15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

GLOSA: Mléčné kejdování

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vltava 11.11.2009 12:01

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Jistě. O tom píšu v jiném příspěvku. Místo intenzívního zěmědělství, které produkuje neprodejné potraviny, by možná bylo lepší nechat část půdy ladem, vrátit remízky. Tím se zlepší zadržování vody v krajině. Až jednou bude půda zase potřeba, tak vykácet a rozorat je to nejmenší.

Ladislav N :-))) 12.11.2009 1:57

Re: "...Produktivita půdy poškozené intenzivním zemědělstvím se díky erozi každým rokem snižuje o 65 %."

Pane, buď je tohle totální nesmysl, a nebo neumíte zacházet s procenty.

Kontrolní otázka: o kolik % poklesne při daném meziročním tempu snižování produktivita půdy za 100 let? ;-)

karas 11.11.2009 10:55

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Bohužel hlavním viníkem je EU a nikoliv stát.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 11:04

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Na vině jsou za prvé hrůzně vyjednané podmínky, pak úředníci co implementují bruselská doporučení ne na 100% ale na 500% a pak teprve Ti v bruselu. Myslím, že kdybychom nebyli v EU, tak se stejně budou sedláci uměle omezovat. A mají k tomu podstatný důvod. Farmář je první ve frontě, co už ví, že stát mu vůbec nic nepřináší a ze správní firmy, kterou by měl být se stal hodným "tátou", který chce se starat o všechny...:-(

LA JK Z XI09 11.11.2009 11:20

Re: Kdo z Vás /výrobní mléčné kvóty na obyvatele(kg)- některé členské země

Irsko 920, Dánsko 838, Nizozemsko 695

Česká republika 266, Slovensko 197 kg (na obyvatele pro hospodářský rok 2009), spotřeba v Česku v minulém roce byla 244,5 litru na osobu

Celková světová bílance výroby a užití mléka, která byla do roku 2006 hluboce deficitní a v roce 2007 poprvé na nule, vykázala v roce 2008 již přebytek čtyři miliony tun - mléka je přebytek.

Výroba másla je více méně stabilní, ale například v USA se za loňský rok výrazně zvýšila. V důsledku toho byl světový trh zaplaven velmi levným máslem z USA. Máslo se v mrazírnách běžně skladuje při teplotách - -18 stupňu celsia .(mínus). prodává se běžně pod označením stolní máslo. Dvakrát za rok se provádí smyslové posouzení. Zásoby se nezvyšují. Skladuje se rok až dva roky.

PS vyvezeme dojnice, část pozabíjíme, ztratíme soběstačnost jako ji ztrácíme u cukru - dovoz (i nezaměstnanosti) ?

Ladislav N 12.11.2009 2:04

Re: "...ztratíme soběstačnost jako ji ztrácíme u cukru..."

A na co potřebujete "soběstačnost" ČR u cukru? Já jako spotřebitel na nic. Nikdy nebyl cukr levnější, než je dnes. Za bolševika stál krystal 7 Kčs/kg. Dnes se "akční" cena a možnost zásobit domácnosti na léta dopředu pohybuje od 9,90 Kč/kg do 11,90 Kč/kg. Cena cukru na světovém trhu byla vždy nižší, než cena českých producentů.

No a v neposlední řadě, cukr je nezdravý a měli bychom se bez něj dokázat obejít.;-)

Jarda 11.11.2009 17:36

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

No nebýt v EU a být zapojeni do společného evropského trhu (jako třeba Švýcarsko) tak se moc nezmění, jen zemědělci přijdou o evropské dotace. Konkurence dotovaných potravin z EU bude tvrdší než dneska a zemědělci nedotované potraviny těžko někde prodají, i kdyby kvóty padly.

vltava 11.11.2009 12:03

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

EU podle Vás není stát? To snad ne.

ok 11.11.2009 11:35

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Pistollo, nastudujte si v nějaké učebnici ekonomie, proč existují kvóty. Jsou pro to "technické" důvody. Bez kvót by zemědělci chcípali hlady každý rok. Je to jiná kategorie než trenky.

vltava 11.11.2009 12:10

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Předpokládám, že se o nutnosti kvót píše v učebnicích politické ekonomie, ze kterých se vyučoval marxismul-leninnismus.

Jinak nechápu důvod, proč by ten, kdo produkuje levné a kvalitní potraviny jich nemohl pěstovat více, a naopak kdo drahé a špatné tak méně. Existuje totiž přirozená kvóta, to je množství potravin, které jsou schopni lidé sníst. Produkovat víc nemá smysl.

Pavel 11.11.2009 21:36

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

To ale dotace nijak neovlivní. Ale musely by být v celé EU stejné.

Ladislav N :-))) 12.11.2009 2:06

Re: Kdo z Vás přátelé je vlastně farmář, kdo má kvoty na krávy...

Nemusely by být žádné. ;-P

Květoslav 11.11.2009 9:54

Zemědělci chtějí socialismus?

Systém kvót a dotací ve své podstatě znamená, že zemědělci mají zaručený odběr (proto ty kvóty) i cenu (proto ty dotace). Chápu, že pro zemědělce je to fajn, samá pozitiva a sociální jistoty. Pro nás ostatní už to tak fajn není - ty dotace platíme my a kvóty v praxi znamenají vyšší ceny.

Stávající systém zaručuje, že zemědělci přežijí a jídla bude dost. Otázka zní, zdali by jídla bylo dost i bez dotací (ty přišly po válce, dnes válka není) a zdali by nebylo dokonce lacinější, kdyby nebylo kvót.

Ano, řada farem by nejspíš nepřežila. Jako se to stává jakýmkoliv jiným firmám. Byla by to taková tragédie?

vltava 11.11.2009 10:33

Re: Zemědělci chtějí socialismus?

Jídla by nepochybně bylo dost i bez dotací. Jestli levnější nebo dražší, to nevím, ale koupil bych si ho tak jako tak.

To, že by některé farmy nepřežily, by mělo i pozitivní efekt - dnes se obdělává zbytečně moc půdy, a pořád existují ty obrovské lány, které rozoráním mezí a remízků vytvořili komunisti. Taková krajina ale nedrží vodu, což způsobuje mimo jiné lokální záplavy.

brok 11.11.2009 11:06

Re: Zemědělci chtějí socialismus?

Před lety jsem udělal takový pokus. Seřadil jsem státy podle výši dotací do zemědělství a podle ceny potravního nákupního koše. Ty obě řady se, až na pár vzjímek, shodovaly. Čím vyšší dotace, tím vyšší ceny. Existují o tom statistiky OECD na jejich webových stránkách.

eu 11.11.2009 11:21

Re: Zemědělci chtějí socialismus? plošná dotace konzumentů potravin

Prostřednictvím zemědělců jsou p l o š n ě dotováni konzumenti všech potravin v EU.

EU se bojí útěku obyvatel z venkova do měst a vzniku nových revolučních skupin - viz jižní Amerika.

Potraviny - věc Nezbytná, jíst se musí denně - bohatí i chudí - věci Zbytné se dají oželet.

PS vývoz potravin od nás r. 1990 za 2,3 mld korun, dovoz v roce 2006 za 32 mld korun a zejména nárust dovozu mléčných výrobků ( původní země EU mají o 40 % vyšší dotaci) v době jejich nadbytku u nás (Čína po aféře nebere ?). Dovoz potravin v době jejich nadbytku u nás - je dovozem nezaměstnanosti, luxusní převážení potravin po silnicích a zněčišťování životního prostředí.

PS silniční daň snad bude tyto luxusní a zbytečné převozy postupně omezovat; bývalý vicepresident FAO (sídlo v Římě) před téměř 20 lety uvedl, že základní potraviny se mají výrábět tam (pokud to jde) tam kde žije většinová populace (a nedělat obchod pro obchod).

Robert 11.11.2009 9:41

Drobný postřeh

 "Jenom v gesci celého ministerstva je 7500 úředdníků, kteří kteří spravují 26000 zemědělců. To znamená, že tři zemědělci připadají na jednoho úředníka". Jedná se o ůředniky ministerstva zemědělsví. Pořád se vám zdá mléko tak strašně drahé?;-(

j 11.11.2009 10:09

Re: Drobný postřeh

mě se mléko nezdá drahé, zaplatpanbůh ještě funguje trh. Jenže jak dlouho

brok 11.11.2009 9:16

Já bych to trochu zjednodušil

Jsou dva obory, kde si dosud neuvědomili, že současné hospodářství řídí zákazník a ne prodejce. Za bolševika byl problém vyrobit a při nedostatku všeho nebyl problém prodat. Dnes to ale neplatí. Zboží je nadbytek ve všech oblastech a problémem je prodat. Státní či polostátní doprava o tom neví a odbytovou krizi "řeší" zvýšením cen. Podobně je tomu stále ještě v zemědělství, jen to má trochu jiný scénář. Když je nadvýroba pšenice, žádají zemědělci dotaci, když je nadbytek mléka, žádají zemědělci dotaci. Když se ale neurodí, zvýšený zisk si strčí do kapsy (což je normální). Pamatujete jistě častá prohlášení typu "kuřata musí zdražit o ???", "vejce budou dražší", "vepřové zdraží". To je strašení, které za bolševika obvykle zabíralo. V tu ránu začali lidé nakupovat i to, co nepotřebovali, protože "ono to nebude". Dnes už je to jinak. Po prohlášení o zdražení kuřat zajdu do TESCA a hele, kuřeta o 10 Kč levnější. Vejce klesly ze 3 Kč na 2,20 Kč. Vepřové kleslo, ale jen o málo. Chvíli po té, co expert na mléko a máslo prohlásil, že "cena másla může stoupnou až na 80 Kč", jsme začal kupovat v TESCu másko za 18 Kč (přesně 17,90). Neblbněte a smiřte se s tím, že když bude prodávat draho, neprodáte nic, protože "za rohem" zlevňují. Podnik v odbytové krizi musí nabídnout nízké ceny, nebo zajímavé novinky, či vysokou kvalitu. Nikdy nesmí zvýšit ceny, tím by odbytovou krizi jen zhoršil. Možná, že to časem pochopí dokonce nejen zemědělci, ale i dopravci (ČD i tramvajáci). Zákazníka, kterého jednou ztratíte, jen těžko (a draho) získáte zpátky.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 9:30

Re: Já bych to trochu zjednodušil

No praxe je zcela rozdílná...Jde o to, že Vám stát vypíše kolik a čeho můžete udělat. A pokud dodržíte pravidla může se stát , že dotace i dostanete. Takže všechno co píšete je sice hezké, ale bohužel to není pravda.

Máslo za 18 opravdu není máslo. I když je pravda, že to na obalu je napsané...Schválně se podívejte na etiketu co vlastně jíte. Takovou pomůcku Vám prozradím...máslo se musí roztírat i když ho vyndáte z lednice a mléko , které je otevřené kysne za pár hodin....dělá tohle vaše máslo a mléko? Vsadím se že nikoliv.

To je proto, že se stát sejří do něčeho, do čeho mu nic není. To je i Vaše chyba, že si volíte takové politiky, co nechtějí zbavit farmářů veřejného statku.....styďte se.

Han 11.11.2009 9:50

Re: Já bych to trochu zjednodušil

Jen technická poznámka:

Ani čisté, 100% máslo z kravskáho tuku po vyndání z lednice nerozetřete.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 9:52

Re: Já bych to trochu zjednodušil

No furt lépe, než to s těma 12%....

Ax 11.11.2009 12:35

Re: Já bych to trochu zjednodušil

Ja bych rekl, ze jsi skutecne maslo z domaciho kravskeho mleka ani nevidel! To se neda prilis dobre roztirat, ani kdyz stoji bezne na stole. Natoz potom po vyndani z lednice. Mluvim o masle, ktere jsem si utloukl z mleka od nasi kravy.

Han 11.11.2009 13:47

Ja bych rekl, ze jsi skutecne maslo z domaciho kravskeho mleka ani nevidel!

Třeba by ho reklamoval, že je nějaký nakyslý.;-)

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 14:27

Re: Ja bych rekl, ze jsi skutecne maslo z domaciho kravskeho mleka ani nevidel!

No jeden problém je v tom ..hoši..že až vy o tom jistě víte teoreticky úplně vše,ale  já jsem praktik.  Tedy farmář  a kraviček mám nějakých 145..takže co teď, že.

Han 11.11.2009 15:01

Re: Ja bych rekl, ze jsi skutecne maslo z domaciho kravskeho mleka ani nevidel!

Nic ve zlým: Jestli je teorie, že máslo(100%) se dobře roztírá když ho vyndám z ledníčky, tak se omlouvám. Když ho nechám ve vodě - ve sklepě při asi 12°C, tak se samozřejmně dá dobře rozetřít. Vydrží takhle tak týden. Jinak, čerstvě utlučený máslo mě chutná nakysle (po podmáslí), ale může to být můj dojem.

Mám na Vás, jako odborníka dotaz:  Co to je za druh krav, že z jejich mléka je "máslo" 82% živočišných tuků a 12% rostlinných? :-)

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 15:24

Re: Ja bych rekl, ze jsi skutecne maslo z domaciho kravskeho mleka ani nevidel!

máte pocit, že jsem psal něco o 100% jak jsem si to procházel, že spíš Vy....

Han 11.11.2009 17:30

Vám prozradím...máslo se musí roztírat i když ho vyndáte z lednice ...

Abychom si rozuměli, jaké máslo jste měl na mysli? Domníval jsem se, že se jedná o čisté ("nenastavované") máslo. Opravdu nejsem znalec druhů másla, nebo toho co se za máslo vydává.

brok 11.11.2009 11:02

Re: Já bych to trochu zjednodušil

Máslo za 18 asi není tak úplně máslo, v tom se s vámi shoduju. Mléko, které kysne a nehnije kupuji přímo od sedláka a platím mu 20 Kč/l za kvalitu, a platím rád. Máslo, bohužel, nedělá, ani sýry. Mám takový sen. Jak snížit státní administrativu. Všichni se o to snaží a dělají to ze špatné strany. Rozhodnou se propustit x% úředníků. To nejde. Oni skutečně něco dělají (i když je to k ničemu) a tak by se hned zas museli přijmout úředníci noví. Musí se na to z druhé strany. Nejsem zemědělec, ale švagr má lesy. Státní úředník mu určí, kolik smí těžit (to snad dobrá, i když skutečný lesák by to měl vědět lépe), pak mu nařídí které stromy, jak a kde má vysadit (což je blbost, co bude "vyrábět" je jen na podnikateli, když jdou borovice sázím borovice, když jde buk sázím buk, musím vědět jak dlouho a za jakých podmínek to roste, ale o tom ví ten státní úředník - no málo). Potom mu nařídí, jak široky smí být průsek, jak dlouhý a kde. Což je všechno blbost. Kdyby se toto "řízení" zrušilo, automaticky odpadne spousta úředníků a ušetří se. Jenže právě kvůli těm úřeníkům to nejde. Oni na těch místech spokojeně sedí a nenechají si je přece zrušit. To by pak od nich mohl někdo dokonce chtít, aby něco dělali. A věřím, že je to stejné i u zemědělců. Pamatuji doby, kdy zemědělci z jednoho okresu vyměňovali s jinými brambory za cibuli, protože cibule u nich nešla a brambor měli nadbytek. To bylo to "řízené hospodářství". Nechci, aby se nám vrátilo.

dr Pistollo Treffa della Barba 11.11.2009 11:10

Re: Já bych to trochu zjednodušil

Ale to už je běžné i teď...mléko, máslo, dobré maso, ...se do obchodů prostě dostat nemůže, je ho stršně málo.  Kdy jste naposledy viděl v masně kapouna, čersvou husu, krůtu......jehněčí (ne skopové vydávané za jehněčí) perličky, koroptve.....Prostě se k normálním lidem ani omylem dobré věci nedostanou. Ale tak to bylo vlastně skoro vždycky. Jen  s tím rozdílem, že když se řezník snažil, vždycky měl dobré dodavatele. Teď j to už celkem jedno. Protože se už ani v čechách ve větším  nebourá maso, jen poráží....a tak je to ze vším.