16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

GLOSA: Dalajláma a Pussy Riot, nebo byznys?

Petr Nečas má lví podíl na deformaci významu pojmu 'pravice'. Přesto, pokud má v něčem pravdu, nemám problém mu to přičíst k dobru. A tentokrát ji sakra má. Vtip je v tom, že kritici jeho výroků se lacině chytli těch dvou jmen, místo aby šli po podstatě věci. Tou podstatou je naše podpora každé pitomosti ve světě, která se někde šustne, jen abychom před někým jiným vypadali dobře, zatímco tím většinou nakrkneme ty, se kterými jsme do té doby dělali byznys.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Moravcová 12.9.2012 12:03

Re: :))))) Ať žije pokroková mezinárodní politická ekonomie?

Hlavně když se Havel ze skromnosti a lidskoprávnosti objímal s velkým Mubarakem. Ono se to nad sklenkou filosofuje a miluje všeholid.  Realita a konkrétno jsou trošku jiné.

J. Kanioková 12.9.2012 14:36

Jo, jo, spasitelé vesmíru...

V. Kusý 12.9.2012 21:11

Re: Souhlasím

Tohle vypotit byla ale makačka na bednu, co?

P. Bárta 12.9.2012 8:20

Nesouhlas...

Teda, pane Matejko, dosud jsem s Vami temer ve vsem souhlasil, tentokrat ale souhlasit nemuzu.

Podle meho nazoru je samozrejme dobre delat vsude tam, kde to jen trochu jde, to ovsem neznamena, ze mame zanevrit (nebo i jen zapomenout) na zakladni moralni pravidla. Pussy Riot i dalajlama jsou mi celkem volni, ovsem zavrit je byla podle meho nazoru od Putina stejna hnusarna, jako napr. za komunistu pronasledovani Plastiku... Nevidim sice duvod, proc podporovat dalajlamu, ale stejne tak nevidim duvod, proc ho shazovat pomoci "dalajlamismu"...

J. Urban 12.9.2012 7:53

Mimochodem: "musíme také zabránit

některým módním politickým projevům..." - z toho už mne doslova MRAZÍ !!!

S. Netzer 12.9.2012 7:51

Tak i Matějka

je odpůrcem dalajlámismu a pussyriotismu.

Jako každé bezcharakterní a oportunistické individuum.

J. Urban 12.9.2012 7:55

Re: Tak i Matějka

Je dobře, že se včas odkopal. Jednu chvíli jsem i já uvažoval, že bych mohl SSO volit. Strana svobodných občanů - to je výsměch! SKP - Strana Klausových pragmatiků (nebo taky (_._)olezců) - to by sedělo líp.

J. Kanioková 12.9.2012 14:38

není členem SSO

J. Tachovský 12.9.2012 12:39

Re: Tak i Matějka

No hlavne, ze neni odpurcem matejkismu.

R. Houška 12.9.2012 7:49

Pane Matějko, a to si děláte nárok být vůdčí silou české pravice?

1/ Čína a Rusko na úrovni vlády, nejspíš nemají ani potuchy, kdo u nás dnes sedí ve Strakovce.

2/ Obchody na vládní úrovni s těmito zeměmi mají pod palcem Šloufovi hoši, křeří k sobě nikoho, kdo nemá v archivu průkazky KSČ, LM a SČSP, stejně nepustí, takže většině podnikatelů jsou dobré vztahy s čínskou a ruskou vládou k prdu.

3/ Soukromé byznysmeny, kteří o tom, kdo je český premiér nebo ministr zahraničí už nemají vůbec potuchy, nezajímá váš a vládní politický názor na lidská práva v jejich zemi, ale to, jestli nabízíte kvalitnější zboží a za lepší cenu, než vaše konkurence. 

4/ Takže příště zase pište o věcech kterým rozumíte.

5/ A trochu se zamyslete, kolik skutečných pravicových voličů jste touto turistikou do rekta páně Klause odradil od toho, aby o vás uvažovali, jako o nějaké pravicové alternativě.

J. Urban 12.9.2012 7:47

Pane Matějko, nikdo se Hurvínka,

ba ani Velkého Kormidelníka o podporu Pussy Riot či dalajlámy neprosí, tím méně lze v současném čecháčkovsku očekávat nějakou dokonce státní podporu či intervenování v jejich prospěch. Ovšem kdo je slušný člověk, má nějaké zásady a vyznává nějaké morální hodnoty, pamatuje například pošlapávání lidských práv v Československu a celém tzv. socialistickém bloku, jistě může pocítit potřebu se k výše uvedenému veřejně vyjádřit ("pragmatici" typu VK mezi těmito lidmi jistě nebudou). A přiblblé hraběcí rady Nečase nebo vaše na tom nic nezmění, s těmi běžte oba klidně do (_._)

R. Marek 12.9.2012 7:37

No...

Trochu jsem se ve Vás spletl. Děkuji za otevření očí. Jak krátkozraké.

J. Mannheim 12.9.2012 7:09

škoda

že se u nás nenajde někdo, kdo by dal Matějkovi dva natvrdo za jeho připitomělé blogy. Pak by zase mohl hulákat čekista Putin nebo celý ÚV KSČ(íny). Ale to se nestane, u nás se zavírá "jen" za tykadla. Kdo však říká, že proces s Pussy Riot je legitimní a že má Čína právo okupovat Tibet, nezaslouží právo vyslovovat svůj názor veřejně, jelikož ho jiným upírá. Ale je fakt, že eminence s tím Stalinem přestřelila ještě podstatně víc.

J. Schwarz 12.9.2012 6:42

Ono jde taky

o to, o jaký "byznys" stojíte - jestli o okamžitý nebo o dlouhodobou perspektivu. Někdy může být i pro byznys výhodné podpořit opozici, zvlášť když se dá předpokládat, že dřív nebo později se dostane k moci a přitom zastává stejnou filosofii k jaké se hlásíme i my. A v případě Pussy Riot se mi nelíbilo to show, které kolem banální  výtržnosti dokázala ruská justice udělat a "oficiální místa" udělat.

R. Gramblička 12.9.2012 6:59

Re: Ono jde taky

je "ta show", ale jinak souhlas

P. Sulc 12.9.2012 5:18

Jeste jste pane Matejko te podpore

pitomosti, te snaze o zviditelneni, zapomel dat jmeno : cechackovstina.

M. Vojtíšek 12.9.2012 2:10

To je bohužel zase úvaha

hodná pana Matějky. Prostě tak nějak zas je úplně mimo. Co vlastně dnes znamená konzervativní? Z pohledu 10  - 20 let to bude Bushovec. Z pohledu staršího  Reganovec či obdivovatel železné lady. Atd. Pokud zajdeme dál do historie, může to být fabrikant, průmyslník, těžař z konce 19 století a pak dál, nějaký feudál, papež, otrokář, bůh na zemi.

Ti všichni jsou konzervativní, rigidní pořádky a náboženství nebo jiné propagandy jako nástroj PR centralizované moci.

Když půjdem na východ, tam ten konzervatismus je ještě zábavnější. Stalin, Mao, Kim, Hirohito. 

Z mého pohledu konzervativní neznamená nic kromne strachu z pokroku, růstu a budoucích výzev a hlavně strachu, že přijdou o nahromaděnou moc. Dnes peníze znamenaj moc. Tak konzervativci si z hromadění peněz dělaj modlu. Přitom například dnešní krize, je vyloženě důsledek konzervativního hromadění moci a otřesné surovinové politiky, prakticky nulové valuace rizika surovinové spotřeby . Studená válka, taky takovej konzervativní dárek.  Ještě, že si ten nekonzervativní veřejnej sektor něco urval, pro veřejný vzdělávání a vědu. Naštěstí pro lidstvo, konzervy nikdy nevyhrajou a pokrok je vždycky převálcuje.  Dnes je nejhorší diagnóza asi , věřící, konzervativní , klimaskeptik.  Jednotlivě je to pochopitelné, ale takhle dohromady, na tom už něco smrdí.

 

J. Schwarz 12.9.2012 6:49

Re: To je bohužel zase úvaha

Co to je ten "pokrok" pane Vojtíšku? Změn se nebojím, ale byly "pokrokem" nástup nacismu či komunismu? Obě ideologie se jím zaklínaly. A "nekonzervativní veřejný sektor"? Čím je rozsáhlejší, tím víc mi mohou gauneři jako jste vy žvanit do života. Dejte se s kamarády dohromady, vytvořte si "veřejného prostoru" co vám libo, financujte si společně vzdělání svých děcek a třeba si i na zahrádce obnovte stalinův pomník - jen mi vlezte se svými "veřejnými" nápady na hrb a neotravujte.

M. Vojtíšek 12.9.2012 13:24

Re: To je bohužel zase úvaha

No zrovna náckové a komouši jsou konzervativní jak prase, když už se dostanou k moci.

Hádat se s Váma nebudu, vzhledem k reakci máte asi nějaký osobní mindrák. Tzn diskuse s Váma je nemožná.

J. Štrobl 12.9.2012 7:11

Re: To je bohužel zase úvaha

Problém je především v tom, že Vy nevíte, co to konzervatismus vlastně znamená. Proto i Váš pohled je irelevantní.

Konzervativci obhajují kontinuitu společenského vývoje, nebrání se pokroku, ale odmítají revoluce. Konzervativci oponují socialismu i liberalismu, hlavními body svárů je v případě socialismu otázka soukromého vlastnictví a v případě liberalismu otázka uchování tradičních hodnot. Liberalismus navíc odsuzují pro jeho snahu o individualizaci a chápání majetku jako nástroje ke konzumu. Toť vše. Zapište si to do notesu, abyste si to pamatoval a příště zde neplácal nesmysly.

M. Vojtíšek 12.9.2012 13:21

Re: To je bohužel zase úvaha

Konzervativcem se stáva každej , kterýmu se zdá jeho status výhodný a tak by rád situaci zakonzervoval. Proto konzerva.  Tak to bohužel je. Patří do toho diktátoři celého spektra.

A WIKI si zvládnu přečíst stejně dobře jako VY.

J. Štrobl 12.9.2012 16:53

Re: To je bohužel zase úvaha

No vidíte, přece něco zvládnete.:-))

V. Kusý 12.9.2012 21:08

Re: To je bohužel zase úvaha

Pane Štroble, i já jsem zvládl přečíst si Váš elaborát a souhlasím s definicí, i pokud by byla z Wiki !

P. Pavlovský 12.9.2012 1:21

Slova premiéra jsou slovy zbabělého ubožáka

Presidenta Reagana jsme milovali a obdivovali za pravý opak - on se "vměšoval" do vnitopolitické situace "států zla". Nečas pouze kopíruje postoje V. Klause v době, kdy kritizoval lidskoprávní postoje presidenta V. Havla. Tenkrát to bylo ubohé a z pravicového hlediska bezprincipielní stejně jako dnes.

Informovanost českého primase si nezadá s radiem Jerevan:

Moskevský chrám sv. Spasitele není majetkem ruské pravoslavné církve ale moskevského magistrátu. Konají se v něm sice liturgické obřady, ale v téže budově je i myčka automobilů, velká restaurace, kde se pronajímá sál na rauty a párty, nejrůznější obchody.

Kříž v Kyjevě pokácela feministická skupina "nahých ňader" Femen, která nemá s Pussy Riot nic společného.

President Putin je bývalý vyzvědač, desinformaci má v krvi. Obávám se, že pan kardinál mu to spolkl "i s navijákem".

J. Urban 12.9.2012 7:49

Re: Slova premiéra jsou slovy zbabělého ubožáka

Napsal jste to perfektně, mluvíte mi z duše. Děkuji!

B. Rybák 15.9.2012 12:16

Re: Vaše slova jsou slova "hrdiny"

Je možné, že jste opravdu nepochopil, zásadní rozdíl, který je mezi tehdejší "říší zla", a dnešními, diktátu politické nekorektnosti se vzpírajícími, ale v souladu s většinou svého národa (jeho kulturními tradicemi) jednajícími státy (např. dnešním Ruskem?). Opravdu si myslíte, že desítky miliónů umučených obětí, násilné zotročení celých národů včetně národa vlastního je možno vyvážit potrestáním "Kundy výtržností"? Ten chrám zbořil Stalin a věřící Rusové ho vystavěli proto, aby tam byli cynicky a sprostě uráženi oni i jejich víra? Proč jste zamlčel, že ten kříž, který jejich následovnice vandalsky zničili na Ukrajině byl postaven na počest obětí bolševického teroru? Opravdu nevíte, tyto nenávistné činy, vycházející nejenom ze Stalinské brutality, ale především z tradičně nesmírně brutální ruské anarchie už pokračují i v Rusku?

Reagan především zastavil levicovou kolaboraci s agresivně expandující "říší zla", kterou pod "Kremlem" vztyčeným praporem boje za světový mír prováděla západní levice ("intelektuálové"), která na svých totalitárních cílech nic nezměnila (Havel: Ve státech východní Evropy nebude západní kapitalizmus) a s čímž souvisí i to, že progresivní "občanská práva" nahradila kolektivistickými, diktátem politické korektnosti filtrovanými lidskými právy.

P.S. Zbabělé darebáctví "humanitárního bombardování" dopadne na hlavy našich dětí.

P. Pavlovský 15.9.2012 13:22

Prosím, kdy jste byl naposledy v Moskvě nebo alespoň v Rusku?

Ta budova, o kterou jde, není až tak úplně chrám. Můžete si tam také nechat umýt automobil, je tam veliká restaurace a u ní sál, který si boháči pronajímají na své rauty a mejdany. Navíc je tam i řada obchodů se vším možným. A ovšem, je tam i sál, kde probíhá liturgie.Nepřipomíná  vám to cosi  z Nového zákona?

Pussy protestovaly proti tomu, že pravoslavná hierarchie zneužívala kostely k veřejnému podporování Putina ve volbách, Putina, který byl KGBákem toho režimu, o kterém právem vyčítave mluvíte. Nebo se snad Putin ocitl na křižovatce před Damaškem a prozřel?

Zlomený kříž je dílem anarchistické feministické skupiny, se kterou mají Pussy společný snad jen ženský rod. Jestli si myslíte, že Reagan by Pussy jakožto disidentky nepodpořil, tak se hluboce mýlíte.

J. Adler 12.9.2012 1:17

a pravdu nemel

 "Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii," řekl premiér. Ano, měl pravdu." A nemel, ono je to totiz cele naopak - jde o to, ze ta ruska reakce je presne symbol toho co NENI svoboda a demokracie. Jednim slovem, nejde o tu akci Pussy Riot, ale spis o to, co s tim posleze udelali "ruskie vlasti".

P.S. Adorovani???????????????????????????