2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

GREEN DEAL: Jak chudí platí na bohaté

Zelená dohoda pro Evropu, jinak též Green Deal, jako soubor politických iniciativ, má podporovat přeměnu EU na spravedlivou a prosperující společnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Wágner 1.3.2024 16:19

Pane Rado, naučte se číst, ať už nemusíme svoje dojmy vydávat za moje pojmy.

A přestaňste si, prosím, brát už moje jméno do úst. Děkuji.

L. Žaloudek 1.3.2024 15:54

Viděl jsem nějaký plakát, Svobodní se snad chystají na ty evropské Volby!

L. Žaloudek 1.3.2024 15:47

Nesmíte si sdílená vozidla představovat jako limuzíny! Co takhle koloběžky?

L. Žaloudek 1.3.2024 15:36

A ten výpočet máte, pane Šejno, taky špatně. Z daňového základu se dá odečíst ledacos, například úroky z hypotéky, penzijní spoření, kapitálové životní pojištění, některé dary apod., vesměs věci, které ti chudí moc neřeší. Má to určité meze, ale jde to. Výsledek pak teprve zdaníte (většina lidí 15%, nad to jich už moc není). Takže třeba ze 300 tisíc vám vyjde 45 tisíc daně.

A z těchto 45 tisíc si každý poplatník může odečíst těch 30 tisíc, které uvádíte vy. Ale ne do mínusu. Proto si ten, kdo může, nejdřív odečítá odpočet za každé dítě, který do mínusu jít může a stát vám ho případně proplatí jako "daňový bonus".

Z těchto okolností vyplývá, že chudé rodiny s dětmi na dalších daňových úlevách nic nezískají a proto je 5kolka "očesává", aby (snad) měla na adresnou pomoc.

Ale to přesto není velký důvod k jásotu, když za krabičku cigaret dáte státu stovku a za litr benzínu dvacku - o chlastu nemluvě. A chudí chlastali vždycky; možná to změní mileniálové, kteří se prý obracejí spíš k marjánce. No, tak ji asi bude muset stát povolit a pořádně zdanit.

P. Rada 1.3.2024 15:16

Jak jsem už napsal - konkrétně se jedná o fakt, že CHUDOBU v celosvětovém pojetí už nyní navozuje NEJBOHATŠÍMI na světě navozená klimatická změna tím, že v DOHHODOBÝCH DŮSLEDCÍCH globálně zdražují potraviny.

To nejvíce dopadá na ty, kteří za ně už nyní vydávají největší část příjmů ale paradoxně nesou za situaci nejmenší odpovědnost. Češi proto mezi postižené pravidelně nepatří - daleko spíše je to naopak! Viz měrné kumulativní imise za poslední století v přepočtu na obyvatele.

https://chmibrno.org/blog/emise-co2-a-dalsich-sklenikovych-plynu/

Závazky napravovat tuto lidskou POKŘIVENOST, opakovaně uznaly všechny země světa - i ČR! Tyto křivdy však zřejmě neuznává/nereflektuje Wágner.

Průměrného českého člověka se dopady faktické lidské chudoby zatím zdaleka tolik netýkají - ale právě takovému čtenáři Wágner falešně argumentuje článkem "chudí platí na bohaté".

Jen průměrný český člověk přeci už od dob totalitních doposud - tedy prakticky více jak půlstoletí spotřebovává zdroje širokého životního prostředí o násobně velké rozloze. Chová se tedy dlouhodobě vzhledem k širšímu okolí ze kterého zároven čerpá zdroje, jako relativně VELMI BOHATÝ a navíc i oproti průměrným Evropanům ostudně PLÝTVAVÝ.

L. Žaloudek 1.3.2024 15:12

Pane Šejno, představte si to takhle: daně z příjmu ve skutečnosti nejsou podstatné. Důležité jsou daně nepřímé. Když vezmete složenou daňovou kvótu v procentech výdajů, zjistíte, že se vlastně mezi jednotlivci až tak moc neliší (pokud nežijete jen z dávek, ale i platí, sice ne ze svého, ale sebere jim to část útraty).

No a z těchhle daní pak ti, kdo mají rozáhlé bungalovy na jižních svazích, postaví zadotovanou FVE, zadotované TČ, v létě ládují virtuální baterii a v zimě to chtějí zadarmo zpátky. No a my, co takové štěstí nemáme, máme elektřinu o to dražší (a to nemyslím silovou).

A úplně nejhůř dopadají ti, kdo sice nemají plantáž, ale ani nejsou na dávkách. Ti jen platí a platí.

R. Langer 1.3.2024 14:27

Samořídící auta hned tak nebudou, jestli vůbec někdy budou. A to z důvodu právní odpovědnosti za způsobenou nehodu. Kdopak si to asi vezme na triko? No kdo? 8-o

R. Langer 1.3.2024 14:24

Ano, a u tebe je to opravdu dobře vidět, ty naše malá hloupoučká UI. :-P

R. Langer 1.3.2024 14:23

Nikdo jim to zakazovat nebude muset, prostě na to nebudou mít, demagogu Šejno. :-P

R. Langer 1.3.2024 14:21

Mluví se o tom furt, ale duté hlavy a techničtí analfabeti neposlouchají... ;-€

R. Langer 1.3.2024 14:20

Prodavači deště lžou, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

I. Schlägel 1.3.2024 14:08

R^

R. Tichý 1.3.2024 13:21

Se kterym konkretnim udajem v clanku nesouhlasis a proc?

M. Šejna 1.3.2024 13:08

Kdo těm chudým zakáže jezdit?

Budou jezdit dál. Jen to nebudou drahé elektromobily, ale levné spalováky.

Ta dotace na elektromobily se týká jen firem, nikoli fyzických osob. Takže bohatý manažer s vysokým platem žádnou dotaci na svůj dráhý elektromobil nedostane.

M. Šejna 1.3.2024 13:03

Zkuste se naučit počítat.

Stát umožňuje každému odečíst z daňového základu 30.840 Kč ročně. Pak teprve danite zbytek.

Pokud by měl někdo roční základ daně 120 tisíc, pak daň je (120000-30840)×0.15= 13.347,-Kč

Pokud by měl někdo roční základ daně 240 tisíc, tedy dvojnásobek, pak daň je (240000-30840)×0.15= 31.347,-Kč

Takže bohatí platí víc jak nominálně, tak procentuálně

S. Dedic 1.3.2024 12:50

To zas PRRR. Musite uznat, ze ti, co volili Piraty pro jejich program, dostali co chteli. Nemusim s tim souhlasit, a muzu si myslet ze to je spatny napad ... ale vysledek je (pro ne) lepsi, nez pro mne, ktery budto neni reprezentovany vubec, nebo se mu zvolena strana (ODS) vysmeje a po volbach otoci.

P. Brich 1.3.2024 12:46

"Po korekci dotací sice tento rozruch ustal, avšak státní dotace a podpora obnovitelných zdrojů tak jako tak vycházely na 40 miliard korun. Z toho platí 27 miliard stát, zbytek pak spotřebitelé v ceně jimi odebírané elektřiny."

A stát kombajnem sklízí 27 miliard na polích ležících ladem.:-)

J. Nevrkla 1.3.2024 12:36

Já k volbám chodím, volil jsem Trikoloru nebo SPD, volit někoho z pětikolky může jen pomatený cvok.

L. Novák 1.3.2024 12:21

Už zase ;-O blábolíš dementní KRAVINY? ?!!8-o

L. Písařík 1.3.2024 12:00

To je docela trefné, kdyby se nedotovala zelená elektřina, možná by zbylo i na důchody. Zatím je to opačně a tak si představuji třeba 63 letého montéra vysokých konstrukcí, zedníka nebo horníka, jak bravurně zvládají v tom věku svou profesi - že pane Jurečko.

L. Písařík 1.3.2024 11:56

Ano, v době zahájení výstavby Temelína jsem v Rakousku viděl ohromné protestní plakáty a na nich nalepené malé inzeráty toho krabičkového vykuka.

L. Písařík 1.3.2024 11:53

Perfektní článek o nesmyslnosti elektroaut. Minulý týden podobný článek o zeleném vodíku. Odjakživa lidé používali takový prostředek, který obsahuje nejvíce energie a ten se také jeví jako nejekonomičtější. A navíc, nikdo ještě skutečné nespočítal, jak velký vliv má činnost člověka na klima a jak velký podíl mají přirozené jevy - končí doba ledová, že pane Rado, jeho příspěvek vidím kousek pod svým. Navíc, pokud se vůbec něco změní snížením produkce CO2 v Evropě o 10% a ostatní kontinenty sníží o 50% a mnozí vůbec, jaký bude za 200 let výsledek? Je tady vůbec někdo, kdo by to dokázal vypočítat?

J. Marik 1.3.2024 11:34

myslim,ze klacek v ruce je pomerne padny argument, kdyz, zda se, traktor, take svede, to co fauve nedokazal a radsi se odstehoval, proste vzkazat politrukum,ze jejich napady nevyjadruji a neadresuji moje problemy

J. Marik 1.3.2024 11:30

tento mytus se da vyvratit v teoreticke debate a v prakticke kazdodenni politicke praci, treba vystoupenim z energeticke burzy, prohlasenim k nemecku,ze po zdrazeni tranzitu plynu z jejich strany ucinime odvetna opatreni ohledne mene snadneho poptavani elektriny z cz nemeckem, objednanim levnejsich kramu na litani, kdyz ty nejdrazsi nefunguji ani v us,....tim chci jen naznacit, ze kazdy den je mozne delat neco pro obyvatele cz anebo lezt do zadku bruselu s vidinou osobni trafiky pro nase politruky, proste vymluvy na babise, trumpy a putiny jsou uz na zvraceni ne ani na poslouchani

P. Rada 1.3.2024 11:29

Pane Wágnere s G.D. a nezbytnými změnami je to docela jinak než tvrdím že lživě podsouváte.

Předně proto, že analogické procesy nejsou zdaleka jen Evropské a dokladem toho bylo jednání COP27 o kterém víte.

Nejchudší budou proto celosvětově mezi prvými nejvíce postiženi právě v případě, pokud se celosvětově nedosáhne dekarbonizace a to celým širokým spektrem změn v dosavadním životě.

J. Hajský 1.3.2024 11:27

Zaujala mě pasáž o „zelené“ elektřině - tedy elektřině z OZE, která bude k dispozici na nabíjecích stojanech pro elektroauta. Jestli to tak opravdu bude, tak si elktroautomobilsté za bezvětří a v noci neškrtnou.

Ostatně něco podobného tady už bylo. V Rakousku se prodávala udělátka do zásuvky, Která nepropustila elektřinu vyrobenou v jaderných elektrárrnách. A lidé to prý dokonce kupovali.

L. Novák 1.3.2024 11:24

Pro mě zbývá (s ohledem na souvislosti) Petr Mach, a to ještě budu muse překousnout, že kandiduje za SPD... Svobodní jsou zatím potichu.

J. Marik 1.3.2024 11:23

myslim,ze jedina potrebna zmena, je zruseni vsech nesmyslnych mist na uradech, kde zamestnani pouze vymysli dalsi zbytecne formulare, aniz prakticky prispivaji k hladkemu fungovani statnich funkci, vsichni darmozrouti z neziskovek, kteri mi nuti sve nazory, proti me vuli a vsichni politici, kteri nevedi, jakou agendu nastolit avnutit mi, misto reseni problemu, ktere mame.

J. Marik 1.3.2024 11:21

dane plati vsichni zamestnanci, kteri take nemaji jedinou obranu v podobe odpoctu dani, jako podnikajici osoby, kteri si mohou dane odecitat, takze tito 'chudi', kteri zacali nyni chudnout rychleji

J. Marik 1.3.2024 11:19

ja myslim,ze tato teralogie obajsnuje, co se nyni deje ve svete:

IDEOLOGIE: Tragédie korporátního socialismu - Neviditelný pes (lidovky.cz)