17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

GLOSA: OZE na jaderný pohon

Sedím na terase a pozoruji, jak se z komínů sousedních chalup kouří. Chvílemi to i cítím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 16.8.2016 15:12

Re: stačí umět chápat psaný text, pane Houžňáku

Víte, ono je to celkem fuk.

Když blbý stát rozhazuje dotace jak ožralý kočí, jen pošetilý jich nevyužívá, když jich využíti může. Protože si je stejně částečně platí v daních, takže se mu aspoň něco vrátí.

Platí pro dotace nejen na OZE.

Koneckonců Vy dotací nevyužíváte, i když byste mohl? Soukromě i v podnikání?

J. Lepka 16.8.2016 12:08

Re: zvláštní logika autora článku

No VUML to asi nebyl, to by poroučel větru dešti, vy chytráku !

M. Šejna 16.8.2016 12:38

aha

tak to jste mi ten můj názor potvrdil. On větru a dešti neporoučí, ale fyziku ignoruje.

Mimochodem výuka, kde se popírají fyzikální zákony, se vyučuje pouze na VÚML nebo na humanitních oborech. Na Matfyz, stavárně, strojárně, nebo na chemii se fyzikální zákony neignorují.

L. Novák 16.8.2016 17:51

Re: aha

Šejno, vy jste na NP už dlouhá léta zosobněním hlouposti, pokud se ekonomických i přírodovědných znalostí týče. Ale "ozbrojen drzostí, hlavou i zeď prorazíš...". Že?

P. Maleček 16.8.2016 6:49

Naivní ekolog

Místo toho spokojeného vysedávání se zajeďte podívat do fabriky, kde se ty tzv. ekoenergo kolektory vyrábějí. Spousta sežrané energie a jedovaté chemie, o dopravních nákladech a likvidaci nemluvě.

Pravda, pak se z pocitem jaký že jste trouba už spokojeně na terase sedět nebude.

J. Kavalír 16.8.2016 13:18

Re: Naivní ekolog

Asi vás to překvapí, ale při výrobě el. energie z hnědého uhlí u nás jde údajně 40 % zpět do velkolomů na pohon těžebních strojů. Do jejich výroby i do výstavby jakékoli elektrárny bylo vloženo také spousta energie.

J. Jurax 16.8.2016 14:46

Re: Naivní ekolog

Přesto ovšem je energie z nich je podstatně - snad i řádově - levnější než z jakéhokoliv nedotovaného obnovitelného zdroje (snad s výjimkou energie vodní). Navíc je lépe regulovatelná a dá se vyrábět, když je jí potřeba - na rozdíl od fofrníků a solárů. Elektřina jednou vyrobená se dá celkem špatně, omezeně a draze skladovat.

J. Berger 16.8.2016 6:38

No, zelení

a jim podobní vždycky říkali :energie z větru a slunce je zadarmo. Ale když se podívám na fakturu elektřiny, tak je tedy sakra drahá (nemluvě o zálohování, jak podotkl p. Uhlich).

A. Bocek 16.8.2016 6:52

Re: No, zelení

Větrné elektrárny a fotovoltaické elektrárny mají v České (podmračené a málovětrné ) kotlině shodný roční koeficient využití instalovaného výkonu okolo 15 % . Jinakj řečeno jejich diagram dodávky je jak ústa bezzubé indiánky a tento energetický nesmysl je přednostně pouštěn do sítě, štědře dotován a zelenými propagován. Je mi líto , že potomci Křižíka, Dańka s Kolbenem , či profesora Lista naletěli také na tuto OZE hloupost.

P. Dvořák 16.8.2016 3:02

Vždy mě potěší, když se dočtu, že někdo jako vy

si splnil dávný sen za moje prachy.

K. Frauknecht 16.8.2016 7:58

Re: Vždy mě potěší, když se dočtu, že někdo jako vy

:-))

B. Rameš 16.8.2016 11:19

Re: Vždy mě potěší, když se dočtu, že někdo jako vy

Touché!

F. Houžňák 16.8.2016 11:26

Mimochodem, pane Dvořák, kde jste z článku vyčetl,

že autor dostal na svůj solár dotace? Já to tam nevidím, ale možná vy ano. Depa to tam je?

Z. Lapil 16.8.2016 11:36

Re: Mimochodem, pane Dvořák, kde jste z článku vyčetl,

"Je pravda, že pořizovací náklady nebyly právě nejnižší, bez dotací je návratnost takového zařízení téměř v nedohlednu, možná někde na hranici jeho technické životnosti."

Z této věty mám za samozřejmé, že dotace byly, ale máte pravdu - "natvrdo" se to v článku nepíše.

B. Uhlich 16.8.2016 0:19

Mno, ony všechny OZE fungují na nějaký pohon...

..pokud na ten jaderný tak je to ještě dobré, jenže ono to dnes funguje tak, že se většina obnovitelných zdrojů zálohuje právě uhlím a to je opravdu tedy fakt ekologie jak řemen... Jinak já nemám nic proti OZE, ale myslím, že kdyby se do celé věci nevložili zelení idioti mohly by být dnes obnovitelné zdroje dostupnější a ne tak drahé...to jen taková moje poznámka, k tomu, jak píšete, že kdybyste si nepořídili za dotace, že byste to asi neměli...

J. Jurax 16.8.2016 15:05

Re: Mno, ony všechny OZE fungují na nějaký pohon...

Přesně tak.

Pokud nebude nalezen spolehlivý, levný, bezpečný a všeobecně dostupný způsob akumulace velkých kvant (v řádu terawatthodin) již vyrobené elektrické energie, budou OZE snad s výjimkou vodních bez dotací konkurenceschopné jen při velmi speciálním využití.

No a takový způsob zatím na obzoru není, snad ani za obzorem.

Přitom šílené, zelenými blby iniciované a blbými, nevzdělanými a podplacenými politiky zavedené dotace do provozu neregulovatelných OZE - fofrníky a soláry - vyhazované prakticky do vzduchu za drahou energii, kterou nepotřebujeme (protože zhruba řečeno stejně kvůli stabilitě sítě musí být za každým instalovaným kilowatem soláru či fofrníku někde kilowat klasického zdroje, jedoucího v případě když fouká či svítí v neekonomickém režimu) měly být investovány nejprve do výzkumu a pak realizace takových úložišť. A stačil by na to z těch jen u nás vydávaných 45 miliard korun ročně jen zlomek.