4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

FEJETON: Svět na elektrickém křesle

Když budou auta na elektriku, budeme mít čistý vzduch. Tohle si myslí idiot a poslanci Evropského parlamentu, kteří tlačili na snížení obsahu CO2 ve vzduchu o 40 procent od roku 2030.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 25.10.2018 6:26

Re: Když budou auta na elektriku,

Jistě, s tou elektrikou není žádný problém, tu ma doma každý v zásuvce, že?

Proberte se (a ještě bych dodal nějaký přívlastek, ale zatím budu slušný)!

V. Student 25.10.2018 6:03

Když budou auta na elektriku,

nebude už svět odkázán na tu podělanou saúdsko arabskou ropu! Nikdy jsem se nepovažoval za závistivého, ale když vidím, co je to za línou, sadistickou a přitom prachatou verbež, docela bych jim utnul tipec! Prostě přejít z motorů spalovacích na elektrické. I kdyby to byl důvod jediný, mně stačí, a není to jen kvůli tomu patnácti vládními vrahouny umučenému chudákovi, co si na ambasádu přišel vyřídit papíry, aby se mohl oženit. A že se elektřina vezme z elekteráren, které také něco znečišťují, to mě málo zajímá.

P. Labaj 25.10.2018 3:56

Re: Výpočty?

To byla reakce na mě? Já jsem přece nepsal nic o tom, kde se bere elektřina pro elektromobily ani o smyslu elektromobility celkově.

Já jsem jen zpochybňoval dvě tvrzení z článku, a to o dojezdu Tesly v závislosti na rychlosti jízdy a tvrzení, že 5% nějakých starých šunek vygeneruje tolik CO2 jako zbytek modernějších aut.

Ale když už jste zmínil ty výfuky aut v komínech elektráren: jako obyvatel celkem velkého města rozhodně dávám přednost tomu, aby ty výfuky kouřily 100 metrů vysoko mimo hustě obydlené oblasti, než aby kouřily 2 metry ode mě. Kromě toho udělat slušné filtry se určitě víc vyplatí jednou ve velkém (v elektrárně) než 1000x v malém (v každém autě). Navíc je zde nezanedbatelná výhoda, že elektrárna může spalovat mnohem méně kvalitní palivo než auto, a navíc se slušnou účinností.

V. Kún 25.10.2018 2:43

Elektrifikace tratí

Je to stejné jako s elektrickými vlaky a lokomotivami. Ty také nekouří. ale jen proto, že výfuky mají v elektrárnách.

J. Jurax 25.10.2018 1:46

Re: Výpočty?

Jimi vypouštěný pravý německý CO2 je jiný, lepší, skleníkového efektu prostý.

Jinak by přece němečtí ochránci životního prostředí a spasitelé planety ječeli jak raněná podsvinčata, přivazovali se k těm uhelkám na protest řetězy a vlastními těly na kolejích by bránili transportu uhlí do nich, že ano. A ono nic, takže echt německý CO2 je jiný, lepší - viz výše ...

J. Sedlář 25.10.2018 1:36

Re: Výpočty?

A ty uhelky v dojčlandu co vykrývají Baltskou farmu vypouští co ? Fialkovou vůni ?

P. Labaj 25.10.2018 0:45

Výpočty?

Proč by ta Tesla neměla dojet když jela pomalu v koloně? Pokud měla dost energie na dojezd vysokou rychlostí, tak nízkou rychlostí musí dojet o to snadněji. Naopak právě pro takové pomalé popojíždění je elektromotor jako dělaný.

Negativně to ovlivňuje jen odběr, závislý na čase a ne na ujeté vzdálenosti, tedy svícení, případné topení, centrum palubní zábavy atd. Ale bylo teplo a světlo, jak bylo zmíněno.

A k té myšlence o 5% aut a jejich emisích: oteplovačům jde primárně o CO2. A jeho produkce je přímo úměrná spotřebě paliva. Takže pak by těch 5% aut mělo mít stejnou spotřebu jako zbylých 95% aut? To asi ne, že.