1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

GLOSA: Válka musí byť, tak je to spravne

Parafrází hlášky z filmu Černí baroni jsem vstoupil do glosy, jejímž tématem je mír. Ten snad ve světě musí chtít každý, ne? Zdánlivě ano, ale u mnohých lidí a některých států tomu není tak, nýbrž naopak. Jsou lidé a jsou i situace, pro které je mír téměř sprosté slovo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Lepka 27.4.2017 11:04

Re:

No právě, okecat to nejde, tak se soudruzi snaží to zamlčet. Venkoncem "Lend ans Lease" rusák doteď nezaplatil.

K. Frauknecht 27.4.2017 11:36

Re: ?

Pro oba pány - málo čtete anebo jen vybrané tiskoviny. Obé by Vám bylo ku škodě.

P. Mach 27.4.2017 17:44

Re: ?

Co takhle nějaký protiargument, nebo vám jen nejdou fakta pod čumák?

P. Švejnoch 27.4.2017 11:51

Re:

... ale ti výrobci zbraní, ti zaplaceno dostali, že?

Teď jsem ještě zběžně koukal, jak je to se splacením/nesplacením "Lend and Lease". Podle údajů, které jsem našel, dluží Rusko USA 100 M dolarů... Tak buďto SSSR a posléze Rusko podstatnou část svého dluhu už splatilo, a nebo, pokud 100 M dolarů považujete za nesplacení celého či podstatné části "L&L" (dle Vaší věty: "Lend and Lease rusák doteď nezaplatil"), pak ta pomoc snad ani nestála za řeč...? :-)

P. Mach 27.4.2017 20:46

Výrobci zbraní dostali zaplaceno od americké vlády,

která si na dodávky do sssr musela rovněž půjčit (u svých občanů a bank). Jinak rusáci zaplatili leda kulové. Realita je taková, že po válce se USA rozhodly, že budou po rusácku chtít zaplatit pouze část z původní dlužné částky 11 miliard tehdejších dolarů, a to za nevojenské dodávky. USA do rusácka dodávala jak zbraně tak běžné zboží (jako potraviny, suroviny, paliva, stroje, dopravní prostředky, včetně statisíců náklaďáků, které v rusácku jezdily ještě desetiletí po válce) bez kterých by ovšem rusácko válku sto vést nebylo. Například, jak je dnes známo, bez amerických potravin by v průběhu několika měsíců od začátku operace barbarosa rusácko začalo chcípat hlady, a je jasné stalin by se opět pokousil s hitlerem uzavřít mír. Dluh za zbraně se USA rozhodly rusácku odpustit. Dluh za jiné zboží než zbraně (cca polovina) měl být zaplacen. Rusáci se však neměli ani k zaplacení části dluhu, měli plnou držku výmluv, prachy neposlali žádné. V průběhu desetiletí, které následovaly po válce probíhalo několik jednání o zaplacení dluhu, přičemž pokaždé došlo k odepsání části dluhu ale opět k nulové úhradě. Rusácký dluh byl postupně odepisován až na současný stav. Zatímco všichni ostatní platit museli, včetně americké vlády, která válečné půjčky musela splatit svým občanům a bankám, včetně zemí budoucího východního bloku, které dostaly zbraně a původně americké zboží od rusáků pěkně draho, tak rusácké komunistické svině, za materiál, který jim zachránil krk, nezaplatili ani vindru.

P. Švejnoch 27.4.2017 11:34

Re:

Co se týče ekonomických statistik RF či PRC- nezaznamenal jsem proti nim žádnou významnou (a možná vůbec žádnou) námitku ze strany mezinárodních institucí typu MMF či podobných. Odkud pramení Vaše nedůvěra, mi tedy není úplně jasné.

Ve svém druhém odstavci ovšem v podstatě potvrzujete to, co píše autor článku. USA se na válkách podílí především dodávkami svým spojencům (a začasté i protivníkům), přičemž jejich ztráty na životech (v poměru k celkové populaci) jsou, např. v případě WWII za (a v některých případech hodně daleko) ztrátami jejich dalších spojenců. Tedy, velmi, velmi cynicky řečeno, se jim to "vyplácí".

Takže bych doporučil nahlížet na různoválečné (ale i jiné) aktivity USA bez růžových brýlí. ;-)

Ono totiž to, že se zájmy USA často shodovaly s těmi našimi, vůbec neznamená, že se musí shodovat vždy...

P. Vaňura 27.4.2017 13:41

Vašim úkolem není zemřít za vlast ale zařídit, aby

nepřítel zemřel za tu jeho vlast (c) generál Patton

P. Mach 27.4.2017 20:55

Re:

Za to, že rusákům vládly zhovadilé komunistické svině, které vedly válku natolik diletantským způsobem, že rudá armáda utrpěla stonásobně větší ztráty než by za normálních okolností (tedy za normální vlády) bylo nutné, američani opravdu ale opravdu nemohou.

V roce 1941 měla rudá armáda nad wehrmachtem mnohonásobnou převahu jak v počtech mužů ve zbrani, tak v technice (počtu letadel, tanků, děl). V některých oblastech byla převaha rusáků i desetinásobná. Kdyby rusácku nevládla zrůda, která zruinovala vlastní zemi, podílela se na rozpoutání druhé světové války spolu s hitlerem a zcela rozložila vlastní ozbrojené síly, tak rudá armáda utluče wermacht čepicemi za měsíc.

J. Jurax 27.4.2017 22:06

Re:

Jistě. Jen u té WWII - kdyby se hypoteticky Stalin s Hitlerem dohodli nebo líp se SSSR v roce 1941 nebo 1942 zhroutil a přistoupil na nějaký ekvivalent brestlitevského míru, byl tu grosdojčesrajch nejspíš dodnes. Ono hlavní gró dodávek spojenců začalo přicházet do SSSR až v druhé půli 1942 a později, byť první už na začátku podzimu 1941.

Je velice nepravděpodobné, že by se USA mohly odvážit invaze na kontinent ať už v Itálii nebo ve Francii, kdyby proti invazi stál celý wehrmacht na východní frontě nevázaný. A osud afrického tažení by se, když by wehrmacht byl z východní fronty uvolněn, patrně taky vyvíjel jinak. Snad by USA dokázaly ochránit Velkou Británii, ale dlouho nic víc.

Ostatně válku Spojeným státům vypověděl v prosinci 1941 Hitler, nikoliv obráceně. Vyvstává dokonce otázka, zda kdyby to neučinil, jak dlouho by USA to vypovězení trvalo, neboť USA měly hlavní problém na východě s Japonskem; v případě Velké války to trvalo tři roky.

Ale - samozřejmě - je to jen kdyby. On přece jen byl wehrmacht rozdrcen hlavně na východní frontě. Z tabulky na http://www.fronta.cz/dotaz/pocet-mobilizovanych-v-sssr-a-nemecku je zjevné, že dobře 70 procent ztrát utrpěly německé ozbrojené síly na východní frontě.

A pokud jde o dodávky do SSSR, možná by Vás zajímalo https://www.valka.cz/clanek_13329.html

M. Klas 27.4.2017 7:02

Zapomněl jste

Mylím, že jste to omylem zaměřil jen jedním směrem - zapomněl jste na další státy - Rusko, Čínu. Tam jsou také obrovské zbrojařské firmy, které se chtějí uživit.

J. Lukavsky 27.4.2017 7:54

Re: Zapomněl jste

To je lež. V SSSR (čo to tárám) v Rusku dělníci, rolníci a pracující enteligence vyřezávají zbraně po večerech doma, z lipového dřeva ZDARMA. Jen mezikontinentinelntální rakety se dělaj ze dřeva bukového. Američtí agresoři zastavíme v Rudém moři. Ejchuchů, ejchuchů, ba i ve vzduchu!!!

F. Houžňák 27.4.2017 7:00

Argument častý, leč poněkud stupidní,

majitelé zbrojařských firem, budiž, ale USA, jako majitel dolaru, může svoje dluhy splatit vždycky. To vám řekne každý ekonom s mozkem v hlavě. Prostě si ty dolary "natisknou".

J. Babička 27.4.2017 2:41

ale

Jenže ti vrazi s Vól Strítu, nestačí na obránce míru, jako Rusko a Čína, a pokroková evropská levice.

J. Lepka 27.4.2017 11:06

Re: ale

Sice technologicky jsou pár let napřed, ale ideologicky je umlátíme argumenty, že?