29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MÉDIA: Čelem vzad!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Majklík 24.9.2008 6:44

Re: Nač je TV

Srovnávat hifistu a MP3 s digitálním signálem TV z´je scestné. Valná většina lidí má sluch v takovém stavu, že slušným kodérem vyrobené MP3 vnímá výborně, bez ztráty kvality, protože slyší vyšší harmonické do úrovně cca 15 kHz, takže je signál ořezán právě o tuto složku a málokdo co pozná. Bohužel, oči má většina (třeba s brýlemi) docela dobré a nedostatek datového toku pozná velmi dobře. Argumentovat HDTV je slabé, protože se snižujícími cenami si spousta lidí kupuje BlueRay přehrávače (poznáte to v půjčovnách DVD, kde už jsou pulty s disky, začíná to stejně nenápadně jako jkdysi s DVD) a kupuje TV o úhlopříčce kolem 102 cm. Na těchto TV se na digitální obraz nedá pořádně dívat, i když se signál silný a nekostičkuje. Kvalita zdrojového signálu je ještě horší, než z analagu. Já mám obyčejnou TV s obyčejnou úhlopříčkou 78 cm a už na tomto rozměru je mizerné rozlišení znát. Je to pro mě krok zpátky zcela jednoznačně a viditelně. Že jsem přišel o možnost toho jediného, co mě na "veřejnoprávní" TV bavilo - tedy nahrávat si zajímavé dokumenty na ČT2 na DVD rekordéru a pak se na ně dívat, když mám čas (třeba když jsem nemocný), to je druhá otázka. Nebudu si kvůli tomu kupovat další zařízení a prostě TV vynechám. Na ČT už veřejnoprávního není snad nic. Jen mě štve, že musím platit koncesionářský poplatek jako pokutu za vlastnictví zařízení, se kterým se nedívám na televizi. 

Ještě bych popsal humornou historku, jak tchán pořídil novější TV, ne moc velkou, 82 cm uhlopříčku, pustil ten digitál a pak už jen půl hodiny nadával. Rozdíl v kvalitě obrazu byl VELMI viditelný...

Václav 24.9.2008 8:31

Re: Re: Nač je TV

Máme doma podobnou zkušenost. Rodiče mé drahé polovičky už nějakou dobu sledují digitální vysílání a neustále jsou nějaké s kvalitou atd. Když se chtějí v klidu podívat na nějaký dokument, tak obvykle přijdou k nám na analog. Kamarád je elektroinženýr se specializací na bezdrátové komunikace a pro tenhle technologický "pokrok" nemá jediné dobré slovo.

ert 24.9.2008 9:09

Re: Re: Nač je TV

To je velmi zajímavé.

Celá páteřní síť pozemního vysílání totiž už drahná léta běží digitálně. Přijímáte-li digitál - to mj. znamená, že máte správně natočenou anténu (směr, polarizace) - dostanete to, co běží po páteři. Pro analog se původně digitální signál musí překódovat.

Jen by mě zajímalo, jak se překódováním signálu jeho kvalita VELMI viditelně zlepší.

Jedno z vysvětlení by mohlo být, že pan tchán po přechodu na digitál zůstal u původního nastavení antény pro analog - to by vysvětlovalo ty čtverečky. (Nic jiného se na digitálním obrazu už změnit nemůže, okamžitá kvalita je totiž buď 100% nebo se úplný rozpad, nic mezi tím.)

Pro korektnost vašeho hodnocení navrhuju, abyste anténu co nejlépe nastavil na nejsilnější dostupný digitální vysílač, pak ji připojil na analogovou TV a následně nadával, co že vám to prodali za šunt.

krmič 24.9.2008 10:33

Re: Re: Re: Nač je TV

Ta distribuční síť, používaná už mnoho let pro analog, samozřejmě běží s mnohem větším datovým tokem, snad si nemyslíte, že v pozemním digitálním multiplexu přijímáte totéž.

Martin 24.9.2008 10:34

Re: Re: Re: Nač je TV

To je velmi logické. Páteř je sice digitální, ale každý kanál se v ní přenáší ve studiové kvalitě s datovým tokem cca. 22 Mbps. Před vysíláním DVB-T  teprve nastane brutální komprese která nacpe do jednoho multiplexu 4-5 programů. Výsledek je takový, že digitální příjem je nutně méně kvalitní než špičkový anaogový příjem. Rozhodně je ale subjektivně kvalitnější, než průměrný analogový příjem.

java 24.9.2008 20:08

Re: Re: Re: Nač je TV

Od února t.r. chytám přes set-top-box rakouskou televizi. (Vysílač Mikulov přejde snad už v březnu 2009.). Obray je vznikající a nemusel jsem s anténou nic dělat. Mám svoji rod. STA a tam se našel stejný kanál na kterém ORF vysílá. Sleduji to na norm. TV uhl. 72. Ovšem u znímých jsem viděl "Plazmu" a nic moc. Jak říkám sklo je sklo.(Samo, že obrazovky). Takže vše je v kvalitní anténě a když je silný signál stačí i pokojová. Škoda, že se na TV už skoro nedívám. Co potřebuji najdu na netu. Myslím, že do budoucna TV zanikne.

krmič 24.9.2008 10:53

Re: Re: Nač je TV

K MP3: Majklíku, jestli myslíte, že kompresní formáty se liší JENOM tím, že jsou ořezány kmitočty nad 15 kHz, tak se velice mýlíte. Tím by se redukce dat v poměru 1 : 10 až 12 opravdu realizovat nedala. Mimochodem, ty kmitočty nad 15 kHz v hudbě neslyší ani lidé s velice dobrým sluchem, ty jsou opravdu zbytečné, ale to s věcí skoro nesouvisí (pokud jsou tyto zvuky  relevantní, tak je i MP3 přenese). Kompresní algoritmy těží mimo jiné především z hrubší kvantizace, tam kde to nevadí, čili přidávají do zvuku modulační šum, v horším případě jiné artefakty. Ucho je naštěstí blbec, takže to většinou opravdu nevadí.

Datový tok nekomprimované digitální televize, ekvivalentní analogovému signálu (ovšem složkovému, ve studiu), je 270 Mb/s. To, co se vysílá v pozemním multiplexu, je zkomprimováno... jak, to si spočítejte sami.

Anubis 24.9.2008 7:34

Re: Nač je TV

Bohužel mám pane podobné zkušenosti jako pan Zaoral. Digitální obraz se mi rozpadá (ač by neměl) a celkový dojem je zatím, že se jedná o pokusné vysílání. A to vůbec nepopisuji problémy s další technikou, formáty a pod.

pesimista 24.9.2008 8:29

Vaše tvrzení o druhořadosti technické kvality není správně.

Jsem na rozdíl od Vás "puristou obrazu" a hlásím se k tomu.

Rozpad do čterečků má původ v problémech s příjmem a je dříve či později řešitelný.

Štve mě však přístup laskavých poskytovatelů signálu - televizí jako takových. Zvláště přenos ze studia - zprávy, diskuze - opravdu nevím, proč musí být neostrý (CT i obě komerce), vypadá jako záznam z VHS.

Líbí se mi rovněž modernizace zpravodajství do formátu 16:9, takže studio je ozdobeno nádhernými černými pruhy nahoře i dole. V čem je přínos, když za stolem sedí jeden anebo dva povídálkové, kterým bylo i ve 4:3 docela dobře? Dá se ovšem skvěle žvanit o tom, kolik investovali do digitální techniky a jaký to úúžasný přínos pro diváka - pro krista, už i na ČT24. 

A koncesionářský poplatek: nejdříve zdražit a pak ještě uříznout obraz. Bezva. A ještě mění v Praze polarizaci, prý pro možnost sledovat tu jejich kvalitu (technickou) na mobilních zařízeních anebo na prutovou anténu!! 

Jirka1 24.9.2008 8:45

Re: Vaše tvrzení o druhořadosti technické kvality není správně.

Přechod na 16:9 je dán spíše tlakem obchodníků. Jinou TV než 16:9 už prakticky nekoupíte a těm, co nakoupili, se nelíbí černé pruhy po stranách. Větší problém vidím v tom nesmyslu, který vymysleli na ČT24 při vysílání pořadů Archiv, Před 25 lety. Pořady jsou 4:3 a jiné už nebudou. Místo toho, aby se přepl poměr stran, TV doplní černé pruhy po stranách, aby výsledek nadále zůstal 16:9. Jenže tím se ztrácí rozlišení, protože pro 16:9 i 4:3 je vysílané rozlišení stále stejné (720*576), jen se mění příznak poměru stran. Obzvláště mizerně to vypadá v analogové podobě - černé pruhy ze všech stran, uprostřed malý obraz. Hlavně že kvůli reklamě to na 4:3 přepnout jde.

Stanislav 24.9.2008 8:59

Re: Vaše tvrzení o druhořadosti technické kvality není správně.

Neostrý? Není to spíš nějakou nejapnou interpolací LCD/plazmovky? To širokoúhlé zpravodajství také nechápu, leda že by byl v diskusi Paroubek ... ;-)

Stanislav 24.9.2008 0:38

Neviděl bych to tak černě

Já tedy nevím, ale kvalitativní posun vpřed vidím (severní Čechy). To, že by mohl být větší, to nepopírám. Ale jak říkáme my, diváci, nemusí pršet, jen když kape ... ;-)

P.S. Kostičky -- zkontrolujte si, jestli máte pro daný kanál vhodnou anténu. Mně to tu tedy chodí na staré "síto" jako z praku ...