15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

GLOSA: ´My´, nebo ´oni´?

Pochybovačně sleduji debatu, zda Česká republika má, nebo nemá půjčit Mezinárodnímu měnovému fondu devadesát miliard, a neodbytně se mi vrací jedna vzpomínka. Byla jsem svého času na debatě s Władysławem Bartoszewským, který tehdy byl polským ministrem zahraničí, a padla tam otázka, jak se dívá na to, že Severoatlantická aliance bombarduje srbské cíle.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 21.12.2011 1:21

Paní Šustrová jako obvykle mate

"Oni", to jsou státy eurozóny, které se dostali do průšvihu ze dvou důvodů Jednak, že si mysleli jak na tom vydělají, a měli pravdu jako Řecko, Španělsko, Porugalsko,Belgie jednak,že se jim podaří Evropu ovládnout  bez použítí armád a trochu jim to nevyšlo(Německo a Francie)

"My" to jsou státy, které buď imperiálně myslícím politikům  skočili na špek a teď jim to dochází (Švédsko,Dánsko, Holansko) nebo jsou díky historicky daným skutečnostem velmi opatrní a to jsme zejména my-Česko.

Paní Šustrová žije někde  v minulém století....její argumenty jsou už zcela passé!

J. Šejnoha 20.12.2011 20:26

Autorka nás mate.

Autorka  plete  hrušky a jablka  dohromady.

Peníze z  Evropských fondů dostáváme  v souladu se  vstupními smlouvami ( navíc  podstatná část dotací jsou  naše  peníze ). Bohužel díky stejným smlouvám i likvidujeme  efektivní cukrovary a  stavíme  neefektivní  slunečníky a větrníky. Ale  smlouvy jso smlouvy  a mají se  plnit !

Placení  cizích  státních dluhů je naopak v příkrém rozporu se smlouvami o  EU.

M. Prokop 20.12.2011 14:59

"Pochybovačně sleduji debatu, zda máme, nebo nemáme půjčit MMF."

Nemáme.

Protože to není půjčka MMF, ale krachujícím bankám, velkými oklikami.

A. Podšer 20.12.2011 14:32

myslím, že na dilema

nazíráte ze špatného úhlu; pokud evropa někdy byla "my", tak právě status "my" jsou ty dětské střevíčky, ze kterých vyrostla; přehlédla jste, že dnešní eu takovou podobu nemá; lépe, než diskutovat nad půjčkou, by bylo pozastavit se nad tím, zda můžeme jako rovnocenný člen eu - vašeho "my", nastavit svému velkému partnerovi zrcadlo a očekávat, že po spatření svého obrazu se nad svou podobou zamyslí; takových zrcadel dnes míří na eu spousta, v každém lze spatřit důsledky špatných rozhodnutí a špatné politiky eu; máte pocit nějaké sebereflexe? jediná odpověď, které se z eu dočkáme je - "více evropy!"; o co je eu méně spolek volně spolupracujících států, o to je více spolkem politiků hlásajících podobná hesla; k takové eu máme být loajální? teď pod heslem "více eurozóny" jsme požádáni o půjčku, která je dle vás testem naší loajality k celku; není spíše testem naší ochoty klesat se všemi společně ke dnu? není čas namísto slepého následování přinutit eu pohlédnout do zrcadla a tvrdě vyžadovat diskuzi nad její podobou a směrem, kterým se ubírá?

prostředky, i když budou poskytnuty mmf v požadovaném objemu, nic neřeší - to je názor ekonomických odborníků; eurozóna je mnohem nemocnější, než aby ji tato injekce vyléčila; musí to vědět i poradní sbor ekonomů při eu - stejná skupina "odborníků", za jejichž přihlížení se eurozóna takto rozsypala; za této konstelace nestojíme před žádným dilematem; místo slepé loajality se musíme vrátit ke zdravému rozumu a úsudku a tyto atributy vyžadovat napříč eu, iniciovat a rozvinout diskuzi, jejímž výsledkem musí být návrat k původním idejím, k meritornímu "my" tak jak ho chápete vy; zdravý rozum velí neposkytovat peníze na prodlužování agonie nemocného - nepokračovat v politice nesprávných rozhodnutí či zbytečných drahých činů

M. Prokop 20.12.2011 15:00

Re: myslím, že na dilema

To sedí jak Jandák na hrnec.

Gratuluji.

J. Šejnoha 20.12.2011 21:05

Re: myslím, že na dilema

Máte  lepší slovník a sloh než já.

Tak že já jenom soohlasíma  podepisuji !

J. Hejna 20.12.2011 13:23

Paní Šusterová,

Vaše úvahy obvykle rád čtu a většinou s nimi souhlasím.

Tentokrát jste vedle, jak ta jedle - starejte se raději o kočky!

L. Severa 20.12.2011 13:01

Brát ano, pújčit ne.

Přiznám se, že už  nevím jak je to s dotacemi od EU. Pan Sobotka také argumentoval tím, že případnou půjčku dostaneme během dvou roků v dotacích zpět. Pokud se nemýlim tak budeme brát jen do určitého roku. Nyní také částečně přispíváme,  ale od toho příslušného roku už budeme jenom přispívat. Takže, pokud tomu rozumím tak to co současně bereme je vlastně půjčkou.

L. David 20.12.2011 11:54

Nevím, zda máte paní Šustrová v rodině gamblera,

ale ptám se V8s: Pokud by tomu tak bylo, budete tomu gamblerovi cpát do kapsy další a další peníze jenom proto, že takový nezodpovědný darebák patří do rodinné skupiny "MY" ?

R. Langer 20.12.2011 11:50

Správně!

Nepůjčujme si už ani halíř! Ale hlavně tohle vysvětlete našim politikům, normálním lidem už to došlo dávno. :-P

Š. Hašek 20.12.2011 11:11

Být nevěrohodným partnerem - jak

píšete paní Šustrová v posledním odstavci. No. Myslím si, že nevěrohodným partnerem jsou země již krachující nebo se krachu blížící a kontrolní orgán nad tím bdící. Odpovězte si sama.

Ale zemi s jinou měnou, která neškemrá o nevratné půjčky, která má darovat (půjčka vypadá úplně jinak) ze svých rezerv, považovat hned za nevěrohodného partnera? Proto, že nehodlá půjčovat nevěrohodným???

L. Šarina 20.12.2011 9:59

A co se od nás čeká?

Poslušnost,korektnost,poctivost,pravdomluvnost,soudnost atd.jsou atributy,ktré převážně v české kolině nejsou a nikdy nebyly.Česká vyčůranost je všude a leze nám z bot jako sláma.Lžeme sobě,doma,venku,do očí,politicky a státnicky nevyjímaje,tak na co si to hrajeme?

S. Sedlák 20.12.2011 11:10

Re: A co se od nás čeká?

Tupě plácáte. Žádný závazek ve směru plateb jsme nepřijali. Zato členové eurozóny ano, ale své závazky neplnili. Po léta. Takže to o vyčuranosti laskavě směrujte jinam. Přinejmenším do Bruselu.

V. Kolman 20.12.2011 11:33

Re: A co se od nás čeká?

Pane Šarino, nesměšujte korektnost, poctivost, pravdomluvnost, soudnost atd. se zdravým rozumem. Chci říci, že kdybychom mělli přebytkový rozpočet, pak byste Vy i paní Šustrová měli pravdu a o půjče by se dalo rozumně uvažovat. Ovšem - v situaci, kdy sami máme nemalý dluh, který horko těžko splácíme a JENOM NA ÚROCÍCH ZBŮHDARMA MUSÍME PLATIT 70.000 MILIONŮ KORUN ÚROKŮ ročně!!! by bylo velmi nerozumné MMF půjčit a ty peníze si potom obratem vypůjčit sami. Námitku, že by "to šlo" ze zlatých reserv neobstojí.

     Pro snazší pochopení. Kdyby si můj soused pan "C" koupil plasmovou TV, na kterou by mu lehkovážně a bez záruk půjčila peníze státní spořitelna a pak chtěla po mně, (já bych v té době měl také u spořitelny velkou půjčku, kterou bych jen obtížně splácel) abych jí ještě půjčil peníze, které bych získal zastavením svých rodinných zlatých šperků - na dar tomu rozmařilému sousedovi, který si kupoval více zbytného zboží, než na které má.

     Proč bychom měli platit za banky, které lehkovážně rozpůjčovaly peníze a teď se jim nechce nést riziko z podnikání, které nevyšlo dle jejich neodůvodněných představ???

    

P.S. - Touto "záplatou" MMF krize určitě neskončí, protože dotace "neposlušným a nezodpovědným" státům stejně NIC NEŘEŠÍ!!! Za touto žádostí o půjčku budou zákonitě následovat další a další žádosti. Aspoň jsem nikde nečetl nějaké rozumné, argumenty "vyfutrované" řešení tohoto problému. Zřejmě ani MMF nezná řešení, pouze "hrne" problém před sebou a snaží se získat čas. A nám je předkládáno k věření, že - tentokrát už určitě, naposled, nikdy více.........      Sliby se slibují - blázni se radují.

J. Hejna 20.12.2011 13:25

Re: A co se od nás čeká?

Vám leze sláma z bot, mě do toho netahejte!

V. Novák 20.12.2011 9:35

Je to, vážení kolegové spoludiskutéři, jako s naším členstvím v NATO.

Nevím, jestli jsme kdy plnili svůj závazek vůči NATO na financování armády - ale léta ho neplníme.

Když přišel GWB s nabídkou na dvoustrannou smlouvu - mimo NATO - na postavení amerického radaru PRO, kašlali naši politici na NATO a mínění našich spojenců a sousedů, ale k tomu se přimkli dubisku.

Letectvo máme sotva na ochranu našeho vzdušného prostoru, pozemní jednotky ani na ochranu vlastního území - a to bychom měli být schopni pomoct třeba Turecku, bylo-li by napadeno.

Vykládáme, jak jsme v NATO bezpeční, ale nějak nám uchází, že i MY jsme NATO a měli bychom přispívat k jeho kolektivní obraně. ''Ze NATO není silný brácha, co všechny pobije, ale spolek na VZÁJEMNOU obranu.

Jo - brát, to jo. Něco dávat, něco obětovat, třeba v rámci římského do ut des - to se šklebíme jak Harpagon nad prázdnou skříňkou.

S. Sedlák 20.12.2011 11:08

Re: Je to, vážení kolegové spoludiskutéři, jako s naším členstvím v NATO.

A co jsme dostali, vy fištróne? Co sem pletete NATO. Tam jsme se zavázali, tady ne.

V. Novák 20.12.2011 11:20

Co jsme dostali od MMF, píšu níže.

Tady ukazuju další příklad, kdy se chováme neloajálně a vychcánkovsky. Kdy se ČR tak chová.

Vůbec jem nebyl nadšený ze vstupu do MMF ani do NATO a kdyby bylo referendum, hlasoval bych proti - ale když už jsme tam vlezli, měli bychom plnit, co se od nás potřebuje.

Jen drobný dotaz - dokážete diskutovat bez napadání protidiskutéra? Já jen, jestli se mám i nadále mírnit...

S. Sedlák 20.12.2011 17:02

Re: Co jsme dostali od MMF, píšu níže.

Přestaňte se otírat do celého národa a přisuzovat nám vlastnosti, které v dané situaci naprosto nesedí.

To vychcánci chtějí něco po nás. Oni neplnili to, k čemu se zavázali. Házet to na nás je ta pravá vychcanost, dikutére.

V. Novák 20.12.2011 9:26

Tak fajn, kolegové, MMF je fujfuj.

Nejsem s vámi tak dalece ve při.

Tak PROČ, můjtytondokolenatej, jsme do toho fujfuj fondu lezli? A s takovým humbukem, s takovým nadšením, s takovým cambusem a virblem přímo cirkusovým? Proč s pokřikem, jak jsme se konečně "odtrhli od komunistické ekonomiky", jak nám MMF "zaručí nezvratnost našich revolučních změn"? Proč sám V.K,podepisoval přístupové dokumenty a proč pořádala Česká republika manévry kolem zasedání MMF v Praze?

Proč Gross nestáhl robocopy a nenechal mezinárodní bijce z YaBasta! ukázat těm fujfuj fondařům zač je toho loket?

Dokud MMF podporoval stabiilizaci koruny československé a posléze české, její přechod ke směnitelnosti, privatizaci a vůbec transformaci - tak to byl MMF kamarád, ale když potřebuje záruky na půjčky , tedy to, co dříve poskytovali jiní nám, tak je najednou fujfuj?

T. Blecha 20.12.2011 14:54

Re: Tak fajn, kolegové, MMF je fujfuj.

Ale MMF má poskytovat pomoc státům a ne bankám. Tahle krize je bankovní a ne státní. Státy vyhlásí bankrot a banky přijdou o peníze. Jenže Merkozy a ostatní europapaláši se snaží ještě převést dluhy zadlužených států jiným státům, které nejsou tolik zadlužené. Až budou dluhy francouzským a německým bankám splaceny, pak teprve europapaláši uznají, že je to v pr.... a nechají zadlužené státy zbankrotovat a o peníze přijdou nezadlužené státy a ne jejich banky.

V. Novák 20.12.2011 16:42

Jde o půjčku, resp. deponaci devizových rezerv

u MMF místo v ČNB. Pokud nevěříme MMF, a koneckonců, proč mu věřit, neměli jsme se do něj tak vehementně cpát. MMF je instituce na vzájemné ručení a vzájemnou finanční pomoc. VZÁJEMNOU - když nechceme platit do vzájemné pojišťovny, nemáme v ní co dělat. Žili jsme bez MMF 36 let od vyloučení v 54. - snad bychom přežili i dál. Možná.

Naše syslení se nám může hrubě nevyplatit.

Paní Kanioková si může vykládat co chce a cítit se v bezpečí, když si nasyslíme do štrozoku - ale pokud by nemohl splácet MMF, tak to bude takový výbuch, že si naše nasyslené můžeme tak leda vetknout do libovolného otvoru. Těch 90G nebude mít ani hodnotu harddisku, na němž jsou zapsány.

Třeba už nikdy nebudeme pomoc od MMF potřebovat - no tak vystupme. Tuvalu taky v MMF není. Ale pokud hodláme "pojišťovnu" MMF využít - tak bychom si měli uvědomit, na jakých principech je VZÁJEMNÁ pomoc postavena...

T. Blecha 20.12.2011 20:41

Re: Jde o půjčku, resp. deponaci devizových rezerv

A proč po nás MMF ty peníze chce? MMF vznikl k tomu aby z členských příspěvků pomáhal těm co to potřebují a ne aby vymáhal peníze. Pokud po nás chce peníze tak to znamená, že žádné nemá. Z čeho by nám pak měl v budoucnu pujčit, kdyby jsme to potřebovali? Můžete mi to vysvětlit?

Je tu jiná možnost jak splatit dluhy francouským a německým bankám. Kalousek s velkou slávou vydává státní dluhopisy pro občany. Ti  tím pujčují státu. Stát ty peníze pošle MMF. Ta je dá zadluženým státům, které s nimi zaplatí bankám, u kterých mají dluh. Čili místo francouzských bank, které daly půjčky, jejichž šance na návratnost je prakticky na nule, o ty peníze přijdou obyčejní občané a ne banky. EU bude spokojená.

J. Bořický 20.12.2011 9:21

Glosa:" My,nebo oni"

Glosu si dovolím obrátit.ONI - Francie a Německo prodadily uvolnění rozpočtových pravidel v eurozoně.Samy měly deficity ,které překračovaly 3% DPH.A  MY jim "naběhly na vidle"Pro ostatní státy to byl signál,že se nemusí strikně dodržovat stanovená pravidla.A teď ti,kteří situaci odstartovaly,volají o zpevnění pravidel a zalepení díry půjčkou.I ekonomové se ve svých názorech rozcházejí,jestli ta finanční injekce vůbec pomůže. Bude stačit uvedená částka ?Nemocné není jenom Řecko.A tak nenabíháme si MY zase na vidle ? A pokud se hovoří ,že jde o půjčku,kdo je garantem,že bude splacená a termín splacení je stanoven ?

J. Bořický 20.12.2011 9:24

Re: Glosa:" My,nebo oni"

Opravuji. prosadily.

P. Boublíková 20.12.2011 9:20

Jsou to "oni", milá paní Šustrová

nikoliv Evropská unie, nýbrž země eurozóny, které nedodržují základní dohodu týkající se podmínek přijetí eura - Maachstrichtskou smlouvu, na níž se dobrovolně usnesly, a protože ji nedodržují a nedodržování nijak nesankcionují, ačkoliv by měly - dostaly se tam, kde jsou.

Je to možné, že zrovna vy nedokážete rozlišit EU versus eurozóna? Že vy to děláte schválně? -)

J. Schwarz 20.12.2011 8:33

Proč nám dávají

peníze z evropských fondů? No kvůli převýchově! Představte si, že  byste chtěla vychovat děti jako vegetariány a pacifisty a já jim dal "dotaci" na bifteky a na paintballové vybavení, takže by jim stačilo "kofinancování"  z kapesného. Popřípadě bych jim mohl "zadotovat" cigarety, aby vypadaly drsně a mužně. Jistě byste mi nadšeně půjčila abyste mne zachránila před exekutorem - který by mi hrozil protože jsem si zakoupil na půjčku vyřazený tank.

P. Pavlovský 20.12.2011 5:21

Nelegitmní příklad

vede k nelegitimním závěrům. Proto si dovolím navrhnout příklad přiléhavější, korektnější: Představme si EU jako početnou rodinu, sestávající z rodičů a množství  sourozenců různého věku, postavení, zaměření, charakteru, pracovitosti atd., jak už  to v životě bývá. Každý dospělý člen rodiny má vlastní majetek a vlastní příjmy. Něco mají ale i  všichni společné, třeba rekreační chalupu, domek po prarodičích, péči o rodinnou hrobku; last, not least, podporu těch nejslabších, těch, kteří jsou na tom momentálně tak špatně, že jim holou existenci musí zajistit ostatní, každý       podle svých možností či ochoty.

Je jisté, že taková dobrá, vzájemně solidární rodina, si navzájem také půjčuje peníze, mohou mít i nějaké společné konto, do kterého všichni pravidelně přispívají. Jednou se ale ukáže, že mezi sourozenci je několik podvodníků, kteří ostatním lhali co do své ekonomické situace (příjmy, výdaje), nemakačenků, kteří se ale rádi napijí, nevyléčitelných alkoholiků a drogově závislých, beznadějných bezdomovců, kteří odmítají pracovat atp.

Otázka: mají ostatní členové širé rodiny neustále podporovat i tyto své členy? Jistě, i oni "patří do rodiny", leč jejich podpora je marná (vše utratí, nijak se nepokusí ze své situace vybřednout) a navíc je taková podpora i demoralizující - svádí další slabší charaktery  k příživnictví; navíc je špatným příkladem pro dospívající členy rodiny. Skutečně racionální, i když empatická "rodinná rada" se rozhodne, že, alespoň dočasně, zlomí nad nezodpovědnými hůl a ponechá je, už jenom z výchovných důvodů, aby si v tom, co si nadělali, "vymáchali čumák".

Výsledek: v rámci takové drastické zkušenosti někteří "odpadlíci" prostě zaniknou /drogově závislí zemřou, loupežící gambleři jsou v kriminále, prostitutky  umírají na venerickou chorobu nebo AIDS/, avšak jiní se seberou, projeví poctivou snahu o řešení a tím si řeknou o znovuzačlenění do vzájmeně solidární rodiny. Co byste, PETRUŠKO, řekla na takovýto model?

 

P. Pavlovský 20.12.2011 5:05

Nelegitmní příklad

vede k nelegitmním závěrům. Proto si dovolím navrhnout příklad přiléhavější, korektnější: Představme si EU jako početnou rodinu, sestávajéící z rodičů a množství sourozenců růlzného věku, postavení, zaměření, charakteru, pracovitosti atd., jak už ro v životě bývá. každý dospělý člen rodiny má vlastní majekte a vlastní příjmy, ale něco mají i společné, třeba rekeační chalupu, domek po prarodičích, péči o rodinnou hrobku a, last, not least, podporu těch nejslabších, těch, kteří jsou na tom momentálně tak špatně, že jim holou existenci musí zajistit ostatní, každý podloe svých možností či ochoty.

Je jisté, že taková dobrá, vzájemnně solidární rodina, si navzájem také půjčuje peníze, mohou mít i nějaké společné konto, do kterého všichni pravidelně přispívají.

Jednou se ale ukáže, že mezi sourozenci je několik podvodníků, kteří ostatním lhali co do své ekonomické situace (příjmy, výdaje), nemakačenků, kteří se ale rádi napijí, nevyléčitelných alkoholiků a drogově závislých, beznadějných bezdomovců, kteří odmítají pracovat atp.

Otázka: mají ostatní členové širé rodiny neustále podporovat i tyto své členy? Jistě, i oni "patří do rodiny", leč jejich podpora je marná (vše utratí, nijak se nepokusí ze své situace vybřednout) a navíc je taková podpora i demoralizující - svádí další slabší charaktery  k příživnictví; navíc je špatným příkladem pro dospívající členy rodiny.

Co udělá racionální "rodinná rada"? Rozhodne se, že, alespoň dočasně, zlomí nad nezodpovědnými hůl a ponechá je, už jenom z výchovných důvodů, aby si v tom, co si nadělali, "vymáchali čumák". Výsledek: v rámci takové drastické zkušenosti někteří "odpadlíci" prostě zaniknou /drogově závislí zemřou, loupežící gambleři jsou v kriminále, prostitutky  umírají na venerickou chorobu nebo AIDS/, avšak jiní se seberou, projeví poctivou snahu o řešení a tím si řeknou o znovuzačlenění do vzájmeně solidární rodiny. Co byste, PETRUŠKO, řekla na tokovýto model?

S. Sedlák 20.12.2011 3:44

To paní Šustrová radši neřešte

"Úvah" proč půjčovat je tolik, že to připomíná onu pověstnou álej. Zajímavé je, že ze strany zastánců se objevují argumenty zcela neekonomické, ale zato domáhající se naší oplátky za členství v EU, ačkoliv je to věcí zemí, které se dohodly na společné měně za jakýchsi pravidel. Tato pravidla však byla flagrantně porušována a proto je na nich, aby nesly důsledky.

Když už jsme u těch dotací. Za celou dobu našeho členství jsme dostali navíc 160 miliard Kč (aby bylo jasno) oproti tomu, co jsme dostali. Pokud započítám všechny ptákoviny, které nás doposud členství stálo (fotovoltaika, biopaliva, harmonizace legislativy), tak mi to vychází dost ztrátově. Nikoliv tedy my jsme na tom až tak vydělali a to pomíjím fakt, že mnohé projekty z těch strukturálních by nikdo se zdravým selským rozumem za své peníze nefinancoval (což je ovšem pro EU typické).

P.S. Už jste někdy řešila své zadlužení přijetím další půjčky? Pokud ano, Bůh s Vámi.