2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hihi 14.5.2006 20:43

v civilizaci je soucasti

smlouvy obchodnika s kartovou spolecnosti podminka stejne ceny pro zakazniky platici hotovosti a kartou. Kartove spolecnosti se nastesti pojistily aby jejich klienti nebyli znevyhodnovani...

Viktor 14.5.2006 22:25

Re: v civilizaci je soucasti

A co je na tom civilizovaného? Obchodník je nucen účtovat dvěma skupinám zákazníků stejnou cenu přestože s jedním má dodatečné náklady. Spíš tu vidím poměrně nechutný nátlak (to je ta známka "civilizovanosti"?) - proč by ale obchodník nemohl mít několik různých cen? Každý způsob platby nese plusy a mínusy, může být rozumné promítnout je do konečné ceny.

Jenda 14.5.2006 16:36

Mene pracny zpusob?

Mohl by nam autor vysvetlit sve prohaseni, ze placeni v hotovosti je mene pracne? Rekl bych, ze si jaksi neuvedomuje, ze prijetim tech penez to pro obchodnika nekonci. Jeste je pak musi prepocitat a odnest do banky. Kde je opet prepocitaji.

Teda pokud nekdo nevykrade ten obchod nebo nemajzne obchodnika s trezorkem po hlave cestou do banky.

Ovsem pokus zaplatit valnou vetsinu ceny v papircich a poslednich 80 kacek kartou to muze fakt napadnout jenom ... muzete mi vysvetlit proc jste to tou kartou nezaplatil cely?

Pavel 14.5.2006 18:22

Re: Mene pracny zpusob?

On přece v článku neuvádí, že chtěl doplatit jen 80Kč kartou! Já jsem pochopil, že chtěl zaplatit celý obnos kartou! Mám dojem, že se karty stávají pro bankovní domy dalším prostředkem k vydírání klientů, protože je jim jasné, že už od nich těžko budou lidé ustupovat.

Spectator 14.5.2006 16:28

Platební karty

Pokud obchody zavedou přirážky za platby kartou, přijde opravdu daleko levněji výběr z bankomatu. příklad:  30 l benzinu = 900 Kč, k tomu cca 3% , celkem 927 Kč, tj. téměř další litr benzinu.  Karty se stanou zbytečnými.

Mark 1.10.2008 13:28

Re: Platební karty

a na to banky zareaguji tim ze snizi to absurni vysoke procento na nejakou akceptovatelnou mez ... tomu se rika neviditelna ruka trhu pane pokud jste o tomto samoopravnem mechanismu nahodou jeste nikdy neslysel

to jsem zase já 14.5.2006 9:41

O to více je tato situace absurdnější

lépe

O to více je tato situace absurdní

nebo

O to  je tato situace absurdnější

Speedy 14.5.2006 6:51

Slepá ulička

V našem Absurdistánu není možnost volby: výplata mzdy v hotovosti - podle zaměstnavatele nelze, pokud si pro hotovost přijdu do peněžního ústavu - srazí mi poplatek za to, že tam peníze přišly, že mi je chvíli opatrovali a jejich investováním tvořili svůj zisk a další poplatek za to, že mi je milostivě vydali. Pokud platím kartou, první dva poplatky mi srazí banka a třetí obchodník. Takže z mých vydělaných peněz mohu použít pouze část a bohatnou pouze banky, jejichž "výkonný a (všeho) schopný menagement si vyplácí statisícové a milionové odměny - což by si v normálním státě nikdy nedovolil. V podstatě všechny peněžní ústavy si účtují za své služby nekřesťanské "desátky" a liší se pouze relativně výší jednotlivých položek. Zajímavé ovšem je, že zahraniční vlastníci !našich" bank ve své domovské zemi tyto praktiky nepoužívají. Pouze v ČR je možné úplně všechno. Co dělá úřad, který má ochranu hospodářské soutěže v názvu? Proč nemohu běžně ukládat a vybírat u zahraniční banky? Proč moje peníze, které uložím u našeho peněžního ústavu, nejenom že nepřinášejí zisk, ale tají jako sněhulák v červenci a po určité době po mně bude požadován poplatek za vedení prázdného (vytunelovaného) účtu?

Andy 14.5.2006 7:23

Re: Slepá ulička

možnost volby samozřejmě je. Zaměstnavatel podle ZP je povinen vám vyplácet mzdu v hotovosti na vašem pracovišti. Tak mu to připomeňte.

Na úřad pro ochranu hospodářské ...ble ble pošlete podnět k prošetření. U zahraniční banky můžete ukládat i vybírat- tady chtějí ty poplatky taky, ale pokud bydlíte u hranic, tak co vám brání ?  Bacha, některé zahraniční to doma dělají také- ony ty pověsti o tom, jak nikde nic, jen v Absurdistánu, nejsou 100% pravdou.

No a nakonec- sežeňte partnera a založte vlastní banku. Jde to. Neříkám, že je to jednoduché, ale jde to. Nebo kampeličku. Bez poplatků. Lidi vám utrhnou dveře a za rok si navíc budete moci vyplatit nejmíň statisícovou odměnu.

Neironizuji, myslím to vážně. Vše je vyzkoušeno.

to jsem zase já 14.5.2006 9:28

Re: Re: Slepá ulička

Nojo, vje to tak. Jen mi řekněte, kdo se bude se zaměstnavatelem soudit o způsob výplaty (i když by možná někdo občas měl, prostě z principu.) Já osobně, když nám  kdysi zaměstnavatel přikázal pořídit si sporožiro, jsem prokalmavně uvažoval o tom, že naopak to svoje zzruším, ale ...

Ladislav N. 14.5.2006 13:03

Re: Re: Re: Slepá ulička

Vyplácet mzdy v hotovosti je nesmysl. Pro zaměstnavatele je to nejdražší a nejriskantnější způsob, jak zaměstnanci vyplatit peníze. A ukažte mi zaměstnance, který ze svého účtu neplatí pravidelně výdaje za domácnost či jiné pravidelné platby, žirový účet (ve slušné bance) má spoustu výhod.

Potíž českého prostředí je, že stát bankám nadbíhá poskytováním výhod, které jsou pro klienty nevýhodné. Už od dob Klausova "bankovního socialismu", který dnes přechází do socialismu "bez přívlastků"... :-/

Andy 14.5.2006 14:58

Re: Re: Re: Slepá ulička

no ale pak už těžko vymyslet, co vlastně zaměstnanci chtějí. Zahnali zaměstnavatele už tak daleko, že ten má zákonem nařízeno, jakým způsobem má vyplácet mzdu- a pak nedokážou ani svá práva prosadit ?

Mimochodem, mzdy na účet eliminují jedno poměrně časté nebezpečí a zlevńují režii podniku. Přenášení vysokých finančních částek někde z banky do fabriky s sebou přináší možnost loupeže- nic zvláštního. Když pomineme nebezpečí pro zaměstnance ( ona taková zaříznutá mzdová účetní je docela průšvih), náklady spojené s přepravou peněz, tak ty ukradený prachy musí někdo znova firmě vydělat, aby měla na nové výplaty. A hádejte, kdo to bude. ))

Flasi 14.5.2006 10:04

Re: Re: Slepá ulička

Opravdu je povinnen delat to v hotovosti? V ZP imho nic takoveho neni. Ja si vybavuji jeden velky strojirensky podnik, ktery zacal zamestnancum posilat penize na ucet (ktery si museli zridit). To, ze se tak musi cinit na pracovisti a v pracovni dobe bylo vyreseno bankomatem v arealu podniku, kde si mohli zamestnanci v pracovni dobre vybirat penize.

Byl proti tomu udajne dost velky odpor a kdyby zamestnanci podle zakona meli narok  na hotovost, tak by to nemohlo projit.

Andy 14.5.2006 12:57

Re: Re: Re: Slepá ulička

§ 120 Výplata mzdy

3) Mzda se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebylo-li v kolektivní smlouvě nebo v pracovní smlouvě nebo v jiné smlouvě dohodnuto jinak. Nemůže-li se zaměstnanec dostavit k výplatě z vážných důvodů, zašle mu zaměstnavatel mzdu v den stanovený pro její výplatu, popřípadě nejpozději v nejbližší následující pracovní den na svůj náklad a nebezpečí, pokud se se zaměstnancem nedohodli jinak.

Takže ve velkém strojírenském podniku to zřejmě zbuntovaly odbory , tedy sami zástupci zaměstnanců.  

jahus 14.5.2006 21:28

Re: Re: Re: Re: Slepá ulička

"nebylo-li v kolektivní smlouvě nebo v pracovní smlouvě nebo v jiné smlouvě dohodnuto jinak"

Ať už zaměstnanec nebo odbory podepisují pracovní nebo kolekti vní smlouvu, kde je zpravidla ZPŮSOB vyplácení mzdy uveden. Vaše citace ze ZP neříká nic o výplatě v hotovosti nebo na účet. Akt "vyplacení mzdy" je proveden například podpisem zaměstnance na mzdovém lístku anebo jiným prokazatelným způsobem o převzetí hotovostním nebo bezhotovostním.

Andy 14.5.2006 21:35

Re: Re: Re: Re: Re: Slepá ulička

ne, nemáte pravdu. Pokud chcete tvrdit, že ano, dokažte to- ale rozhodně ne něčím jako podpisem na mzdovém lístku. To není žádný doklad o převzetí výplaty.

Jahus 15.5.2006 8:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Slepá ulička

Opakuji, že ZP neurčuje primárně ZPŮSOB vyplacení mzdy. Ten musí být určen ve smlouvě ať kolektivní nebo pracovní.   A to zpravidla podpisem o převzetí výplaty na sáčku nebo jiným dokladem (např. výpis z účtu) jak je dohodnuto v těchto smlouvách.

Mimochodem jak prokážete Vy osobně převzetí poslední výplaty?

dvd 14.5.2006 13:02

Ale je to v ZP

§120, odst.3

Andy 14.5.2006 13:35

Re: Ale je to v ZP

Flasi zřejmě myslí, že ten podnik to obešel tím bankomatem. Neobešel. To by šlo jedině v případě, že by si mohli zaměstnanci vyzvednout ve výplatní den CELOU výplatu v bankomatu a navíc bez poplatku. To je ale z podstaty provedení bankomatu nemožné ( vyplácí nejmenší částky zaokrouhlené v nejlepším případě na stovky), například.

Podle některých výkladů odborníků z MPSV a Inspektorátů práce není v bodě, kdy zaměstnavatel nutí zaměstnance zřídit si bankovní účet, opora ani v ustanovení o kolektivní smlouvě. Jediná možnost je, aby zaměstnanec sám požádal o zasílání mzdy na svůj účet, pokud například v dotazníku uvede číslo svého bankovního konta, může se mít za to, že tím vyjádřil přání o bezhotovostní výplatu.

Ve firmě, kde pracuji, to řešíme tím, že nový zaměstnanec, pokud chce, podepíše žádost o posílání výplaty na účet. Nikoho k ničemu nenutíme. Existují  firmy, kde je v podstatě hanbou chodit si pro peníze hotově, zejména zahraniční firmy na to koukají jak tele zjara, a ono se není co divit, je to poněkud předpotopní, stát ve frontě u mzdové účetní a čekat na obálku, přepočítávat drobné.  Ale nutit vás nikdo nemůže.

Joska 14.5.2006 15:06

Re: Re: Slepá ulička

Speedy, spoj se s Andy (ta je zřejmě fundovaná) a založte tu banku. Budu vaším klientem a přitáhnu další!

Andy 14.5.2006 15:39

Re: Re: Re: Slepá ulička

smůla, Josko, já nic zakládat nebudu, jsem se svojí bankou spokojená. Jo, poplatky by taky mohla zrušit, nebyla bych proti, ale celkem  mi ty dvě stovky měsíčně žíly netrhaj.

Joska 13.5.2006 23:38

Poraďte někdo, jak se vyhnout našim bankám

a přitom podnikat. Zaplatím mu zlatem. Naše banky jsou největší k...y  v tom našem ekonomickém prostoru. Čekám jak na spasení nějakou dravou zahraniční banku, která těm zavedeným vypálí rybník. Jsem z těch co nezapomínají a tak jako jsem se navždy rozloučil s Eurotelem a Telecomem ( i kdyby se rozkrájeli), rozloučím se i s těmito....

Ladislav N. 14.5.2006 0:27

Re: Poraďte někdo, jak se vyhnout našim bankám

Nejde to. Jedině platit hotově. Použití bankovního účtu přikazuje zákon - snad dokonce jeden čas jeho úřední výklad zněl, že bez bankovního účtu k podnikání vám nedají živnostenský list... (podle mě je to blbost, ale co já už takových blbostí od českého ;-€úřednictva za 16 let zažil...)

živnostník 14.5.2006 23:34

Re: Re: Poraďte někdo, jak se vyhnout našim bankám

Obvykle s Vámi souhlasím, ale v tomto memáte pravdu. Není (a ani nikdy nebyla) žádná zákonná povinnost mít pro podnikání zřízen účet v bance. Znám tři lidi, kteří podnikají i bez něj. V rámci své činnosti jej prakticky k ničemu nepotřebují. Pokud by živ. úřad odmítl z tohoto důvodu vydat živnostenský list, dopustil by se možná i zenužití pravomoci úředního činitele a u správního soudu by to jednoznačně "projel".

Problém ale může být jiný - když OSVČ (třeba svobodné povolání - nepotřebuje živ. list) nemá IČ (dřive IČO), tak mu některé banky odmítnou založit podnikatelský účet. Řešením je požádat o přidělení IČ na statistickém úřadě.

drak 14.5.2006 0:32

Re: Poraďte někdo, jak se vyhnout našim bankám

Přemýšlel jsem nad tím ale bohužel to nejde, poplatky za platby do zahraničí a ze zahraničí sem jsou takové, že poplatky bank našich za vedení účtu zde a platební styk zde jsou nicotné. Nezbývá nežli doufat, že někdo prolomí bariéry a přijde na bankovní trh s něčím zajímavým a cenově dostupným, technologicky a ekonomicky tomu nic nebrání jenom riskuje nucenou správu a náslenou likvidaci, důvod se už nějaký najde.

bara 14.5.2006 7:38

Re: Poraďte někdo, jak se vyhnout našim bankám

Tak mě napadá, jak to dělají směnárníci (dříve veksláci)? Pochybuji, že by peníze, které v hotovosti točí na svých přepážkách, ráno vyzvedávali v bance za rohem a večer je tam chodili zase na nějaký účet  (za nehorázný poplatek) ukládat. Vždyť by přišli na buben a už vůbec by nemohli být schopni nabízet stejný (leckdy i výhodnější) kurz než ta banka. Ti směnárníci dnes podnikají legálně a mají na to (asi) živnostenský list. Zkuste prozkoumat, jak to dělají a třeba by to šlo tak dělat taky.

jonáš 14.5.2006 11:12

Re: Re: Poraďte někdo, jak se vyhnout našim bankám

Třeba si je nechával přes noc ve štrozoku, ne? My taky máme v kase furt nějakou hotovost, kdybych třeba chtěl výplatu v hotovosti ;-)

Ax 15.5.2006 0:02

Re: Poraďte někdo, jak se vyhnout našim bankám

Mrkni se na www.fio.cz. Vedeni uctu zdarma, prevody bez poplatku. A neni to vtip.

Pavel 13.5.2006 21:35

Jak platit?

Málokdo si připustí, že omezená hotovost (např. rutinní nákup potravin) je při krádeži daleko menší ztráta než platební karta, kterou zloděj vyčistí do výše povoleného limitu. Pokud stojím ve frontě u kasy a zažívám to co popisuje "plující oblaka" mám chuť toho platiče kartou za 200 Kč nákupu nakopnout, i když za to nemůže. O to víc se směji, když z Hypernováckého rozhlasu oznamují zákazníkům, že pro poruchu nebudou akceptovány karty.

Andy 13.5.2006 21:41

Re: Jak platit?

no, to je tak na úrovni : mám chuť poškrábat sousedovi auto, protože mně se víc líbí jezdit na kole