30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Energetické štítky

Při pronájmu nebo koupi nemovitosti člověka zajímají kromě ceny i průběžné náklady s užíváním. Chytrému stačilo ukázat faktury za spotřebované energie, blbec vymyslel energetický štítek, resp. průkaz energetické náročnosti budov.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 17.4.2013 11:16

Re: Stačí část faktury za elektřinu,

Já si myslím, že z faktur za energii se dá v 95% ta spotřeba určit poměrně spolehlivě, a na nějakého exota prostě můžete narazit vždy, stejně jako na podplacený energetický štítek A místo C, případně na štítek úplně nesmyslný, který nikdo nezkontroloval.

F. Eliáš 17.4.2013 8:47

Blbci se to v Bruselu hemží

Zřejmě ve snaze prokázat aktivitu a zasloužit si onen nemravně vysoký plat.

P. Lenc 17.4.2013 7:47

Re: Zkuste to někde jinde ;-) …

Poslouchaj nikolokinebojaky a proč ho čtou?

J. Hejna 17.4.2013 7:38

Re: Zkuste to někde jinde ;-) …

Poslouchaj nikolikoli, nejsou voni ten expert?

A. Nikoloki 17.4.2013 7:35

Zkuste to někde jinde ;-) …

Poslouchaj, Matějka, proč se sem furt cpou, když na svých stránkách doporučujou zkusit raději někoho jiného? ;-) …

A. Bocek 17.4.2013 7:24

Stačí část faktury za elektřinu,

(doporučuji neukazovat celou, mohlo by dojít ke změně dodavatele ) na které jsou vyznačeny spotřeby el. energie tři roky nazpátek, dále lístky od dovezeného uhlí, účtenky od propanbutanových lahví, lístek od hajného za dřevo, množství odebraných tiskovin a letáků , a fotka každoročně ořezávaného sadu s odborným odhadem m3 ořezů. Nikde se však nedozvíme, nakolik se rodina rozcapuje s teplou vodou, kolik toho navaří,zda mají bytovou pohodu zažitou na 18 či 26 stupních....... jen samý papír a vypovídací schopnost nula. Jestli byl energetický štítek hloupost - zrušit bez náhrady ! Totéž platí o komínových revizích , fotovoltaických výkupních cenách , přimíchávání BIO do pohonnýchhmot.

Ž. Halabudová 17.4.2013 6:32

Ať to je .

Ať to je vysvětlováno, jakkoliv, tak energetická spotřeba objektu,musí zajímat především kupce,nebo nájemce.Pokud ho to nezajímá ( kupuje objekt starší, nebo k demolici), tak je to pouze jeho rozhodnutí. A nikdo,nemá opodstatněné právo, ho nutit a vyžadovat vydávat další skryté daně.

I. Schlägel 17.4.2013 6:07

Re: Mno, ono kdyby ty energetické štítky vycházely...

Rovněž ukázkově postavená půdní novostavba bytu v pasivním provedení splňující nejnáročnější požadavky na úsporu energií nedostane štítek "A", pokud zbytek např. staršího činžovního domu je postavený pouze standardně v provedení "D". Byt dostane rovněž "D", protože se provádí audit celého domu, ne samostatné bytové jednotky. No není to kulervoucí počin, tyhle štítky? Bravo!!!

P. Boublíková 17.4.2013 5:58

Z faktur se toho moc poznat nemusí

záleží na tom, zda byl dům nebo byt skutečně stále obýván, zda byl vytáběn celý nebo jen částečně, kolik běželo spotřebičů atd. atd.

Nicméně i tak jsem ostře proti povinným energetickým auditům - kdo chce nebo pořebuje (přání kupce nemovitosti), ať si nechá audit udělat individuálně.

B. Uhlich 17.4.2013 0:30

Mno, ono kdyby ty energetické štítky vycházely...

vyloženě z prokazatelných měření a statistického zpracování eneregtických vstupů - nemuselo by se jednat o vyložený nesmysl. Nesmysl a to zjevně velmi vylobovaný nesmysl z toho udělali až zkorumpovaní úředníci jak naši tak ti evropští... Energetický štítek je totiž vypracován jen velmi povrchně na základě dotazníkových dat a to ještě tak šíleně, že určité věci ani není možné měnit..např. u osvětlení vnitřních prostor se automaticky zavádí hodnota 1,5kW a vůbec nikde nelze zohlednit, že máte třeba v celém domě LED osvětlení..stejné je to s zateplením a další technickou výbavou. Když máte rodinný domek starý tak 30...40let tak prostě podle propozic pro tvorbu energetickýchj štítků vůbec nemáte šanci dosáhnout na nějaké lepší hodnocení..prostě vždy je to D.. v lepším případě C a to třeba vůbec nikoho nezajímá, že Váš domek třeba splňuje spotřebu platnou pro pasivní dům.... Tedy celá věc má zjevně sloužit k tomu, aby se obyvatelstvo donutilo k výstavbě nových ..rozuměj. pasivních domů. ...navíc pozor!, nenechte se ukolébat tím, že štítek je nutný jen při pronájmu nebo prodejí..to sice ZATÍM ano, ale , že chamtivý úředník jistě přemýšlí dál je zjevné. Nechám na fantazii každého, aby si představil jak úředníci naloží s evidovanými štítky....od stupňovaných daní z převodu nemovitosti až po daň z nemovitosti... Každopádně se opět jedná o další kapitolu z příběhu, který se v tomhle státě už léta píše a jmenuje se Jak chudáky ještě do větší bídy zatáhnouti...  :-(