5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hoffman 29.1.2009 12:00

Re: Značná část občanů dnes fakticky vůbec žádné daně neplatí.

No, ale ked do toho zapocitate aj "verejne sluzby", tak sa to uz vobec neda exaktne stanovit!  Ved by vam z toho mohlo pokojne vyst, ze bankovy uradnik v Prahe je vacsi danovy prijemca ako robotnik z nejakej montovne na Morave. Ten rozsah "verejnych sluzieb", ktore dotycny bankovy uradnik moze v Prahe konzumovat je predsa nepomerne vacsi ako niekde v malom moravskom meste. Ako to vobec ohodnotite? Aku ma hodnotu mestska policia, mestke dotacie do kultury, hromadna doprava, udrzba komunikacii atd. atd rozpocitana na jedneho obcana? A to uz vobec nehovorim o tom, ako urcite, ci ten obcan uvedene sluzby skutocne vyuziva /co ked niekto pracuje doma a pohybuje sa len pesi v najblizsom okoli? Mal by sa na neho pocitat podiel z dotacii do dopravy?/

Viete co, taketo kriterium je na pendrek. Da sa s nim pekne masirovat brusko v presvedceni, ze vacsina ludi su socky, na ktore mensina doplaca,  ale z ekonomickeho hladiska to ma nulovu vypovedaciu hodnotu.

čtenář NP 29.1.2009 11:28

Re: Značná část občanů dnes fakticky vůbec žádné daně neplatí.

To je právě ta finta politiků, na kterou jste také naletěl:  Daně jsou "skryty" a to velmi pečlivě!

Daň platí i školák, když kupuje zmrzlinu a důchodkyně v samoobsluze atd...

Takže političtí pokrytci, kteří tyjí z daní a poplatků občanů jsou spokojeni...

ranbow 29.1.2009 6:08

Možný tím autor chtěl říci

to že nejchytřeji to udělala ODS, ta před posledními parlamentními volbami slibovala podstatné snížení daní - na 15%, ale pak to neudělala, s odkazem na tzv. supermzdu.

Jinak, ale ta diskuze je otočená - přece nejde o to, aby si stát mohl hýbat daněmi nahoru/dolu, s tím že slíbí že za to (možná) bude kvalitnější jeho služby. Od toho se přece dělá státní rozpočet, aby stát vědět na korunu kolik bude potřebovat - plus nějaká rezerva, ale včetně invetic. Pak by se ovšem nemohlo stát, že někdo za úplatek předražil státní zakázku, ani že někdo bude vymýšlet megalomanské akce typu Olympiáda v Praze či srandičky typu Entropa - prostě by na to stát neměl, nebo by musel otevřít rozpravu v parlamentu o změně daní a zdůvodnit to..

Kolumbo 29.1.2009 10:27

Re: Možný tím autor chtěl říci

No, ona to ODS udělat nemohla kvůli tlaku levice a svým vlastním koaličním partnerům. Však se kvůli tomu skoro rozpadla.

bruner 29.1.2009 5:34

současné potíže

by mohly být dobrou možností, jak se začít bavit o lepším daňovém systému. Ten by měl jednoznačně zcela odbourat přímou daň právnických osob a výpadek státních příjmů nijak nekompenzovat.Čemu by to prospělo? Jednoznačně člověku, jedinci. Komu by se ubralo? Politikům, kteří by měli o tomto kroku rozhodnout. Projde tento návrh? Ani se nedostane na stůl. Vždyť máme populárnější - zdanit bohaté (ale pak se z nich stanou chudí), přispět na nové auto (ale chudí ho nekupují a bohatí jsou chudí).

Mejla 29.1.2009 4:09

Nejlepší jsou Čehůni. Ti by zvýšili daně, ale vždy jen ostatním, nikdy sobě,

jak prokázal jeden průzkum.

Kolumbo 29.1.2009 10:29

Re: Nejlepší jsou Čehůni. Ti by zvýšili daně, ale vždy jen ostatním, nikdy sobě,

Přesně tak. A levicoví politici by se navíc bouchli v prsa a zvýšili daně i sobě, aby ukázali jak jsou "solidární". Vzápětí by si pak odhlasovali vyšší platy i náhrady, aby neškodovali. Holt štědrost po česku.

Větší vlastenec 29.1.2009 1:57

Progresivní zdanění + milionářskou daň !

Směšné. Alespoň v Česku. Naše národní představa sociálně spravedlivé společnosti :

1) Kdo má víc než já, je lump, a je nutné mu přebytečný majetek znárodnit.  2) Kdo má míň než já, je neschopný, svoji bídu si zaslouží; nic mu nedávat.

Je naprosto jasné, že český lid podpoří zvýšení daňové progrese, podpoří zavedení milionářské daně. (Nebude se týkat členů a sponzorů ČSSD.)

Je naprosto jasné, že český lid podpoří naši Stranu.

>-  Diktatura proletariátu je nejvyšším typem demokracie ve třídní společnosti. (V.I.Lenin)  Volte ČSSD a KSČM !  >-

Expert Lihového domu 29.1.2009 2:02

Re: Progresivní zdanění + milionářskou daň !

"Kdo z vás to má?"

 (Z projevu vůdce před pokrokovými novináři)  

Větší vlastenec 29.1.2009 2:30

Re: Progresivní zdanění + milionářskou daň !

No podívejte se, pane experte.

Když ten líh ochutnáváte, tak vyplivujte. A když už polknete, tak pod vlivem nepište.  ;-)

Mezi všemi těmi pisálky bylo jen pár pokrokových novinářů.  :-/

Raději se podívejte sám (střízlivý) : http://www.bomba.cz/video/jiri-paroubek-kdo-z-vas-to-ma/

>-   Volte šťastnou budoucnost našich dětí a ostatních příbuzných !   Volte ČSSD a KSČM !  >-

Expert Lihového domu 29.1.2009 3:32

Re: Progresivní zdanění + milionářskou daň !

Nemohu zůstat zcela střízliv a lihuprost, když už to pouhé očekávání štastné budoucnosti ve mne navozuje stavy euforického opojení. Sedím na vrcholku hory s oranžovorudou duhou kolem mých ramen a trhám růžová poupata barvy vůdcova svetru.

Ať platí bohatí! Roztočme znovu kola výroby! Ani zrno nazmar! Nikdy vám neuhneme pohledem! Myslíme to upřímě! Daně nesnížíme, ale budeme vás dotovat! Stěhuji se na Floridu. Těch sto milionů jsem vydělal poctivě!! Ne, opravdu nevím, kde jsem sehnal milion na byt, asi mi ho půjčil strýc. Pastelky do každé rodiny! Republiku si pozvracet nedáme! Mupy mup!! Podívejte na tu Hanku, je to hodná holka, ale kolik ona bere? 600 tisíc i ten milion má! Kdo z nás to má? Kdo z vás to má? Plány imperialistů zhatí naši vepři boubelatí! A co dělal hitler aby pomohl lidu? Zbrojil a stavěl dálnice. Postavme znovu hladovou zeď! Hlad do každé rodiny zdarma!   R^8-oRv

Větší vlastenec 29.1.2009 3:58

Re: Progresivní zdanění + milionářskou daň !

Tvrdě potrestáme každého, kdo si bude dělat legraci z našeho radostného budování !(K.Gottwald)

Smích ? Přejde ! (Neznámý frajtr)

Nikdy ještě nebyly na celém světě tak opravdu svobodné a opravdu demokratické volby, nikdy ! (J.V.Stalin, z projevu na voličské schůzi v Stalinském volebním okrsku města Moskvy, 11.12.1937)

Češi jsou smějící se bestie. (R.Heydrich, významný funkcionář národně-socialistické strany)

Sociální demokracie proto vyvine veškeré úsilí, aby překonala situaci v médiích tak, aby občané získávali o politice ČSSD objektivní informace. (J.V.Paroubek, článek  v deníku Právo, 16.1.2009)

Jerome 29.1.2009 8:53

Re: Progresivní zdanění + milionářskou daň !

Není třeba, už se stalo...:-(

kirast 29.1.2009 1:34

Prosil bych více takových článků

A těším se dnes večer, co moudrého se k tématu dozvím v diskuzi od zastánců metody "Zdanit je všecky 100%, lumpy jedny bohatý, zlodějský!"

Vasekpasek 29.1.2009 1:27

...

Řeč byla patrně především o dani z příjmů, neboť jinak by tvrzení, že valná část obyvatelstva prakticky vůbec žádné daně neplatí, bylo dosti podivné.

Nicméně souhlas, rovné zdanění se mi jeví jako obecně nejspravedlivější (byť v našem případě je značně pokřiveno slevou na dani).

důchodce 29.1.2009 3:30

Re: ...

Myslím, že řeč byla o daních jako takových. Mne, ač platím daně uvalené na zboží a spotřební daně ap., ani nenapadne se řadit mezi daňové plátce ve smyslu článku, nýbrž se pokorně zařazuji mezi daňové spotřebitele a vzdávám tímto dík všem, kteří na mou spotřebu přispívají. Aby přece jen daně byly rozděleny spravedlivěji,  uvítal bych snížení daní z mezd a platů a zvýšení daní uvalených na zboží a služby.

V. Hoffman 29.1.2009 7:54

Re: ...

No, lenze to je, nehnevajte sa, nezmysel, ktory by skutocne mohol vyhovovat len mizivemu percentu obyvatelstva. Na DPH-cke zaplatite v absolutnych cislach podstatne viac ako na priamej dani z prijmu. Ja teda urcite nemam podpriemerny prijem, ale staci aby sa zdvihla DPH o 1% a museli by mi priame dane znizit na polovicu, aby som nebol v porovnani so sucasnym stavom stratovy. Da sa to vypocitat celkom jednoducho.   

Jiří Rohlíček 29.1.2009 13:37

Re: Da sa to vypocitat celkom jednoducho.

To bych, s prominutím, rád viděl. Zkuste to. 100 000 Kč, příjem před zdaněním, daň 15%, původní DPH 19%, nějaké ty DPH zdaněné výdaje a po zvýšení DPH na 20%...

Děkuji.

Honza z podhůří 29.1.2009 14:13

Re: ...

Obvám se, že nemáte pravdu - pokud např. vydělám jako zaměstnanec v čistém 300 tis. Kč, odvedl jsem státu též cca 300 tis. Kč (daně a tzv. pojistné vč. toho co "za mne odvedl" zaměstnavatel). Jestliže utratím 200 tis. Kč (a 100 tis. Kč uspořím), odvedl jsem státu (při převažující 19% DPH) na DPH cca 30 tis. Kč. Tj. při podobném způsobu života mne stát okrádá převážně zdaňováním příjmů (desateronásobně než DPH!), což je zlodějna. I kdybych utratil vše co vydělám, nemůžu nikdy na DPHčku zaplatit víc než na daních spojených s příjem (leda že bych byl OSVČ a "optimalizoval", tj. z příjmu neplatil prakticky nic, jak kdekdo činí, což ale nejsem). Uvítám Váš výpočet, protože mám dnes dojem, že tu jen tupě plácáte

V. Hoffman 29.1.2009 19:40

Re: ...

Hm, mate pravdu, tupo som placal;-( Sice som pocital len s priamou danou z prijmu a bez uspor, ale aj tak je to dost rozdiel.  Fakt neviem, co som to povodne pocital.

Sorry za mystifikaciu.