17.4.2024 | Svátek má Rudolf


GLOSA: Energetické štítky

17.4.2013

Blbost Bruselu povýšená námi na druhou

Při pronájmu nebo koupi nemovitosti člověka zajímají kromě ceny i průběžné náklady s užíváním. Chytrému stačilo ukázat faktury za spotřebované energie, blbec vymyslel energetický štítek, resp. průkaz energetické náročnosti budov.

Osobně jsem přesvědčen, že při předložení a schvalování zákona, který průkazy energetické náročnosti budov zavedl, nešlo o nic jiného než o výhodný lobbing dvou skupin. Za prvé nových tzv. expertů (kolikátých už a na co všechno je máme?), kteří měli mít právo takový průkaz pro objekt vydat, a za druhé pro státní byrokraty, neboť těm bylo zase svěřeno oprávnění ty ´experty´ ´certifikovat´. Nová umělá práce pro dost lidí, ovšem, jak jinak, za peníze majitelů nemovitostí, tedy lidí, kteří tutově nestáli ani o nové experty, ani o nové byrokraty. Jeden průkaz v řádech tisíců a nemovitostí mraky. Hezký kšeft. Prý jsme byli vázání evropskou legislativou, a proto jsme to zavedli. Také jsme prý potřebovali "načerpat zkušenosti", abychom zjistili, že náš zákon nemusel být tak tvrdý a že požadavků ze zákona je od občanů více, než kolik stihnou v rozumném čase zvládnout státem schválení ´experti´.

A tak, krátce po nabytí účinnosti zákona, přišlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR s tím, že připravuje úpravu, která by měla podmínky zmírnit. Prý teď bude v převážné většině případů stačit opět předložení faktur za spotřebované energie, což plnohodnotně nahradí energetické štítky. Že už dost lidí štítky má a zaplatilo za ně, přestože podle plánované úpravy by už nemuseli? Tomu se říká, vážení, demokraticky přijatý zákon. A zákony je přece nutné dodržovat, říkají mnozí, tak co byste chtěli.

Chytrému stačilo ukázat faktury a věděl. Pak přišel nějaký blbec a vymyslel v Bruselu systém, na základě kterého chtějí ´bojovat´s energetickou náročností budov tím, že na sobě budou mít baráky štítek a jejich majitelé další bumážku v ruce. Ke cti blbců z Bruselu slouží, že u nás máme blbce ještě větší, kteří požadavek umocnili… abychom se po čase zase vrátili k tomu, že chytrému stačí ukázat faktury a ví. Běžte do háje s takovou tvorbou zákonů a nedivte se, že zákony této země bude dodržovat stále méně lidí. Devalvace víry v jejich logiku, užitečnost a oprávněnost se blíží limitním hodnotám.

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora