkat, dokud bude koruna posilovat. A k tomu nám samotný fakt zavedení Eura nepomůže. >-

bp 27.8.2007 13:48

Ono by prozatím stačilo...

...aby se naše banky chovaly k Euru jako ke koruně, takže by např. platební příkaz stál tři koruny a ne třeba dvě stovky.

Šnek 27.8.2007 13:30

Před přijetím eura v Německu.

Bylo mnoho skeptiků a kdyby bývalo došlo k referendu, přijetí by neprošlo. Vládní kruhy tenkrát vypočítávaly přednosti přijetí. Odpadne výměna peněz při cestě do zahraničí, odpadne přepočítávání - v době kalkulaček skutečně závažný problém - zjednoduší se porovnávání cen - každý uvidí na první pohled, zda je auto v Německu dražší než na Sicílii - a další podobné pitomosti.

Rád bych věděl, zda se společnou měnou vůbec řeší něco zásadního. Tedy kromě toho, že i na tomto poli ztratíme svou samostatnost ještě více než dnes. Nepleťte se! Ani teď už nejsme v otázkách měny samostatní.

Na závěr: Stále opakovaný blud, že tvrdá měna je něco bezvýhradně pozitivního, by potřeboval vysvětlení odborníků.

Drakobijce 27.8.2007 12:40

typicky komunista

odevzdejte vsechno statu (nebo CNB?) a vsichni se budeme mit skvele. Zvlast inteligentni je ta poznamka o pocetnych rodinach - zde bych autorovi doporucil slovni spojeni "pocetne delnicke rodiny", pripadne "pocetne hladovejici delnicke rodiny", pripadne "pocetne delnicko / rolnicke rodiny".

Štváč 27.8.2007 12:19

z Hradu řízena ČNB

Na oddálení přijetí Eura pracoval prezident svým jmenováním servilních socialistických bankéřů do ČNB, kteří dělají bankovní politiku dle přání svého guru.

Ludva 27.8.2007 10:52

Můžete mi vysvětlit ?

Jak dokázalo Slovinsko v krátkém čase dohnat ekonomicky EU, přijmout euro a mít platy srovnatelné s Rakouskem a Německem ?  A proč u nás, i když ekonomicky jsme na 80% průměru EU, jsou platy neporovnatelně nižší než třeba v Portugalsku a Řecku ? Zřejmě proto, že naši ekonomové a politici nejsou takoví mistři světa, jak si myslí. Vůbec nic by se nestalo, kdyby se všude okamžitě zavedly dvojí ceny, v Kč a eurech, ať si rychle zvyknem.

PP 27.8.2007 11:40

Re: Můžete mi vysvětlit ?

Naše "platy" jsou tak nízké pouze pokud je porovnáte kurzem měn. Jakmile porovnáváte "kupní sílu" nebo podobný parametr, tak zlé to není (i když nejsme na 100%): za jeden průměrný plat přežijete průměrný měsíc v průměrném bytě a něco málo ušetříte.

Problém je, že nájem bude tvořit vyšší procento toho platu, než na západě, potraviny nižší procento... - a za ten zbytek budete chtít koupit něco, co stojí stejně jako na západě, přepočítáno kurzem, takže budete šetřit podstatně déle.

PetrK 27.8.2007 10:38

Souhlasím a přidávám

dvě úsloví: "Kwaltowanie wšeliké toliko pro howada gest" a "Stokrát nic umořilo osla", takže nejdřív je třeba udělat si pořádek v tom našem domácím binci.

Petr Zenkl 27.8.2007 10:37

Krátká paměť?

Pokud si dobře pamatuji, k přijetí Eura jsme se zavázali v rámci přístupové smlouvy k EU. Takže otázka nestojí zda ho přijmout, ale pouze kdy. Tedy pokud nechceme přistoupit na ve zdejší ekonomice nikoliv neobvyklý nešvar, že smlouvy se plnit nemusí, což je ale princip, který by se do mezinárodních vztahů zatahovat neměl.

Kelner 27.8.2007 10:34

Euro

Kupní síla koruny vůči euru ja podstatně vyšší než kurs koruny vůči euru. Pokud bude euro zavedeno dříve než se tyto hodnoty vyrovnají, doplatí na to všichni kromě vývozců.

JK 27.8.2007 9:49

Téma článku vítám

článek samotný je diletantismus. Autor se asi velmi důsledně vyhýbal jakémukoliv ekonomickému vzdělávání.  V současné době ještě stále sklízíme plody Klausova semínka z počátku devadesátých let, kdy korunu zcela záměrně podhodnotil. Díky tomu vytvořil obrovský polštář pro konkurenceschoponost našeho průmyslu. Právě díky němu se dnes po konsolidaci průmyslu tak daří. A právě proto koruna stále posiluje, protože pořád má kam. V kuloárech se mluvívá o reálném kurzu 22 Kč za Euro. Až posílí koruna k této hranici, bude absolutní nutnost přejít na euro.

dvd 27.8.2007 19:32

Proč

Vladimir 27.8.2007 22:00

Re: Téma článku vítám

Jsem přesvědčen, že kdybys žil před asi 150 roky, tak bys tvrdil souběžně s renomovanými vědci, že "těleso těžší vzduchu, nemá šanci létat".

Já tvrdím, že autor náhodou ví velmi dobře o čem píše. 

Našim milým přispěvatelům možná ušlo, že Euro nebude zavádět ani Británie (podle nich se asi britská ekonomika brzy rozsype ..), ani skandinávské státy. Švýcarsko, které je také členem evropského ekonomického prostoru už delší dobu, má svůj Frank a bude ho mít podobně jako Britové Libru, jako Švédové, či Dánové svou Korunu ..

A že Euro zavedlo Slovinsko ? Také ho mají kosovští Albánci (a chystá se i Albánie), mají ho Černohorci ... Asi  státy se silným turistickým ruchem (Evropanů) - s ekonomikou dost závislou na turistice, mají dobrý důvod Euro zavádět. To ani Češi ani Moravané takový důvod nemají. Možná jen samotná Praha :-)

  

nik 27.8.2007 8:39

Asi jsem méně inteligentnější.

Slibuji, že ihned poté, co mi pan autor vysvětlí význam sousloví "méně majetnější", si jeho článek důkladně prostuduji.

kravinec 27.8.2007 12:42

Re: Asi jsem méně inteligentnější.

Lidé s nižším než průměrným příjmem.

Olda 27.8.2007 8:21

Souhlas s autorem

K čemu jsou nám dálnice? Vždyť máme svý dobrý staročeský silnice!

Will Cody 27.8.2007 7:05

Přijetí Eura ano či ne?

Ano, přijměme Euro, nechme si zakázat mluvit rodným jazykem, nechme si opět půopravit své české pány a nechme se zotročit na cca 300 let! Potom se snad národ dočká nového národního obrození, povstane nový Palacký, Dobrovský, Václav Thám, atd. Možná opět o sv Anně někoho významného zastřelí, možná opět padne sedm kulí v Sarajevu a zase nějaký Josef Švejk bude křičet: na Bělehrad! Na Bělehrad! A bude opět válka a třeba na jejím konci znovu povstane nový TGM a půjde všechno zase dokola!

Clara 27.8.2007 7:32

Re: Přijetí Eura ano či ne?

Hoci v uplne inej eknomickej situacii, aj Madari maju uzkostny pocit z faktu, ze Euro je realitou. Vyssiu kvalitu citia uz nielen zo zapadu, ale o chvilu aj zo severu (a ked ich predbehnu Rumuni a Bulhari, aj z vychodu). Ich nove fasistiske gardy snad zabrania Euru vstupit na puste uzemie. Josef Svejk potom nebude potrebny.

PP 27.8.2007 8:31

Re: Přijetí Eura ano či ne?

Nesouhlasím.

Ta "naše" Kč je momentálně trochu "nafouknutá bublina" a já se děsím chvíle, kdy splaskne. Navíc české firmy buď ztrácejí část zisku neustálými převody EUR/CZK (a zpět) nebo si vedou další účet v EUR - tedy de facto v euro obchodují.

Fleischer 27.8.2007 6:28

NÁZOR: Budoucnost české ekonomiky

Pro prosperitu národa není rozhodujícím kritériem, jakou používá měnu. Rozhodujícími pro budoucnost české ekonomiky jsou výsledky národního hospodářství.

kdokoli 27.8.2007 14:58

Re: NÁZOR: Budoucnost české ekonomiky

R^