26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KNIHA: Ron Paul - End the Fed

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
AeroKarel 9.1.2010 15:58

Re: jednoduchá odpověď

Marx je vaše oblíbená četba?

Lojza 9.1.2010 14:50

Re: Dekuji za vyborny clanek

Masy jsou nedospělé na cokoli, hlavně že je pívo a fotbal.

Lovap 9.1.2010 14:28

Re: jednoduchá odpověď

Blbosť - správna cena čohokoľvek je to čo je zákazník ochotný zaplatiť. Ak výrobca určí cenu moc vysoko, bude výrobok kupovať málo ľudí - ergo kladívko sa mu to nevyplatí vyrábať. Ak ju určí moc nízko - nezarobí, teda sa mu to taktiež nevyplatí vyrábať. Bodka. Aké jednoduché.

Houba 9.1.2010 13:38

Re: jednoduchá odpověď

Správná cena jogurtu i Fabie jest oprávněné náklady na výrobu  + 10 % zisk. 

Freeman 9.1.2010 11:59

Re: 1. Rakouska skola vini politiku levnych penez

Já nevím jaký je "správný" úrok resp. úroková sazba ale zcela jistě to není takový, který uměle stanoví centrální banka. Ta totiž je a může být pouze manipulátorem, což ji umožňuje její výsadní postavení ze zákona (centrální plánování - centrální banka to není náhoda). Optimální úroková sazba pro daný okamžik může vzniknout pouze na svobodném trhu.

Zlato a stříbro byly historicky vybrány trhem jako jediná dobrovolně akceptovatelná platidla. Důvodů je velmi mnoho. Komu vyhovuje dnešní, ničím nekrytá, měna? 

jízlivec 9.1.2010 11:45

Re: kríza sa vyriešila tak, že

Zatím je vlk hladový a koza potrhaná...

V 9.1.2010 11:20

Re: Dekuji za vyborny clanek

dodal bych, ze jakkoli je treba o techto vecech psat, nechovam zadne nadeje na nejake brzke zmeny v tomto ohledu, mozna pristi generace snad bude moudrejsi. Zatim totiz nevidim tak uplne vyhnivani systemu, jako tomu bylo treba s komunismem nez na konci osmdesatych let padnul, protoze uz v jeho myslenky nikdo neveril, vcetne tech u moci (vyjma nekterych jednoduchych strejcu jako Jakes apod).

Na rozdil od tehdejsi praxe centralne rizene socialisticke ekonomiky s jejimi petiletkami, prevazna vetsina populace dnes stale skalopevne veri v centralni bankovnictvi a potazmo v centralni (statem) rizeni ekonomik sveta. To ma pred sebou jeste dalsi utuzovani a periodicka skoupani, nez dosahne sveho dna, kdy uz zase jen ti jednodussi strejcove mezi nami se budou centralniho bankovnictvi zastavat, stejne jako to bylo s tim komunismem. Pochybuji, ze nejaka sametova revoluce druhe generace je v dohledu. Na neco takoveho jsou masy lidi stale jeste nedospele.

V 9.1.2010 10:51

Dekuji za vyborny clanek

je treba o techto vecech psat otevrene a nic nedat na ubozaky, kteri by jiste argumentovali i pro otroctvi, kdyby zili nejake to stoleti nazpet.

Kazdemu kdo s bazni a uctou chova respekt k americkemu FEDu, potazmo ke Greenspanovi, doporucuji precist si memoary na jeho leta v cele teto instituce. Pozornemu ctenari nemuze uniknout bezradnost autorit v celnych pozicich naroda vcetne autora knihy Greenspana, ackoliv takove odhaleni jiste nebylo autorem zamysleno.

Tuto knihu jsem jeste necetl, ale cetl jsem A. Randovou a tam je cely argument proti centralnimu bankovnictvi obsazeny jak po strance ekonomicke, tak moralni. Ten Greenspanuv clanek ktery zminujete napsal pro publikaci ve vestniku A. Randove a proto je plne v souladu s jejim nahledem na vec. Greenspan ovsem zachovava velice pragmaticky nazory a proto mu nevadi si protirecit, proste jede podle toho jak se to prave hodi, jako kazdy spravny ideologicky reznik.

rolandszewczyk 9.1.2010 10:45

Re: jednoduchá odpověď

vzato zu grunt:cena fabie je x hodin moji práce,druhak:x gramů zlata,třetak:x-tá část mého kapitálu----ovšem to by platilo tak do roku 1933,ted to stanoví centrální banka svou činností

V 9.1.2010 10:34

Re: 1. Rakouska skola vini politiku levnych penez

urok umele manipulovany prostym mnozenim meny je vzdy spatny a takovy zaver vubec neznamena, ze je treba tedy vedet ktery urok cislne je ten spravny, prece spravny urok je ten trhem nastaveny (za podminek soukrome emitovane meny) at uz je to tolik nebo tolik procent.

Vase 'vyvozovani' ma falesnou logiku, je to jako kdybyste utocil na ateisty, ze kdyz odmitaji boha, tak ze tedy by meli vedet jak vesmir vzniknul, jinak je jejich odmitani existence boha neplatne.

z vaseho druheho bodu je zrejme, ze vy jen tak placate, jako nejake dite, i kdyz tuto cast nevineho zivota mate jiste velmi daleko za sebou

PH 1/09 9.1.2010 9:04

krize a sociální rozměr

Krize má etický a sociální rozměr, připomínají zvláště církevní hodnostáři, mezi kterými se najde řada Marxových příznivců. Canterburský arcibiskup Rowan Williams například zpochybňuje základy dnešního kapitalismu. V rámci systému jde všem pouze o dosažení co největšího materiálního blahobytu. Zdroje ovšem nejsou pro všechny a tak se čím dál větší část populace se dostává do potíží. Williamsovi to připomíná třicátá léta v Německu, kdy značná část lidí dala přednost jistotě národního socialismu před nejistou existencí v krizí zasaženém tržním prostředí.

Předseda rady Evangelické církve v Německu Wolfgang Huber si v deníku Berliner Zeitung stěžoval, že peníze dnes nahrazují Boha. Výslovně kritizoval předsedu představenstva Deutsche Bank Josefa Ackermanna, který před počátkem krize údajně sliboval svým klientům roční výnosy cenných papírů ve výši 25 procent. „Tím vzbuzoval stále větší očekávání, která nemohla být naplněna,“ upozornil biskup na jednu z příčin krize.

Nejdůkladnější práci si dal s oživením Marxe jeho jmenovec, katolický mnichovský arcibiskup Reinhard Marx, který dokonce napsal knihu s povědomým názvem „Kapitál“. K myšlenkám svého slavného předchůdce se hlásí úvahou, že společnost není pouze souborem jednotlivců, kteří soutěží o ekonomický prospěch, ale zároveň má sociální rozměr.

M. Zima 9.1.2010 8:51

Pane Zálom , mýlíte se, Fed je de facto nástroj kartelu skupiny bank.

M. Zima 9.1.2010 8:47

test ce ns ury

nepustila    xxxhttp://sites.google.com/site/zim   amiloslavoa/

M. Zima 9.1.2010 8:45

cen ssu ra

nepustila    htxtp://sites.google.com/site/zim    amiloslavoa/

M. Zima 9.1.2010 8:39

Pane Zálom

 jestliže někdo považuje činnost Fedu za zásahy státu a navrhuje zlatý standard jako řešení krize ve finančním systému „pracujících peněz“ (zavedeném nejspíš nevědomky Templáři), jedná se o diletantství. Jestli Vás zajímá pár skutečně signifikantních fakt, i k tomu Fedu, můžete se podívat na mých stránkách Positivní na Vaší presentaci je, že ukazuje otřesný styl, jakým se tzv. vysoce postavené autority a odborné kruhy tematikou zabývají, jinak je to, jak se na Západě říká „Střela do piliňáku“.

Axamit 9.1.2010 7:28

jednoduchá odpověď

Jaká je správná cena jahodového jogurtu, Fabie, barelu ropy, ubytování v hotelu ? V této relaci uvažujte o tom jaká je cena peněz - tedy po Vašem správný úroku.

KK 9.1.2010 7:17

Re: kríza sa vyriešila tak, že

Obávám se, že se krize zdaleka ještě nevyřešila. Pravděpodobným výsledkem bude sežraná koza a chcíplý vlk.

KK 9.1.2010 7:13

Re: ,

Výstižný popis příčin průseru, do něhož svět spěje.

Curious 9.1.2010 6:52

Re: Možná byste měl více číst

Dekuji za radu. Takze ten spravny urok je...?

Mára 9.1.2010 6:20

Možná byste měl více číst

Pak byste nepronášel podobná "moudra".

Curious 9.1.2010 5:17

1. Rakouska skola vini politiku levnych penez

na vzniku bubliny na trhu. Vyvozuji z toho, ze "rakusane" vedi jaky urok je ne-levny, tedy spravny. Dokaze nekdo odpovedet jaky urok je tedy spravny (5%, 10%, ...) a proc?

2. Zlaty standard nejsou svobodne penize. Zlaty standard znamena, povinne spekulace ve zlate, nic vic.

rolandszewczyk 9.1.2010 1:58

,

ano,zrušením zlatého standartu skončil kapitalismus,potažmo svoboda a demokracie,,,,,,,,,dnes už nemáte ani ty papírové doklady,peníze,jenž vyjadřují hodnotu dluhu,nikolivěk cenu zboží a práce,anobrž jen jakýsi elektronický záznam bůhví kde,to jest dokonalý nástroj k ovládnutí mas.

L.Zálom 9.1.2010 1:41

Re: Poslední věta popírá celý článek

Fed je organizací, která funguje jen a pouze proto, že ji svou mocí chrání stát. Je to partnerství protitržních bankéřů a vlády. Na svobodném trhu by taková instituce nikdy nemohla vzniknout. De facto je Fed státní organizací, a určité podružné odlišnosti od ostatních centrálních bank nehrají roli.

Svatopluk 9.1.2010 1:33

Poslední věta popírá celý článek

FED NENÍ státní organizace - jako např. naše centrální banka, mj.proto může spoustu aktivit tajit. FED je prostředek lidí, navázaných na něj a na skupinu kolem něj, který zjišťuje, aby bylo lze američany beztrestně okrást. U nás to byl socialismus a komunisty prováděná privatizace. Výsledek je stejný. Mizí efektivnita hospodářství a to úměrně mizející míře svobody.

L.Zálom 9.1.2010 1:31

Re: Tahle kniha je jak pro koho.

Právě. Málokdo si hned napoprvé přečte tisícistránkového Misese nebo Rothbarda. Ale tohleto je vcelku krátké, čtivé a srozumitelné. Dobrý začátek. (i když za nejlepší začátek pro toho, kdo chce poznat co jsou to papírové peníze, pokládám Peníze v rukou státu od Rothbarda).. Mimochodem, na konci knihy je velmi pěkný seznam doporučené literatury k dalšímu studiu.

Jiri Hovorka 9.1.2010 1:06

Kratší a zábavnější alternativa k "End the Fed"

To, co ta kniha říká bylo vydáno lepší podobě - komiksu:) - ten jsem pochopil i já. V angličtině si stačí vygooglit "Irwin Schiff How an Economy Grows and Why It Doesn't" a stáhnout si PDF nebo navštivte www.scribd.com.

I když jsou některé kapitoly pro nás ně příliš relevantní (offshore banking), celek je aplikovatelný i na naši zemi, popřípadě Eurozónu.

Analyzovat složité a vážné věci s humorem - to je umění!

Finist 9.1.2010 1:00

Tahle kniha je jak pro koho.

Já jsem tedy z ní byl trochu zklamaný, protože pro někoho, kdo trochu sleduje co Ron Paul říká a píše a kdo má od rakušanů už něco načteno tak v té knize je v podstatě jen shrnutí toho co už zná a slyšel to X-krát. Přidaná hodnota té knihy pro mě pak byla jen v několika víceméně osobních vzpomínkách na to, jak se sbíraly z oběhu stříbrné dolary a půldolary (co byly ze stříbra raženy ještě v první polovině šedesátých let) a pak na to, jak to vypadalo v nějakém kongresovém výboru co se měl (za Reagana) vyjádřit ke zlatému standardu. Jinak tam byly jen věci co sem už znal a četl a slyšel mockrát.

Ale pro ty v tomhle směru méně sečtělé to třeba může být docela dobrý začátek na cestě za poznáním :-)

vlado 9.1.2010 0:50

kríza sa vyriešila tak, že

aj vlk je celý, aj ovca zožraná ...

AeroKarel 9.1.2010 0:40

Nepochybně zdravé myšlenky.

Jen neprosaditelné bez průseru . Viz dnešní recesi a její řešení.