28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

MĚNA: Koruny nejsou peníze

Oficiálně je koruna takzvanou fiat měnou, tedy měnou vynucovanou na území našeho státu centrální autoritou. Ale proč mi tedy dnes a denně klienti volají, do čeho mají ulít majetek, aby o něj v korunách nepřišli?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kaláb 8.6.2023 15:33

Zlato je fajn.

Například 5000rub = 1g zlata.

Jedna z malá měn která je stále / nově navázána na zlato. Narozdíl od našich papírků (CZK, EUR, USD a dalších).

Já osobně držím volné prostředky v NOK a par vybraných dividendivych akciích na norské burze.

J. Urban 8.6.2023 14:39

Zlato se vyvinulo v podstatě jako mezičlánek při směnném obchodě. Zlato pak bylo nahrazeno penězi. Zlato nemá vlastnosti jako boty, obilí nebo režná kytlice. A peníze zkrátka nemají vlastnosti jako zlato.:-)

M. Šejna 8.6.2023 14:14

Ještě by mě zajímalo, jak by madam Šichtařová chtěla vést účetnictví ve zlatě. ;-D

F. De Winter 8.6.2023 14:18

To je jednoduché. Za jednotku si můžete stanovit třeba krabičku cigaret a přepočítávat to na cigarety. Je to jen matematická operace.

M. Šejna 8.6.2023 14:24

Máte samozřejmě pravdu, ale podle Šichtařové to v korunách nejde. ;-)

J. Urban 8.6.2023 14:36

:-)

L. Novák 8.6.2023 16:59

Ten Šejna je blbej, co? :-P

M. Šejna 8.6.2023 14:07

Madam Šichtařová už opravdu blbne. Dnes s tvrzením, že koruny nejsou peníze. Tohle už je opravdu úchylka v podání Šichtařové.

Hlavně to s tím Senegalem mě dostalo. ;-D

L. Novák 8.6.2023 16:58

Šejno, tvoje mentální nedomykavost je na NP pověstná a autorka Šichtařová za ni nemůže. Zkus si ten článek přečíst ještě jednou od začátku až do konce. A když to nepomůže, tak pořád dokola, až se ti v té tvé socialistické hlavě rozsvítí... :-P

L. Písařík 8.6.2023 13:27

Domnívám se, že inflaci nepodléhají veškeré peníze, které máte,ale pouze ta část, za kterou nakupujete v současné době za inflační ceny. To ovšem za předpokladu, že se inflace vrátí k původním 2%, což bylo a doufam, že je záměrem ČNB. Pak se vám peníze každý rok znehodnotí o tu 2% inflaci. A tomu lze snadněji čelit vhodnou investicí či termínovaným vkladem.

Dál bych prosil prokázat na grafech, nebo link k ověření tvrzení o 11% znehodnocení dolaru ročně.

Ani zlato není tak pevné - obchodníci prodávají zlaté mince a zároveň vykupují tytéž mince zpět, ale se srážkou cca 15% z prodejní ceny. A jak cena zlata reaguje na inflaci - to je možno zjistit, stejně tak, kdy cena zlata vystoupá o těch 15%, aby mohl vlastník mince prodat za cenu, za kterou nakoupil.

T. Diblík 8.6.2023 14:07

Taky je tady řešení podle New Deal. Zákaz soukromého vlastnictví zlata a jeho nucený prodej státu za státem určenou cenu.

P. Pospisil 8.6.2023 14:10

Tomu prvnímu odstavci úplně nerozumím:

Jestliže nyní mám 100 korun, které neutratím

a za rok budou mít díky 15procentní inflaci jen 87 % své původní hodnoty (nicméně stále je neutratím)

tak po dalším roce už jen dvouprocentní inflace jejich hodnota klesne na 85 % původní hodnoty. Nevrátí se na 98 %. Tu hodnotu už ztratily napořád, pokud nedojde k deflaci, ne? Bez ohledu na to, že jsem za ně nic nekoupil.

L. Novák 8.6.2023 17:12

Loni v létě stál potravinářský rostlinný olej v maloobchodě přes 70.- Kč/litr. Nesmyslná přemrštěná spekulační cena. A taky už na konci léta začala padat pod 50.- Kč/litr. Dnes už je běžná cena kolem 30.- Kč/litr u řepkového i slunečnicového oleje. A pochybuji, že půjde výš. Takže kdo nenakoupil zbytečně moc v létě a nakupoval jen nutné minimum, rozhodně neprodělal.

Když dají zákazníci obchodníkům a producentům jasně najevo, že za tyhle spekulační ceny NE! , tak buď ceny sníží a nebo budou mít míň peněz. Proto taky meziroční pokles maloobchodních tržeb v řádu 10% a postupné odstraňování příčin paniky na trhu má jasné protiinflační působení. ;-)

P. Pospisil 8.6.2023 13:12

To tedy znamená, že když teď u náhodně vybraného obchodníka zakoupím unci zlata a za rok ji u jiného náhodně vybraného obchodníka prodám, zbohatnu o 11 % původní výše investice? Nebo budu chudší než před tím rokem?

K. Křivan 8.6.2023 10:25

Koruna ani Euro (a všechny další) nejsou peníze. Jen papírky. Jediné co drží svou hodnotu jsou drahé kovy, kamínky, dobré pozemky, imobilie, a vybrané sběratelské předměty. Známky, oldtimery, vína, umění, ale ne ty blbosti, co se za umění vydávají. Jenže to musíte být znalec. Jinak je pravděpodobnost, že budete napálen příliš vysoká.

F. Kusák 8.6.2023 10:47

Jenže, pokud se naplní plány těch, kteří by rádi válku, pak nevím, k čemu Vám úspory ve zlatě budou? Ony všechny ty tzv. statky reprezentované třeba penězi nebo něčím jiným mají tu hodnotu právě jen v době směny. Co bude za minutu už nikdy neví. Pro nás, milovníky fyziky, věc naprosto pochopitelná.

L. Novák 8.6.2023 11:09

Zlato neztrácí hodnotu ani za války. Naopak. Peníze vám mohou být k ničemu. :-P

F. Kusák 8.6.2023 11:38

Mm, aha, no tak dobře pane Nováku. A kolik zlata máte nakoupeno, že se ho tak zastáváte. Vy jste hlavně nepochopil, co jsem napsal. To není jen o zlatě a jeho směnné hodnotě, je to o jeho významu v širších souvislostech. Lidé nejsou většinou státní banky, aby měli část svých rezerv uloženou ve zlatě. Slyšel jste něco o pojmu "likvidita" nebo jen taková praktická maličkost, kde budete zlaté cihly ukládat, jak je budete chránit v případě konfliktu, nebo jak budete čerpat případné výnosy. To pro běžného střádala asi moc srozumitelné není.

L. Novák 8.6.2023 13:13

Nemám zlato a nemám ani takové přebytky hotovosti, aby pro mě mělo (v českých poměrech) smysl investiční zlato nakoupit. Ale když je válka a nefungují bezhotovostní platební systémy, papírové peníze vysokou inflací ztratí hodnotu, tak zlato může být východiskem z nouze. Pokud nebydlíte na venkově a neprodukujete cenné potraviny jako protihodnotu při naturální směně. ;-)

P. Diviš 8.6.2023 12:06

Zlato také, pokud je skutečná bída.

J. Jurax 8.6.2023 17:14

Nicméně zlata se nenajíte.

A když bude opravdu zle, budete měnit zlatou cihličku za pytlík mouky, kopu vajec a konvičku mléka. A obraz od Kandinského za půlku prasete.

M. Valenta 8.6.2023 9:08

Co je nyní nejvýhodnější paní autorko. Mít konto v dolarech, korunách, forintech, eurech nebo třeba ve starém alkoholu? A pěkně popořadě prosím.

L. Novák 8.6.2023 11:12

;-D Pro alkoholika asi ten "starý alkohol". Mimochodem, není výhodnější si pořídit alkohol nový bez zdanění státem? Byli i tací, kteří si na něj vybudovali velké "tajné" podzemní nádrže. :-P

P. Diviš 8.6.2023 12:07

To je dávno známé: Židovská trojkombinace.

F. Svoboda 8.6.2023 12:27

R^R^R^

J. Urban 8.6.2023 8:33

Pěkná kravina. Ale dobře, na názor má každý právo. Ale psát, že najdu v lese zlaťáky a že si s nima můžu udělat to a to - to už je nabádání k trestnému činu.

K. Křivan 8.6.2023 10:50

A proč ? Když o tom nebudu žvanit v hospodě ?

J. Urban 8.6.2023 13:04

když budeš mít sex s nezletilou, bude to trestný čin, i když o tom nebudeš vykládat v hospodě

F. De Winter 8.6.2023 10:52

Samozřejmě, že můžeš. Ale nesmíš to nikomu vykládat. ;-)

J. Vorlický 8.6.2023 8:17

Mám pocit, že ten, kdo bude chtít zlato jako něco s čím by platil nebo držel jako hodnotu svého majetku, si s ním bude moci tak akorát vydláždit chodník kolem baráku.

Všechno bude na příděl. Všechno, co se dá vyrobit a i možná většina služeb; budeme se obsluhovat sami. Konečně v některých obchodech to už děláme. U kadeřníka, pro autorku článku to vypadat asi takto: přijdete, nebo vás přinese dron na nějaké místo, sednete si do křesla a před vámi se objeví v prostoru světélkující monitor s obrázky různých střihů - pro vyvolání konkrétního zájmu, třeba ala princezna Diana, Dana Morávková, neb Bruce Willis. Strnulým pohledem na obrázek si vyberete. Vedle stojící robot vám na hlavu posadí mísu a vy si můžete zdřímnout (mísa vás podrží za bradu), nebo se dívat na v prostoru světélkující film. Pak se mísa zvedne, odečtou se vám kredity (před tím mísa zjistí, kdo jste a kolik jich máte) a můžete odejít, nebo se zase nechat odnést taxíkem, dronem.

U Příbrami, směrem na Milín, jako důkaz důležitosti Česka, bude středisko celosvětové AI, odkud se budou o žních na celém světě řídit různé stroje jako samohybné kombajny, traktory a tak.

Nevím, jak to bude až třeba se doma porouchá kotel na topení. Možná, že přiletí drony, vás a celou vaši rodinu přenesou do jiného roboty postaveného domu a dům s porouchaným kotlem četa robotů, pod dohledem přes satelit technika v Indii, zboří a postaví nový, do kterého brzo drony přinesou pak jinou rodinu, které se právě ucpal záchod.