5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

FINANCE: Rovná daň?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
david 12.4.2006 9:03

Re: Já jsem ten příspěvek pochopil takto:

Ono taky záleží na úhlu pohledu. Paroubek nám taky snížil daně, ale zase je platíme z vyššího základu, takže ve výsledku jsme na tom přibližně stejně jako předtím. Prostě "vlk se nažral......".

Tady je pro všechny daň stejná, ale někomu se jaksi navýší o nějaký "státem zaručený příjem". Nejak nechápu, kde se tam tato položka bere a co má znamenat, každopádně má za následek opět vyšší základ daně.

Tomas 12.4.2006 9:03

Tak jsem si vyjel graf

Vyjel jsem si graf s hodnotami cisteho prijmu pro ruzne zpusoby vypoctu a nejak tam vidim, ze primka 0,7225*hruba + 5100 lezi nad primkou 0,85 * hruba, aspon tedy pro mzdu <= 40000. Proc si autor mysli, ze nizsi prijmove skupiny jsou daneny vice?? Pri vydelku 30kKc/mesic pracovnik odezvda z kazde vydelane koruny asi 10 haleru, pri 40kKc uz to je 15 haleru.  Ona ta dan neni rovna, ten, kdo vydelava vic, odvadi z kazde koruny vic (az do urcite hranice, pak odvadi porad stejne). Neni to rovna dan, ale progresivni dan. Aspon, ze je spojita.

Z clanku mam pocit, ze autor nema zakladni znalosti matematiky. V odvozeni vypoctu asi budou figurovat nejake nezdanitelne castky. Kdyz toto castku prenasobite nejakym koeficientem, vyjde konstanta (tech 5100), ktera sa da vytahnout az na konec.

jogín 12.4.2006 8:55

Re: Přání otcem myšlenky ?

Milý Pepo, našel ho ve způsobu zdanění- chudý je pod 40000 a tak má vyšší daně. Zkuste si to na příslušné kalkulačce.

loula 12.4.2006 8:37

Re: matematika

Samozřejmě souhlasím, všechny daňové tabulky jsou dělány tímto způsobem.  Je tady pouze rozpor ( nebo nepochopení) mezi touto skutečností a tvrzením ODS, že na všechno bude platit jednotná daň 15%. Stačí si říci, že v případě daní to není pravda, že daň je konstruovaná tak, že 15% platí pouze pro určité pásmo, ne pro pásmo celé. A basta.

loula 12.4.2006 8:32

Já jsem ten příspěvek pochopil takto:

Daňová kalkulačka pracuje podle nějaké matematické funkce. ODS tvrdí, že tato funkce má tvar         Mzda po zdanění = 0,85 * Mzda před zdaněním.

Kežto autor tvrdí, že kalkulačka pracuje podle dvou funkcí, a to

Mzda po zdanění = 0,85 * Mzda před zdaněním        pro mzdu před zdaněním nad 40 tis

Mzda po zdanění = 0,7225 * Mzda před zdaněním   + 5100 pro mzdu před zdaněním pod 40 tis

Neověřoval jsem si to (není to problém, ale ted na to nemám náladu), ale tvrzení autora je jen a jen matematická záležitost, ke které lze řici jediné: Buď autor má pravdu nebo pravdu nemá.  Pokud má autor pravdu, potom bych čekal od ODS, že vysvětlí, proč jsme její tvrzení na jednotnou 15% daň špatně pochopili, když kalkulačka podle toho evidentně nepracuje. Nic víc, nic míň. Ideologické kecy okolo nejsou třeba, tady s pohybujeme na úrovní jednoduché matematiky.

klm 12.4.2006 8:26

Re: Zásadní pochybení daňové kalkulačky ODS

Tuto vaši výbornou analýzu by si měli přečíst všichni "designovaní" voliči ODS, bohužel jeich nižší IQ jim často brání v pochopení. Zapomínají totiž tento návrh ODS porovnat s návrhem ČSSD an NDC důchdodové účta, které zohledňují příspěvky,a le zachovávají průběžný systém. Porovnávat návrhy ODS se současnou situaci nemá žádný smysl.

To, co "vám přidá ODS", budete muset investovat do soukromého připojištění (+ještě dost připad ze mzdy PO ZDANĚNÍ) a stále budete mít nižší reálný důchod než v systému NDC (zhodnocení ve fondech je cca 3-4% ročně), zatímco cena pracovní síl yroste cca 7% ročně, tento měníci se poměrl mezi cenou kapitálu a pracovní síly mluví v neprospěch spoření v důchodových fondech (a jen prosím neříkejte, že se na důchod zajistíte investováním do nemovitostí nebo zlata, bylo by to legrační;-D)

klm 12.4.2006 8:17

Ve skutečně liberální společnosti je mzda zaměstnance odměnou za vykonanou práci

v tržním hospodářství je mzda cenou pracovní síly. To snad pochopí i pan Hrbek, ač není ani ekonom, ani příslušník ozbrojených sil (doufám);-D

Také proto není vůbec jisté, zda zaměstnavatel skutečně převede do mzdy i platby za sociální pojištění (dobrovolně jistě ne, zákon, který by to trvale zajišťoval si možná dokáže představit soudruh Tlustý, já ne)

Khaot 12.4.2006 8:13

Neda si pokoj

Pan Hrbek již jednou na internetu publikoval své geniální myšlenky.

Zde je link, abyste si mohli prohlédnout jeho kouzelné výsledky a jak taktně nekomentuje ten nejpodstatnější údaj

http://www.blisty.cz/art/27739.html

eTony 12.4.2006 8:09

jenomže, Doktore,

s trojčlenkou na výpočet nových cen léků, při změněné sazbě DPH, zkrátka nevystačíte.

A dalšího, velice diskutabilního, ekonomického  "myšlení" jste se dopustil v úvaze, kdy při snížení DPH z 19% na 15% nemusí dojít ke slevě, ale při změně z 5% na 15% musí dojít ke zdražení ( o těch vašich minimálně 10 % ) léku. NEMUSÍ, ale může, v tom je rozdíl.

Ladislav N. 12.4.2006 7:55

Re: Doktor

Ta procenta, jak vidno z předchozího vašeho textu, ještě stále nezvládáte... :-)

Ladislav N. 12.4.2006 7:48

Re: Re: no už snad není možné,

Ovšem váš výpočet zaokrouhlený na jediné desetinné místo vyvrací vaše tvrzení, že "vše podraží minimálně  o 10%" - a to bez jakýchkoli pochybností, zbytečných diskuzí a spekulací...

Nezapomeňte, že většinu zdražování už provedla ČSSD převodem ze sazby 5% do 22% resp. 19%. A že jste tehdy ani neceknul? ;-D8-o

Pepa 12.4.2006 7:45

Přání otcem myšlenky ?

Zajímalo by mne, kde autor příspěvku na odkazu "daňová kalkulačka" našel dělení na chudé a bohaté zaměstnance!?

Pepa

Ladislav N. 12.4.2006 7:41

Re: Doktor: "...Dále mi není jasné odkud chce ODS brát peníze na poskytování 6000 státem zaručeného příjmu..."

Vám jistě není jasných víc věcí, tak alespoň nastíním jakési "měřítko hodnot"...

Letos nás bude stát dluh vytvořený vládou ČSSD jenom na úrocích téměř 40 miliard Kč. Což znamená na jednoho občana ČR včetně kojenců 4 000 Kč ročně vyhozených z okna (Lihového domu) v podobě státu zaplacených daní. Podobných "vyhozených miliard" je v rozpočtu ČR celá řada. Pokud přijde vláda, která zavede "péči řádného hospodáře", bude muset začít šetřit a současně splácet dluhy po ve funkcích přetloustlých socialistech, jakými jsou např. Škromach s Mládkem...

Ostatně, Paroubkovy socialistické nápady vyplácet vedle "pastelkovného" a dalších dávek i 120 000 Kč "porodného", jsou mezi občany již dobře známé. Pak je ale docela možné, že významnou část takovýchto "peněz zadarmo" využijí coby "motivaci k výdělku" skupiny občanů, jejichž typickou představitelkou je i tato odsouzená žena...

Slibujte, haňte, a nijak se nežinýrujte, je před volbami, psí web to všechno unese, archivu nemaje. :) Nehrozí, že by vám to za měsíc někdo mohl otlouct o hlavu...

Pert1 12.4.2006 7:39

Re: no už snad není možné,

e Tony, smiřte se s tím, že Doktor s platem 48.000,- neumí počítat. On možná neví, co je to DPH. Doktore, někde jsem četl, že u nás je nejvíc doktorů v přepočtu na obyvatele. Takže je nutno zrušit mnoho nemocnic. A neříkejte mně, že tomu nerozumím. Sestřenice je primařka dětského oddělení v jedné okresní nemocnici a její manžel ředitel této nemocnice. Takže jsem se o zdravotnictví dost dozvěděl.

Petr Kohout 12.4.2006 7:39

Pojem "vydělat" vždy znamená "ziskat příjem či peníze"

Proto nelze na snížení daní "vydělat", tím se pouze snižuje "prodělávání".

Autor, pan Hrbek, je bolševik, protože považuje mou výplatu za majetek státu, ze kterého mi velkoryse "něco" přenechá a já mám držet hubu a krok.

Doktor 12.4.2006 7:36

Ladislave N.

Komunista se má psát  Komunista!!!  a taky zapomínáte používat ;-€. Ale je časné ráno, tedy přes den očekávám nárůst formy.

Doktor 12.4.2006 7:32

Re: no už snad není možné,

Máte pravdu - pokud bychom se na to podívali čistě matematicky pak pokud je cena bez DPH 100 Kč tak činí nynější cena s DPH 105 Kč a při 15% DPH pak 115 Kč. Pokud tedy srovnáme růst cen s DPH není to 10% ale 9.52381 %.

Obchodníci zcela běžně stanovují ceny se zaokrouhlením na čtyři desetinná místa.

J Kunes 12.4.2006 7:28

matematika

Pane Hrbku,

pokud chcete zajistit 1) kladny minimalni prijem, 2) nepridavat pausal (5100 Kc) i bohatym a 3) zajistit, aby relany prijem byl rostouci funkci hrubeho (pokud mozno spojitou a po castech linearni), tak to jinak udelat nejde, at jste komunista, konzervativec nebo lineral. To je proste matematika.

krat5 12.4.2006 7:25

Re: Re: Nestačí, že blábolí Vízek s Hrbkem o daních, ještě se k nim přidá náš hloupý "Doktor"...

Vy jste nepochopil, že je to jeho taktika!

Ladislav N. 12.4.2006 7:11

Re: Re: Nestačí, že blábolí Vízek s Hrbkem o daních, ještě se k nim přidá náš hloupý "Doktor"...

Třeba je důvodem přílišné (a bezkoncepční) zasahování státu (sockom. vlád) do podmínek, v nichž lékárníci "podnikají"... Viz analogie - arbitrážní spory kvůli zahraničním investicím a chování státu, které vedlo k jejich poškození či znehodnocení... Zkuste si vzít úvěr v bance, vypracovat projekt včetně harmonogramu splácení dluhu, a najednou vám partička chytráků, jako je třeba náš "Doktor", direktivně sníží obchodní marži o 10%... Když regulovat a omezovat trh, tak do všech podrobností. Ať má vláda taky nějakou odpovědnost, ne? ;-)

eTony 12.4.2006 6:51

no už snad není možné,

Doktore, kurvanoha, dokážete mi objasnit vaše tvrzení, že u léků, po převedení DPH z 5% na 15%, vzroste jejich cena minimálně o 10% ??????????

carda 12.4.2006 6:46

Re: Nestačí, že blábolí Vízek s Hrbkem o daních, ještě se k nim přidá náš hloupý "Doktor"...

pan Ladislav mi připadá jako kdyby se právě probudil i když čas příspěvku tomu odpovídá.Konkrétně proti výpočtu neuvedl žádné relevatní argumenty.Škoda,že citovaného nácka nezažil na vlastní kůži.Nezajímá mne jeho plat ale v koutku by si to měl spočítat podle Tlustého návodu a potom kohokoliv slabomyslně nepadat

eTony 12.4.2006 6:45

pane Hrbku a celá socbolševická úderko,

doporučuji :

www.virtually.cz/index.php?art=11004

pak si dejte pár facek.

??: 12.4.2006 4:31

Re: Nestačí, že blábolí Vízek s Hrbkem o daních, ještě se k nim přidá náš hloupý "Doktor"...

Ladislave N,

jsem rád, že v jednom jsem se s Vámi shodl ohledně těch lékáren: Ten koláč, o který se lékárníci perou je stejně velký, ale lékárníku přibývá.!  Proto chce Chudoba (osobně !) regulovat počty lékáren.

ych nezapomněl : ještě jste mi neodpověděl co si myslíte o nápadu na "Zlatý padák" šéfa zubařů MUDr. Pekárka ? (Ten totiž chce, aby mu stát garantoval jeho " živnost " na 25 let !)

To si přímo žádá o titul "Maxi vyčůránek roku " - slušně řečeno; abych pana doktora neurazil  a aby věděl o čem je řeč   (Y) !!!

Ladislav N. 12.4.2006 2:25

Nestačí, že blábolí Vízek s Hrbkem o daních, ještě se k nim přidá náš hloupý "Doktor"...

...a všechno to smíchá dohromady jako porci Goebbelsovského guláše pro chtivé masy. Přečtěte si Vízkův text (týden-dva pozpátku), je to šílenost, ale on (komunista) si stěžuje na vysokou sociální daň s degresívně přidělenou výši důchodu, zatímco "Doktor" má obavy, že daň bude naopak nízká... ;-D

Tak si tady, hoši, pěkně poblábolte ;-O... Mimochodem, už jste se doučili ta procenta, co jste neuměli spočítat, když šlo o marže lékárníků a jejich "nehorázné zisky" ? ;-P

Doktor 12.4.2006 1:23

Zásadní pochybení daňové kalkulačky ODS

Daňová kalkulačka počítá s nějakými absolutními hodnotami DPH - ale není jasné, jak jsou tyto hodnoty stanoveny.  Jaký by mělo dopad na zdravotnictví zvýšení DPH za léky z 5 na 15% raději nedomýšlet. Navíc - po přesunu z 5 na 15% vše podraží minimálně  o 10%, ale po přesunu z 19 na 15% se ceny nehnou, nebo jen kosmeticky - toto daňové zvýhodnění bude pouze pro obchodníky. ODS také pomíjí jednu zásadní složku a to jsou daně spotřební.  Mimochodem - když do daňové kalkulačky zadáte třeba situaci - muž pracuje za 7000 hrubého, 1 dítě, manželka nepracuje, pak vám vyjdě, že taková rodina spotřebuje zboží v 5% sazbě DPH za 1640 Kč měsíčně. Tohle je tak nebetyčná pitomost, že i na Tlustého je to na pováženou.

Když se podívám na svojí výplatu, pak při hrubé mzdě 48.085 Kč činí srážky toto: poj. soc. 3847 + 12502 za podnik t.j. 16349 zdravotní pak 2164 + 4328 za podnik t.j. 6492 Kč. Daň pak platím 9141 Kč.  Dle ODS se současné odvody započítají do hrubé mzdy - tedy to bude činit 64915 z čehož zaplatím 6491 na zdravotním (stejně jako nyní), 9737 na sociálním (-6612) a 9737 (+596) na dani.  Tedy - místo různých kalkulátorů by bylo jednodušší říci - jde o omezení prostředků sociálního pojištění.

Dále mi není jasné odkud chce ODS brát peníze na poskytování 6000 státem zaručeného příjmu (z rozpočtu, nebo z fondu sociálního pojištění?)  A hlavně: Co bude s důchodci, když se příjmy fondu sociálního pojištění razantně sníží?

Pokud budou realizovány vize ODS, pak občan neušetří nic, protože to, co by ušetřil na dani přímé, zaplatí na zvýšení DPH a bude si muset zřídit vysoké důchodové připojištění, jinak v důchodu chcípne hlady. Ale protože ODS chystá i reformu zdravotnictví, pak může na důchodovém uspořit, protože pokud v ODS provede ve zdravotnictví to co zamýšlí, občaným výrazně klesne pravděpodobnost, že se důchodu dožijí. 

lookas 12.4.2006 0:21

Jej, to je ale blabol!!!!

Celkove zatizeni danemi+odvody u "tarifu" ODS Plus (bez deti, bez manzelky):Mzda 10000 => 8.83%, Mzda 15000 => 19.26%, Mzda 20000 => 24.48%, Mzda 25000 => 27.61%, Mzda 30000 a vic => 29.57% ... Kazdy kdo zvlada procenta ze ZS je schopny si toto spocitat!!