20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

GREEN DEAL: Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Král 4.3.2024 17:37

to je dáno tím, že jejich skutečné schopnosti jsou konkurence neschopné a tak to nahrazují tím, že se schovají za nějakou aktuální ideologii, která vytváří dojem, že jejich stoupenci jsou automaticky morálnější a chápou lépe tento svět. přitom je to jen opakování, mentorování, několika jednoduchých pouček, které jsou naprosto vždy mimo realitu.

L. Král 4.3.2024 17:31

Existuje několika bodový seznam , jak poznat ideologickou demagogii. A zde je to vytvoření zdání vědeckého přístupu ...

Toto je ale výuka na semestr, nikoliv na diskusní příspěvek.

Ukázkový blábol. Ale klasika, levice se vždy schovává za vyvoláním dojmu vědy. A přitom nejste schopen ani pochopit, co je to kolektivismus. Prakticky vždy je to tak, že něco co je individuální , se levice s totalitním přístupem snaží tyto individuální přístupy lidí ovládnout, centrálně řídí a určit lidem jejich pravidla.

Zde je individuální doprava přenesena na regulovanou, centrálně řízenou kolektivistickou dopravu, kde se jedinec musí podřídit kolektivistické vizi, že nějaká božská bytost, úředník, ví daleko lépe, jaké jsou jejich potřeby na dopravu.

Doporučuji pro začátek studovat Adama Smitha. No a například teorii o rozložené informaci, kde Fiedrich von Hayek, nositel ceny pana Nobela, vysvětluje, proč tyto kolektivisticky řízené aktivity nemohou fungovat.

M. Pivoda 2.3.2024 15:21

Emise dosáhly rekordního maxima v roce 2023. Velkým motorem tohoto nárůstu bylo extrémní sucho, které v některých zemích snížilo výrobu vodní energie. + A prognostici předpovídají, že nás čeká velmi horký rok 2024.

Emissions reached a record high in 2023. A big driver of that increase was extreme drought, which cut hydropower production in some countries. + And forecasters predict we’re in for a very hot 2024.

M. Pivoda 2.3.2024 15:11

A co by dělal diskutující V. Církva v pozici zaměstnance, tzn. nikoliv šéfa firmy?

Co se skutečně tehdy stalo?

Někteří zaměstnanci firmy Apple, Inc. skutečně z té velké a bohaté firmy tehdy odešli. Odešli do firem, které zaměstnancům-programátorům nabízely možnost tzv. home office.

Home office firma Apple, Inc. tehdy nenabízela například uklízečkám s hadrem a smetákem v ruce. Možná se ale tehdy dala usmlouvat flexibilní pracovní doba i pro uklízečky.

Důvodů (pro práci zaměstnanců ve firmě) pro firmu Apple Inc., bylo skutečně více, ale tak se řeší konkrétní případové studie. Dokonce i na Harvardu.

Vůbec tedy nejde o to, co já osobně bych tehdy chtěl.

Celkové poučení: Proti silným vývojovým trendům nelze dlouhodobě úspěšně bojovat. Ale to říká i dávná lidová moudrost rčením: "Proti větru čůrat nelze."

Občan Karel Šebesta, český Všeználek, vám to vysvětlí podrobněji.

L. Novák 2.3.2024 9:50

Kolapsem uhlí ve volebním roce 2025 hrozí dokonalá bouře v energetice i ekonomice Česka

Milan Smutný (1.3.2024)

https://medium.seznam.cz/clanek/milan-smutny-kolapsem-uhli-ve-volebnim-roce-2025-hrozi-dokonala-boure-v-energetice-i-ekonomice-ceska-49442

M. Kocián 2.3.2024 7:21

Protože mají moc a přesto jsou alespoň do jisté míry solidární s chudými? Protože je o bohatství lze připravit jedině násilím, revolucí a ty nekončívají nejlépe? Protože každý má šanci, že se třeba jednou taky k nějakému bohatství dostane? Protože rovnost nikdy neznamená bohatství pro všechny, ale jen chudobu pro všechny?

V. Církva 1.3.2024 22:00

S těma prvníma dvěma odstavcema jste to trefil.

Ten poslední, no nevím, pokud vím tak jakékoliv dotace skutečně sežerou především velké firmy a třeba tady v elektromobilitě bohatší lidé co už mají na elektromobil.

Přesto samozřejmě to může být celospolečensky přínosem. Pokud ale vezmeme že 90 procent emisí nevzniká mimo Evropu a z těch 10 snad jen 2 až 3 osobní dopravou pak nevím jestli ta šaškárna stojí za to.

V. Církva 1.3.2024 21:55

Nepochopil jsem o co vám go ale jako šéf firmy bych lidi hnal do zaměstnání. Z mnoha důvodů z nichž především 1) větší flákání 2) menší komunikace o řešeních. ale je těch důvodů mnohem víc

V. Petr 1.3.2024 20:41

R^R^R^R^R^

O. Kaucký 1.3.2024 19:16

Globálně se zdražují potraviny, kvůli zeleným nesmyslům. Kvůli GD se tlačí na snižování osevních ploch, na omezování hnojení, omezuje se chov dobytka a potom chybí v půdě humus, omezuje se používání pesticidů a herbicidů. Tím vším rostou náklady. Kromě toho se pěstují plodiny, na všelijaké „šmakulády” do paliv a které opakovaným výsevem devastují půdu.

O. Kaucký 1.3.2024 19:04

R^ Mne napadlo to samé.

J. Lambert 1.3.2024 18:41

Prekvapuje mne, ze reagujete na hloupe provokace EU-fanatika Valenty: prece

co Brusel ridi, dobre ridi!!!

M. Grussmannová 1.3.2024 18:01

R^

L. Žaloudek 1.3.2024 17:47

Pane Šejno, vy mě pokoušíte: Všichni platíme ze své útraty stejné procento DPH. Nebudu fabulovat o tom, kdo odvede DPH z vily, vlastněné lucemburskou nadací, dejme tomu, že většina bohatých to tak nemá.

Ale jestliže si bohatí ve svém procentu DPH předplácejí dotace a chudí dávky, co si předplácí těch zbylých 80% lidí? Jsem ochotný nést určitou solidaritu s chudými, ale proč s bohatými?

M. Pivoda 1.3.2024 17:45

Případová studie: Apple Park. https://cs.wikipedia.org/wiki/Apple_Park

Cituji Wikipedii: Apple Park (nebo také Apple Campus 2) je sídlo firmy Apple Inc. nacházející se v kalifornském Cupertinu na západním pobřeží Spojených států amerických. Pro část zaměstnanců bylo otevřeno v dubnu 2017 a k celkovému dokončení došlo v závěru stejného roku.

Budova má kruhový tvar a média ji podle toho nazvala „kosmickou lodí". Rozkládá se na 71 hektarech, uvnitř pracuje více než 15 000 zaměstnanců na 260 000 metrech čtverečních. 80 % tohoto areálu tvoří zeleň, speciálně uzpůsobená proti suchu v Kalifornii. O vybudování tohoto sídla snil již i Steve Jobs. Apple za vybudování celého komplexu zaplatil v přepočtu více než 100 miliard korun. Nejdražší byla samotná budova, která vyšla v přepočtu na necelých 10 miliard korun.

Komentář: Co následovalo již v roce 2019? Výskyt světové pandemie Covid-19. Viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Covid-19. Jako prevence byla tehdy doporučována tato opatření:

1. očkování, 2. minimalizace vzájemných kontaktů (physical distancing) a vyhýbání se větším shromážděním lidí (social distancing) . ...

V době mocnější přírodou vynucených omezených lidských kontaktů (tj. v důsledku pandemie Covid-19), programátoři Apple si navykli na nové technologické možnosti práce z domova, tzv. home office, a odmítali chodit do stále neodepsaného zařízení Apple Parc, jehož výstavba stála CZK100 miliard.

Co následovalo pak? Za Apple Parc firma Apple, Inc. stále musela platit, ale relativně chudí zaměstnanci, programátoři, tam nechtěli jezdit ani svými automobily se spalovacím motorem, ani elektromobily. Vedení firmy Apple proto vydalo proto příkaz, že zaměstnanci do Apple Park musí jezdit minimálně 3 krát týdně (kolik to bylo dnů, nevím dnes sice už přesně, ale vyhrůžka povinné účasti zaměstnanců na pracovišti byla v Apple povinná). Jinak vyhazov zaměstnance z firmy.

L. Žaloudek 1.3.2024 17:36

No, v nominálu máte pravdu. Ale vzpomínám si, jak jsme se za totáče utěšovali tím, že máme nízké nájemné a potraviny. Ale ti zápaďáci, když zaplatili všechny ty drahé nezbytnosti, měli pořád na útratu zbytek násobně větší než byl celý náš plat.

Tomu se říká relativita. I když někdo zaplatí víc na daních, procentuálně se mu vyrovnám (a moc mě nedojímají ti, kdo se tváří, jako by daně svých firem platili ze svého).

Ale hlavní finta je v tom, že stát nepřímými danėmi relativně stejně obere i ty, kterým moc nepřebývá, ba dokonce i ty, které sám (ovšem za naše daně) sám živí.

M. Kocián 1.3.2024 17:27

Proto byla zavedena spotřební daň na benzín a naftu, čímž se ocitla ve stejné kategorii, jako cigarety a alkohol - na rozdíl od elektřiny do elektromobilů. Ale máte pravdu, že bohatí, pokud utrácejí, si za svůj luxus platí daněmi a rozhýbávají ekonomiku.

V. Petr 1.3.2024 17:09

KRATŠÍ dojezd. Navíc, není problém si dát do kufru auta dva kanistry ale baterii navíc auto neuveze.

V. Petr 1.3.2024 17:07

Jsou drahá, pomalu se nabíjejí a mají delší dojezd.

V. Petr 1.3.2024 17:06

R^R^R^;-D

V. Petr 1.3.2024 17:06

Chudí lidé elektromobily nekupují, kupují je bohatí. Protože elektromobily jsou dotovány (třeba už tím, že nemusí kupovat dálniční známky a neplatí spotřební daně), je jisté, že chudí bohaté majitele elektromobilů opravdu dotují!

M. Šejna 1.3.2024 17:04

Pane Žaloudku,

kouzlem nechtěného si protiřečíte. Ten rozsáhlý bungalov musel stát miliony a majitel musel z toho zaplatit statisíce na DPH. Takže on si tu dotaci na FVE zaplatil že svého předem.

U DPH na žrádlo nejsou tak velké rozdíly mezi chudými a bohatými. Kazdy má zhruba stejně velký zaludek. Jenže u nezbytných věcí je rozdíl mezi utrácením bohatých a chudých výrazný. Takže ti bohatí si tu dotaci dávno predplatili v odvedenych daních.

I. Lyčka 1.3.2024 17:04

Zelená elektřina se pozná jednoduše. Její elektrony mají zelené čepičky. A modré trenýrky se znakem EU.

R. Tichý 1.3.2024 16:56

Takže zase nic.

Chudobu způsobují jen a pouze tamní společenské systémy, které nedávají lidem možnost zbohatnout!! Také se přidává přemnožení v místech, kde nejsou žádné dobré podmínky-to je skutečně zaviněno bílými-dobrotrusy.

Vaše řeči o nespravedlnosti jsou prostě jen kecy- před 150 lety jsme tu taky byli chudí.

Dneska se opět projevuje jiná část multinicku Rada - tipuji nějakou veganskou ezoteričku s rudou knihou pod zeleným kabátem ;-€

M. Šejna 1.3.2024 16:49

V čem jsou elektroauta nesmyslná?

M. Šejna 1.3.2024 16:46

Celý článek a většina diskutujících mají velkou starost o chudý lid. ;-D

Já myslel, že je to tady samej podnikatel, manažer nebo bohatý pravičák, ale ve skutečnosti je to tady samej socan hajici zájmy chudého proletariátu. ;-D

Ta pitomost o tom, že chudí dotují bohaté, je obyčejná komunistická lež.

M. Šejna 1.3.2024 16:29

Máte pravdu.

Ale to nic nemění na skutečnosti, že chudí platí nižší daně, než bohatí.

Tu hypotéku má většina bochatších na splácení nemovitosti, ze které museli zaplatit DPH. To je také příjem státu, který od chudých stát nedostane.

K. Wágner 1.3.2024 16:28

To se nedá nic dělat. Naše babička říkávala: na chudej lid musí bej přísnost ;-)

M. Šejna 1.3.2024 16:22

Chcete mi, demagogu Langře, sdělit, že lidi nebudou mít na spalováky za půl milionu?

K. Wágner 1.3.2024 16:22

Však on u nás nějaký chytrolín na něco takového také přijde ;-D[>-]