9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

FINANCE: Důchodový Titanic

Titanic byl nepotopitelný. Do chvíle, kdy se poroučel ke dnu. S českým penzijním systémem to může dopadnout stejně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 16.1.2020 11:53

100% souhlas !!!

J. Kratochvíl 16.1.2020 11:52

Naprostý nesmysl. Penzijní fondy nikde a nikdy nefungovaly Jediný průběžný systém byl , je a bude i nadále funkční z mnoha důvodů. Hlavní je, že ho garantuje stát.

J. Farda 16.1.2020 11:47

Nešiřte nezodpovědně paniku - nedojdou, máme přeci Státní tiskárnu cenin v gesci ministerstva financí! :-) https://www.mfcr.cz/cs/o-ministerstvu/zakladni-informace/primo-rizene-organizace/statni-tiskarna-cenin

J. Kratochvíl 16.1.2020 11:46

Nadnárodním firmám vyšší zdanění pochopitelně vadit bude, ale ne natolik, aby odcházely jinam. Oni zde podnikají a vyrábějí také kvůli kvalifikované pracovní síle a v neposlední řadě výhodné poloze ČR v Evropě. A tyto naše přednosti pravicoví ekonomové nechtějí připustit, protože to jsou hlupáci.

V. Petr 16.1.2020 11:44

No, ono by šlo zdanit vyvážené zisky některých druhů podnikání. To by ale chtělo úplně jiné politiky! Ty firmy neodejdou, protože jinak by neměly NIC. Ne kzždé podnikání lze přenést jinam!

A samozžejmě by šlo zrušit "podporu OZE."

P. Staronový 16.1.2020 11:41

Výnos penzijních fondů je tristní, protože mají zákonem nařízeno investovat jen do "jistých" investic a ty pochopitelně nic nevynášejí. Jediná možnost je, uvolnit pravidla s tím, že každý fond by byl povinen informovat o své investiční strategii. Kdo by chtěl jistotu, měl by jistotu, kdo by chtěl zhodnocení, měl by ho (možná).

P. Staronový 16.1.2020 11:39

Naprostý nesmysl, tradičně. Pokud zde ty firmy potřebujeme, nemá cenu je odhánět nadměrným zdaněním. Které by navíc z valné části přenesly na zákazníky. Ve finále nakonec vše zaplatí ti obyčejní občani a čím více bude mezičlánků mezi nimi a penzijním systémem, tím více zaplatí.

O. Uživatel 16.1.2020 11:38

Uživatel požádal o vymazání
J. Kratochvíl 16.1.2020 11:31

Oprava: je třeba výše zdanit nadnárodní firmy než obyčejné občany.

J. Kratochvíl 16.1.2020 11:29

Z historie víme, že nejlepší důchodový systém je ten průběžný, který musí garantovat stát. Pokud zkrachuje stát zkrachují i všechny soukromé důchodové fondy, tak jako se to stalo v minulosti. V tomto směru má Babiš pravdu. Je třeba pouze sehnat další finance do průběžného systému, třeba vyšším zdaněním občanům.

V. Petr 16.1.2020 11:27

Možná to nevíte, ale Blairova labouristická vláda svého času výnosy důchodových fondů ZDANILA, čímž dotyčným rázem plošně poklesly důchody!

To že naši komunisté roku 1953 důchodové fondy prostě ukradli je zase jiný případ.

F. Kusák 16.1.2020 11:20

Já myslím, že každý penzista je rád, že dostal v průměru tu tisícovku měsíčně. No zejména proto, že onu tisícovku mu sežere zase inflace, takže vlastně nedostal nic. Ale to není útok na Babišovu vládu. Tak to prostě je, a inflaci má na starosti ČNB. Že tu inflaci podnítil také růst platů ve státním sektoru. No možná trochu jo, ale i tam to přidání sníží inflace a vzhledem k předchozí nízké úrovni mezd státních zaměstnanců, asi to nějaký zásadní vliv mít nebude. A k důchodům. Výnos penzijních fondů je tristní, takže penze budou takové, jaké budou mzdy, resp. kolik se k tomu vybere navíc. Zázraky se nedějí a každý by si měl životní úroveň ve stáří ošetřit sám a na stát moc nespoléhat.

V. Petr 16.1.2020 11:19

Mimochodem, pokud by se k moci dostal někdo, jako byl pruský král Fridrich Wilhelm I, který dokázal drasticky osekat státní výdaje (ne důchody, ty tehdy nebyly), vyházet přes polovinu státních úředníků a zbytek donutit efektivně pracovat, byl by tím více než nahrazen úbytek plátců do důchodového systému. NIKDO, pokud vím, nespočítal, kolik je u nás parazitů přímo či nepřímo přisátých na veřejné rozpočty. PROTO tak vadí Babiš, ten totiž nepotřebuje příspěvky od "sponzorů." Bohužel, je závislý na hlasech ČSSD, která na nich závislá je!

President Zeman nedávno řekl, že na všelijaké "informační systémy." každé ministerstvo či úřad má jiný, často jsou nekompatibilní, byly vydány STOVKY MILIARD, které byly převážně rozkradeny!

V. Petr 16.1.2020 11:12

Pozor, druhý pilíř měl do systému přinést NOVÉ PENÍZE, které by se v rámci systému NEPŘEROZDĚLOVALY. Také umožňoval účastníkům vyjmout část svých peněz z přerozdělování v rámci prvého pilíře, proto tak vadil ČSSD. Samozřejmě, považuji za vysoce nepravděpodobné, že by peníze v soukromých fondech nebyly rozkradeny nebo znehodnoceny inflací!

Š. Hašek 16.1.2020 11:05

Na dlouhodobém finančním spoření založit nelze. Nevinil bych devadesátá léta u nás.

To "moderno", které ztěžuje spoření na půl století, prostoupilo celý štrasbrusel, nejen ten.

Možná, že i "díru v zemi" Vám seberou (Cimrman).

V. Petr 16.1.2020 11:05

Piráti určitě jsou rudozelená neobolševická pakáž! TOP09 a STAN ve svém eurohujerství přijímají ochotně podobné nesmysly z Bruselu. No a Fiala se snaží vést ODS stejným směrem. Ovšem na Piráty zatím tyto strany nemají!

Jistě, původně ty strany byly na pravici, tak jako druhdy německá CDU...

Š. Hašek 16.1.2020 11:01

Nedojdou. Ubere se na výplatě důchodů, nebo se přidá na odvodech ..... Možná, že právě Vy si potom budete chtít smlsnout na občanech, kteří mysleli na zadní kolečka, nerozfofrovali všechno v autech a dovolených. Mnozí z nich mají hodně rádi koblihy cukrárenské. Zkráceno.

To Jelínek nepochopí. Kolem docházení peněz obecně již je tolik tanců, že důchody budou jen jedním z nich. Též jelínek nepochopí.

Současný důchodový system je hnusný, přerozdělovací komunismus. Při vybírání a i v tom finále - při výplatě důchodů. Asi jste si nevšiml/nepochopíte.

V. Petr 16.1.2020 11:00

ANO!

M. Šejna 16.1.2020 10:59

Odvody na sociální pojištění chce snížit ODS, STAN, TOP0,9 a Piráti.

Jen jsem doposud netušil, že tyto strany jsou neobolševická pakáž. ;-)

V. Petr 16.1.2020 10:59

Po staletí byly soukromým zajištěním na stáří děti. Soukromé penzijní fondy jsou ještě mladší, než Bismarckův průběžný systém. ALE ve Francii počátkem 19 století snad existovalo něco jako "doživotní renta," pokud ovšem příslušná banka nezkrachovala!

V. Petr 16.1.2020 10:54

Pokud někdo po tom, co se dělo v 90 letech, chce založit důchodový systém na "soukromých fondech," patří buďto do blázince nebo do kriminálu...

V. Petr 16.1.2020 10:52

Pane Šejna, samozřejmě, že lze snížit sociální pojištění (přesněji daně a odvody) a zvýšit důchody. Přesněji, ono to sice nejde, ale všemožná neobolševická pakáž bude tvrdit opak... 8-o

M. Jelínek 16.1.2020 10:48

To koblihy nepochopi ... ze dojdou prachy

M. Šejna 16.1.2020 10:42

Nezapomněl, pane Valento

prodlužovaní věku odchodu do penze je jednou z variant, jak nezvýšit odvody do sociální systému a zaroveň udržet současnou výši vyplácených důchodů.

Je to potvrzení pravidla, že vyplatit lze jen to, co se od jiných vybere.

M. Šejna 16.1.2020 10:33

Druhý pilíř byl ve skutečnosti jen varianta třetího pilíře, který se nazývá penzijní připojištění a funguje už mnoho let. Narozdíl od penzijního připojištění nebyl druhý pilíř garantován státem, ale soukromými fondy, které dost často ve vyspělém světě krachovaly.

Je dobře, že druhý pilíř byl státem nakonec zrušen a sloučen s pilířem třetím. Lidé, kteří si šetřili na důchod ve druhém pilíři, o žádné úspory nepřišli. Spoří ve třetím pilíři, který je narozdíl od druhého pilíře garantován státem.

Jediný, kdo na zrušení druhého pilíře prodělal, byly soukromé investiční fondy. Ty přišly o mastný příliv peněz od soukromých střadatelů.

M. Valenta 16.1.2020 10:29

Zapomněl jste na aspekt snad nejdůležitější a tím je prodlužování věku odchodu do penze ( důchod/ důchodce je snad nejpříšernější české slovo), což někde již probíhá a Česko to také nemine.

Kromě toho mám dojem, že Babiš i ČSSD myslí do budoucna na gigantické schodky a trénují se v tom už nyní, i v dobách pro schodky zcela nevhodných.

M. Šejna 16.1.2020 10:26

Co tedy navrhujete, pane Valento?

Předpokládám nejste diletant, a tedy že neveříte politickým pravdoláskám, že lze snížit sociální pojištění a zároveň zvýšit důchody. ;-D

P. Kubáč 16.1.2020 10:23

Jakýkolivi "kapitálový" důchodovy systém naprosto zdiskreditovali Sociální demokrati, když ještě v opozici halasně ohlačovali, že Kalouskův "druhý pilíř" po nástupu do vlády zruší.

Tím dali celé společnosti najevo že "celoživotní spoření" reálně znamená "jen do prvního škobrtnutí politického systému".

Jak tedy obnovit důvěru v reformy ? Ústavní zákon o důchodech ?

M. Šejna 16.1.2020 10:23

pokud ovšem do té doby ty investiční fondy nezkrachují. Příkladů ze světa (hlavně toho vyspělého) je dostatek.

M. Valenta 16.1.2020 10:21

Není asi lepšího příkladů diletantství Babiše a spol. než důchodová reforma. Ne že by se ostatní před nimi nějak zvlášť v tomto směru vytáhli a tohle je opravdový vrchol.