3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

JUSTICE: Musíme šetřit! Všichni!

Jedním z avizovaných prvků šetření v rámci zmíněného batůžku má být i podstatné zpomalení růstu platů ústavních činitelů. Kromě poslanců, senátorů a ministrů tam spadají i soudci a státní zástupci. Což budí mezi některými politiky, komentátory a právníky jisté rozpaky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 13.6.2023 12:45

Všeobecně tam, kde peníze rozděluje stát (přes nejrůznější svoje údy), se příliš neřeší, zda někdo pracuje dobře, průměrně, špatně a nebo spíš škodí. Takže ano, zaplaceni by měli být ti dobrá slušně, ti průměrní průměrně a určitou část by bylo třeba vyrazit, aby neškodili (a neubírali peníze těm dobrým). Dokud se nezačne řešit tohle, bude stát stále černá díra na peníze - kombinovaná s tiskárnou na peníze.

J. Jurax 13.6.2023 12:49

Problém vyvstává v neexistenci exaktní definice pojmu "slušně zaplaceni". Obecná i speciální podle profesí, zejména když se přihlédne k nutným předpokladům a náročnosti té které profese.

Jinak souhlas.

L. Harvánek 13.6.2023 12:51

Trefil jste hřebíček na hlavičku

V. Mokrý 13.6.2023 5:36

Ano, soudci nemusí obhajovat své pozice ( stačilo by po 7 - 10letec ) a tím problém naší slavné nezávislé justice začíná !!

J. Strakoš 13.6.2023 5:31

To protikorupční zdůvodnění navyšování měli novináři už dávno rozcupovat - ale dlouhou dobu se tahle prázdná fráze omílala jako důvod pro zvýšení platu a noviny ji jen opisovaly.

A s tím šetřením měli poslanci začít u sebe - nemělo by to takový dopad na státní kasu, ale na morálku určitě. Je docela těžce udržitelné, pokud si přidáte na výplatě a pak jdete výplatu zkouhnout ostatním, protože nejsou finance.

J. Ticháček 13.6.2023 18:14

Ti poslanci jsou v tomto případě částečně z obliga.

Vlastně pokaždé, když se toto řešilo, a pamatuji, že poslanci napříč stranami v tom neviděli velké problémy, nedopadlo to právě s odkazem na jiné ústavní činitele. Ono je to totiž tak, že snížení, nebo zmrazení platu soudců skončí u nějakého soudu.

Svářeči, prodavačky a kantoři takové zastání nemají. Těch je hodně. Ale komunita, ve které sse vlastně znají všichni, to je problém. Buď jsou spolužáky, nebo mají že školy vztah učitel/žák, nebo alespoň jiné kontakty. Ta parta mne neprůstřelná. Ty desítky tisíc jiných právníků tvoří konkurenční, až nepřátelskou skupinu. (Profesní, jinak jsou to kamarádi, učitelé, víno, pivo, grilování vítáno.)

Z. Koutecký 13.6.2023 2:41

Nevím, proč Ústavní soud považuje pouze zmrazení platu soudců za protiústavní, ale každopádně v Ústavě o výši platu soudců ani státních zástupců není žádná zmínka. Za neústavní by ovšem nepochybně mohlo být považováno, kdyby v důsledku zmrazení platu soudců např. nebyly zvýšeny platy soudců, kterým tento nárok vznikl splněním ustanovení zákona o platovém postupu po daném počtu odsloužených let.

T. Hamet 13.6.2023 1:05

No... Pokud argumentujou tím, že vysokej plat je pojistka jejich nezávislosti a nezkorumpovatelnosti, tak tím nepřímo říkaj, že v případě nižších platů jim nezbyde nic jinýho, než se nechat korumpovat, aby jim neklesla nadstardadní životní úroveň.

Logická cesta je snížit mafiánům platy na strop 50-60 tisíc. Pokud se ti to nelíbí, běž dělat něco jinýho. Dost lidí chybí ve výrobě.

V. Mokrý 13.6.2023 5:37

:-)

L. Harvánek 13.6.2023 6:00

Jako starobní důchodce také nemám zrovna vysoký důchod a rád bych si také přilepšil. Jenže když máte skoro 80, už si těžko někde přivyděláte a když se občas objeví nějací zájemci o prohlídku jisté kulturní památky, je mi zase trapné si ponechat to, co mi za to předají a raději tuhle nevelkou částku věnuji na opravu a údržbu památky. Ale kdybych si částku ponechal, byla by to koruce? Neměli by mi také zvýšit důchod, abych lépe odolával pokušení nechat se zkorumpovat?

R. Langer 13.6.2023 7:05

To není korupce. To je nepovolené podnikání, a měli by vás zavřít za neplacení daní a nedodržení bezpečnostních předpisů. Máte tam vůbec vyvěšený nějaký evakuační plán? ;-)

L. Harvánek 13.6.2023 12:50

Vzhledem k tomu, že můj příjem z tohoto podnikání je nulový, musí být nezbytně nulová daň. Jinak pro upřesnění: jedná se o kostel a případný dobrovolný příspěvek jde do pravidelných sbírek, z nichž se hradí provoz i opravy a údržba. Evakuační plán spočívá v otevření všech dveří a protipožární ochrana je také zajištěna. Dokonce jsem za ni z titulu dřívější funkce odpovídal.

J. Jurax 13.6.2023 12:53

A bezpečnostní audit?

Z. Jemelík 13.6.2023 0:34

Osvěžující příklad, že právník si může zachovat zdravý selský rozum.

P. Sura 13.6.2023 11:39

Ano, i s Vámi se pane Jemelíku dneska shodnu. ;-)