17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jojin 13.5.2006 11:17

Re: Žiju v Anglii a NIKDO se tu NIKDY neopovážil účtovat jakejkoli poplatek za použití karty!!!

Jen se opatrně zeptám:"Jsi si opravdu jist že NIKDO a NIKDY ti neúčtoval poplatek..." Mám totiž takový pocit že se všude o tomto cudně mlčí,anžto v světě kapitalistickém"zadarmo ani drůbež..."Dá se parafrázovat jednou budovatelskou písní kde se v refrénu zpívá:"...těď už máme co jsme chtěli...",jinými slovy,víme o tom světě prd ale chtěli bychom pomník.

Strider 13.5.2006 11:26

Re: Re: Žiju v Anglii a NIKDO se tu NIKDY neopovážil účtovat jakejkoli poplatek za použití karty!!!

ANO jsem si NAPROSTO jist.Zadne poplatky za vyber, zadne poplatky za polozky na vypisu, zadne poplatky za vedeni uctu.proste nic a to jsem mel ucty ve dvou ruznych zemich.Verim, ze i v jinych zemich by banky rady uctovaly kde co akorat ze by jim to neproslo jako v CR.

vj 13.5.2006 11:38

Re: Re: Re: Žiju v Anglii a NIKDO se tu NIKDY neopovážil účtovat jakejkoli poplatek za použití karty!!!

naprosto stejna situace ve finsku - zadne poplatky za vedeni uctu nebo transakce. v  posledni dobe se objevil limit na max. 5 vyberu hotovosti mesicne zdarma, za kazdy dalsi se uctuje poplatek -> zkratka je vyhodnejsi platit kartou vsude (i takovy nanuk za 1.20e v kiosku - a nikdo se nebude divit)

JoeDoe 13.5.2006 12:07

Re: Re: Re: Re: Žiju v Anglii a NIKDO se tu NIKDY neopovážil účtovat jakejkoli poplatek za použití karty!!!

Když jsem byl v Anglii poprvé autem, zastavil jsem u první pumpy. Naftu jsem platil samozřejmě kartou, buchty a kafe jsem chtěl zaplatit drobnými. Jak jsem se začal hrabat v kapsách, prodavač si vyžádal znovu kartu...Divil jsem se i ušima...takže ty poplatky zřejmě banky nepromítají ani do marží obchodníků, zřejmě jim stačí, co vydělají na obhospodařování svěřených peněz.

Kryštof 14.5.2006 6:07

Jste si ale také naprosto jist, že ..

banka nevybírá poplatek od obchodníka, který vaši platbu kartou přijal? Aha, to už ne, co?

Kryštof 13.5.2006 15:10

banky na celém světě účtují poplatky za použití karty obchodníkům a oni je .....

(možná i rádi) platí. Protože klienti si na karty zvykli a utrácejí více, než když platí hotově. Není pravda, že všechny náklady na karty jsou hrazeny z pozdních plateb majitelů (to by debetní karty asi nemohly fungovat, že). Problém u nás je jednak ve výši těchto poplatků zejména pro menší obchodníky, kteří si nejsou schopni vyjednat dobré podmínky. Druhý problém je v stále velkém objemu hotovostního placení. I z komentářů čtenářů žijících 'venku' je vidět, že obchodník např. v UK odmítající kartu by moc neprodal.

Skepticus Maximus 13.5.2006 12:11

Re: Žiju v Anglii a NIKDO se tu NIKDY neopovážil účtovat jakejkoli poplatek za použití karty!!!

Což je lhostejné, protože to zaplatíte stejně, ale prostřednictvím obchodníka v ceně zboží, jelikož jemu je stržena částka v % Vaší platby.

Doktor 13.5.2006 2:08

A nebylo by lepší podat opět žalobu?

Vždyť přeci nejvyšší správní soud připustil, že vybírání poplatku za platbu kartou může být porušením zákona, ale on se tím nezabýval, protože podnět byl zadán jinak. Není tohle práce pro právníka dát k soudu podnět, aby rozhodl v této věci zcela jednoznačně?

herdekbabka 13.5.2006 1:38

mno, co brání tomu, aby poplatek za platbu kartou byl přiúčtováván ke každé konečné sumě a vykázán zvlášť

třeba jako v účetnictví -pod  nulovým DPH. No a bylo by to lehounce kontrolovatelné.

Vlasta.on 13.5.2006 1:34

Hele balíku

již tak s úspěchem činím. Pokladní v jistém "supermarketu" na mně blbě čumí. Ale kartu holt "musejí" vzít. A taky jsem už platil kartou i 17,- kč. A míním v tom pokračovat. Mimochodem; je to o tom se chovat tak, aby si to banky rozmyslely. Ale to platí obecně.

Jojin 13.5.2006 11:23

Re: Hele balíku

No tak jim zatopit a chtít po zaměstnavateli aby tě vyplácel v hotovosti.Je ti jistě jasné jak dopadneš(pošle tě na Macháčkův palouk...).Čili jsi nucen mít konto a tím to jen začíná,jdeš si pro penízky a u šaltru zaplatíš až se z tebe zakouří,u bankomatu je to lepší ale NAMÁ TO KAM UHNOUT,pořád platíš i za převod atd.Když se potom dovídáme kolik banky za rok vydělaly tak na nás jdou mrákoty.

Jenda 14.5.2006 16:42

Re: Re: Hele balíku

Pokud by si zamestnavatel strhl z onoho platu naklady zachazeni s hotovosti tak dopadnete stejne nebo jeste hur. Ono by se vam asi nelibilo kdyby vam obcas rekli, ze vyplata nebude protoze pokladnik dostal bejsbolkou po hlave a ty penize nebyly pojisteny takze firma proste nema ...

Ladislav N. :-))) 13.5.2006 16:39

Re: Hele balíku

Tímhle ale nepoškozujete banku, ale obchodníka, u něhož jste nakoupil. Existuje minimální částka transakčního poplatku bez ohledu na cenu zboží.

Haui1 14.5.2006 20:50

Re: Hele balíku

Nic ve zlém, ale asi bych na vás taky čuměl, ale spíše se mračil, kdybych stál za vámi ve frontě a čekal, až proběhne celá transakce kvůli blbým 17 korunám. Je to sice od vás sakra odvážné :o)) ale bezohledné k lidem, kteří čekají ve frontě za vámi. Já takové drobné částky platím téměř výhradně v hotovosti. Ale jak říkám, nic ve zlém :o)

Petr Vileta, balík z Plzně :-) 13.5.2006 1:18

autore

Mate samozrejme pravdu. Jako "clovek od pocitacu" jsem take chtel prijimat platebni karty, tak nejak "z prestize", ale kdyz mi banka dala cenik poplatku, tak jsem rychle vycouval.

Mozna by stalo za to na vasem serveru zverejnit vyzvu pro spotrebitele, aby platili kartami zasadne pouze velmi drobne castky. Uvazuji takto: Vyber z bankomatu stoji prevazne 25Kc, kdezto poplatek za platbu platebni kartou za zbozi v cene rekneme 200Kc je maximalne 3.5 procenta, coz je 7Kc. Kdyby se vam jeste podarilo to nejakym zpusobem protlacit jako zpravu do TV, tak by se mozna banky zacaly trochu drbat za uchem;-D

Kryštof 14.5.2006 6:16

Pane Vileto, dobrý den.

Obvykle jsem s vámi zajedno, ale teď nemáte dobrý nápad. Domnívám se, že obchodník platí určité procento, ale ne méně a ne více než XX. (Proto také obchodníci nechtějí brát karty za placení malých částek.) Něco jako při výběru z bankomatu v zahraničí. Sakra, nemohl by nějaký obchodník prozradit, jaké jsou opravdu podmínky např. u ČS, ČSOB či KB? Nebo neni už to někde na netu uvedeno? Krátce po r. 1989 chtěla spořitelna za platbu sporožirovou kartou 3-4% z platby. To je fakt dost na to, že na takovou transakci banka lidskou rukou nesáhne...

Trotl 13.5.2006 0:34

Obchodník může mít dvojí cenu.

Za platbu v hotovosti a za platbu kartou. Navýšenou prostě o transakční poplatek. Klienti tak budou vědět, k čemu je jim dobrá jejich karta. Banky se stejně chovají velmi zajímavě. Za to, že obchodují a půjčují vaše jmění, vám ještě účtují poplatek, že jste si dovolil své peníze svěřit jim do úschovy.

Trotl 13.5.2006 1:00

Re: Obchodník může mít dvojí cenu.

Ještě mě tak napadlo srovnat transakci se zaůčtováním tak zvaného řádku. (Účetní vědí) Kdyby se účetní začala chovat stejně a účtovala klientovi za řádek v účetní knize 3% z částky o které účtuje, rázem by zbohatly. Jenže kdoví proč, ony účtují pevnou sazbu. A taková účetní v bance, joj ta by si i na Havaj mohla jezdit a "prdelku" v RolsRoyce s řidičem vozit. Paradoxně, obě operace jsou principiálně srovnatelné. Neřku-li stejné.

Ladislav N. :-))) 13.5.2006 16:35

Re: Obchodník může mít dvojí cenu.

Otázkou je, jestli by banka poskytující "služby" bezhotovostního placení svému klientovi účtování poplatků jako přirážku k ceně zboží povolila. Nejspíš ne. Výše poplatků je totiž různá podle ekonomické síly a počtu prodejů toho-kterého klienta, podobně jako účtování telefonních hovorů. Banka rozhodně nebude mít zájem na zveřejnění výše poplatků.

Ostatně - některé velkoprodejny bezhotovostní placení vůbec nezavedly. Např. takový Kaufland. Aktuální stav v různých městech ale neznám.

ijáček 13.5.2006 16:36

Re: Obchodník může mít dvojí cenu.

Pak by ale měl obchodník k ceně v hotovosti naúčtovat taky pojištění, ochranku, poplatky za odevzdání hotovosti, náklady na trezor... To taky nebude stát málo.

Ladislav N. :-))) 13.5.2006 16:50

Re: Re: Obchodník může mít dvojí cenu.

To už tam naúčtováno dávno má... ;-)

Yarda 13.5.2006 0:29

Citát z klasika

Stále platný, nyní více než kdykoliv předtím:

"Lepší než vykrást banku je založit banku."