9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

GREEN DEAL: Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 1.3.2024 17:45

Případová studie: Apple Park. https://cs.wikipedia.org/wiki/Apple_Park

Cituji Wikipedii: Apple Park (nebo také Apple Campus 2) je sídlo firmy Apple Inc. nacházející se v kalifornském Cupertinu na západním pobřeží Spojených států amerických. Pro část zaměstnanců bylo otevřeno v dubnu 2017 a k celkovému dokončení došlo v závěru stejného roku.

Budova má kruhový tvar a média ji podle toho nazvala „kosmickou lodí". Rozkládá se na 71 hektarech, uvnitř pracuje více než 15 000 zaměstnanců na 260 000 metrech čtverečních. 80 % tohoto areálu tvoří zeleň, speciálně uzpůsobená proti suchu v Kalifornii. O vybudování tohoto sídla snil již i Steve Jobs. Apple za vybudování celého komplexu zaplatil v přepočtu více než 100 miliard korun. Nejdražší byla samotná budova, která vyšla v přepočtu na necelých 10 miliard korun.

Komentář: Co následovalo již v roce 2019? Výskyt světové pandemie Covid-19. Viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Covid-19. Jako prevence byla tehdy doporučována tato opatření:

1. očkování, 2. minimalizace vzájemných kontaktů (physical distancing) a vyhýbání se větším shromážděním lidí (social distancing) . ...

V době mocnější přírodou vynucených omezených lidských kontaktů (tj. v důsledku pandemie Covid-19), programátoři Apple si navykli na nové technologické možnosti práce z domova, tzv. home office, a odmítali chodit do stále neodepsaného zařízení Apple Parc, jehož výstavba stála CZK100 miliard.

Co následovalo pak? Za Apple Parc firma Apple, Inc. stále musela platit, ale relativně chudí zaměstnanci, programátoři, tam nechtěli jezdit ani svými automobily se spalovacím motorem, ani elektromobily. Vedení firmy Apple proto vydalo proto příkaz, že zaměstnanci do Apple Park musí jezdit minimálně 3 krát týdně (kolik to bylo dnů, nevím dnes sice už přesně, ale vyhrůžka povinné účasti zaměstnanců na pracovišti byla v Apple povinná). Jinak vyhazov zaměstnance z firmy.

V. Církva 1.3.2024 21:55

Nepochopil jsem o co vám go ale jako šéf firmy bych lidi hnal do zaměstnání. Z mnoha důvodů z nichž především 1) větší flákání 2) menší komunikace o řešeních. ale je těch důvodů mnohem víc

M. Pivoda 2.3.2024 15:11

A co by dělal diskutující V. Církva v pozici zaměstnance, tzn. nikoliv šéfa firmy?

Co se skutečně tehdy stalo?

Někteří zaměstnanci firmy Apple, Inc. skutečně z té velké a bohaté firmy tehdy odešli. Odešli do firem, které zaměstnancům-programátorům nabízely možnost tzv. home office.

Home office firma Apple, Inc. tehdy nenabízela například uklízečkám s hadrem a smetákem v ruce. Možná se ale tehdy dala usmlouvat flexibilní pracovní doba i pro uklízečky.

Důvodů (pro práci zaměstnanců ve firmě) pro firmu Apple Inc., bylo skutečně více, ale tak se řeší konkrétní případové studie. Dokonce i na Harvardu.

Vůbec tedy nejde o to, co já osobně bych tehdy chtěl.

Celkové poučení: Proti silným vývojovým trendům nelze dlouhodobě úspěšně bojovat. Ale to říká i dávná lidová moudrost rčením: "Proti větru čůrat nelze."

Občan Karel Šebesta, český Všeználek, vám to vysvětlí podrobněji.