29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

FRAKOVÁNÍ: Jsou i jiné důvody proti, než blbost

V Astonově komentáři O benzínu a nestoudnosti nesouhlasím se závěrem, že v Evropě, oproti Severní Americe (dále jen SA) (spousta vrtů je totiž v CAN) netěžíme díky nestoudné blbosti. Dílem ano, ale dílem jsou tu i jiné důvody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pávek 10.12.2022 6:43

R^

J. Strakoš 10.12.2022 6:30

Nějak mi ve výčtu chybí atomová energie - zakázana kvůli Německu, Rakousku a spol., přestože se jedná o zdroj, který dodává bez okamžité závislosti na okolních státech a bez ohledu na denní nebo noční dobu.

Pokud by se opravdu podařilo vybudovat další elektrárny a využívat elektrickou energii tam, kde se dnes využívá plyn (např. topení), pak si zbytek zdrojů, který tady lokálně nemáme, můžeme nakoupit (ropa do aut např.). Je to známé, osvědčené řešení, ale není tak sexy.

Takže my raději budujeme OZE a to za každou cenu, vytváříme tím větší než malou závislost na Číně a stejně při standardních podmínkách (noc, bezvětří) musíme využívat něco jiného. A věříme v příchod spasitele - nové technologie (vodík, fúze ...)), která vše vyřeší, protože si to přeci usilovně přejeme a už čekáme dost dlouho, tak si to přeci i zasloužíme.

V. Mokrý 10.12.2022 6:15

Ono jich je docela dost i v ČR, zblblejch Západem/Bruselí.

V. Mokrý 10.12.2022 6:14

R^!!

T. Hamet 10.12.2022 3:00

Jádro je JEDINÁ možnost, aspoň dokud nebude vyřešena jiná kvalitativně a bezpečnostně adekvátní alternativa. Což je otázka let. V lepším případě. Kdybychom nebyli obklopeni debilama typu Němců, Rakušanů a Francouzů, tak všechno funguje a nemáme se tu dneska vůbec o čem bavit, protože by nevzniklo ani téma.

P. Hatina 10.12.2022 2:54

Děkuji, zcela přesná analýza. A ostatně k tomu poslednímu důvodu, socioekonomického sudu. O tom že k tomu může docházet se taky ví dlouho. Docela brutální thriller Případ Pelikán je přece právě o tom. Tak, pokud by snad k podobným excesům docházelo, tak si pak přiznat že i v té nové a čisté energetice se točí opravdu ohromné peníze, a ty jak známo nepáchnou..

T. Hamet 10.12.2022 2:52

U nás bych zdůraznil hlavně tu finanční stránku. V situaci, kdy lidi přestávají mít na jídlo, světlo a teplo jsou mnohamiliardový investice do frakování úplně mimo mísu. I když-Pyjala se Síkelou to pravděpodobně dokážou. Sice už pak nebude komu topit a svítit, ale nezávislosti bude dosaženo.

V. Braun 10.12.2022 1:55

Jsou i jiné možnosti, stále jsou i v okolí EU zdroje plynu, který není z Ruska, a i v článku je uvedené jádro.

L. Stránský 10.12.2022 0:58

Pěkný článek

K. Nový 10.12.2022 0:13

Plyn a ropa z Ruska je fujky, fujky.

Plyn z USA je drahý.

Uhlí těžit nesmíme.

Ropa ze zálivu je drahá.

Slunce v noci nesvítí a v zimě také nic moc.

Spoustu dní v roce nefouká.

Takže, nakonec frakování bude jediné možné.