20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

JÁDRO: Energetická soběstačnost bude jen příjemným bonusem

Den po Rakušanovi vláda vyřadí ze soutěže jednoho ze tří uchazečů o zakázku na dostavbu jaderného bloku v Dukovanech, americkou společnost Westinghouse.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 2.2.2024 9:35

Technická: napětí je 230 V ;-)

P. Skřivan 2.2.2024 9:35

Tož shrneme si to. Evropa se snaží spáchat sebevraždu. A protože chce mít jistotu tak si vezme prášky postaví se na římsu vysoké budovy tam si podřeže žíly a nakonec se zastřelí. Evropa analogicky rozpoutá a podpoří neřízenou migraci pojistí to zničením automobilového průmyslu a jako tutová pojistka je tu greendeal který nás na 100% pošle do chudoby. Až se tato transformace dokončí nebudou potřebovat vzdělané obyvatelstvo. Odtud snaha zničit školství to je přece tah do budoucna chrlit uplakánky které rozruší matematika nebo špatná známka.

P. Hák 2.2.2024 10:36

Dal bych Vašemu komentáři palec nahoru, ale někdo by to mohl pochopit tak, že se mi líbí to, co popisujete. Nelíbí. BOHUŽEL máte pravdu.

V. Vlach 2.2.2024 11:07

Proto je třeba revize mezinárodních vztahů. Ze stolu smést umanutou a fixní představu "západu" imrvere se vymezující proti východu. Ten smete starouška Západa i s jeho adoptovaným černým svědomím od jihu, od Sahelu.

P. Skřivan 4.2.2024 18:02

Školství někdo ničí ? Podle mne ještě žije v socialismu. Podobně jako zdravotnictví, kde vznikla značně ujetá kombinace drsného kapitalismu a socialistického financování.

Green deal je znalostní záležitost, kdy máte vyvinout technologie pro zbytek světa. To je to, co dělá EU celou dobu, kromě své východní části, která se do této úrovně ještě nedostala. Křovák samozřejmě pokládá nějakou zelenou dohodu za naprostý nesmysl. :-)

J. Nevrkla 2.2.2024 9:01

I v dobách socialismu se řešila efektivita, kolik co bude stát, jaké řešení je ekonomicky výhodnější. Dnešní ideologové, vymaštěnějši než ti tehdejší, už neznají ani kupecké počty a jen politický správně žvaní. Fiala je toho příkladem. Zákonitě to musí skončit špatně.

Ale porovnávat budeme- Rusové Maďarsku a Indii 1200MW za 160-170 mld korun, 3% úrok. Kolik bude nás stát ideologicky správně řešení, to brzy uvidíme.

P. Kubáč 2.2.2024 8:58

Společnost Westinghouse vlastní ivesstiční společnost "Brookfield renewable partners" sídlíci v Kanadě, kterou vlastní investiční společnost "Brookfield assets management" - rovněž z Kanady, ve které má kontrolní balík investiční společnost Quatar Investment Autority, která patří Katarskému státu a kontroluje ji královská rodina Al Thami.

Otázka tedy zní o jaké "americké" firmě Westinghouse je řeč ?

A druhá otázka - vláda 20 let mele - jak neskutečné "strategické riziko" jsou Čínští a Ruští dodavatelé - tato "vlastnická struktura" je však strategicky zcela OK žejo ???

Z. Žabička 2.2.2024 8:27

No bude nám stačit vychovat pár politologů navíc, matematiku a fyziku nepotřebují. Napíší spoustu článků a vydají řadu nařízení a jejich přání o levné energii pro všechny se splní. Hlavně aby byl v roce 2050 CO2 definitivně zničen. Ovládat tok energie na dálku svěří technikům a klimatickou histerií ovládaný dav se bude tetelit blahem. Po válce se taky vypínalo a domácnosti byly vybaveny petrolejkami a svíčkami. Vařit se dá na pevném lihu. Už jste si vše nakoupili? Zbývá 26 let. Průmysl by se měl zaměřit na jejich výrobu.

P. Čech 2.2.2024 8:46

Máte pravdu. Celý současný téměř celosvětový systém je něco příšerného. Hlavně že bude všechno zdigitalizováno a že všechny státy budou v nějakých sférách zájmů. Zavládne absolutní svoboda, každý si bude dělat co se mu momentálně hodí a přitroublé lidi budou ovládat neméně hloupí "aktivisté" typu Grety Thunberg. Politici a hlavně novináři se takovým "dárečkům" budou klanět a pobízet je v tom budou politické strany typu Pirátů. Prostě a jednoduše, lidstvo spěje k vlastní záhubě.

P. Diviš 2.2.2024 9:23

" ...každý si bude dělat co se mu momentálně hodí... " - od toho se už dost dlouho spíš vzdalujeme.

P. Hák 2.2.2024 10:21

Ovšem pozor, petrolejky a svíčky budou nejspíš zakázány, protože vytvářejí CO2.

P. Čech 2.2.2024 8:25

A je to zase tady! Westinghouse byla z tendru vyřazena, ale nebyla vyřazena. Pokud předloží nový návrh, bude v něm moci poktačovat. Nepřipomíná vám to něco? Třeba "chytrou" horákyni či princeznu Koloběžku? Nebo základní zásadu české politiky? Vždy něco metzi něčím, ovšem také vždy to, co nemůže fungovat a také nefunguje. My prostě, pokud máme dvě věci, jednu bílou a jednu černou a máme mezi nimi volit, stále hledáme tu šedou, která ovšem není k dispozici. A takové to je nejen v té energetice, ale v naprosto všem.

A. Schneefelderová 2.2.2024 7:56

Kdepáák. Naše zen-fialová vláda ví, jak se s problémem popasovat! Zadá tendr na čtyři - to je jako zadat úkol "zatleskejte jednou rukou".

A je vystaráno, to čumíme;-)

P. Čech 2.2.2024 8:29

Hlavně že to všechno vládní politici okecávají soběstačností. Že jsme ve výrobě el. energie soběstační už dnes jaksi, asi záměrně, neříkají. Ona totiž ta soběstačnost neznamená levnější elektřinu pro občany. Levnější elektřinu by mohlo znamenat jen vystoupení z EU. To vám však, kromě Okamury, žádný jiný politik neřekne.

A. Schneefelderová 2.2.2024 8:54

Bych to nehrotila. Snad bymohla přijít poučená garnitura, která by přestala blbnout a sama EU rozvolnila do původní podoby EHS.

A. Schneefelderová 2.2.2024 8:59

Ono by stačilo pro začátek docela málo: kdyby Němci zpátky nastartovali ty svoje odstavené JE.

Jak by se všem ulevilo!

P. Kotyza 2.2.2024 9:53

Než Němci znovu rozjedou své odstavené JE, to dřív Poláci postaví ty své.

P. Čech 2.2.2024 9:04

Taková garnitura, pokud vůbec existuje, není dnes v Evropě u moci a nemá tedy to věci co mluvit. U nás je to SPD v čele s Okamurou. Že by ovšem SPD vyhrála volby "nehrozí". Mezi voliči je totiž většina přitroublých hlupáků, kteří si myslí, že politické strany dovedou řídit stát a volí je. A tady je základ všech našich problémů.

A. Schneefelderová 2.2.2024 9:17

Ale tak trošku se na časy blýská. Někde vyrostl Gert, jinde roste AfD, podrážděnost lidí je znatelná. Člověk se jen modlí, aby vzniklá omajda byla tak akorát kořeněná, protože moc chili a flambování by už Evropa nemusela ustát.

A. Schneefelderová 2.2.2024 9:20

oprava: Geert

P. Diviš 2.2.2024 9:24

Ani ne tak "už dnes", jako "ještě dnes". Nebude to dlouho trvat a nebudeme.

F. Navrátil 2.2.2024 7:43

Rozhodnutí fialové vlády o tendru na dostavbu bloků jaderných elektráren je kouřovou clonou. Stejně jako její další kroky, např. koupě stíhacích bombardérů F 35 nebo nákup obrněnců. Shrábne provize a mejdan budou platit občané dalších 30 let. Dnes nastolené problémy bude muset řešit úplně jiná vláda.

P. Diviš 2.2.2024 9:26

Všechno platí občané, mimochodem. Kdo jiný by tu na to byl?

R. Langer 2.2.2024 17:33

Ten, kdo si to objednal? ;-€

L. Harvánek 2.2.2024 7:35

Zajisti dostupnou energii pro všechny není zas tak velký problém. Stačí prosadit zvýšení minimální mzdy na úroveň platu premiéra.

M. Kocián 2.2.2024 15:34

Co kromě inflace by to změnilo?

K. Machala 2.2.2024 2:40

Díky za zajímavý pohled do zákulisí vývoje na atomově energetické frontě, Honzo! Bohužel je skutečnost tak nějak divoká až neuvěřitelně podivná. Snad se z toho nějak vymotáme...

R. Čtvrtníček 2.2.2024 2:31

Tak trochu mne vrtalo hlavou,jak se napeti elektrickeho proudu v mixu slunecnik -vetrnik bude kontrolovat. V australskem state Queensland to vyresily. Poslednich pet let se do Tepelnych cerpadel, ktere slouzi jako klimatizace pridava zarizeni,kterym pres internet, muze dodavatel elektrickeho proudu kontrolovat nastaveni cerpadla. Takze, kdyz se spotreba proudu priblizi na maximum,dodavatel snizi vykon cerpadel na 50%. Asi to funguje, koncem prosince bylo v Queenslandu dost velke vedro, tak to dodavatel elektriny udelal u 150000 cerpadel.Ted je me jasne proc nemci chteji prejit z topeni plynem na elektrinu.;-);-)

R. Langer 2.2.2024 5:29

Prima bude, až se ten výkon bude snižovat v zimě. ;-)

M. Kocián 2.2.2024 7:12

Jen když bude ten dotyčný zlobit.