29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

MÉDIA: Čelem vzad!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
stip 24.9.2008 7:41

Výborně!

Není co dodat.

doxtan 24.9.2008 7:41

realita v Praze od října

bude trochu jiná, protože Kachna v listopadu rodí, takže bude mnoha posluchačům Beatu chybět. Ale hlavně ať je to zdravý Kolínko.

xyz 24.9.2008 7:40

Místo,duchů kostičky

Není to znakem pokroku?

Majklík 24.9.2008 6:50

Jedu na digi

a výsledek?

- strašlivá pleťovka

- často ujeté barvy

- ve větším formátu (vlastně ani ne moc velkém - 78 cm) horší kvalita obrazu (duchy mi to nedělalo ani před tím, obraz je ale jako ze starého videa, neostrý). Je to, jako bych se díval místo na DVD na hůře udělané divX.

- všechna má záznamová zařízení jsou na prd. Ať žije pokrok, ale aspoň si nemusím kupovat velkou a kvalitní televizi, u švagra vidím, že na jí ten ubohoučký datový tok úplně nekoukatelný...

Jirka1 24.9.2008 8:16

Re: Jedu na digi

Nevím, jak to máte propojené, ale dobře zapojený digitál nemůže měnit barvy (Dnes běží studia kompletně digitálně, distribuce je také digitální a většina analogových vysílačů převádí signál z mpeg-2 na PAL).

Jsou tu jen 2 možnosti: Buď máte nekvalitní set-top-box, který špatně konvertuje zpět na analogový signál (takhle se chová třeba ten kabelový od UPC na PAL výstupu), nebo jste si zvyknul mít v PALu nastavenou větší barevnou sytost, což u některých (ale většinou jen starších) TV při zapojení přes RGB Scart není možné.

Neostrost je bohužel dána malým datovým tokem. Uvidíme, co s tím udělá spuštění multiplexu ČT - bude obsahovat jen 4 kanály, takže by kvalita měla být lepší.

Ohledně nahrávání - přešel jsem na nahrávání přes PC. Nevýhodou je samozřejmě běžící počítač, ale kvalita nahrávky je lepší než z DVD rekordéru - přeci jen, u něj je několikerý převod analog - digitál znát. Ale mám zapojené i nahrávání ze set-top-boxu - lze ho programovat a video zapne sám. Problém je bohužel s VPS.

Martin 24.9.2008 10:55

Re: Re: Jedu na digi

Digitalizaci jsem vyřešil kartou do PC a televize i video jsou od té doby jen jednou z aplikací v počítači.  Ono totiž skutečně nemá technicky smysl sledovat obraz o rozlišení 625 řádek teoreticky a 576 (nebo kolik) prakticky na obrazovce s metrovou úhlopříčkou. Počítač má už stejně většinou každý člen rodiny svůj vlastní (proto se to také jmenuje PC - česky osobní počítač) a tak se každý dívá na co chce a kdy chce. Televizní večery s celou rodinou na jednom kanapi prostě odvál čas stejně jako přástky (pro nepamětníky = vyprávění historek při kolektivním draní peří).

roman 25.9.2008 12:28

Re: Re: Jedu na digi

u mě na Vinohradech je to spíš naopak. Bud zeslábly výkony analog.vysílačů, nebo je digi fakt lepší a to mám set levný, i když signál je ovlivněn asi letadly nad Prahou či co, že stále mění kvalitu, občas kostičkuje. To jsem se namordoval s anténou, než přišel na to, že vést ji po zdi 4m je kupodivu nejlepší.

Větší problém je se zapojením analog.videa. Po mnoha pokusech se osvědčilo ho napájet scartem a z něj do televize vést koaxem. Jinak se zruší automatické přepínání formátů a informaci od videa že nahrává. Tak musím sledovat telku ze signálu ze scartu setu a přepínat ji podle toho, zda koukám na video nebo ne. To v návodu je úplně jiné zapojení, ovšem nepíšou, že není na analog.přístroj.

Co ale většina národa, ta když technice nerozumí je zoufalá, protože návody k setu jsou tak zjednodušené, že vlastně nic neříkají. Ono mít u telky čtyři ovladače je nápor na mozkovnu zejm.starších lidí.

V 28.9.2008 3:32

Re: Re: Re: Jedu na digi

pro starsi lidi je tahle digitalizace velky problem, ale proc by mel i bezny netechnicky zalozeny obcan mit problemy s necim, co vzdycky fungovalo jednoduse, proste si clovek domu odnes bednu z obchodu a pokud uz mel doma funkcni antenu, tak ji tam zapich a jel, prepinal kanaly jednim ovladacem, tim ktery si koupil s televizi a tak tomu casem prozumela i babicka

dneska aby clovek jednim ovladacem zapnul televizi na urictem kanalu a pak jinym ovladacem prepinal kanaly na setopboxu a jeste utrpi ujmu moznym zhorsenim obrazu, jak to nikdy s analogem nezazil, navic kvalita obrazu v digitalnim vysilani je na vetsine dosavadnich analogovych tv nerozpoznatelna a nakonec i na tech digitalnich

a vsechny ty problemy mame v posledku kvuli tomu, ze se stat &*$% do vysilani a do podnikani vseobecne

V 24.9.2008 6:05

kristova noho, takova naivita

"prý v zájmu zákazníka. Nic není dál od pravdy."

----

samozrejme ze vsem jde o svuj zajem, jen zastydly a naivni kolektivista muze jeste verit tem socialistickym zvastum, ze zajem lidu anebo zakaznika je motivaci kohokoliv

problem tady je spis ve statnich kontrolach trhu (skrze jeho prodlouzenou ruku RTV), ktery nejdriv uzakonil pasaliky nasim trem televizim a ty si ted prirozene jen haji svuj monopol, stekat na ne za to je ale pomylene, vinikem vseho je stat a jeho kontroly vseho, proto nebudeme mit moc vyhod digitalniho vysilani atd

ti znalejsi z nas si jiz davno poridili satelit a na tohle vse spojene s pozemnim vysilanim kasleme a maximalne se jen bavime rozhorcenim lidi jako jste vy

Anubis 24.9.2008 7:14

Re: kristova noho, takova naivita

Vy jste se dnes špatně vyspal, nebo máte potřebu někoho zbytečně zdrbat. Přečtěte si ten článek ještě jednou a lépe. Ten pán co ho napsal píše sice obsáhleji, ale detailněji to, co vy. Nic ve zlým, ale máte nějaké kamarády?

Jan Paleček 24.9.2008 5:29

Absolutní souhlas, navíc je příjem jenom na jednu televizi,

Absolutní souhlas, a to se autor ještě nezmínil o dalších konsekvencích např. o tom, že kabelovky toho hned využily a set-top-box pro kabelové vysílání (který se liší od set-top-boxu pro pozemní vysílání) dávají prý zdarma. Ale vzhledem k tomu, že UPC zdražil v digitálním balíku o řádově 100 Kč, pak jenom blbec nepozná, že jde o pronájem set top boxu. Zvlášť, když druhý set-top-box  pro domácnost UPC pronajímá už nepokrytě. A protože běžná domácnost druhou televizi už dnes má ať už do dětského pokoje nebo do ložnice,  ten druhý set top box si pronajmout u UPC musíte taky - chcete-li mít stejný digitální balík místo analogového . Atd., atd.,

Netřeba 24.9.2008 6:35

Re: Absolutní souhlas, navíc je příjem jenom na jednu televizi,

V nepravidelných intervalech dochází k výpadku signálu (asi), takže se obraz zastaví, někdy zmizí a většinou se objeví, někdy neobjeví. Každopádně přijdete o několik vteřid dialogu, nahrávat cokoliv je hovadina. Pak je nutno vypnout a hned zapnout set-top box, což vás tak otráví, že raději přepnete na analog.

Zatím to jde přepnout. Nebo odhlásit UPC. Na ten jede i rádio, internet, telefon. A co potom, zpátky na stromy?

Nemyslím si, že by "chytrá rada" změnit kabelovku cokoliv změnila na podstatě věci.

gerontusinza 24.9.2008 9:56

byl jsem nucen pčřepnout na jiný digitální signál.(kanál).....Re: Re: Absolutní souhlas, navíc je příjem jenom na jednu televizi,

abych vyloučil stejný poznatek...... digitální signál buď je nebo není a fresnelovy zóny ( odečty a součty signálu) zde platí též.... takže úroveň signálu může být dobrá, ale kvalita je často nulová..... Pokud nejste na příjmu v přímém signálu, budete mít vždy problémy, dojde k roztrhání rámců jednotlivých digikanálů....;-)

Netřeba 24.9.2008 11:00

Re: byl jsem nucen pčřepnout na jiný digitální signál.(kanál).....Re: Re: Absolutní souhlas, navíc je příjem jenom na jednu televizi,

Jestli tomu rozumím, tak si můžu třeba dvd rekordér narvat do špic.

Tomu říkám pokrok. Radost budou mít zelení, protože se takové zbytečnosti asi přestanou vyrábět.

hermik 24.9.2008 14:16

Re: Re: Absolutní souhlas, navíc je příjem jenom na jednu televizi,

Ja si poridil od nich hdd recorder za 150 Mesicne a nemam s tim zadny problem, jde nahravat az 4 kanaly soucasne, kvalita mi prijde na analogove televizi o 80cm uhlopricce vyssi.

mol 24.9.2008 14:33

Re: Absolutní souhlas, navíc je příjem jenom na jednu televizi,

a) minimálně u balíku TV+Internet zůstala cena zachována

b) nám teda pro 2 televizi těch analogových cca 33 kanálů úplně stačí

Honza42 24.9.2008 5:14

Já doufám že s digitalizací skončí éra TV v mé domácnosti.

Je lhostejno zda ten duševní striptýz je analogový nebo kostičkovaný. Obsah se evidentně změnou technologie nezmění. Poslední na co ještě koukám jsou zprávy. Vzhledem k předkládanému obsahu je ale zřejmé, že i to je z mé strany hloupost.

Takže až moje 15 let stará televize Tesla 439 jednou zjistí že už nic nedokáže zobrazit, odvezu ji do sběrného dvora na zasloužený odpočinek. A bude vymalováno.

Anubis 24.9.2008 7:23

Re: Já doufám že s digitalizací skončí éra TV v mé domácnosti.

Já jsem pane naopak zprávy jako první přestal sledovat a nyní mám nejoblíbenější anglické dokumentární filmy s titulkama, člověk si procvičí jazyk a dozví se něco nového.  Zprávy a Česká politická scéna má úroveň nekončících seriálů typu Rodinná pouta, Růžová zahrada a pod. Když totiž vynecháte 10 dílů, zjistíte, že se toho hodně událo ale z hlediska děje nic.  

doxtan 24.9.2008 7:43

Re: Re: Já doufám že s digitalizací skončí éra TV v mé domácnosti.

jasně a na dokumenty mám spektrum a discovery a viasaty a celý pozemní digi humbuk je mi buřt.

Schumacher 24.9.2008 10:53

Tak

R^

R. J. 24.9.2008 3:40

Kašlete jim na "bednu"

potrestejte je nekoukáním,stačí knihy, radio a kamarádi,to "sežere" tolik času, že se tam "bedna již nevejde.

dj.giovanni 24.9.2008 8:48

Re: Kašlete jim na "bednu"

stopro souhlasím až na to, že bych to nenazýval trestem protože se vůbec nemá cenu nad tím nějak zamýšlet, a to jste ještě nezmínil internet a tedy noviny a časáky z celýho světa a třeba o youtube ani nemluvě - ok, jdu si rekreačně zaběhat;-D

zdeněk 24.9.2008 0:56

pokud by mělo jít o kvalitu

Tak by se do jednoho původního analogového tv programu vešel jeden kanál v HDTV. Že na kvalitním televizoru je rozdíl poznat můžu potvrdit. Kvalita obrazu pro nahrávání bude jednoznačně horší, možná lobbing OSA.

Navíc je naprosto příšerné že se starší filmy předělávají při vysílání do formátu 16:9.

Takže za mě, kvalita pořadů i vysílání půjde určitě dolů.

S.T.K. 24.9.2008 1:21

Re: pokud by mělo jít o kvalitu

Ty  cca2-3 hod. týdně to vydržím i s "mapami" v tmavých částech obrazu. ;-D Při tak vysoké kompresi je podivuhodné, že to vůbec jakžtakž jede. Ostatně i při 8Mb/sec najdete artefakty - stačí se pozorně dívat.....;-)

Programová nabídka je jiná věc. Nevím, proč by se digitalizací měla zhoršit - tedy v sumě všech stanic. Že nebude kapacit (a peněz) na výrobu pořadů je jiná věc - ale ta s faktem digitalizace nijak nesouvisí - spíše s filozofickým postavením TV v životě běžných lidí. Možná ale nastane jev, který je vidět s rozšířením digitálních foťáků - průměr kvality fotek (po umělecké a obsahové stránce) se zvýšil! Ono fotit je teď docela jednoduché a tak se našli mnozí, kteří mají trošku toho výtvarného cítění a dosud se neangažovali, protože se jim nechtělo máčet prsty ve vývojce a blokovat koupelnu. :-D

Historik 24.9.2008 9:14

Vaše poslední věta je mimo - zkoušel jste někdy dělat BAREVNÉ

fotky? To dělalo hodně málo lidí. Černobílé ano, ale barevné dají tolik práce, že se vyplatí nechat si je udělat u slušné firmy.

zdeněk 24.9.2008 0:51

pokračování

Značná část uvolněného frekvenčního pásma bude použita pro systém GSM, bude zde tedy protor pro další mobilní operátory, či pro rychlý internet.

Důvody které vedli k digitalizaci bych shrnul asi takto

-Možnost více TV programů a tím i většího reklamního prostoru. Kvalita budoucího vysílání ale jasně poklesne.

- uvolnění frekvenčního pásma co blokovala analogová televize

-  stimulace výroby v oblasti spotřební elektroniky, kdy  bude několik let zvýšená poptávka po nových digitálních televizích a set-top boxes.

zdeněk 24.9.2008 0:43

Je to tak

Dovolím si svůj menší příspěvek. Měl jsem možnost v labolatořích několikrát možnost porovnat kvalitu analogového a digitálního obrazu na jedné obrazovce, s různým nastavitelným útlumem, a také porovnat jednotlivé vysílací kanály při zkušebním vysílání v Brně.

Digitální vysílání na ČTSport se při rychlých pohybech velmi často rozpadalo a na měřiči kvality obrazu (založeném na porovnávání sousedních makrobloků, čím větší rozdíl tím vyšší kvalita) byla indikována  snížená kvalita.

Není se totiž čemu divit. Do jednoho analogového TV kanálu se vejde až 5 nových digitálních. Pokud by kvalita měla být srovnatelná s analogovým vysíláním, mělo by jich být maximálně dva až tři.

Celé území ČR bude pokryto menším počtem kanálů. Díky použití jednofrekvenčního multiplexu je možno pokrýt až 50-70km od vysílače jedním kanálem, OFDM zabraňuje interferencím.  Takže bude potřeba na začátku asi 3 TV kanály, kolik jich bude celkem nevím. Zbytek se využije na DVB-H což je jakási mobilní digitální TV s malým rozlišením , asi pro puberťáky nebo pro ty co si hrají rádi s mobily.

S.T.K. 24.9.2008 0:40

Nač je TV

Pane Zaorale, tak to, co jste napsal  je tak trochu žvást. Pravdivý je snad jen ten popis rvačky o reklamní prostor.

Ostatní argumenty jsou lživé. Digitální signál je odolnější na zarušení než analog, množství stanic, tedy výběr bude za čas lepší, PIP už mají vestavěné mnohé set top boxy atd.

Záznam pořadu je v původní vysílané kvalitě také, nehledě na funkci time-shift - pro lidi, kteří jako já obvykle dorazí domů půl hodiny po začátku pořadu, který chci vidět, ale nepotřebuji si jej nahrát.

Přechod na HDTV by byl neveselou variantou pro lidi, kteří nevlastní 120 cm obrazovku - na jejich běžném TV přijímači by HDTV buď vůbec nemohli pozorovat, nebo by zlepšení kvality ani nepoznali. Tedy žně pro výrobce HDTV techniky. Ostatně TV svým principem  je informační záležitost. Pro puristy obrazu lze doporučit návštěvu IMAX-u - nebo se přímo zúčastnit zobrazovaného děje.  Zprávy nebo diskuzní pořady (i ostatní program) mají mít především zajímavý a aktuální obsah - technická kvalita je až na druhém místě. (Ne, že by nebyla důležitá. Ale napřed mě zajímá CO a KDO, až pak JAK.)

Nevím, co vás vedlo k napsání této filipiky, ale připomínáte mi jednoho mého známého "hifistu", který stále tvrdil, že jakákoliv komprese zvuku, např. MP3 mu zcela znehodnotí požitek z poslechu. Půjčil jsem si několik jeho (přepalovaných) CDA a analyzátorem zjistil, že mnohé z nich vznikly právě rozbalením z MP3. Zeptal jsem se jej, zda ho zajímá muzika, kterou sbírá, skladatelé , interpretace atd. a zjistil jsem, že ne mnoho. Proč tedy sbírá hudbu jsem se nedozvěděl. On to také neví. A s pozorováním TV je to asi podobné.

hamar 24.9.2008 3:44

Nač je nekvalitní TV signál ve 21. století ...

Trocha polemiky k - cituji: "Zprávy nebo diskuzní pořady (i ostatní program) mají mít především zajímavý a aktuální obsah - technická kvalita je až na druhém místě - (Ne, že by nebyla důležitá. Ale napřed mě zajímá CO a KDO, až pak JAK.)

Pokud nové technické řešení přinese zhoršení kvality oproti předchozímu, tak je možné prosadit jej jen díky monopolu či diktátu - v tomto případě díky státu. A pokud stát vybírá výpalné na veřejnoprávní TV, tak by měl zajistit určitou kvalitu a dostupnost signálu této TV po celém území ČR, jinak je to zlodějna.

S.T.K. 24.9.2008 23:17

Re: Nač je nekvalitní TV signál ve 21. století ...

Nejsem proti.

Ale jakási normalizace musí být. Nemůže tu existovat několik technických norem - bylo by nemožné mít zařízení na vše, co bych rád přijímal. Takže spíše než monopol či diktát státu je to vzájemná domluva. Bohužel je tu problém pro budoucnost - přechod na kódování MPEG4 - a nutnost nákupu nových aparátů. Tady domluva jaksi nezafungovala - zdálo se, že k digitalizaci dojde dřív, než MPEG4 dovyvinou do spolehlivého stavu. Když to srovnám s vývojem v počítačových technologií je vývoj v oblasti TV daleko pomalejší - a tudíž tahá z kapes zákazníků méně často paníze na nákup něčeho nového, protože to staré už není kompatibilní.

Jinak mám doma analog i digitál a to, co mně  doopravdy hněvá je obsah. Proto se na TV dívám velmi sporadicky. A je mi dobře. Moc dobře...