27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: Z větrníků obří „vibrátory“

Autoři televizních a filmových dokumentů hledají divácky zajímavá témata všude kolem nás. Často se snaží přiblížit náročnou práci lidí v neobvyklých profesích, kteří jsou při jejím vykonávání vystaveni různým nebezpečím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 6.8.2021 9:43

https://www.youtube.com/watch?v=EvxqOD8KRF4

V. Humble 6.8.2021 10:21

Domnivam se ze vzhledem k tomu ze zminovane vetrniky jsou v severnim mori nejpravdepodobnejsi poskozeni bude zrejme velmi silny vitr pri castych bouri. To znamena asi nadmerny krut a ohyb ktery zpusobi poskozeni materialu.

V. Braun 6.8.2021 6:59

No a teď si, ó hrůzo, představte, že i turbíny v elektrárnách, parních i vodních, se musí udržovat. Lopatky vodních turbín jsou ničeny například tzv. kavitací, kdy v nich vznikají dutiny a z turbín se stávají "obří vibrátory".

Jinými slovy, nic nového pod sluncem a technika se s problémy vypořádá, včetně toho, že nové typy vrtulí budou jistě odolnější.

T. Hraj 6.8.2021 7:21

Ano, máte pravdu, technika (respektive technika+ekonomika) se s těmito problémy vypořádá. Horší je, když se o to pokouší politika.

V. Šťastný 6.8.2021 7:35

Nákladově je ale trochu jiné kafe, když se to všechno opraví na místě v rámci pravidelné údržby a odstávek, kdežto na tom moři musíte uspořádat námořní výpravu kvůli každému vypadlému jističi (záměrně přeháním, ale jen trochu)

J. Karlík 6.8.2021 7:54

Ty turbíny v elektrárnách alespoň nějakou elektřinu vyrobí, určitě více, než pro televize.

P. Rada 6.8.2021 8:30

Množství vyrobené energie... je možné vyčíslovat:

https://www.csve.cz/clanky/energeticky-mix-cr/485

https://www.advantageaustria.org/cz/zentral/branchen/erneuerbare-energien/zahlen-und-fakten/zahlen-und-fakten.cs.html

V Rakousku které má obdobné předpoklady jak ČR a hodnověrná data, činí podíl VE zhruba 10x více. Proč?

P. Han 6.8.2021 8:37

Mají to zálohované elektřinou z Temelína a Dukovan.

V. Mokrý 6.8.2021 8:39

R^R^

P. Dvořák 6.8.2021 8:51

. . . a Tušimice, Prunéřov . . . .

Z. Jiroušek 6.8.2021 14:59

A zajímal jste se o to, kolik platí Rakušan za alektřinu a jaké jsou dotace provozovatelům větrníků?

A jak je hnutný pohled na Dolní Rakousko?

J. Strakoš 6.8.2021 6:46

Pokud jsou větrníky postaveny a provozovány včetně výkupu bez dotací, pak konkrétně v údržbě nevidím nic špatného. A investor si musí spočítat, zda se mu to vyplatí nebo ne. Koneckonců i jaderná elektrárna má své stále zaměstnance, jen nemusí na šichtě tolik šplhat.

Chybou jsou za mne právě ty ideologické dotace při stavbě a výkupu elektřiny, které narušují trh.

V. Mokrý 6.8.2021 7:15

R^

J. Pokoutný 6.8.2021 9:06

R^

R. Langer 6.8.2021 6:20

No, už se přišlo na to, že ta "elektřina zadarmo" ze slunce a větru je zatraceně drahá? A bude hůř. :-P

L. Turek 6.8.2021 7:39

Pene Langře, nezbývá mi, než Vám fandit. Máte pravdu - a bude hůř.

A aby Vám osobněš nebylo hůř, nechte se naočkovat proti covidu.

V. Chrastina 6.8.2021 14:05

Přesně tak, pane Langře! A dokud bude krejčová těhotenských maskáčů pro vojandy bundewehru politicky prosazovat rudozelené šílenství, bude ještě hůř. Inu EU se stala diktaturou ne nepodobnou SSSR. Ostatně symptomatické jsou Junkersovy oslavné tanečky kolem odhalování Marxova pomníku. Byl prý opilý jak zákon káže.:-/

D. Rajninec 6.8.2021 6:01

Vyzerá to tak , že svetoví "soudruzi " zas chceli rozkázať vetru , dažďu a mysleli si , že laminátové vrtule sa dajú naťahovať o desiatky metrov , bez toho aby rozmýšľali , že musia byť vyvážené aby sa netrepotali ako mávatka na 1. mája !

Presne toto som zažil u nás , ale pred 40 rokmi , keď sa začali používať vzduchové chladič iba z vrtulami priemeru 2,4 m a postupne listy začali odletovať ako na jeseň listy z javora.....a presne pre to isté , erozia na nábežných hranách .

J. Krásenský 6.8.2021 5:31

Společnosti, která nalézá desítky pohlaví, nejsou už přírodní zákony překážkou. Koneckonců nás jimi svázali vesměs bílí heterosexuální cis - muži, takže je musíme odvrhnout, jako rasistické, fobistické, fašistické a šovinistické relikty minulosti.

J. Jurax 6.8.2021 14:13

Ano, máte pravdu.

Jste očividně moderní, progresivní a vůbec in.

Pokud ještě k tomu budete volit Piráty, stanete se naprosto dokonalým! Svatá Gréta Vás za odměnu políbí!

I když - není nic horšího než starý bílý heterosexuální muž, jak ostatně správně pravíte. Takže ještě byste se měl natřít viksem, abyste nebyl tak odpudivě bílý, a něco udělat se svou toxickou maskulinitou. Na výběr je dnes dostatek pohlaví a sexuálních orientací i pokročilé chirurgické techniky, hrazené ze zdravotního pojištění. Když tak aspoň zvažte, jestli byste se nepřeorientoval na chlapečky, to by se vysoce hodnotilo. A jste-li stár, omládněte!

Pak budete ještě progresivnější, uvědomělejší a vůbec naprosto dokonalý, do naší nové, progresivní a moderní šťastné budoucnosti dokonale vhodný! A na ksichtoknize sklidíte nepřeberně lajků!

Berte to jako dobrou radu od starého bílého heterosexuálního muže, který s politováním a hanbou přiznává, že takového progresivního přerodu již není schopen.

Svrchunapsané ovšem platí jen tehdy, jestli si ve svém příspěvku neděláte z těch blbů srandu ... :-)))