1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

GLOSA: Válka musí byť, tak je to spravne

Parafrází hlášky z filmu Černí baroni jsem vstoupil do glosy, jejímž tématem je mír. Ten snad ve světě musí chtít každý, ne? Zdánlivě ano, ale u mnohých lidí a některých států tomu není tak, nýbrž naopak. Jsou lidé a jsou i situace, pro které je mír téměř sprosté slovo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Mach 27.4.2017 22:32

Re: Většina z nás jako zemi, která podporuje

Je příznačné, že stejnou otázku jste nepoložil autorovi té srágory, která se vydává za "glosu".

Pro info, to že rusko dodává zbraně jak azerbajdžánu tak arménii, přesto, že se tyto země řezali hlava nehlava o náhorní karabach, přičemž nikdy nebyl uzavřen mír a teď se řežou znovu, je všeobecně známý fakt. Tedy je to všeobecně známý fakt pro ty jedince, kteří nemají putina pověšeného na stěně jako svatý obrázek.

J. Jurax 27.4.2017 22:09

Re: Většina z nás jako zemi, která podporuje

Mohlo by být ... ale řeč je o podpoře dodávkami zbraní. Jestli myslíte eritrejský konflikt, tam asi bylo zbraní dost ...

J. Jurax 27.4.2017 22:06

Re:

Jistě. Jen u té WWII - kdyby se hypoteticky Stalin s Hitlerem dohodli nebo líp se SSSR v roce 1941 nebo 1942 zhroutil a přistoupil na nějaký ekvivalent brestlitevského míru, byl tu grosdojčesrajch nejspíš dodnes. Ono hlavní gró dodávek spojenců začalo přicházet do SSSR až v druhé půli 1942 a později, byť první už na začátku podzimu 1941.

Je velice nepravděpodobné, že by se USA mohly odvážit invaze na kontinent ať už v Itálii nebo ve Francii, kdyby proti invazi stál celý wehrmacht na východní frontě nevázaný. A osud afrického tažení by se, když by wehrmacht byl z východní fronty uvolněn, patrně taky vyvíjel jinak. Snad by USA dokázaly ochránit Velkou Británii, ale dlouho nic víc.

Ostatně válku Spojeným státům vypověděl v prosinci 1941 Hitler, nikoliv obráceně. Vyvstává dokonce otázka, zda kdyby to neučinil, jak dlouho by USA to vypovězení trvalo, neboť USA měly hlavní problém na východě s Japonskem; v případě Velké války to trvalo tři roky.

Ale - samozřejmě - je to jen kdyby. On přece jen byl wehrmacht rozdrcen hlavně na východní frontě. Z tabulky na http://www.fronta.cz/dotaz/pocet-mobilizovanych-v-sssr-a-nemecku je zjevné, že dobře 70 procent ztrát utrpěly německé ozbrojené síly na východní frontě.

A pokud jde o dodávky do SSSR, možná by Vás zajímalo https://www.valka.cz/clanek_13329.html

J. Jelínek 27.4.2017 21:58

Re: Většina z nás jako zemi, která podporuje

No, byl prý případ v Etiopii, kdy jeden ruský poradce řídil operace proti povstalcům, kterým radil zase jiný jeho kolega. Ale to bych jim nevyčítal, možná bychom se divili, kolik lidí zheblo pod tzv. přátelskou palbou ve všech známých válkách.

J. Jurax 27.4.2017 21:30

Re:

Přesně. Obdivovaný Gorbi se jen podvolil nevyhnutelnému.

J. Jurax 27.4.2017 21:28

Re: Pomiňme na chvíli zbrojaře:

Jojo, mne za mlada učili, že jsou války spravedlivé a nespravedlivé.

J. Jurax 27.4.2017 21:26

Re: Většina z nás jako zemi, která podporuje

Většina ne. Svět je složitější než jej vidíte Vy.

Nicméně mohl byste jmenovat konflikt, kde Rusko vyzbrojovalo zároveň obě strany konfliktu? Zejména rozběhlého, horkého. Můžete i hlouběji do historie, i SSSR bych Vám započetl; já nevylučuju, že takový konflikt opravdu existoval.

Ostatně ani u USA neznám konflikt, kde by USA vyzbrojovala zároveň obě strany konfliktu najmě pokud konflikt byl horký. Ale i zde nevylučuju, že takový existoval.

P. Mach 27.4.2017 20:55

Re:

Za to, že rusákům vládly zhovadilé komunistické svině, které vedly válku natolik diletantským způsobem, že rudá armáda utrpěla stonásobně větší ztráty než by za normálních okolností (tedy za normální vlády) bylo nutné, američani opravdu ale opravdu nemohou.

V roce 1941 měla rudá armáda nad wehrmachtem mnohonásobnou převahu jak v počtech mužů ve zbrani, tak v technice (počtu letadel, tanků, děl). V některých oblastech byla převaha rusáků i desetinásobná. Kdyby rusácku nevládla zrůda, která zruinovala vlastní zemi, podílela se na rozpoutání druhé světové války spolu s hitlerem a zcela rozložila vlastní ozbrojené síly, tak rudá armáda utluče wermacht čepicemi za měsíc.

P. Mach 27.4.2017 20:46

Výrobci zbraní dostali zaplaceno od americké vlády,

která si na dodávky do sssr musela rovněž půjčit (u svých občanů a bank). Jinak rusáci zaplatili leda kulové. Realita je taková, že po válce se USA rozhodly, že budou po rusácku chtít zaplatit pouze část z původní dlužné částky 11 miliard tehdejších dolarů, a to za nevojenské dodávky. USA do rusácka dodávala jak zbraně tak běžné zboží (jako potraviny, suroviny, paliva, stroje, dopravní prostředky, včetně statisíců náklaďáků, které v rusácku jezdily ještě desetiletí po válce) bez kterých by ovšem rusácko válku sto vést nebylo. Například, jak je dnes známo, bez amerických potravin by v průběhu několika měsíců od začátku operace barbarosa rusácko začalo chcípat hlady, a je jasné stalin by se opět pokousil s hitlerem uzavřít mír. Dluh za zbraně se USA rozhodly rusácku odpustit. Dluh za jiné zboží než zbraně (cca polovina) měl být zaplacen. Rusáci se však neměli ani k zaplacení části dluhu, měli plnou držku výmluv, prachy neposlali žádné. V průběhu desetiletí, které následovaly po válce probíhalo několik jednání o zaplacení dluhu, přičemž pokaždé došlo k odepsání části dluhu ale opět k nulové úhradě. Rusácký dluh byl postupně odepisován až na současný stav. Zatímco všichni ostatní platit museli, včetně americké vlády, která válečné půjčky musela splatit svým občanům a bankám, včetně zemí budoucího východního bloku, které dostaly zbraně a původně americké zboží od rusáků pěkně draho, tak rusácké komunistické svině, za materiál, který jim zachránil krk, nezaplatili ani vindru.

J. Lancik 27.4.2017 20:37

Autorovi nedochazi, ze

Uz neexistuje bespecne misto vzdalene od nicive valky. V dobe interkontinetalnich raket vybavenych hlavicemi s nalozi 150 a vice megatun TNT , ponorek schopnych odpalit takove rakety je takove misto, prinejmensim od Gagarinova letu sentinentalni vzpominkou.

P. Mach 27.4.2017 20:17

Re: Většina z nás jako zemi, která podporuje

To máš tak čermáku, ty a tvůj imaginární přítel opravdu ale opravdu není většina lidí.

V. Čermák 27.4.2017 18:46

Jako úvaha je to zajímavé.

Zvláště, když se ta Velká zadlužená země s velkou spotřebou nachází za Velkou louží, ale i tak se mi to zdá přehnané, neboť v současosti ta Velká louže už až tak velká není. Obama podporoval ty lokální konflikty a strašil hrozbou Ruska, Clintonová by v tom pokračovala a Trump si musí udělat nejprve pořádek doma. Snad to dokáže beze škod ve světě. Ti zbrojaři jsou "kabrňáci", kterým jde o velké peníze.

V. Čermák 27.4.2017 18:27

Re: Většina z nás jako zemi, která podporuje

No za ČR to odkýval servilní kašpárek Sobotka. Ale většina lidí si myslí něco jiného. Ale můžete být rád, že premiér je s vámi....

P. Mach 27.4.2017 17:49

Většina z nás jako zemi, která podporuje

a vyzbrojuje obě strany konfliktu, aby si nahrabala a protože se jí to jejímu psychopatickému diktátoru hodí do karet, identifikovala rusácko.

P. Mach 27.4.2017 17:44

Re: ?

Co takhle nějaký protiargument, nebo vám jen nejdou fakta pod čumák?

J. Jelínek 27.4.2017 17:00

Re: Připomeňme si, co hlásal Egon Bondy:

A také ještě - žádný o mě neví, že jsem marxist levý.

A. Alda 27.4.2017 16:21

Připomeňme si, co hlásal Egon Bondy:

Mír mír mír

jak hajzlpapír.

P. Vaňura 27.4.2017 13:41

Vašim úkolem není zemřít za vlast ale zařídit, aby

nepřítel zemřel za tu jeho vlast (c) generál Patton

C. Hulka 27.4.2017 13:29

Husáku, ty jsi blb

R. Langer 27.4.2017 12:21

Re: Pomiňme na chvíli zbrojaře:

To bylo jinak - "Válka nebude, ale bude takový boj za mír, že nezůstane kámen na kameni!"

Tak to soudruzi vždycky tvrdili.

P. Švejnoch 27.4.2017 11:56

Re: Pomiňme na chvíli zbrojaře:

Správně je za c), aneb jak říkal ten stařík z římského bordelu(?) v Hlavě XXII: "Je lepší žít vstoje, než zemřít na kolenou"... :-)

P. Švejnoch 27.4.2017 11:51

Re:

... ale ti výrobci zbraní, ti zaplaceno dostali, že?

Teď jsem ještě zběžně koukal, jak je to se splacením/nesplacením "Lend and Lease". Podle údajů, které jsem našel, dluží Rusko USA 100 M dolarů... Tak buďto SSSR a posléze Rusko podstatnou část svého dluhu už splatilo, a nebo, pokud 100 M dolarů považujete za nesplacení celého či podstatné části "L&L" (dle Vaší věty: "Lend and Lease rusák doteď nezaplatil"), pak ta pomoc snad ani nestála za řeč...? :-)

A. Alda 27.4.2017 11:50

Pomiňme na chvíli zbrojaře:

Pro mnohé lidi zní ta otázka o míru a válce jinak:

Ultačovatelský mír nebo osvobozenecká válka?

K. Frauknecht 27.4.2017 11:36

Re: ?

Pro oba pány - málo čtete anebo jen vybrané tiskoviny. Obé by Vám bylo ku škodě.

P. Švejnoch 27.4.2017 11:34

Re:

Co se týče ekonomických statistik RF či PRC- nezaznamenal jsem proti nim žádnou významnou (a možná vůbec žádnou) námitku ze strany mezinárodních institucí typu MMF či podobných. Odkud pramení Vaše nedůvěra, mi tedy není úplně jasné.

Ve svém druhém odstavci ovšem v podstatě potvrzujete to, co píše autor článku. USA se na válkách podílí především dodávkami svým spojencům (a začasté i protivníkům), přičemž jejich ztráty na životech (v poměru k celkové populaci) jsou, např. v případě WWII za (a v některých případech hodně daleko) ztrátami jejich dalších spojenců. Tedy, velmi, velmi cynicky řečeno, se jim to "vyplácí".

Takže bych doporučil nahlížet na různoválečné (ale i jiné) aktivity USA bez růžových brýlí. ;-)

Ono totiž to, že se zájmy USA často shodovaly s těmi našimi, vůbec neznamená, že se musí shodovat vždy...

J. Lepka 27.4.2017 11:12

Trochu jste nám zastydl v evoluci, pane Husáku.

Naši předci začali používat pěstní klín, před cca miliónem let., Pravda, ještě nějakých pár stovek tisíciletí jim trvalo naučit se ty šutry o sebe oklepávat za účelem vzniku ještě lepšího ostří. Tak vznikl ten vámi opovrhovaný vojenskoprůmyslový komplex, v čele s těmi nejšikovnějšími otloukači. Víte, nebýt jich, dodnes vesele hopsáme po stromech a žereme banány.

J. Lepka 27.4.2017 11:06

Re: ale

Sice technologicky jsou pár let napřed, ale ideologicky je umlátíme argumenty, že?

J. Lepka 27.4.2017 11:04

Re:

No právě, okecat to nejde, tak se soudruzi snaží to zamlčet. Venkoncem "Lend ans Lease" rusák doteď nezaplatil.

R. Houška 27.4.2017 10:19

Re:

Vzhedem k tomu, o jakých státech se bavíme, tak oba víme o jejich závratných dluzích velké prd. Osobně nevěřím ani jedné ruské nebo čínské ekonomické statistice. Kdyby byly pravdivé, tak by tam už dávno musel být ráj na zemi.

Jinak má adorace USA pramení z nepopiratelné, historické pravdy. Bez jejich dodávek Anglii a Francii, a vylodění se jejich expedičních sborů, včetně letectva, by Buršáci byli v roce 1916 u Kanálu nebo dokonce až v Irsku. A bez USA dodávek by Hitler hnal v roce 1942 Stalina až k Vladivostoku, a na Západě by byl v tom Irsku. Tohle ničím okecat nejde...

R. Houška 27.4.2017 10:12

Re:

Tak Rusák to především nezvládl ekonomicky. Ono to se socíkem ani jinak dopadnout nemohlo. A Gorbi stáhnul vojska i proto, že už neměl na jejich provoz a provincie zvané Polsko, Rumunsko, Maďarsko a NDR se mu pomalu začínaly bouřit nebo vylidňovat. Tomu chtěl doma zabránit, tak to odpískal. Kdyby to nechal ještě dva roky, začali by se mu doma mužici žrát navzájem hlady.