19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

KNIHA: Ron Paul - End the Fed

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Michal 8.2.2010 14:22

REVOLUTION

Este Lepsia kniha od neho je Revolution .

profesor 11.1.2010 22:01

Re: Češi potřebují zažít státní bankrot.

líní češi bez státu a jeho dluhů by už dávno zdechli, sorry

V 11.1.2010 10:12

Re: Pokud by existoval zlatý standard, nemohl by stát dojit z občanů peníze

presne tak, zlaty stadard nelze pripustit temi co jsou u moci a krome toho by si vetsina lidi hrdelka vykricela jak jen slysi o zlatem, ci jinem fyzickem standardu. Inflace je totiz tim hlavnim zpusobem, jak vydojit penize (hodnoty) z tech, kteri je maji, danove dojeni nestaci a tak se doji jeste inflaci, proste credo levicaku je dojit a dojit jak jen to jde, proto ten odpor ke zlatemu standardu a bohuzel i ti co jsou dojeni jsou tak pomyleni, ze tento system take brani, proste blbost kvete jako nikdy jindy.

Kolemjdoucí (J.Š.) 10.1.2010 23:59

Re: Dekuji za vyborny clanek

Potomci někdejších "zakládajících otců" jsou dnes v rukou byznysmenů, jimž vděčí za finanční podporu ve svých volebních kampaních, a podle toho to taky vypadá. Stále více záleží na dopělosti nebo nedospělosti těch byznysmenů, zda se chovají jako zakladatelé, nebo spíš jako ničitelé.

Kolemjdoucí (J.Š.) 10.1.2010 23:47

Re: Nerozumim..., že nerozumíte

Zato vyzývat, prostřednictvím všudypřítomných reklam, k dělání dluhů je velice liberální.

Kolemjdoucí (J.Š.) 10.1.2010 23:29

Re: Ale nejsou.

Ty "nové a nové potřeby k uspokojení" nevymýšlejí přece řadoví spotřebitelé, ale mocní výrobci a obchodníci, kteří neustálým vymýváním mozků vtíravými reklamami ty nové potřeby úmyslně vytvářejí. Pomáhají jim v tom banky, intenzivně propagující bezstarostný život na dluh.

Takže za tu nezodpovědnost a "rozežranost" jsou v první řadě zodpovědní výrobci ve spojení s obchodníky a bankéři. Mají v rukou nejúčinnější nástroje k ovlivňování myšlení a chování spotřebitelů. Jsou to hlavní aktéři, hlavní manipulátoři veřejnosti, skuteční původci převýchovy od tradičních hodnost zodpovědnosti, sebekázně, pracovitosti a spořivosti směrem k bezstarostnému utrácení a zadlužování.

Peter 10.1.2010 17:56

Re: Ale nejsou.

Dnesni "nibilite" vubec nejde o hmotne statky. Dnesni "nobilite" touzi o neomezene politicke moci!

Schumacher 10.1.2010 15:29

Státní bankrot.

Otázka není jak mu zabránit. To není v silách jednotlivce. Otázka je čím jednotlivec může eliminovat nebo podstatně omezit jeho nepřínivé důsledky na sebe. Vychází mi, že míra nepříznivých důsledků bude nepřímá míře závislosti na státu a  podle okolností míře mobility majetku.

Schumacher 10.1.2010 15:24

Ale nejsou.

Tedy samy. Jsou jen součástí neodpovědně a rozežraně se chovajícího systému. Tedy lidí, kteří už roupama nevědí co chtít, vymýšlejí nové a nové potřeby k uspokojení, protože z těch dosavadních už krkají blahem a o co více krkají blahem o to méně se jim chce pracovat. Jak ve starém Římě, když tamní "nobilitě" už nestačilo se dobře najíst a napít. Když se nažrali tak to vyblili aby se mohli nažrat znova. Podobné se děje dnes a tahle "civilizace" na to dojede.

Finist 10.1.2010 12:55

Re: 1. Rakouska skola vini politiku levnych penez

"Nebo z jineho pohledu, dovedete si predstavit, ze by se hodnota vasich uspor v rozmezi 2 let smrskla na mene nez polovinu?"

Já si dovedu představit, že by se hodnota úspor ve státních papírcích smrskla na nulu během pár měsíců - a to se v dějinách také často stalo.

"Cena zlata v letech 1979-81 spadla ze $750 na $300/unci. Dovedete si predstavit, ze by se ceny vseho zbozi v rozmezi 2 let vice jak zdvojnasobily?"

Tady je ovšem třeba si uvědomit, že obdobný výkyv poptávky je možný teprve po demonetarizaci drahých kovů. Dokud drahé kovy slouží jako měna tak poptávka po nich jakožto po penězích je (jako konec konců i poptávka po penězích ve formě papírků dokud se jich netiskne příliš mnoho) velice stabilní a jeho "cena" (tedy kupní síla) je velice stabilní. A na rozdíl od papíru u drahých kovů je pravděpodobnost nabídkových šoků velmi malá. Dokonce ani po objevení Ameriky a přílivu drahých kovů na starý kontinent odtud se cena zlata nikdy neměnila o více než 2% v průběhu jednoho roku.

Finist 10.1.2010 12:46

Re: 1. Rakouska skola vini politiku levnych penez

"Pokud nevite, jaky je spravny urok, jak vite, ze urok stanoveny centralni bankou je levny, drahy a nebo ze se CB nestrefila do toho spravneho?"

Odpověď na to je úplně stejná jako na otázku proč se nemohlo povést centrální plánovací komisi za socialismu stanovit správnou cenu toaletního papíru. Centrální banka zkrátka nemá a principielně ani nemůže mít dost informací pro stanovení té správné ceny.

Jinak když si představíte jak vniká úrok jakožto cena na trhu - je zde poptávková strana, to znamená všichni lidé, co si chtějí půjčit; a je zde nabídková strana, to znamená lidé, kteří ušetřili nějaké peníze a jsou je ochotni půjčit. Na volném trhu by úrok byl pak tou rovnovážnou cenou peněz vznikající při vyrovnávání nabídky z poptávkou. Pokud by rostla poptávka po půjčkách v penězích tak by úrok rostl, pokud by rostlo množství naspořených peněz tak by úrok klesal atd. atp.

Problém v našem systému je ten, že bankovní systém v čele s centrální bankou není jen prostředníkem mezi lidmi co našetřili peníze a chtějí je zapůjčit a lidmi co si je chtějí vypůjčit ale sám dodává peníze vytvořené jen tak ze vzduchu. Uměle proto zvyšuje nabídkovou stranu a proto je úroková míra nižší než jaká by existovala na volném trhu.

Ivan Nový 10.1.2010 10:03

Češi potřebují zažít státní bankrot.

Aby přestali důvěřovat státu.

Ivan Nový 10.1.2010 10:01

Re: krize a sociální rozměr

No, ale vinu mají socialisti všech barev, protože tlačí na to, aby se všichni měli stejně, no a to bez dluhů nejde.

Ivan Nový 10.1.2010 9:59

Re: Nerozumim..., že nerozumíte

dělat dluhy, není liberální.

Ivan Nový 10.1.2010 9:58

Re: někdo to řídit musí

No to ale banka neřídí, řídí to trh.

Pepino 10.1.2010 9:46

Re: Nerozumim..., že nerozumíte

Samozřejmě, Islanďané si dovolili ODMÍTNOUT platit dluhy.  

Ach, ta rychlá ruka!

Pepino 10.1.2010 9:44

Nerozumim..., že nerozumíte

Karle, vždyť jste to přesně vystihnul poslední větou. Stát má dluhy a je v rukou věřitelů - no a kdo je stát? No přeci všichni daňoví poplatníci! Věřitel tak získává peníze od každého v tom zadluženém státě.  Každý musí platit a přinášet věřiteli potřebný zisk. No není to krásný byznis?

PS. Teď si dovolili Islandané (zatím) platit dluhy jejich banky. Uvidíme, jak je budou "masírovat", aby jejich odpor zlomili. Před třemi lety nám Island dávali za příklad, teď o něm naši liberální ekonomové zarytě mlčí. (Asi je to špatný příklad pro ostatní zadlužence.)

Jakub Tic 10.1.2010 9:40

někdo to řídit musí

Hlavní úlohou peněz je zjednodušení výměnného obchodu. Je to krev ekonomiky. Tak jako krev v organismu, musí obíhat peníze ve společnosti rovnoměrně, nesmí se nikde nadměrně hromadit, nikde nesmí chybět, ani odtékat mimo organismus. Toto musí řídit  stát a jeho banka pomocí různých mechanismů.

Karel. 10.1.2010 9:00

Nerozumim...

Nerozumim tomu že cela ekonomika je vlastně založena na dluzich. Zadlužuji se staty, podniky, domacnosti. Vlastně cela společnost žije na dluh. V Eurozoně je dokonce povoleno statu se ročně zadlužovat o 3% rozpočtu, to znamena za 30roku o cely rozpočet. Rad bych věděl kdo jsou ti kteři pujčuji a jakou maji jistotu že jim to někdy někdo vrati. Podle mne je cela tato ekonomika nastavena uplně nelogicky, musi nutně přijit doba kdy stat nebude mit nic jenom dluhy a bude v rukou věřitelu.

Emil XX 9.1.2010 23:37

Pokud by existoval zlatý standard, nemohl by stát dojit z občanů peníze

pomocí INFLACE. Proto zlatý standard nepřipustí, je tak rozmařilý, že by bez tisku inflačních peněz zbankrotoval ještě rychleji než s nimi.

V 9.1.2010 23:18

Re: Dekuji za vyborny clanek

asi bych tedy mel dodat, ze nedospelost mas neni absolutni prekazkou, kdyz ta dospela cast verejnosti je co k cemu a neni pomylena, kdyz jsou co k cemu, tak treba ziskaji prizvisko jako 'Zakladajici otcove' a vysledkem je svetova velmoc vydupana z hole panenske zeme. Chce to ale na to mit a pak i mensina kdyz neni svevolne blba toho muze hodne dosahnout a nedospele masy nemaji sanci ji odporovat.

Curious 9.1.2010 20:27

Re: jednoduchá odpověď

Presne.

Curious 9.1.2010 20:25

Re: 1. Rakouska skola vini politiku levnych penez

Pokud nevite, jaky je spravny urok, jak vite, ze urok stanoveny centralni bankou je levny, drahy a nebo ze se CB nestrefila do toho spravneho?

Cena zlata v letech 1979-81 spadla ze $750 na $300/unci. Dovedete si predstavit, ze by se ceny vseho zbozi v rozmezi 2 let vice jak zdvojnasobily?

Nebo z jineho pohledu, dovedete si predstavit, ze by se hodnota vasich uspor v rozmezi 2 let smrskla na mene nez polovinu?

Curious 9.1.2010 20:12

Re: 1. Rakouska skola vini politiku levnych penez

Rakouska skola nevini spatne uroky z bubliny na trhu, ale nizke uroky.

Pokud nevim jak vysoky by urok mel byt, jak vim, ze soucasny urok je nizky?

Ohledne meho druheho bodu, pokud mate nejaky konkretni proti argument, rad odpovim.

Curious 9.1.2010 19:57

Re: jednoduchá odpověď

Cena je to, co je nekdo jiny ochoten zaplatit.

Curious 9.1.2010 19:54

Re: jednoduchá odpověď

Jiste, presne o to se mi jedna.

Barel ropy se prodava za zhruba $80, je to levne?

Zrovna tak urokova mira rekneme 2%, je to levne?

Mke 9.1.2010 18:06

dokumentární film

http://video.google.com/videoplay?docid=-7065177340464808778&ei=YC9CS8j7NaGM2AL_pOm8CA&q=The+Monopoly+Men&hl=cs&view=3#

Monopoly Men (Federal Reserve Fraud) (1999) - vysvětluje konspraci, do které je zapleten FED

Peter 9.1.2010 18:03

Re: Pane Zálom , mýlíte se, Fed je de facto nástroj kartelu skupiny bank.

Souhlas. Greenspan vztah Fed-USA formuloval velmi vystizne: "Kdyz min financi nam (Fed) telefonuje, my (Fed) nemusime telefon zvednout".

asi 9.1.2010 16:51

Re: Dekuji za vyborny clanek

masy jsou hlavně manipulovatelné a to vyhovuje všem vládcům...