15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

GLOSA: Mléčné kejdování

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
j 11.11.2009 10:12

Re: Já bych to trochu zjednodušil

oni to chápou, akorát to nechtějí protože to pro ně je nevýhodné tak nás oblbují

vltava 11.11.2009 8:51

Výborný článek

Moje babička, vychovaná za Rakouska, vždy říkala: "Jídlo je dar boží, neradno s ním plýtvat". Stále se tím řídím. Divadélko s mlékem, vylévaným do pole, považuji za frašku. Pokud je nadprodukce, tak jdou ceny dolů, s tím nikdo nic nenadělá, ani EU, ani pánbu.

Příměr krize k sítu, které oddělí zrno od plev. je také trefný. Je potřeba zmínit, že nikdo nemá na čele nálepku "pleva". Tu plevu z něho udělá až jeho vlastní postoj, neschopnost uskromnit se, zatnout zuby a makat, vlastní nepružnost.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 9:05

Re: Výborný článek

aaa, pán je evidentně znalec...:-/

Anubis 11.11.2009 9:17

Re: Výborný článek

Vylévání mléka na pole je extrémě krajní řešení které možná přinutí se alespoň zamyslet, jak to s tím jídlem dnes je. A ti kteří to udělají budou na začátku cesty.

Nevím, nedovedeu si představit jak např. mistr sklář, dvacet let pracující v oboru po přečtení nabídky úřadu práce s vývěskou: Nabízi kurz v oboru správce PC sítí a přečtení inzerátu firmy, že hledají síťového administrátora radostně zvolá, že je to jeho odvěká touha.

Je dobré radit ostatním, že se mají přizpůsobit (a "oni" to nějak nakonec udělají) pokud se nás to netýká. Komunisté zase chlácholili, že když se kácí les, tak létají třísky. V podstatě výsledekje ten, že politické reprezentace SE.OU na lidi.

vltava 11.11.2009 9:50

Re: Výborný článek

Nad vyléváním mléka by se měl zamyslet hlavně ten, co vylévá, jaký smysl má dělat něco, co skončí bez užitku na poli (v kanále) nebo za co dostane v nejlepším případě špatně zaplaceno.

O tom, že se české sklo prodává hůř a hůř, a že ho vytlačuje levné sklo z Turecka nebo Číny, se ví už pěkně dlouho, nejméně těch 20 let. Mistr sklář si mohl před těmi 20 lety vybrat, co bude dělat. To, že české sklo neletí, to mohl tenkrát vědět. Nikdo ho nenutil dělat skláře, to byla jeho svobodná volba, mohl si klidně vybrat třeba práci s PC. Vybral si, a ukázalo se, že špatně. Já ale necítím žádnou odpovědnost za jeho špatnou volbu. To byla jeho chyba, a ne moje ani ne společnosti.

Mimochodem, o skladové dělníky a řidiče je zájem pořád. Žádné velké znalosti pro tyto obory potřeba nejsou. Ten Váš skář by to mohl dělat hned, tak proč se dívá po místu správce sítě.

Han 11.11.2009 9:54

Nikdo ho nenutil dělat skláře,

Ano, už neplatí, že člověk má dělat to co umí.:-/

j 11.11.2009 10:21

Re: Nikdo ho nenutil dělat skláře,

člověk může dělat co chce akorát nechápu proč svoje touhy přenáší na lidi co s tím nemají co společné. Když chce sklář dál pokračovat , ať si pořídí sklárnu( a hned si tam založí odbory, aby mu to lépe fungovalo;-))

Lubomír55 11.11.2009 11:20

Re: Výborný článek

No a k tomu si představte, že můj syn už půl roku marně hledá (v Praze) místo správce sítě, pro které má slušnou kvalifikaci i praxi. Jenže všude chtějí, aby k tomu ještě uměl programovat, protože pouhý správce sítě se jim zdá nevytížený. Ale proč by propána člověk, který umí programovat, dělal správce sítě?

vltava 11.11.2009 11:55

Re: Výborný článek

Víte, můj názor je, že IT není perspektivní obor. Očekávám, že kdo dnes začne s IT, bude mít za cca 15 nebo 20 let problémy s uplatněním. Bude nucen se přeorientovat na něco jiného, bůhví co to bude, třeba i to sklářství ;-D

Jinak pokud Váš syn nemůže najít místo, tak by se měl zamyslet co dělá špatně a zkusit něco změnit. Např. 1) naučit se programovat 2) poohlédnout se po něčem jiném 3) zkusit práci jako správce sice na zkrácený úvazek, ale třeba i ve více firmách.

Pavel 11.11.2009 21:31

Re: Výborný článek

Kráva nedává mlíko na povel, nemůžete jí odstavit a pok zase nastartovat. Musíte jí pořád dojit a pořád krmit.

Pavel 11.11.2009 21:41

Re: Výborný článek

pak

Jirka 11.11.2009 8:41

Evropská regulace - náš vzor

Tak už máme, co jsme chtěli. Je přeci logické, když je něčeho víc, než je třeba, cena tohoto produktu klesá. Je-li tedy v Evropě přebytek mléka, producent na něm logicky nemůže vydělat.

Může se nám to nelíbit, ale dělat lze jediné - racionalizovat anebo snížit výrobu. A hlavně - celoevropsky zrušit zemědělské dotace a smířit se s tím, že se nám část zemědělství transformuje do ekologie krajiny. Protože ať děláme,co děláme, pět litrů mléka denně asi všichni nevypijem, že....

Anubis 11.11.2009 9:04

Re: Evropská regulace - náš vzor

Vy máte pocit, že potravin je přebytek? A jak jste na to přišel? Z "paluby" svého košíku z Kauflandu?

Ano souhlasím s tím, aby se zm.produkce nedotovala, mléko stálo tržních 30-40 kč, máslo cca 50kč a pod.

Jen nevím, z jakých daní a z čeho budete platit tu "ekologii krajiny" a co tím myslíte, Zatím to vypadá, že nejlepší investice do zemědělské půdy je na ní postavit supermarket nebo logistické centrum.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 9:07

Re: Evropská regulace - náš vzor

ale tak to už je teď máslo opravdu stojí tak jak říkátem, stejně tak mléko. To co se kupuje v super hyper...opravdu není ani máslo, ani mléko.

Jirka 11.11.2009 9:29

Re: Evropská regulace - náš vzor

Že je potravin v Evropě přeby tek je evidentní - zajděte si např. do toho svého Kauflandu - na prázdný regál nenarazíte. A v ostatních obchodech jakbysmet

A ta "ekologie krajiny" je stav,kdy se o krajinu někdo bude starat - vysazovat lesy, ekat trávz na bývalých polích atd. A pokud by se natuto činnost věnoval zlomek financí, dnes tekoucích do zemědělství, alespoň bychom tu neměli bývalé polnosti zarostlé lebedou.

A případné zdražení potravin by nám všem v Evropě jen prospělo - beztak se všichni přežíráme  a v důsledku z toho máme jen civilizační choroby.;-)

Robert 11.11.2009 9:43

Re: Evropská regulace - náš vzor

 "Dobře."R^

j 11.11.2009 10:22

Re: Evropská regulace - náš vzor

advista 11.11.2009 11:30

Re: Evropská regulace - náš vzor

Já bych viděl obrovský nadbytek drahých úředníků ve všech oblastech, měli by je začat "vylévat", ale kam, když se nehodí k žádnému použití.:-)

svět 2009 11.11.2009 11:38

Re: Evropská regulace - náš vzor

Naše zásoby potravin jsou na nejnižší úrovni za posledních 50 let a po roce 2030 budeme

potřebovat o 50 procent více potravin, o 50 procent více energie a o 30 procent více pitné

vody.             profesor John Beddington

Beddignton upozorňuje, že potravinové zásoby na celém světě jsou poměrně nízké - kolem 14 procent celoroční spotřeby - a potravinová krize může kdykoli propuknout i kvůli mimořádnému suchu nebo záplavám v některých oblastech, což znovu povede ke zvýšení cen potravin.

PS   Amerika a Kanada (hlavní vývozci) bude věčně vyvážet své obilí, včetně kukuřice ?

vltava 11.11.2009 12:56

Re: Evropská regulace - náš vzor

A ten Beggington už skupuje konzervy? Jestli ne, tak bych tomu velkou váhu nepřikládal.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 8:04

Jo jasně...farmáři jsou fuj, protože berou dotace...

Vy jste fuj neméně, protože je nutíte dodržovat kvoty. A protože jste si začali, tak není co řešit. Jde jen o to, že jste farmaření prohlásili za veřejný statek a tak se prostě nedivte, že nikdo není spokojen. Farmář, že ho votravujete, kolik může mít krav, ovcí, prasat.....jablek....moštů....a vy jste naštvaní, že nemáte dobré jídlo.

Mohu Vás upozornit, že pokud máte pod kontrolovou "cestu mléka" od telátka, po  koncového zákazníka, tak není co řešit a nejen že nemáte finanční problém, ale i ten s prodejem Naopak. Dobrého mléka je sakra málo. Stejně tak smetany, másla, tvarohu....Nebo si mslíte, že máte dobré věci na stol? Houby s voctem.

Prostě se volte ty co zruší kvoty a dotace a nebudou naštvaní obě strany....

ps. Až Vám starosta bude určovat kolik můžete ve své štroubárně udělat šroubků, taky se budete bouřit. Zvlášť, když i přes veškeré nařízení, musíte hnát stroj na "maximum" protože nejdou snížit otáčky...takže tak....

dulcibelka 11.11.2009 8:49

Re: Jo jasně...farmáři jsou fuj, protože berou dotace...

Dottore, a není to tak, že když nesplníte kvóty, nedostanete dotace?

Já pořád nerozumím tomu, že nemůžete ne vyrobit, ale prodat tolik šroubků, kolik se vám zlíbí...nebo jsem jen ještě neslyšela o případu, kdy by dotyčný šel za překročení kvóty v klepetech bručet...

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 9:05

Re: Jo jasně...farmáři jsou fuj, protože berou dotace...

No to je problém s tím překročením. Ono to je tak, že nadojit stejně musíte, nebo sklidit...Ale prodat nesmíte. takže jde o to  co s tím. Jedna z možností je odborně zlikvidovat a nechat si vystavit "papír" že je mléko, hrušky, ...odborně zlikvidováno. Prodat nad kvotu se fakt nic legálně nesmí.

Zatím to je tak, že nepěstování je cílem a ideálem. Až budou kvoty na odvody státu, jako to bylo v padesátejch letech, tak se samozřejmě nastavěj na celou produkci a ne na polovinu, jako je to teď.

Pokud prodáte něco nad kvotu sice nepůjdete do vězení, ale nedostanete dotace a ještě je vyměřena likvidační pokuta. Takže "klepeta" nikoliv, jen likvidace.

Anubis 11.11.2009 5:35

Zajímavé

a co jste jako paní autorko vlastně chtěla  říct? Mě osobně zaujal ten mladý sedlák, který pase dojnice a dojí v automatu. Ironicky poznamenám, že to určitě budou vysokoprodukční krávy a na ten automat si vydělal z ceny mléka. To jste vymyslela na Václaváku?

j 11.11.2009 7:26

Re: Zajímavé

a já to spíš pochopil tak, že malý sedlák má s výrobou mléka menší náklady, takže mu může stáčit 6 korun aby vydělal,  než Velebovi družstva. Mohu se ale mýlit, ta neviditelná ruka trhu je potřeba trochu zviditelnit.

A proto máme leasingy nebo půjčky a nemusíte na Václavák:-)

Anubis 11.11.2009 8:55

Re: Zajímavé

Vážený pane, vysokoprodukční dojnice se nemůže jen pást, protože by ji krmivo s pastvy prostě nestačilo jako energie na tvorbu mléka. D8le dojnice mají zásadní zdravotní problém se záněty mléčné žlázy, tvz. mastitidami a nelze je chovat v chladném počasí bez kravína pod širým nebem (prosím neplést s jalovicemi, či masným typem skotu).

Neviditelná ruka trhu v prostředí zaneřáděném dotacemi nemůže existovat.

Jak jste přišel na to, že menší sedlák má menší náklady, říká Vám něco produktivita, efektivita, (neplést prosím se socialistickou terminologií)?

Nemůžete pracovat v zemědělství, protože nevíte, co to je půjčka nebo provozní úvěr na kravíně, kde prodáváte mléko pod tržní cenou, protože doufáte, že na pokrytí ztráty dostanete dotaci a platby z mlékárny máte 1/4 nebo i 1/2 roku zpožděné a jinam dávat nemůžete, protože situace je všude stejná!

Takže jste jen další Pepík z Václaváku.

j 11.11.2009 10:38

Re: Zajímavé

já jsem Franta ze Svobodáku a slyšel jsem pár sedláků se vyjadřovat , takže s produktivitou práce jste mě moc neoslníl. Jediné s čím souhlasím je, že kde jsou dotace a různé zásahy státu tam to fungovat nebude

neokolonialismus 08 11.11.2009 11:29

Re: Zajímavé / potravinová bezpečnost státu

Bohaté vlády a korporace začínají zkupovat miliony hektarů zemědělské půdy v rozvojových zemích s cílem zajistit si dlouhodobě přísun potravin.

Jacques Diouf, šéf organizace OSN pro potraviny a zemědělství, varoval, že to může vést k "neokolonialismu", kdy chudé státy budou produkovat potraviny pro bohaté státy na úkor vlastního chudého obyvatelstva.

Stoupající ceny potravin už vyvolaly "druhou vlnu kolonializace" Afriky. Tento týden oznámila jihokorejská firma Daewoo Logistics, že má v plánu pronajmout si na Madagaskaru na 99 let milion hektarů zemědělské půdy. Plánuje tam do roku 2023 pěstovat ročně 5 milionů tun pšenice a na dalších pronajatých 120 000 hektarech půdy bude pěstovat palmový olej. Zemědělské pracovníky najme z Jižní Afriky. Výroba bude určena pro Jižní Koreu, která chce omezit svou závislost na dovozu potravin

"Jsou to čistě komerční projekty, ale podkládá je bezpečnostní imperativ, nutnost zajistit spolehlivou dodávku potravin, program, který podporuje vláda," řekl Carl Atkin, poradce v britské firmě Bidwells Agribusiness, která pomáhá vyjednávat takovéto velké mezinárodní prodeje zemědělské půdy.

Vláda Madagaskaru uvedla, že bude nutno vypracovat studii ekologických dopadů tohoto projektu, avšak návrh na investici od firmy Daewoo uvítala. Tento obrovský nájemní projekt je dosud největším z velkého počtu dohod o pronájmu zemědělské půdy, které byly uzavřeny od loňska, kdy začaly stoupat ceny potravin.

www racek 11.11.2009 2:41

aha, no jo ...

mladý paní bych doporučil asi tak roční brigádu na statku, s ranním dojením ... možná že by se trošku jaksi uzdravila...

petr 11.11.2009 5:39

Re: aha, no jo ...

zemědělci jsou jediní podnikatelé,kteří jsou dotováni a měly by pro ně platit pravidla jako pro ostatní podnikatele a kddyž tě nebaví ranní dojení,jdi dělat něco jiného