29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

FRAKOVÁNÍ: Jsou i jiné důvody proti, než blbost

V Astonově komentáři O benzínu a nestoudnosti nesouhlasím se závěrem, že v Evropě, oproti Severní Americe (dále jen SA) (spousta vrtů je totiž v CAN) netěžíme díky nestoudné blbosti. Dílem ano, ale dílem jsou tu i jiné důvody.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Diviš 10.12.2022 12:13

Už nejsou a palivo bude.

P. Diviš 10.12.2022 12:11

Nemá vaše ideologické uvažování, naštěstí.

P. Diviš 10.12.2022 12:11

Díky.

P. Diviš 10.12.2022 12:10

Při frakování vrtáte nejdřív vertikálně a v hloubce potom horizontálně.

P. Diviš 10.12.2022 12:09

Taky mám ten dojem, ale nedávno tu byly odkazy na nějaké články, v nich byly přísady uvedeny. Jen ty články vypadaly dost zaujatě proti frakování.

Obecně řečeno, nevím. Připadá mi jako pitomost, že jsme si zakázali i průzkum zda vůbec má cenu se dohadovat. Pokud zde zásoby jsou, tak zkoumat možnosti těžby, pokud ne, tak není co řešit.

Jádro je dobré na stabilní výrobu elektřiny, ale někde jsem narazil na to, že na výrobu hnojiv (například) je potřeba plyn a takových věcí asi bude více.

P. Hatina 10.12.2022 11:18

Podívejte se, já samozřejmě souhlasím s tou první částí toho návrhu "..lokalita by měla být vždy posuzována konkrétně a zvlášť, v aktuální situaci s ohledem na přírodní podmínky "..

Jenže tím se dostáváme k tomu na co je upozorněno v článku - "pokud v jejich oblasti je velká hustota osídlení, nebo významné významné zdroje vod.

Jinak řečeno, toto pravidlo BY mělo být BEZPODMÍNEČNĚ SPLNĚNO - a v bezpečném okolí toho ložiska žádné lidské osídlení nebo zdroj pitné vody být NESMÍ. Jaká je ta bezpečná vzdálenost, aby je případná kontaminace ani v případě havárie nemohla narušit? To by odborníci měli vědět a říct to PŘEDEM, aby se to nedalo okecat. Rozhodně bych to odhadl tak aspoň na 50 km nebo více?

Pokud to splněno není (a to asi není u většiny evropských nalezišť), tak už diskuze o nějaké ekonomické výhodnosti nemá smysl. To se totiž vracíme obloukem k socialismu , kde se takhle "protože uhlí společnost potřebuje" zlikvidovaly Severní Čechy a Ostravsko, včetně všech obyvatel.

*** Což mne ale vede k další neveselé myšlence, předpokládám že ti těžaři frakovací metodou v Evropě nějaké emisní povolenky ani jiná drahá povinná eko opatření platit chtít nebudou, protože to by se jim to sakra prodražilo...;-D

Z. Lapil 10.12.2022 11:11

Kromě "finančních" důvodů v tom mohou být také přírodní podmínky. Možná i hloubka.

I. Schlägel 10.12.2022 10:55

Jádro je v našich i evropských podmínkách zajisté výhodnější. Mám dojem, že při frakování se v současných moderních postupech používá pouze tlaková voda bez životní prostředí zatěžujících příměsí, ale jist si nejsem.

V. Mokrý 10.12.2022 9:45

Jistota je uran/JE !

V. Mokrý 10.12.2022 9:43

Čtvrtá = vyhnat zelený a jejich obdivovatele mimo civilizaci a bez současných vymožeností, technologií.

Povolena 1krabička sirek na osobu !!

K. Wágner 10.12.2022 9:42

U nás Strana zelených a aktivisté z neziskových organizací v roce 2014, kdy došlo k zamítnutí žádostí o průzkum břidlic na Náchodsku a Trutnovsku, požadovali celostátně platný zákon, který by vysloveně zakazoval jak průzkum, tak jakoukoliv těžbu plynu z břidlic, tedy nikoliv pouze metodu hydraulického štěpení (frakování), která bývá hlavním předmětem diskuzí. U našich zákonodárců ale nenašli pochopení, neboť vláda tehdy vyslovila nesouhlas s návrhem zákona o zákazu používání metod frakování v České republice. Za podpory tehdejšího ministra životního prostředí Tomáše Chalupy totiž mezi zákonodárci převládl názor, že každá lokalita by měla být vždy posuzována konkrétně a zvlášť, v aktuální situaci s ohledem na přírodní podmínky a výtěžnost ložiska. To zahrnuje, kromě vyhodnocení vlivů na životní prostředí i další faktory, včetně ekonomické výhodnosti a stavu energetiky v kontextu mezinárodní situace. K těžbě plynu z břidlic, který bychom dnes potřebovali jako sůl, však u nás nedošlo, i když jeho zásoby pod Českou republikou, jak bylo již mnohokrát řečeno, by měly činit až 50ti násobek jeho roční spotřeby. Ovšem kolik ho tam ve skutečnosti je, nikdo neví. Neboť žádný průzkum se u nás (především díky aktivistům) nekonal.:-(

J. Ganaur 10.12.2022 9:39

R^

K. Wágner 10.12.2022 9:28

Rýsují se i jiné možnosti. Společnost First Light Fusion, která vznikla v roce 2011 na Oxfordské univerzitě, kde se začala zabývat naléhavou potřebou dekarbonizace globálního energetického systému, se snaží vytvořit extrémní teploty a tlaky potřebné pro fúzi, a to stlačením terče pomocí hyperrychlostního projektilu. Její přístup k fúzní energii, která je čistá a bezpečná, prakticky neomezená, má potenciál transformovat světový energetický systém. Jelikož tu nejde o štěpení atomových jader, ale o jejich spojování, tedy jadernou syntézu či fúzi, žádný radioaktivní odpad s dlouhou životností (na rozdíl od našich jaderných elektráren) ve fúzní elektrárně nevznikne. A nejrůznější aktivisté, volající po ukončení činnosti a zákazu výstavby dalších atomových elektráren, se tu nového Černobylu bát nemusí.

https://karelwagner.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=794564

E. Dvořák 10.12.2022 9:24

...článek nad moje rozlišovací schopnosti...

Snad jen mne zaujala rozdílná cena HORIZONTÁLNÍHO vrtu v SA a Polsku.

Možná se jen spletli a chtěli vrtat dolů - VERTIKÁLNĚ :-P

V. Kučer 10.12.2022 9:14

Rusové nakupovali Uran zčásti od nás, ve škole nám říkal učitel fyziky že si z našeho Uranu dělali zásoby.

P. Hatina 10.12.2022 9:12

Tak ono to snad v článku popsáno je poměrně jasně, "Pohledem do mapy výskytu těžitelných zásob lze snadno odtušit, že v jejich oblasti je jak velká hustota osídlení, tak významné zdroje vod (nad i pod). Že kontaminace podzemních v případě frakování může být velký malér".

.Což se samozřejmě týká i Velké Británie.

Takže si prosím popřemýšlejte o tom jak by mohl pan A James Ratcliffe, prokázat, že "zmíněná technologie může být dostatečně bezpečná a že k žádnému znečištění spodních vod nedoje"? No vlastně nijak, prostě to chce risknout, Když se (nebo možná než se ) zrovna nic nestane, tak vydělá balík, když k nějakému tomu masivnímu znečištění dojde, tak on určitě náhradu škod garantovat nebude..;-D;-D

K. Wágner 10.12.2022 8:59

A další vývoj? Britská (dnes už bývalá) premiérka Liz Trussová už pár dní po svém nástupu do úřadu oznámila, že zruší zákaz hydraulického štěpení břidlic z roku 2019. A skutečně vláda Spojeného království ve čtvrtek 12. září 2022 formálně potvrdila, že ruší zákaz frakování při těžbě plynu z břidlic v Anglii s argumentem, že tento krok pomůže zvýšit energetickou bezpečnost země. Jacob Rees-Mogg, jenž byl 6. září 2022 jmenován státním tajemníkem pro obchodní, energetickou a průmyslovou strategii k tomu uvedl, že „vzhledem k invazi ruských vojsk na Ukrajinu je posilování energetické bezpečnosti Británie absolutní prioritou“ s tím, že Británie se do roku 2040 hodlá stát čistým vývozcem energií. Přičemž metodu frakování označil za bezpečnou: „Strašidelné historky byly opakovaně vyvráceny. Hysterie ohledně seismické aktivity podle mě nechápe, že Richterova stupnice je logaritmická. Lidé si zřejmě myslí, že je to přímá aritmetická stupnice, což samozřejmě není." V čemž má pravdu. Ostatně, kdo nemá zcela jasno v údajích o síle a stupních zemětřesení na vrtech, se může podívat na tuto TABULKU:

https://eprehledy.cz/sila_a_stupne_zemetreseni.php

K. Wágner 10.12.2022 8:59

Jenže když někdo u frakování řekne A, měl by říci i B. Pročpak asi autor tohoto článku v případě břidličného plynu čtenáře neinformuje i o posledním vývoji? Tak třeba skupina britských manažerů a ekonomů už na jaře letošního roku zveřejnila otevřený dopis vládě, ve kterém ji vyzývá, aby se začal těžit zemní plyn z břidlicových ložisek, přičemž podle jejich odhadu uvolnění pouhých 10 % plynu z břidlic zajistí Spojenému království soběstačnost po dobu následujících 30ti let. Navíc by se tak výrazně ulevilo v cenách domácnostem i průmyslu. Britský ministr obchodu a energetiky Kwasi Kwarteng, okřikovaný zelenými aktivisty, tuto iniciativu tehdy podpořil. Proto byl také British Geological Survey požádán, aby prověřil, zda existují nové techniky frakování, které by mohly být vhodné pro použití ve Spojeném království, a jaká je pravděpodobnost otřesů způsobených těžbou břidlicového plynu v porovnání s jinými formami podzemní výroby energie. A James Ratcliffe, šéf britské petrochemické firmy Ineos, požádal Johnsonovu vládu, aby dovolila otevření testovacího vrtu pro hydraulické štěpení s tím, že by bylo absurdní nevyužít zásoby zemního plynu, které mají Britové doslova pod nohama. Zároveň chce prokázat, že zmíněná technologie může být dostatečně bezpečná a že k žádnému znečištění spodních vod nedoje.

K. Wágner 10.12.2022 8:34

Vzhledem k tomu, že břidlice jsou horniny s vysokou hustotou, využívají těžaři kombinace vody a písku k vytlačení plynu, což velmi vadí nejrůznějším aktivistům. Ovšem pro těžbu zemního plynu z břidlic se již začíná používat i technologie frakování, která nepotřebuje vodu, ani žádné chemikálie. Jedná se o zcela nový, alternativní přístup, který místo vody k těžbě zemního plynu z břidličných ložisek používá krátkodobě generované pulzy energie ve formě tepelných a akustických vln. Plazmatickou pulzní technologii (PPT), která nepotřebuje vodu ani žádná chemická činidla, od roku 2014 v Severní Americe propaguje kanadská firma Novas Energy Worldwide Services. Technologii PPT již využila řada vrtů v Číně a Rusku, poslední roky je stále častěji využívána i v Kanadě a ve Spojených státech. Ředitel kanadské společnosti Kenneth Stankievech zdůrazňuje, že výhoda této technologie spočívá v tom, že je u vertikálního vrtu o 75 % levnější než náklady na konvenční frakování, v horizontálních vrtech je dokonce levnější až o 90 % bez extrémní spotřeby vody a chemických přísad. Přitom lze metodu pulzní technologie použít, jak se ukázalo, až do hloubky 9 000 metrů, tedy až do hloubky devíti kilometrů.

https://www.forbes.com/sites/rrapier/2021/12/16/a-clean-alternative-to-fracking-that-requires-no-water-or-chemicals/?sh=3f8ac21887d1

V. Novak 10.12.2022 8:31

Uran nakupují zčásti z Ruska.

F. Navrátil 10.12.2022 8:28

Je mnohem jednoduší využít k získání plynu současných trubek nebo položit nové. Snaha se k plynu provrtat je mnohem nákladnější s nevyzpytatelnými ekologickými dopady. Je to takový dotovaný ekokolotoč. Dotované soláry a fofrníky brání atmosféru proti skleníkovým plynům a dotované frakování je tam zpět dodává.

V. Kučer 10.12.2022 8:22

Takže máme tři možnosti - uhlí, uran nebo deindustrializace.

T. Diblík 10.12.2022 8:22

Už před mnoha leta napsal pan V. Vlk starší, že hlavním úkolem novinářů je nasírat lidi. (Tedy podle mé ubohé paměti. Jestli autora pletu, prosím o prominutí.)

Viz Radiožurnál a Život k nezaplacení.

K. Wágner 10.12.2022 8:21

Tak Aston měl a má ekologické uvažování, jen je to uvažování racionální a nehodlá skákat některým lidem na špek. Tak třeba podle údajů z roku 2014 žilo nejméně 15,3 milionu Američanů v okruhu jedné míle (1,609 kilometru) od některého z vrtů, které byly pro těžbu frakováním vyvrtány od roku 2000, aniž by jim z pomyšlení na kontaminaci pitné vody na jejich pozemku, jako našim odpůrcům frakování, vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. Vrty pro těžbu v břidlicích totiž probíhají v poměrně velkých hloubkách, zpravidla kolem dvou až čtyř kilometrů. A vodu čerpáme, jak ví každý, kdo si nechal vrtat studnu, z hloubek desítek metrů, u minerálních vod zpravidla do kilometru (proto také nemáme zkušenosti s opravdu hlubokými vrty). Pak tedy i málo pravděpodobný únik znečišťujících látek při frakování by měl k pitné vodě daleko. Ale je třeba zde ještě podotknout, že vertikální vrt je nad nejbližší nepropustnou vrstvou izolován betonem a ocelovým pažením, aby se zamezilo kontaminaci spodní vody. A díky přísnější regulaci a dozoru se dnes nemusíme bát kontaminace, s jakou se odborníci ve Spojených státech v roce 2012 setkali v Pensylvánii, kdy odhalenou příčinou byla nedokonalá izolace vrtu. I když tehdy laboratoře rovněž uváděly, že škodlivou látku (organické rozpouštědlo) ve studnách tří domácností zachytily v koncentraci, která nepředstavovala pro obyvatele domů zdravotní riziko.

https://www.forbes.com/sites/quora/2014/03/24/how-many-people-are-affected-by-fracking/

V. Kučer 10.12.2022 8:20

Francouzi kupují také palivo do atomovek z Ruska?

J. Novak 10.12.2022 8:05

Palivo do atomovek je take z Ruska.

J. Novak 10.12.2022 8:03

Palivo do atomovek je take z Ruska. To od westinghousu se zkouselo ale byly s nim problemy.

F. Kusák 10.12.2022 7:21

Je to jako se vším. Človek by neměl žvanit o věcech, kterým nerozumí. Je to otázka jisté pokory a respektu k odborným autoritám. Ta dnes chybí. Bohužel, v mnoha případech se to týká novinářů.

M. Valenta 10.12.2022 6:51

Co Aston nikdy neměl je ekologické uvažování.

R. Meišner 10.12.2022 6:48

....tak třeba nám Aston ukáže místa, kde u nás vrtat....což takhle třeba začít u Zvole ....? 8-o