6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavel 6.12.2009 22:00

Re: "Cassidy má své intelektuální hrdiny

Definovat realitu? Co je to za blábol?

Pavel 6.12.2009 21:43

Re: VE VALNÉ ČÁSTI OBSAHŮ DISKUSNÍCH PŘÍSPĚVKŮ

Přidej ještě to o nepřistání na Měsíci, záměrným stržení WTC a židozednářským spiknutí!

Ludva 2.12.2009 15:39

Re: Proti slepé víře

Ten reálný socializmus byl ve skutečnosti státní kapitalizmus. Výrobní prostředky nevlastnili pracující, ale státní úředníci pod dohledem strany. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby majitelem firem byla družstva vlastníků složená ze zaměstnanců.

Pavel Kořenský - eurosabotér 1.12.2009 23:49

Re: Války a svobodný trh.

Vy jste magor, zcela bez přívlastků. Jako ostatně všichni komunisti a socialisti.

Fantom 1.12.2009 23:37

Války a svobodný trh.

Svobodný trh vyvolává války, ve kterých je snaha obou stran zvítězit na úkor toho druhého a rozšířit si tak prostor pro volný trh (lebensraum). Hitler to předvedl dokonale. A USA jej následují. Na válkách vydělávají kapitalisté nikoliv lid. Takže běžte do háje s volným trhem. Planeta a její možnosti jsou konečné a proto je nutné udržovat mafiánství pod dozorem. Je nutné prosadit udržitelný rozvoj, nikoliv vydrancovat planetu a po nás potopa, že kapitalisté!!

gadd 1.12.2009 23:29

Re: Proti slepé víře

R^R^R^

JM 1.12.2009 22:52

Re: Ekonomická věda a předčasná dogmatičnost ekonomů

Autor-e: Nestranný pozorovatel-i      Děkuji Vám za odpověď. Občas jsem nucen strpět výtky zhoršené srozumitelnosti. Přesto si dovoluji pochybovat,  že v mém textu lze najít pýchu a peření  vědomostmi a znalostmi.     Věřím,  že můžete i souhlasit s mým pomňoukáním diskutujících, neodkládat  "doděláním se" v ekonomice, čem které tady píší. Pokud ovšem nemají závažný důvod, například existenční, dělat ze sebe pitomce.  A tomu účelu doporučení  http://video.google.com/videoplay?docid=3719610459164146264# N.Klaus,  ne V.Kalous? To mi prosím tolerujte, to objektivně není špatná rada.Zdravím.

čtenář 1.12.2009 22:00

Proti slepé víře

v neviditelnou ruku trhu projevil největší odolnost komunisti. Ti žádnými zábranami při "vytváření rámce" netrpěli. Vyšel jim z toho ale místo reálného trhu jen reálný socializmus. Poté, co jsme byli nuceni v něm strávit lepší část svého života, dávám přednost i tomu nejdivočejšímu kapitalizmu jedno z kterého minulého či předminulého století.

Nestranný pozorovatel 1.12.2009 21:21

Ekonomická věda a předčasná dogmatičnost ekonomů

Příspěvky níže jsem ještě nečetl, ale ohánět se znalostí ekonomie je dost pofiderní. Jaké ekomomie? Nemyslím tím jen socialistické ekonomy, ale i ekonomy vzdělané v tržní ekonomice před dvaceti a více lety.

Já zase čtenářům doporučuji knihu M.E. Portera: Competitive Advantage of Nations, z roku 1990. Nebo alespoň ty jeho úvodní kapitoly. Tam Porter výslovně uvádí, jak jsou ekonomové vězni nejen chybných, ale přímo scestných ekonomických teorií (které se mimochodem stále učí i v Česku).

V polovině devadesátých let jsem byl v Česku na nějaké vlivnější pozic a doporučoval za státní peníze, nebo peníze EU, pozvat do ČR právě M.E. Portera (když už se Porter před tím obtěžoval jet i do Portugalska). Nicméně Václav Klaus v té době pozval svého oblíbeného klasického ekonoma - který k tématu konkurenceschopnosti nebyl schopen nic říci.

Doporučovanou knihu panem Tichým Klausovi klidně pošlete. Neočekávejte ale žádný infarkt. Tím narážím na někdejší vtip o panu Rubikovi, který měl dostat infarkt poté, co se dozvěděl, že Milouš Jakeš vyluštil Rubikovu kostku.

Pytel 1.12.2009 19:13

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Jaký to pak byl v 19. století pokrok, když děti od šesti sedmi let věku dělaly pouze dvanáct hodin denně šest dnů v týdnu v přádelnách bavlny. Tehdy už to docela šlo.

Pytel 1.12.2009 19:02

Re: Pragmatismus to je to

... soukromých fondech, které obratem nakoupí státní dluhopisy - v tom lepším případě. Ani to radši nevzpomínejte, protože se mi z toho dělá špatně.

FKus 1.12.2009 18:16

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Veteráne, veteráne, Vy jste té škole tedy také moc nedal. Vaše hrubky jsou toho důkazem.

Honza42 1.12.2009 17:15

jojo, řízený trh, to by bylo bájo, jenže kým??

Kým PROBOHA, kým???  Kdo ho máte, toho nezkorumpovaného hodného dědu co všechno ví, všechno zná a z lásky k lidem jim to nejlépe naplánuje a poradí???

Úloha státu vůči trhu je snad pouze v nepovolování (rozbíjení) monopolních výrob a v jistém dohledu nad přirozenými monopoly. Vyrovnaný státní rozpočet neuvádím, to je samozřejmost.

Rolen 1.12.2009 17:12

Pragmatismus to je to

Ale jistě. Jde o to, jak dosahovat cílů...např. Čína dělá dlouhodobě pragmatickou ekonomickou politiku bez toho, že by spoléhala na rady uvedených trhovců. Uplatňuje svojí politiku postupných kroků. Na rady trhovců (MMF a WB) dalo svého času Rusko, tzv. šoková terapie, podle toho to dopadlo. Dnes nám třeba trhovci radí šetřit na penze v soukromých fondech (opět MMF a WB)...to bude výsledek;-(;-(;-(  

Minutus 1.12.2009 17:10

Re: Bill Clinton přijal zákon, že všichni (ale opravdu všichni) mají nárok na hypotéku na byt.

To jsem si myslel. Co já vím od samotných američanů, mohly si banky dělat co chtěly a některé z nich takové půjčky nedávaly.

V. Hoffman 1.12.2009 16:45

Re: Bill Clinton přijal zákon, že všichni (ale opravdu všichni) mají nárok na hypotéku na byt.

S vynimkou pozickek za ktore rucila F&F nie. A F&F vyliezla z krizy relativne neposkodena, ten podoel klasifikovanych poziciek bol len maly. 

JM 1.12.2009 16:25

VE VALNÉ ČÁSTI OBSAHŮ DISKUSNÍCH PŘÍSPĚVKŮ

VE VALNÉ ČÁSTI OBSAHŮ DISKUSNÍCH PŘÍSPĚVKŮ autoři marně zakrývají, že v oboru ekonomie,  materiální ekonomie nevyjímaje,  jsou "self made", velmi hrubě nedodělaní.     Doporučuji pro úvodní seznámení,  například zábavně, na you tube, od Klaus, Nicolas Klaus, ne Kalouse: http://video.google.com/videoplay?docid=3719610459164146264#     Nic ve zlým.    

ps 1.12.2009 15:44

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Tak to buď rád, žes jako děcko nežil v 17.  či 18. století, to by ses nevykecal nejen z úklidu ale z orání, setí, žní, případně práci v kamenolomu.

ps 1.12.2009 15:34

Re: Kde berete

No především mi pořád zůstávají utajeny ty vaše myšlenkové pochody, na základě kterých jste dospěl k těmto "vývodům". Za prvé kapitalismus a svobodný trh a demokracie jsou nejen dvě rozdílné věci, jsou to dvě rozdílné kategorie věcí. Nejčastěji fungují pospolu ale mohou fungovat i odděleně viz čína. Každopádně neexistuje nic takového jako že to jsou nějaké dvě vývojové etypy společnosti (jak se snažíte naznačovat) které se navzájem vylučují. Je to spíše právě naopak, kapitalismus je nutná podmínka pro rozvoj demokracie (což byste věděl kdybyste měl elementární znalosti historie). Nejprve dochází k buržoázním revolucím a následně k rozvoji demokracie, tam kde se dlouhodobě udržel feudalismus nebo pseudofeudalismus (viz rusko, sicílie jak jsem výše naznačoval ale vy nepochopil) tak tam má následně demokracie velký problém.

Goro 1.12.2009 14:37

Realná ekonomie

má základní poučku:

Vyděláváš-li měsíčně 20 liber a utratíš 19 liber, 11 šilinků a 20 pencí - žiješ v blahobytu. Pokud utratíš 20 liber a 1 penci, je to cesta k chudobě. :-D

Sly 1.12.2009 14:02

Re: Kde berete

Otroctvi se vedlo velmi dobre i v antice, at uz byla demokracie nebo ne. I za toho Jeffersona "radila" vedle kapitalismu i demokracie. Jen holt neexistovalo dnesni pojeti lidskych prav.

Za lidove demokracie se take darilo otroctvi, rikalo se tomu PTP. I v demokracii vznikaji mafie, problem je, ze demokratickou zemi, kde nepanuje kapitalismus, nenajdete. Totalne "bezprivlastkovy" kapitalismus (tedy volny trh + funkcni instituce) take ne.

Kombinaci marxistickeho deleni etap a vaseho neotreleho vlozeni demokracie jako protikladu kapitalismu dosahujte pozoruhodnych piruet.

janoryna 1.12.2009 13:42

globální oteplování a ochrana menšin

je také výsledkem neviditelné ruky trhu. vědci, advokáti, nevládky uspokojují naši poptávku po světě dokonalém a spravedlivém.  stejným způsobem vznikl i komunismus. a z toho všechno se dají pěkně pumpovat státní peníze, tu prp alternativní zdroje energii, onde pro integraci menšin (s výjimklu vietnamců a číňanů).

Minutus 1.12.2009 13:31

Kdo dohlídne na to,

aby trh zůstal svobodný ve smyslu právního prostředí? Aby silní jednoduše neodstřelili slabší, aby se nebojovalo korupcí, ale konkurenceschopností firemního produktu?

Minutus 1.12.2009 13:27

Záleží, co vnímáte jako demokracii

Antické demokracie byly založeny na práci otroků.

Minutus 1.12.2009 13:23

Svatá prostoto ..

Pochválen buď Václav Klaus. Amen.

Minutus 1.12.2009 13:21

Re: Bill Clinton přijal zákon, že všichni (ale opravdu všichni) mají nárok na hypotéku na byt.

A měly snad na ty půjčky stát jako ručitele?

Minutus 1.12.2009 13:20

Takže "kryze" vznikla tím

že banky musely poslechnout ten zákon a dát komukoli hypotéku?

tosek 1.12.2009 13:05

Re: Kde berete

Chachachacha. To jste mě opravdu výborně pobavil. Konkurenci potlačuje právě onen svobodný trh bez přívlastků, který poměrně rychle vede k vytváření monopolů, likvidujících menší a drobné účastníky trhu. Takže ten, kdo může zajistit alespoň částečně konkurenční prostředí na trhu je - no, určitě na to přijdete sám - stát. Ano, ten zlý a neschopný stát. A představa, že v komunistické Číně panuje svobodný trh bez přívlastků je opravdu legrační.

V. Hoffman 1.12.2009 13:04

Re: Bill Clinton přijal zákon, že všichni (ale opravdu všichni) mají nárok na hypotéku na byt.

Presne tak. Banky sa zblaznili a zacali poziciavat nalavo na pravo, pretoze trh rastol a pochybnych aktiv sa mohli pohodlne zbavit cez hypotekarne cenne papiere a ich derivaty. A naviac to najhorsie, co ich manazerom /nezamienat s majitelmi/ hrozilo bolo ze budu odideni so zlatym padakom.

Vladan 1.12.2009 13:02

Re: Mýlíte se, nejde o kLausovy bezcenné šunky za ruské peníze, ale o inteligentní alternativu ke kLausovské blbosti.

Inteligentní blbost?  To je blbost na druhou!