6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Minutus 1.12.2009 13:31

Kdo dohlídne na to,

aby trh zůstal svobodný ve smyslu právního prostředí? Aby silní jednoduše neodstřelili slabší, aby se nebojovalo korupcí, ale konkurenceschopností firemního produktu?

Pytel 1.12.2009 10:26

obratně vysvětlit myšlenku

Adam Smith byl bezpochyby vynikající osobnost. Jeho myšlenky se však dají obratně vykládat různě. Obhájci privatizace veřejných statků nikdy nezapomenou vykládat Smitha jako obhájce trhu.

Jenže to je hermeneutický trik. Smith žil v 18. století, to byl kapitalismus v plenkách. Například ještě vůbec neexistovala dětská práce (která byla po celou první polovinu 19. století "trhovci" hájena jako "svoboda práce").

Když Smith ukazoval fungování trhu na sovách a myších, tak jistě nemyslel na to, že by lidé měli být postupně decimováni silnějšími, kteří pak z nedostatku příležitostí "lovit" budou sami trýzněni hladem a zajdou, což dá popud pro růst těch slabších lidí, a tak pořád dokola. V jeho době se stále ještě často obchodovaly jen přebytky a leckterý manufakturní dělník měl svůj kus pole.

Tak asi tolik o výkladech.

Veterán 1.12.2009 10:45

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Například ještě vůbec neexistovala dětská práce

Zajímavé. Proto dítě na vesnici přišlo ze školy, v době žní do ní vůbec nechodilo, a mazalo na pole pomáhat. Proto děti z dnešního pohledu živnostníků pomáhali rodičům v dílnách. Proto děti běžně pracovali na šlechtických sídlech. Ale jinak dětská práce neexistovala a přišla až s kapitalismem - skutečně tomu nesmyslu věříte?

Pytel 1.12.2009 11:16

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Teď jsem si uvědomil, že jsem jako dítě musel vynášet smetí a luxovat. Přesvědčil jste mě, už tomu nesmyslu nevěřím.

ps 1.12.2009 11:54

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Poté co ses vrátil z 12 hodinové dřiny na poli nebo poté co ses flákal za školou?

Pytel 1.12.2009 12:58

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Poté, co jsem se z toho nevykecal.

ps 1.12.2009 15:44

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Tak to buď rád, žes jako děcko nežil v 17.  či 18. století, to by ses nevykecal nejen z úklidu ale z orání, setí, žní, případně práci v kamenolomu.

Pytel 1.12.2009 19:13

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Jaký to pak byl v 19. století pokrok, když děti od šesti sedmi let věku dělaly pouze dvanáct hodin denně šest dnů v týdnu v přádelnách bavlny. Tehdy už to docela šlo.

vltava 1.12.2009 11:58

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Ano. Ty vzpomínky.

Jako dítě jsem poprvé pracoval na žních v 7mi letech, kdy jsem se srpem odebíral otci, který "hrabicó" sekl náš ječmen...

FKus 1.12.2009 18:16

Re: obratně vysvětlit myšlenku

Veteráne, veteráne, Vy jste té škole tedy také moc nedal. Vaše hrubky jsou toho důkazem.

Benno 1.12.2009 10:16

"Cassidy má své intelektuální hrdiny

. Obhajují to, co nazývá ekonomií založenou na realitě - bojují se selháváním trhu, katastrofální krátkozrakostí, spekulačními záchvaty šílenství a i jinými ekonomickými složitostmi".

- Mám dojem, že není možné vyslovit něco hloupějšího a prázdnějšího. Co to je ta realita? Kdo ji bude definovat? Jak je možné bojovat se  selháváním trhu, spekulačními záchvaty šílenství? Kdo bude bojovat a jak?  Selhávání trhu můžete zabránit jen tím, že trh ztrušíte. Vrátíme se ke státní plánovací komisi?  Budou nás opět řídit "Cassidyho intelektuální hrdinové?"

Pavel 6.12.2009 22:00

Re: "Cassidy má své intelektuální hrdiny

Definovat realitu? Co je to za blábol?

lesov 1.12.2009 9:45

Taky jste studoval f Plzni?

Vaši knihu "Co by, kdyby", si nekoupím, nejsem magor.

"...řešení hospodářských problémů nesmí být brzděno takzvanými "ideologickými principy."

To vypadá, že Vaši knihu nikdo nečetl nebo její myšlenky nikoho z vyvalených nezajímají, čili nic! Good šlak. R^

M. Zima 1.12.2009 9:55

Stejně jasno, jako Vy měli soudruzi, také nic zakázaného nečetli. BTW: Naučil jste se tuhle poslušnost u nich?

Sauron 1.12.2009 10:15

Re: Stejně jasno, jako Vy měli soudruzi, také nic zakázaného nečetli. BTW: Naučil jste se tuhle poslušnost u nich?

Ta kniha je někým ZAKÁZANÁ? Kým, proboha? Klausem? Nebo nějakými Temnými Silami? To bych o tom jako Sauron musel něco vědět, ne? :-P

Mi osobně prakticky nic nebrání si dané dílo koupit. Je volně k dostání, viz níže v diskusi. Jen mne autor článku nějak nepřesvědčil, proč bych to měl udělat. Jeho názory nejsou podloženy žádnými (PRO MNE!) pádnými argumenty, myšlenky v článku obsažené mi nepřipadnou příliš podnětné a navíc představa, že bych se za své prachy pak podobným způsobem ubíjel i u knihy... Jestli to nebude ten důvod, proč ona kniha tak nějak "zapadla"...

M. Zima 1.12.2009 10:31

Pouze ,

jsem reagoval na extremě inteligentní komentář diletanta, který zavrhl knihu pana Teplého bez jediného věcného argumentu, veden pouze mylnou doměnkou, že "není magor".  Pan Teplý nikoho nenutí si jeho knihu kupovat, skutečností ovšem je, kdyby si jeho první knížku býval koupil kLaus, neměl bych já teď plné právo nazývat kLause blbem za to, co udělal s fondy. (ostatní kLausovy kopance nechávám stranou). Svým způsobem by to byla škoda, v tom máte asi trochu pravdu, prottože blbem kLaus skutečně je. 

Sauron 1.12.2009 10:57

Re: Pouze ,

Ok. Pochopil jsem Váš příspěvek jinak.

Na obranu "diletanta" snad jen to, že pan Teplý toho o knize ani moc neřekl. Vlastně ani o těch dalších. Po pravdě nejsem ani o nic chytřejší v tom, v čem se odlišuje volný trh od těch "racionáních" principů a postupů v ekonomice, o kterých ten článek avizoval vyprávět...

Nějak mi z toho článku vylezla jen nepovedená "reklama" na několik knih, ale ke koupi či přečtení mne to nenalákalo... :-(

Kolumbo 1.12.2009 10:59

Re: Pouze ,

drahý pane Zimo, netuším, jaký fond vám klaus ukradl a je mi to jedno, nicméně  soudím, že jeho vliv velice přeceňujete. Co ty firmy z "vyspělé Evropy", které nadělaly z kariérních bolševiků ředitele filiálek a obchodní zástupce aby rychle využily jejich kontaktů a "znalosti prostředí" ke kšeftům na úkor občanů této země? Co slavní právníci, na které se prý mělo "počkat"? Kolikrát se už tuneláři ocitli před soudem a odešli od něho volní jako ptáci - holt je pustil "nezávislý soud". Ten samý soud, který je tak nezávislý že běžný občan nedokáže odhadnout jeho rozhodnutí ani kdyby zevrubně prostudoval veškeré zákony pouští tuneláře na svobodu jako na běžícím páse. Totéž platí pro státní zastupitelství. Co kdy udělali rozumného zastánci regulace trhu - kromě toho, že si vsunuli do kapes úplatky za udělení privilegií, úlev, přiklepnutí lukrativních státních zakázek? "Vyspělý evropan" je především zbabělec a lempl. Klaus je proti němu morální i vědecký gigant.

M. Zima 1.12.2009 11:19

Vy to vidíte česky, nechte si kLause, ale proč s tím zbabělcem, který by nakonec podepsal vše, aby si udržel post, lezete do Evropy, tam s Vašimi konfúzními bláboly nepatříte.

Saul 1.12.2009 9:24

Co to je?

Mně to připadá jako velice hloupé oslavování velice hloupé knihy.

M. Zima 1.12.2009 9:28

Mýlíte se, nejde o kLausovy bezcenné šunky za ruské peníze, ale o inteligentní alternativu ke kLausovské blbosti.

Vladan 1.12.2009 13:02

Re: Mýlíte se, nejde o kLausovy bezcenné šunky za ruské peníze, ale o inteligentní alternativu ke kLausovské blbosti.

Inteligentní blbost?  To je blbost na druhou! 

M. Zima 1.12.2009 9:09

Pane Teplý,

něco takového, jako kLause byste měl nechat ležet stranou. Je to typický český moula, nedávno sám vyprávěl při přednášce pro "aplaudovací skot" z  "českých" bank, kde se vyjadřoval k otázkám jako " Je lepší vyrovnaný rozpočet, nebo deficit" o Irsku, jak si při přípravě přednášky do noci s údivem přečetl, co se v Irsku stalo. A tento šašek tím na úrovni českých antiregulačních blbečků přiznává, že všechny jeho dosavadní výroky činil bez znalosti fenomenů jako Verbriefung, prázdný obchod, atd. To sice vysvětluje mnohé, je to ale jako vyzitka "ekonoma" stejné působivé, jako akademický titul z Plzně.

ranbow 1.12.2009 8:34

Ono to smysl má

Jen aby to bylo podáno tím správnám způsobem, což velice pravděpodobně nebude.

Takže, bylo by velice vhodné, kdyby byly v bankách striktně rozděleny peníze. Podstatnou sumu  sem uložili vkladatelé a majitelé účtů,a budou jí taky někdy chtít (bez nějakého rizika ) vrátit zpět. Potom tedy banka může tyto peníze použít jen na určené účely - buď na nákup bezpečných (a pro ní nízkoprofitových) dluhopisů, a nebo jako zdroj pro bezpečné (s kalkulovaným rizikem a krytím) úvěry podnikatelům. Není možné,aby banka spekulovala s těmito penězi na burze.Potom samozřejmě stát nějaká finanční krize nemusí zajímat, neboť by se neměla dotknout oněch uložených peněz v bankách, a nemusí tedy banky saturovat...A banky by o takové řešení ani neměly zájem. Je lepší napřed spekulovat a pak chtít pomoc od státu...

Druhá věc, by bylo poučení z krachu hypotečních trhů v Americe. Je na bance, aby si sama určovala a kontrolovala bonitu žadatele, kterému dává hypotéku. Což se v Americe  porušilo, byl vyvíjen dost silný tlak, jak státu, tak i nezávislých organizací, aby banky byly při posuzování hypoték mírnější k určitým menšinám, a umožnila jim koupi domu a rychlou integraci do společnosti. Kam to vedlo, vidíme sami.

Čili, paradoxně aby to někam vedlo, by nebyla potřeba zvláštní  regulace ekonomiky , spíš obnovit prastarý princip kapitalismu - každý  jen za svoje....

Ivan Nový 1.12.2009 8:21

Nesmysl.

Finanční a hypotéční krizi způsobily zásahy státu, socialistická a sociální opatření - dotování hypoték pro nemajetné. Ale to si ani v USA nepřiznají, budou si muset nabít hubu.

lesov 1.12.2009 9:48

Re: Nesmysl.

Ten, kdo si nabije hubu je plebs, banky se pakujou, což byl taky záměr. Tedy žádná "kde se vzala, tu se vzala krize"...! Kapištó?! ;-)

Minutus 1.12.2009 13:23

Svatá prostoto ..

Pochválen buď Václav Klaus. Amen.

Petr Kohout 1.12.2009 7:47

Bill Clinton přijal zákon, že všichni (ale opravdu všichni) mají nárok na hypotéku na byt.

Následkem byla hospodářká kryze (takzvaná hypoteční). Zásahy politiků do fungování trhu VŽDY způsobují problémy, někdy i katastrofy (selhání Americké centrální banky před 2. světovou válkou).

Jmenovaná kniha JE VHODNÝM DÁRKEM PRO VÁCLAVA KLAUSE. Pan prezident si zaslouží trochu se upřímně a od srdce zasmát.

Ivan Nový 1.12.2009 8:21

Re: Bill Clinton přijal zákon, že všichni (ale opravdu všichni) mají nárok na hypotéku na byt.

R^

tosek 1.12.2009 8:49

Re: Bill Clinton přijal zákon, že všichni (ale opravdu všichni) mají nárok na hypotéku na byt.

Ano, ano, Bill Clinton inicioval zákon (v USA přijímá zákon - možná to nevíte - parlament, zvaný kongres), který je úplně nesmyslný, ano, ano. Proto ho taky jeho nástupce - prezident G. W. Bush - za 8 let svého funkčního období neozměnil ani nezrušil.