20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

FINANCE: Důchodový Titanic

Titanic byl nepotopitelný. Do chvíle, kdy se poroučel ke dnu. S českým penzijním systémem to může dopadnout stejně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 16.1.2020 18:23

Kdepak. Komoušský negramotný blb Kratochvíl je správně! !!;-)

P. Grigar 16.1.2020 18:57

..pánové, nehádejte se! Blbci jsme všichni, kdo řádně platíme stanovené daně a odvody. :-)

J. Jurax 16.1.2020 13:53

Ehm ... s tou kvalifikovanou pracovní silou zejména v dělnických profesích to už není co to bývalo. Ti kvalifikovaní stárnou a odcházejí a noví nepřicházejí. Vždyť teď je přímo hlad po kvalifikované pracovní síle.

J. Kratochvíl 16.1.2020 14:46

"Ehm",... i přesto je naše kvalifikovaná technická síla stále lepší než někde na východě nebo kde, máme to asi již někde v genech po předcích, ale za to naše hlavní výhoda, země uprostřed Evropy se nezměnila za celých 30 let ani o metr. A to ti antibolševičtí hňupové nikdy nepřipustí jako výhodu..

Kapitálové zvýšení daní by proto mělo být na pořadu dne, aby bylo na důchody také pro budoucí důchodce.

J. Jurax 16.1.2020 16:21

Je to marný, je to marný, je to marný ... ponechte si své iluze ... :-(

J. Kanioková 16.1.2020 18:03

Přesně ! R^

F. Sojka 16.1.2020 12:31

Tak, tak.R^

V. Petr 16.1.2020 12:39

Pozor, Kalousek třeba zmrazil důchody ale zisky fotovoltaických tunelářů hájil do roztrhání těla!

J. Jurax 16.1.2020 13:48

A nakolik byste si myslel, že by mělo být zvýšeno zdanění občanů, když stát si už teď bere s DPH a spotřebními daněmi víc jak polovinu toho, co vyděláme? Zvlášť u zaměstnanců je to krásně vidět. Zejména když demografie je neúprosná a plátců daní furt ubývá, kdežto příjemců státních dávek, zejména důchodů, přibývá.

A zdanění nadnárodních firem je obecně hovadina. Jakmile tyto uznají, že kvůli vysokému zdanění nedosahují plánovaného zisku, prostě odejdou a nám zbudou jen nezaměstnaní, kteří už nebudou platit daně, ale jimž bude třeba platit podporu.

F. Kusák 16.1.2020 11:20

Já myslím, že každý penzista je rád, že dostal v průměru tu tisícovku měsíčně. No zejména proto, že onu tisícovku mu sežere zase inflace, takže vlastně nedostal nic. Ale to není útok na Babišovu vládu. Tak to prostě je, a inflaci má na starosti ČNB. Že tu inflaci podnítil také růst platů ve státním sektoru. No možná trochu jo, ale i tam to přidání sníží inflace a vzhledem k předchozí nízké úrovni mezd státních zaměstnanců, asi to nějaký zásadní vliv mít nebude. A k důchodům. Výnos penzijních fondů je tristní, takže penze budou takové, jaké budou mzdy, resp. kolik se k tomu vybere navíc. Zázraky se nedějí a každý by si měl životní úroveň ve stáří ošetřit sám a na stát moc nespoléhat.

P. Staronový 16.1.2020 11:41

Výnos penzijních fondů je tristní, protože mají zákonem nařízeno investovat jen do "jistých" investic a ty pochopitelně nic nevynášejí. Jediná možnost je, uvolnit pravidla s tím, že každý fond by byl povinen informovat o své investiční strategii. Kdo by chtěl jistotu, měl by jistotu, kdo by chtěl zhodnocení, měl by ho (možná).

J. Kratochvíl 16.1.2020 11:52

Naprostý nesmysl. Penzijní fondy nikde a nikdy nefungovaly Jediný průběžný systém byl , je a bude i nadále funkční z mnoha důvodů. Hlavní je, že ho garantuje stát.

J. Jurax 16.1.2020 14:05

Průběžný systém dobře funguje za předpokladu, že je hodně plátců a málo příjemců. Tento předpoklad ale díky demografickému vývoji přestává platit. Garance státu je dobrá věc, ale sama o sobě k funkčnosti nestačí, neboť negeneruje prachy. Ty jsou jedině v peněženkách daňových poplatníků, přičemž daňovou zátěž nelze do nekonečna zvyšovat.

J. Kratochvíl 16.1.2020 14:56

Průběžný systém je nutné dorovnat ze státního rozpočtu v době, kdy výnosy ze soc zdanění nestačí. V současnosti jsou v přebytku. Daňovými poplatníky jsou také velké nadnárodní korporace, které u nás mají velké zisky a jejich zdanění tomu neodpovídá. Ve vyspělých zemích západu jsou důchodové systémy financovány až 50% ze státního rozpočtu. U nás to bylo max 20%, takže máme stále rezervu. Také záleží jaké mají plátci příjmy, jestli vysoké, tak jich tolik být nemusí.

J. Jurax 16.1.2020 16:33

Je to marný.

Jakékoliv přesuny peněz jejich množství nezvýší. Je celkem jedno, platí-li se důchody z daní nebo z tzv. sociálního pojištění. Obé krmí pouze a jedině daňový poplatník, nikdo jiný.

P. Grigar 16.1.2020 19:02

..z levé kapsy do pravé. A během přesunu z nich uberou kravky, které nikdy dojnými nebudou. ;-)

J. Jurax 16.1.2020 16:44

A ještě - daňovými poplatníky jsou také velké nadnárodní korporace, které u nás mají velké zisky - jenže ony korporace zde investovaly a z investovaného kapitálu očekávají výnos stejně jako Vy očekáváte výnos z peněz, které investujete byť i jen do spoření.

A pravite-li, že jejich zdanění tomu neodpovídá, je to Váš názor. Ovšem teze ať platí bohatí je obecně blbá. Navíc opakuju, ty nadnárodní korporace lze taky nadměrným zdaněním odtud vypudit, a nám zůstanou jen nezaměstnaní, co už neplatí daně, ale vyžadují socdávky.

Mimochodem pracoval jsem krátce v nadnárodní korporaci, resp. ve firmě, jež se části one korporace i se mnou stala, než ona korporace odtud odešla, a byl jsem se mzdou více než spokojen.

V. Petr 16.1.2020 14:43

Výnos je tristní, protože stát svými chapadly instuce a firmy, které by mohly dosahovat zisky vysává. Příkladem jsou USA 2008. Začalo to už za Cartera, kdy se vláda rozhodla, že donutí banky!!! financovat bydlení pro parazity z vyloučených lokalit. Úřední šikanou je donutila půjčovat nebonitním klientům, včetně těch bydlících v tamních "Chánovech." Současně byly penzijní fondy donuceny též k investicím do hypoték, tedy kupovat "deriváty," kde byly tyto úvěry umně zabaleny. Když pak to celé prasklo, přišla řada důchodců o celý důchod nebo jeho část. ALE, bylo to v důsledku toho, co nastolili tamní socialisté a sluníčkáři!

Při současném "kvantitativním uvolňování" ECB nenesou investice často nic!

J. Kratochvíl 16.1.2020 14:59

Nesvádějte to na nějaké socialisty nebo sluníčkáře, řekl bych spíše, že to bylo nenažraností soukromého sektoru.

V. Petr 16.1.2020 16:10

Investice do nemovitostí by mohly poskytovat stabilní výnos, POKUD by ovšem stát administrativním tlakem NEDONUTIL banky půjčovat nebonitním klientům! To se prostě v USA stalo a to neokecáte!

Ovšem, proti všeobecné krizi ani to nepomůže. A vysoké daně z nemovitostí (nevím přesně čí to dílo) dokonce vedou k tomu, že domy nepřečkají krizi neboť jsou ZBOURÁNY aby majitel nemusel ty daně platit!

P. Grigar 16.1.2020 19:05

..takže v podstatě šlo o sprostý kšeft s chudobou, zacílený v konečném důsledku zase na ty nebohaté, pracující a daně platící občany. Vrána vráně oko nevyklove.

V. Petr 16.1.2020 11:19

Mimochodem, pokud by se k moci dostal někdo, jako byl pruský král Fridrich Wilhelm I, který dokázal drasticky osekat státní výdaje (ne důchody, ty tehdy nebyly), vyházet přes polovinu státních úředníků a zbytek donutit efektivně pracovat, byl by tím více než nahrazen úbytek plátců do důchodového systému. NIKDO, pokud vím, nespočítal, kolik je u nás parazitů přímo či nepřímo přisátých na veřejné rozpočty. PROTO tak vadí Babiš, ten totiž nepotřebuje příspěvky od "sponzorů." Bohužel, je závislý na hlasech ČSSD, která na nich závislá je!

President Zeman nedávno řekl, že na všelijaké "informační systémy." každé ministerstvo či úřad má jiný, často jsou nekompatibilní, byly vydány STOVKY MILIARD, které byly převážně rozkradeny!

J. Jurax 16.1.2020 14:09

Ehm ... jenže vyházeným parazitům musí sociální stát platit dávky. Ne všichni jsou schopni a ochotni dělat něco užitečného. Nicméně je fakt, že i tak by stát jako celek ušetřil, neboť dávky jsou přece jen nižší jak platy oněch parazitů.

V. Petr 16.1.2020 14:56

"Nikdo nebude pracovat, pokud si potřebné může ukrást." (c) F. Bastiat. Myslím, že většina vyhozených by nakonec pracovat začala. Nikde ovšem není psáno jak velké sociální dávky musí stát parazitům vyplácet a musí li jim vůbec něco vyplácet. Naši předkové jim nedali nic, a když začali krást, tak je pověsili. Nemusíme zacházet do extrému ale možnosti tady jsou.

V. Petr 16.1.2020 10:54

Pokud někdo po tom, co se dělo v 90 letech, chce založit důchodový systém na "soukromých fondech," patří buďto do blázince nebo do kriminálu...

Š. Hašek 16.1.2020 11:05

Na dlouhodobém finančním spoření založit nelze. Nevinil bych devadesátá léta u nás.

To "moderno", které ztěžuje spoření na půl století, prostoupilo celý štrasbrusel, nejen ten.

Možná, že i "díru v zemi" Vám seberou (Cimrman).

J. Kratochvíl 16.1.2020 11:53

100% souhlas !!!

J. Jurax 16.1.2020 14:16

Jenže vzhledem k demografickému vývoji bude nějaká forma spoření na důchod během aktivního pracovního období nezbytná. I ty fondy mohou být státní a státem garantované přinejmenším pro ty, co soukromým fondům nedůvěřují.

Koneckonců kdo má rozum, nějakým způsobem si akumuluje prostředky na důchod už teď. Základem je vlastní bydlení.

L. Novák 16.1.2020 18:26

Jak chcete spořit na důchod v prostředí nulových či záporných úrokových sazeb a v inflačním prostředí? ;-)

P. Grigar 16.1.2020 19:09

..snad jen ty zlaté cihličky? ;-D